Idealno društvo

Stare teme i začeci foruma
baja

Post 29 Nov 2011, 10:47

Nikolajevna » wrote:.... Što bih se ja zaustavila i maknula grotu s ceste kad je svi drugi zaobilaze... i tako to.
prosvjetiteljstva radi :xo:

Nikolajevna

Post 29 Nov 2011, 10:51

Vidi nje... to je bilo retoričko pitanje. :zubo:

A prvo lice je zbog skromnosti. :zubo:
baja

Post 29 Nov 2011, 10:55

Nikolajevna » wrote: A prvo lice je zbog skromnosti. :zubo:
i to je već prosvjetiteljski :D
blue
Asgard

Post 29 Nov 2011, 11:00

Pranje stubišta i šišanje trave se naplaćuje, budu li to besplatno radili ljudi dobra srca i viška vremena, čovjek koji pere stubište u mojoj zgradi postat će nezaposlen - ne vidim tu plus.

Što se tiče društveno korisnog rada, koliko čujem, prema novom zakonu (koji je prošao ili je u pripremi :misli: ) oni koji primaju socijalnu pomoć, morat će dio svog slobodnog vremena "volontirati" za opće dobro. S obzirom da je situacija na terenu takva, da znatan broj ljudi prima socijalnu pomoć, a istovremeno radi na crno i ispred Centra za socijalni rad parkiraju Mercedese - sad će barem dio toga otplatiti društvu. Za to jesam.

Za prisilan rad ljudi čije je nezaposlenost uglavnom rezultat niza pogrešaka naše države nisam.
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 11:01

Nikolajevna » wrote:Draga kukuriku, ne bojimo se mi rada već se bojimo da će onaj drugi možda manje raditi od nas (a za iste pare). :zubo: Što bih se ja zaustavila i maknula grotu s ceste kad je svi drugi zaobilaze... i tako to.
Ma jest, naravno.
Ali taj je stav u kurcu.
Ne valja ništa.
Što više daš, bogatiji si. Što više stišćeš i strepiš nad svakim svojim atomom rada, nad svakom svojom kunom, nad tim "svojim" jadniji si i siromašniji.

Što se više uspoređuješ s drugima, nesretniji si. Što više živiš zauzet činjenjem, a ne promišljanjima o tome kako si ti dao, a on nije, ti si radio, on nije, ti nemaš, a on ima, sretniji si i slobodniji i čovječniji.
Ja ne kužim zašto ljudi biraju biti jadni i ogorčeni, matere mi.
Nek(v)arljiva.
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 11:05

blue » wrote:Pranje stubišta i šišanje trave se naplaćuje, budu li to besplatno radili ljudi dobra srca i viška vremena, čovjek koji pere stubište u mojoj zgradi postat će nezaposlen - ne vidim tu plus.

Što se tiče društveno korisnog rada, koliko čujem, prema novom zakonu (koji je prošao ili je u pripremi :misli: ) oni koji primaju socijalnu pomoć, morat će dio svog slobodnog vremena "volontirati" za opće dobro. S obzirom da je situacija na terenu takva, da znatan broj ljudi prima socijalnu pomoć, a istovremeno radi na crno i ispred Centra za socijalni rad parkiraju Mercedese - sad će barem dio toga otplatiti društvu. Za to jesam.

Za prisilan rad ljudi čije je nezaposlenost uglavnom rezultat niza pogrešaka naše države nisam.
Nu, opet o prislinom radu. Nisam spominjala prisilni rad, osim kao kaznu za kršitelje.
Ja mislim da je preduvjet idealnog društva osvješćivanje činjenice da se TREBA, MORA I ŽELI raditi.
Dok god se, ponavljam, rad shvaća kao kazna, nikud nećemo doći. Nikud. :xlux:
Nek(v)arljiva.
Lastan

Post 29 Nov 2011, 11:12

kukuriku » wrote:Ništa te nisam razumjela. Hajd' sad na hrvatskom, a bez fokusiranja i apstrahiranja. Hoću reći, primjer mi daj.
Ma problem je u tome što si odmah navalila na strogo kažnjavanje k’o da hodaš okolo u koži i štiklama, s bičem u ruci. :D
Da nastavim, jako mi je čudno da ljudi nalaze nenormalnim pokositi travnjak oko svoje zgrade ili u istoj oprati stubište i prozore. Mislim, ipak su joj suvlasnici, ne. Trebali bi se brinuti o svom vlasništvu.
Isto tako, čudno mi je i da se rad smatra nečim što je zlo i naopako i čemu se mora pribjeći samo ukoliko je plaćen.
Pa sad, rad ima vrijednost. Najmanje onoliku koliko moraš platiti nekom drugom da ga obavi umjesto tebe. :D
Za prvi se dio, dakle, slažem; ako se ne brineš za svoje vlasništvo, moraš platiti drugome da to čini umjesto tebe. No ako ti je čudno da se rad smatra nečim što je zlo i naopako, ja se moram čuditi tvome čuđenju: u samom temelju judeokršćanske kulture nalazi se Biblija, a na njenu samom početku nalazi se Knjiga postanka u kojoj su Adam i Eva kažnjeni što su jeli s drveta spoznaje izgonom iz rajskog vrta. I onda Elohim kažu Adamu: “U znoju lica svoga jest ćeš kruh svoj.” I to je dio kazne, jednako kao što je Eva dobila porođajne muke.
Čitava je naša civilizacija izgrađena na premisi da je rad nešto što treba izbjegavati.
Pa rad nije zlo, rad je stvorio čovjeka. Bar tako kaže izreka.
U Hrvatskoj, gdje je toliki rad neplaćen, ja bih prije rekao da je stvorio majmuna. Ili magarca.
Svi bi trebali raditi, čak i kad su nezaposleni ili u mirovini, ako nisu bolesni i nemoćni. Po meni, jedino je nemoć i bolest opravdanje za nerad.
Ako ćemo graditi idealno društvo, ne vidim kako ćemo uspjeti u tome ako smo istovremeno u silnom strahu da se naš rad slučajno (i besplatno) ne prelije u opće dobro. Ili u dobro za nekoga drugoga koji za to nije platio. Nikud ne bumo stigli s takvim pristupom. Nikud, deco moja.
Ta sebičnost i zavist i lijenost i pohlepa nas i jest dovela ovdje gdje smo sada.
Nisu za to krivi ovi i oni, političari, ovakvi i onakvi, drugi i treći, nego mi.
Mi koji se silno bojimo rada i silno bojimo da bi, ne daj bože, nekome osim samima sebi mogli i pomoći.
Ma nije problem u prelijevanju u opće dobro; upravo je to razlog zašto mi se više sviđa koncept dužnosti od koncepta prava. No ideja je da se počne s edukacijom: umjesto da svakoga educiramo o pravima koje ima (dijete ima pravo na laganu školu bez ispitnog stresa, ja imam pravo na sreću koje uključuje vezu u kojoj se nikad neću morati svađati s partnericom itd. itb.), ide se na ispunjavanje određenih dužnosti (učeniku je dužnost učiti i pisati zadaće, pa ako to izvršava, automatski će dobiti školu bez ispitnog stresa; ako ja radim na svojoj vezi, neću se morati svađati s partnericom itd. itb.).

Sebičnost, zavist, lijenost i pohlepa pokretačke su snage. Kao i srdžba ter inat.
Pazi, govorimo o idealnom društvu – ne o idealnim ljudima. Ne možeš mijenjati ljude, ali možeš mijenjati sustav tako da obuzdava i usmjerava takve porive.
Lastan

Post 29 Nov 2011, 11:13

kukuriku » wrote:
Nu, opet o prislinom radu. Nisam spominjala prisilni rad, osim kao kaznu za kršitelje.
Ja mislim da je preduvjet idealnog društva osvješćivanje činjenice da se TREBA, MORA I ŽELI raditi.
Dok god se, ponavljam, rad shvaća kao kazna, nikud nećemo doći. Nikud. :xlux:
Nešto mi je ovdje čudno, ali ne znam točno što… :misli:
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 11:20

Lastan » wrote: Nešto mi je ovdje čudno, ali ne znam točno što… :misli:
Prisilni rad je za neosviještene. Kuiš.
Oni nisu osvijestili da trebaju biti sretni što rade, pa ih se kažnjava jer nisu osviješteno i dobrovoljno ispunjavali svoje ljudske dužnosti i to time da čine ono što nisu osvijestili da bi s time trebali biti sretni kako bi možebitno osvijestili da im je bolje raditi dobrovoljno nego prisilno.
Ke je tu čudno? :xlux:
Nek(v)arljiva.
vrrrlet

Post 29 Nov 2011, 11:25

kukuriku » wrote:
Oni nisu osvijestili da trebaju biti sretni što rade, pa ih se kažnjava jer nisu osviješteno i dobrovoljno ispunjavali svoje ljudske dužnosti i to time da čine ono što nisu osvijestili da bi s time trebali biti sretni kako bi možebitno osvijestili da im je bolje raditi dobrovoljno nego prisilno.
Ja sam ćudoredni radoholičar. :cerek: Bijo sam zloćest i treba me kazniti nimfomankicom koja mi neće dati ustati iz kreveta. Ako treba, napijte me i napušite, ne bježim od svoje krivnje.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 11:40

Lastan wrote:Ma nije problem u prelijevanju u opće dobro; upravo je to razlog zašto mi se više sviđa koncept dužnosti od koncepta prava. No ideja je da se počne s edukacijom: umjesto da svakoga educiramo o pravima koje ima (dijete ima pravo na laganu školu bez ispitnog stresa, ja imam pravo na sreću koje uključuje vezu u kojoj se nikad neću morati svađati s partnericom itd. itb.), ide se na ispunjavanje određenih dužnosti (učeniku je dužnost učiti i pisati zadaće, pa ako to izvršava, automatski će dobiti školu bez ispitnog stresa; ako ja radim na svojoj vezi, neću se morati svađati s partnericom itd. itb.).
Dapače, razumijem i slažem se tobom i slagala sam se s tobom i kad si to prvi put rekao. Nisam smatrala da trebam ponavljati.
Sebičnost, zavist, lijenost i pohlepa pokretačke su snage. Kao i srdžba ter inat.
Pazi, govorimo o idealnom društvu – ne o idealnim ljudima. Ne možeš mijenjati ljude, ali možeš mijenjati sustav tako da obuzdava i usmjerava takve porive.
Pa ja mislim da se ljudi mijenjaju skup s društvom, jer su njihove reakcije i porivi uvelike uvjetovani društvenim stavom prema nečemu.
Stvar je u tome da stav ovog društva prema radu, vlastitoj odgovornosti za svoj i tuđe živote, dužnostima i obavezama ne valja. I utoliko dijelim tvoj stav, ali ne mislim da se ljudi ne mogu promijeniti ako shvate da s manje zavisti, manje sebičnosti i manje lijenosti mogu biti sretniji.

Vidi npr. vrliku. On je već sve shvatio. :o
Nek(v)arljiva.
Lastan

Post 29 Nov 2011, 12:41

kukuriku » wrote:
Batinanja će se nastaviti dok moral ne poraste? :misli:
Lastan

Post 29 Nov 2011, 12:47

kukuriku » wrote:Pa ja mislim da se ljudi mijenjaju skup s društvom, jer su njihove reakcije i porivi uvelike uvjetovani društvenim stavom prema nečemu.
Ne. Porivi su prvenstveno uvjetovani biologijom. :D Postoji i utjecaj društva, jasno, ali ne možeš fundamentalno promijeniti čovjeka. Iako u Iranu nema homoseksualaca. :rofl:
Stvar je u tome da stav ovog društva prema radu, vlastitoj odgovornosti za svoj i tuđe živote, dužnostima i obavezama ne valja. I utoliko dijelim tvoj stav, ali ne mislim da se ljudi ne mogu promijeniti ako shvate da s manje zavisti, manje sebičnosti i manje lijenosti mogu biti sretniji.
I opet, ja ne smatram da su problem zavist, sebičnost, lijenost i pohlepa. Problem je sustav koji ih ne usmjerava kvalitetno.

Recimo, Kerum. Radnici mu rade za siću, a on se vozi u skupim autima. I još kuka jer su ceste loše, pa njegovi auti pate.
I što ljudi rade? Glasaju za njega na izborima. A trebali bi iz dana u dan ponavljati koliko je on đubre i govno od čovjeka.
Ne jer je pohlepan, nego jer je nezajažljiv i jer ljudi koji o njemu ovise žive u bijedi dok se on kurči.
schmokljan

Post 29 Nov 2011, 12:50

Lastane, a jesi pomislio možda da ima onih koji glasaju za njega baš zato što je đubre i govno od čovjeka? I da ih ima puno više od onih koji glasaju za njega jer misle da je dobar čovjek?
Lastan

Post 29 Nov 2011, 13:56

schmokljan » wrote:Lastane, a jesi pomislio možda da ima onih koji glasaju za njega baš zato što je đubre i govno od čovjeka? I da ih ima puno više od onih koji glasaju za njega jer misle da je dobar čovjek?
Moram priznati da nisam. Ne jer bih bio teški idealist, nego jer mi nikako nije jasna logika.
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 14:00

Lastan » wrote: Moram priznati da nisam. Ne jer bih bio teški idealist, nego jer mi nikako nije jasna logika.
Ono, svaka ptica svome jatu leti? :misli:
Nek(v)arljiva.
schmokljan

Post 29 Nov 2011, 14:09

Po istoj logici po kojoj ljudi glasaju za HDZ jer znaju da su im nezasluženi status branitelja, prednost pri zapošljavanju i namješteni natječaji jedina šansa za uspjeh.
Lastan

Post 29 Nov 2011, 14:11

schmokljan » wrote:Po istoj logici po kojoj ljudi glasaju za HDZ jer znaju da su im nezasluženi status branitelja, prednost pri zapošljavanju i namješteni natječaji jedina šansa za uspjeh.
HDZ je kupio te glasove. Čime ih je kupio Kerum?
vrrrlet

Post 29 Nov 2011, 14:16

Lastan » wrote: HDZ je kupio te glasove. Čime ih je kupio Kerum?
Mene je kupio svojim šarmom, ljepotom, mudrošću, poštenjem i dobrotom.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
schmokljan

Post 29 Nov 2011, 14:20

Lastan » wrote: HDZ je kupio te glasove. Čime ih je kupio Kerum?
Kupio ih je obećanjem da će biti još veći HDZ od HDZ-a, barem je to jasno.
kukuriku

Post 29 Nov 2011, 14:20

vrrrlet » wrote:
Mene je kupio svojim šarmom, ljepotom, mudrošću, poštenjem i dobrotom.
Ja ipak najviše cienim njegov stajling. I frizuru. :xraspa:

Samo, oprost'te, kakve veze kerum-beg ima s idealnim društvom?
Imamo dovoljno tema na kojima možemo o tima i takvima. Što baš sad moramo i ovu pokakit? :crying:
Nek(v)arljiva.
Zore111

Post 23 Jan 2014, 23:06

jeli mi mozete rec kako bi po vama bilo idealno drustvo? jako bi mi pomogli :S
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 23 Jan 2014, 23:17

Zore111 » wrote:jeli mi mozete rec kako bi po vama bilo idealno drustvo? jako bi mi pomogli :S
opismenjeno...
'if you fall, i'll be there' (floor)
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 23 Jan 2014, 23:18

Zore111 » wrote:jeli mi mozete rec kako bi po vama bilo idealno drustvo? jako bi mi pomogli :S
Kako bi bilo? :misli:
Ne znam, kako si ti? :ne zna:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 23 Jan 2014, 23:29

Idealno drustvo je ono koje upravlja svijetom. Da bi idealno drustvo zazivilo u potpunosti, idealisti ce morat pobit 99,99999998% stanovnistva :crying: :D
  • Information