Birtija do faksa

Stare teme i začeci foruma
A.P.
Cactus

Post 02 Nov 2011, 21:32

JPK » wrote: Recimo, na FER-u stoji to da je većina usmenih ispita zamijenjena pismenima, i to onima na zaokruživanje odgovora. To je ogromno snižavanje kriterija.
Pitanja s pismenih se slonovski razlikuju od ovih s usmenih? Jer pismeni ispiti na zaokruživanje mogu sasvim lijepo biti identične težine i zahtijevati jednaku razinu znanja za rješavanje kao bilo koji usmeni.

Na mom jednom krasnom studiju, koji dijele sa mnom moderatorice ođe, je usmeni ispit uvijek, recimo, bio praznik. Dobro, ti si štreber i to, ali na usmenom moš muljat daleko više i ne kužim zaš je usmeni pokazatelj nekog većeg znanja, a pismeni znak srozavanja kvalitete?
Moj brat je prošao usmeni iz matematike tako što je, kad je došao po treći put nekoj nadobudnoj asistentici, izrecitirao neku pizdariju koju je našao u dodatnoj literaturi dodatne literature, a što nije imalo veze s njenim pitanjem, i zbunio ju pa ga je pustila. Na pismenom je/bi ljosnuo.

I tako.

Serenità

Post 02 Nov 2011, 21:33

Lord Byron » wrote: To je sve predbolonjska terminologija.
Po čemu? Ja isto tako kažem, a bolonja me odgojila.
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 21:35

Serenità » wrote:
Po čemu? Ja isto tako kažem, a bolonja me odgojila.
Po tome što svake godine upisuješ 60 ECTS-a, svaki predmet možeš slušati najviše dvaput, i to je to.
Eks

Post 02 Nov 2011, 21:35

Na pismenom možeš prepisati. I lakši je. Tko je koga i kad smuljao na ozbiljnom usmenom?
A.P.
Cactus

Post 02 Nov 2011, 21:36

ex_anais » wrote:Čisto sumnjam da se provodi ikakvo povezivanje u smislenu cjelinu.
Are you kidding me :D
ex_anais » wrote:Nedavno me jedna cura pitala, prije svog ispita, što znači "altruist". Dobila je četvorku.
Iz čega je bio ispit?
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 21:36

recimo ja ne vidim neku svrhovitost u pismenom i usmenom u identicnom sadrzaju i pitanjima osim dodatne mogucnosti rusenja studenta.
jer je isto gradivo, isti princip, sve je apsolutno isto, pa cak i ispitna pitanja na pismenom i usmenom i kad prodjes pismeni, moras i usmeni. u slucaju da ne prodjes usmeni, padas pismeni i moras sve iznova.

druga je stvar ako se nacin ispitivanja i/ili materija razlikuju na pismenom i usmenom.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 21:38

ex_anais » wrote:Na pismenom možeš prepisati. I lakši je. Tko je koga i kad smuljao na ozbiljnom usmenom?
ja lakse muljam usmeno nego pismeno, ako vec muljam. i puno bolje sapcem na usmenom. i snalazim se na usmenom.
Eks

Lord Byron » wrote: Usudim se tvrditi da su takvi u temeljitoj manjini.

Mislim da se i sada studij može "zamrzavati" u slučaju opravdanih razloga.
Ne može baš. Jako nategnuto.
A čuj, svi ti "vječni studenti" nešto u životu rade ili imaju neku drugu pozadinu, nisam baš upoznala još nekog sterotipnog koji govori da iz lijenosti nije završio.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Lord Byron » wrote:
Kolegiji se ne cjepkaju zato što je sustav 3+2 ili 5+0, nego zato što su svi kolegiji jednosemestralni - ili je i to nekom loše? :confused:
To je jako loše kad je jedina prilagodba zguravanje zamalo iste količine gradiva u upola manje vremena.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
A.P.
Cactus

Post 02 Nov 2011, 21:39

ex_anais » wrote: nisam baš upoznala još nekog sterotipnog koji govori da iz lijenosti nije završio.

Ja ih znam sad iz glave par komada. Nitko neće pobijedit u ovoj raspravi! :D
Serenità

Post 02 Nov 2011, 21:39

A.P. » wrote:
Pitanja s pismenih se slonovski razlikuju od ovih s usmenih? Jer pismeni ispiti na zaokruživanje mogu sasvim lijepo biti identične težine i zahtijevati jednaku razinu znanja za rješavanje kao bilo koji usmeni.
Slažem se. Grozim se pismenih. Znaju jako perfidno ocjenjivati (ili ne ocjenjivati, tj. reći: Kolega nije pročitao do kraja odgovor) ili izabrati osebujnu formu ispita, npr. zaokuživanje + 3 eseja ili toliko primjera da ih ne stigneš pročitati.
Dobro, nisam ni puno bezbrižnih usmenih doživjela, ali mislim da se ne mogu ukinuti na fakultetima na kojima se školuju budući parničari, govornici, profesori...
Eks

Post 02 Nov 2011, 21:40

dimnjak » wrote: ja lakse muljam usmeno nego pismeno, ako vec muljam. i puno bolje sapcem na usmenom. i snalazim se na usmenom.
Ja ne znam muljati. Zapravo, nikad nisam izašla na usmeni ako ne znam i to jako dobro. Pismeni sam dvaput prepisala, kojeg nije imalo ni smisla učiti jer je knjiga bila copy paste s istim dijelovima, živa pizdarija. Nemam sreće. Posebno s lakim predmetima. I perfekcionist sam (bila). Ne izlazim ako ne znam skoro sve. Ili ako nisam barem uvjerena da znam skoro sve. To ne mora biti cijela ispitna literatura. :rofl:
JPK

Post 02 Nov 2011, 21:41

A.P. » wrote:

Na mom jednom krasnom studiju, koji dijele sa mnom moderatorice ođe, je usmeni ispit uvijek, recimo, bio praznik. Dobro, ti si štreber i to, ali na usmenom moš muljat daleko više i ne kužim zaš je usmeni pokazatelj nekog većeg znanja, a pismeni znak srozavanja kvalitete?
Moj brat je prošao usmeni iz matematike tako što je, kad je došao po treći put nekoj nadobudnoj asistentici, izrecitirao neku pizdariju koju je našao u dodatnoj literaturi dodatne literature, a što nije imalo veze s njenim pitanjem, i zbunio ju pa ga je pustila. Na pismenom je/bi ljosnuo.

I tako.
Pismeni na zaokruživanje se ne može ni usporedit s usmenim. Na usmenom te profesor pita da mu na ploči npr. dokažeš neki teorem i u cijelom tom procesu ti postavlja pitanja i podpitanja iz kojih postane kristalno jasno koliki je tvoj nivo razumijevanja gradiva.
Pismeni na zaokruživanje možeš riješiti pomoću baze pitanja i odgovora koji se uvijek pojave za takve ispite, prepisivanjem, etc.
S druge strane, možeš znati sve odlično, ali sjebeš nešto u postupku računanja i dobiješ krivi rezultat. Na klasičnom pismenom/usmenom to ne bi bio velik problem, ali u ovom na zaokruživanje gubiš sve.
Ove bolonjske metode jednostavno automatiziraju cijeli proces i time ga srozavaju.
Biti i mniti svemiropolisno
Eks

Post 02 Nov 2011, 21:41

A.P. » wrote:

Ja ih znam sad iz glave par komada. Nitko neće pobijedit u ovoj raspravi! :D
Naravno da neće. :rofl:
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 21:42

ElliQuinn » wrote: To je jako loše kad je jedina prilagodba zguravanje zamalo iste količine gradiva u upola manje vremena.
Ne radi se o tome, nego o podjeli dvosemestralnog ispita na dva dijela.

Stvar se svodi na jednostavnu činjenicu: Bolonja je osmosatno radno vrijeme. Pomisao na osmosatno dnevn obavljenje studijem kod lijepog broja studentarije izaziva grohotan smijeh.

Tu je početak i kraj svih nesporazuma.
bliss

Post 02 Nov 2011, 21:43

Uvijek me zbunjuju ovi komentari da se sad na bolonji mora ići na predavanja i svaštanešto. A prije se kao nije moralo? Ja sam studirala po starom programu i predavanja i vježbe su bile obavezne. Potpisivali smo se na svakom predavanju i naglašavalo nam se da su predavanja obavezna.
Lord Byron

Post 02 Nov 2011, 21:43

Serenità » wrote: Dobro, nisam ni puno bezbrižnih usmenih doživjela, ali mislim da se ne mogu ukinuti na fakultetima na kojima se školuju budući parničari, govornici, profesori...
Nijedna od tih vještina se ne uči na usmenom ispitu, nego upravo na seminarima i koječemu što forsira Bolonja.
dimnjak

Post 02 Nov 2011, 21:44

Serenità » wrote:
Slažem se. Grozim se pismenih. Znaju jako perfidno ocjenjivati (ili ne ocjenjivati, tj. reći: Kolega nije pročitao do kraja odgovor) ili izabrati osebujnu formu ispita, npr. zaokuživanje + 3 eseja ili toliko primjera da ih ne stigneš pročitati.
Dobro, nisam ni puno bezbrižnih usmenih doživjela, ali mislim da se ne mogu ukinuti na fakultetima na kojima se školuju budući parničari, govornici, profesori...
ja imam traume od pismenih.
kad znas da rasturas gradivo i zaista ga rasturas, a ne mozes proci glupi pismeni jer je sastavljen kao test za polaganje vozackog: lovi te na cake i detalje da bi te rusio. i to mu je jedino cilj.
radilo se (mislim da se i dan danas radi) bas o jednom parnicnom ispitu.
kad sam ga konacno polozila, pismeni, jedva dvojka, s profesorom sam imala usmeni na zavidnom nivou gdje me pohvalio, kako znanje tako i sposobnost zakljucivanja i povezivanja cinjenica. al zbog moje jedva dvojkice, nisam dobila vise od tri.
sto me bilo briga, jer sam uvijek znala koliko znam. al mi je odnjela zivce. i mjesece. a bogme neki i godine.

opet sam se uzrujala.
i sjetila zasto sam toliko puta "skupljala snagu".
Almost Rosey

Post 02 Nov 2011, 22:15

Lord Byron » wrote:Kolegiji se ne cjepkaju zato što je sustav 3+2 ili 5+0, nego zato što su svi kolegiji jednosemestralni - ili je i to nekom loše? :confused:
Nisam spomenula nikakvu vezu između cjepkanja kolegija i reforme studija, nego sam napisala da je potonje, iako nužno, kompliciranije, dok se onim prvim ostavlja dojam da se ipak nešto, kanda, "reformira".

Inače, kako napisah nekome negdje privatno:
Nekad su postojali, npr., Predmet I i Predmet II, a danas imamo Uvod u Predmet, Osnove Predmeta, Predmetovanje, Novije spoznaje o Predmetu, Predmet u xyz kontekstu i, naravno, Primijenjeni Predmet :o

A cjepka se kolegije i između studija , neke se s preddipl. gura na dipl. i obratno, gradivo se iz jednog cjepka i trpa u različite kolegije, tako da su, npr., uvodi u četiri različita kolegija prošli semestar zvučali identično. Neke stvari se ponavljaju da nam do pete godine na uši izlaze (i to, rekla bih, ne zbog važnosti), dok se neki profesori za glavu hvataju kako smo mi to pred diplomom a nismo čuli za to-i-to. A ni količina obaveza i rada nije ujednačena, pa jedan semestar pišaš krv, dok drugi zaboraviš da studiraš.

Što se ispita tiče, grooozim se onih na zaokruživanje, budući da "kod nas" vrlo često nose negativne bodove. Točan odgovor - plus jedan bod, netočan - minus jedan, neodgovoreno - nikom ništa. Redovito fejlam na takvim ispitima, a najviše frustrira kad se ispit sastoji od više tipova zadataka pa se dogodi da na esejskima sve opišem, povežem, obrazložim, a na višestr. izboru se osramotim jer što bolje znam gradivo, to sam nesigurnija u odgovore i sve više tražim "kvake" u tvrdnjama :facepalm: (edit: ovo što dimnjak napisa, imam i vrlo slično iskustvo)
Lord Byron

Post 03 Nov 2011, 07:18

Jasno mi je da je ljudima koji su u tom sustavu sasvim svejedno je li za njihove probleme kriv sustav ili oni koji ga pogrešno primjenjuju, ili ga ne primjenjuju uopće. Ali, veliki dio zamjerki koje se, ovdje i inače, upućuju Bolonji kao konceptu, zapravo su zamjerke ljudima koji, iz ovih ili onoh razloga, od te Bolonje rade Bantustan.

Fali veći broj sinoćnjih postova pa ne mogu quotati, ali nije bitno.

Kao prvo, zašto sam napisao "pustimo po strani plaćanje"? (Ne)plaćanje studiranja nema nikakve veze s Bolonjom kao konceptom studiranja - a replyao sam na rečenicu (otprilike) "ako je Bolonja tako dobra, otkud onda toliko prosvjeda?". BTW, moje je mišljenje da bi besplatno trebao studirati svatko tko studira redovito: evo ti na početku kredit za plaćanje studiranja, otplata počinje kad završiš, ako studij od X godina završiš za manje od X+1 godine, nisi dužan ni kune - ali, ako ne studiraš, vrati novac.

Moram priznati da ne znam ovo o nemogućnosti studiranja uz rad - nisam siguran da se tu ne miješa "studiranje na redovnom studiju prema osobnim potrebama" i "studiranje na izvanrednom studiju". Ono prvo je, koliko znam, i dalje redovno studiranje za vrijeme kojeg je zakonom zabranjeno biti zaposlen (jer se imaju studentska prava), a ovo drugo je upravo predviđeno za zaposlene i ne daje nikakva studentska prava. E sad, koliko takvih studija postoji (i je li uopće ovo što pišem točno), ne znam.

Neravnomjerno opterećenje semestara, rupe ili preklapanje gradiva u nastavnim programima, itditditd - sve su to problemi koji ne ovise o Bolonji, nego o ljudima koji ju provode. Potpuno isti problemi javljali su se / javljali bi se u svakom drugom modelu studiranja.

"Puhanje za vrat", naglasak na trajnom angažmanu studenta, mogućnost stjecanja ocjene tijekom semestra (umjesto koncepta "15 tjedana slušaš, onda pet noći ne spavaš i ideš na ispit"), "mjerenje" opterećenja ECTS-bodovima i još štošta drugog - jednostavno je "voda na studentski mlin" i zbunjuje me nezadovoljstvo tim dijelom priče.

Dakle, ne tvrdim ni u snovima da su sve kritike izmišljene ili da svi kritičari jednostavno ništa ne razumiju - ali, ne slažem se s tim da je "nekad" sve bilo sjajnobajno, a onda je došla Bolonja i sve zeznula.
Eks

Post 03 Nov 2011, 09:20

Otišli su postovi i među njima i onaj s linkom gdje jedan od profesora sam govori o bolonji i njenoj provedbi. Sad mi se više ne da opet. :tuzni: Nadala sam se da će se do jutra nekim čudom vratiti.
dimnjak

Post 03 Nov 2011, 09:28

Bas gledam sto je ovo, fali cijela stranica.
Eks

Post 17 Nov 2011, 17:53

Danima gledam kad će staviti datume ispitnih rokova. Danima. Istinabog, nisam učila, ali svejedno, danima gledam i računam da je to idući tjedan. Jer jest, službeni rok je idući tjedan.
Danas su stavili. Koji kurac netko ima staviti ispit prije službenog roka? I zašto zaboga miloga to mora staviti jebeni dan ranije? Jel tako teško bilo staviti tu obavijest u ponedjeljak, ma bar u utorak??
Znam da nemam pameti, ali ja jebeno nemam ni sreće.
Idući je idući petak. Ne znam stignem li naučiti napamet 100 stranica dotad. Ma koga zavaravam.
Taj petak imam i vađenje zuba. Krasno.
Serenità

Post 17 Nov 2011, 21:53

ex_anais » wrote:Danima gledam kad će staviti datume ispitnih rokova. Danima. Istinabog, nisam učila, ali svejedno, danima gledam i računam da je to idući tjedan. Jer jest, službeni rok je idući tjedan.
Danas su stavili. Koji kurac netko ima staviti ispit prije službenog roka? I zašto zaboga miloga to mora staviti jebeni dan ranije? Jel tako teško bilo staviti tu obavijest u ponedjeljak, ma bar u utorak??
Znam da nemam pameti, ali ja jebeno nemam ni sreće.
Idući je idući petak. Ne znam stignem li naučiti napamet 100 stranica dotad. Ma koga zavaravam.
Taj petak imam i vađenje zuba. Krasno.
Sranje :crying:
Stvarno se moraš odlogirati i iskopčati kompjuter iz struje.
Znam da je teško, ali zamisli koji će tek gušt biti doći i javiti da si položila.
Ako ne možeš to napraviti, odredi si recimo uru kad si najneproduktivnija, dođi tu i čim prođe natrag na učenje. Možeš ti to!
Drži se :grli:

P.S. Danas nam je profesor rekao da je najveći problem naše profesije neznanje. Mislim da se to može reći za skoro svaku u biti. A znanje stvarno jest moć. Jer kad znaš osjećaš se sposobno, nepobjedivo. Nadam se da će ovo pomoći. :o
Eks

Post 17 Nov 2011, 22:21

Stvarno ću tražiti ban. Ne vidim drugog načina. : ovisnik:
A to za ispite, jbga, trebala sam trčati za profesoricom i pitati je kad će staviti ispit, a nije da je baš ljubazna. Ne kužim zašto rade takve stvari. A taj se ispit mogao naučiti u par dana. Bezvezan je. Tim gore.
  • Information