Za bolje Trkeljanje!

Stare teme i začeci foruma
Riona

Post 04 Jun 2018, 21:46

Sta to znaci "nisu bliski"?
Ispada da sam seljacina jer mi je dosadno da mi vrte neke objave, bez moje zelje?
Ili da mi stranica otvara "vrata, koja vode do "vrata" pa kroz manji hodnik do "vrata" na pocetak? Jesi li ikad cuo da se ljudi zale da in prebacuju s telefona na telefon? Me ni je ovo isto. HoCu nesto doznati, ali ma sta kliknula, dobit cu sturu obavijest da me obavjestavaju o obavijesti.

Sent from my SM-T355Y using Tapatalk

MmeTipfeler

Post 04 Jun 2018, 21:48

Tko ima pravo od nas tražiti OIB?

AZOP-ovo mišljenje: link.

P. S. Broj grudnjaka ne spominje se. :D
Riona

Post 04 Jun 2018, 22:00

Znaci, kad traze oib, pitas ti njih "otkud vama pare?"
Pa ako pravilno odgovore "od drzave" onda moze.

Bas si zamisljam taj razgovor.

MmeTipfeler

Post 04 Jun 2018, 22:04

Riona wrote:
04 Jun 2018, 22:00
Znaci, kad traze oib, pitas ti njih "otkud vama pare?"
Pa ako pravilno odgovore "od drzave" onda moze.

Bas si zamisljam taj razgovor.
Kao i svi ostali propisi, i ovaj je neprecizan. :crying:
Riona

Post 04 Jun 2018, 22:06

Ne previse.
Kad ti dode susjed i trazi oib, ne das. Osim ako radi u drzVnoj sluzbi. Pa je placen, jel, iz budzeta.
Izuzetna situacija

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 614 times
Been thanked: 954 times
Post 04 Jun 2018, 22:15

Riona wrote:
04 Jun 2018, 21:46
Sta to znaci "nisu bliski"?
Ispada da sam seljacina jer mi je dosadno da mi vrte neke objave, bez moje zelje?
Ili da mi stranica otvara "vrata, koja vode do "vrata" pa kroz manji hodnik do "vrata" na pocetak?
Uopće ne razumijem što pitaš. Što ti konkretno smeta? Stranica je klasični "onepager", po formi se razlikuje od portala, bloga, pa i sličnih sajtova jer nikakvo otvaranje "vrata" ne dolazi u obzir. U tome i jest bit koncepta, pa i estetike. "Onepageri" služe za predstavljanje tvrtki, udruga i sličnih organizacija, struktirirani su tako da sve informacije imaš na naslovnici, a one moraju biti iznesene sažeto, pregledno i jasno.

"Onepageri" ne mijenjaju sadržaj, ideja je da to bude stalan, plakatu sličan izvor obavijesti koji ima glavu, tijelo i rep. I točno se zna kamo što ide.
Potpisi su za budale.
Riona

Post 05 Jun 2018, 00:23

Pft. Ne volem :durica:

MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 06:45

Riona, u krivu si odnosno tražiš druge stvari od onoga što Jagor nudi. Sve je tu i sve je popisano, samo što se doima neprivlačnim.

E, sad... Slučajno znam tko stoji iza te udruge, kao i koliko je tu prisutno godina rada i iskustva, ali da to ne znam i da mi zatreba neka od usluga koje se nude članovima, primjerice, prijevod i lektura, vjerojatno bih pala na neku od razvikanih stranica kao što su Spes - centar za poduke i prevodilaštvo, Gnosis koji prevodi s i na strane jezike, Integra koja kaže: "Ono što radite je važno."

Nisam pametna. Lijepo je biti fin i diskretan, ali razmetljivci i bukači uvijek bolje prolaze.
Riona

Post 05 Jun 2018, 07:25

Trazim samo na brzaka nekakav uvid. Neko mi veli, odi na "jagor", zanimat ce te. S obzirom da mene ne zanima samo kuhanje juhe i fotografiranje planinskih lanaca, zelim vidjeti o cemu je rijec i da li imam mogucnosti to koristiti.
I onda krene ono ...opisano prije. Pa si mislim, jbt.paranoja.

I ok, ako zatrebam te usluge, pogledat cu bas za to.
Ali ovo s uclanjivanjem i osobnim detaljima...

Btw. Na nesto slicno sam naisla kod jednog proizvodaca odjece. Trudio se dokazati da je high end roba, da prodaje samo bogatima i, valjda, da cijeni strpljivost. Umjetnicki dojam, jednom kad se ucitalo, pet. Sami modeli tri. Cime se sve dicimo plus 1. Nadam se da je nekom saljivom umjetniku masno platio tu stranicu. Pojeo mi frtalj sata zivota, a da nisam nista doznala.

To je kao uvjeravati nekog da je opera divna. Danasnji ljud nema ni vremena ni volje cekati radnju i pjevanje koje se sporo odvija. Moze biti prekrasno otpjevano, sudbonosna radnja, sjajne arije, prekrasni kostimi..."ljubitelji opere koji ce to tek postati" izostaju.

MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 09:18

Riona wrote:
05 Jun 2018, 07:25
Trazim samo na brzaka nekakav uvid. Neko mi veli, odi na "jagor", zanimat ce te.
To ti nitko neće reći. Može ti reći da na Jagoru pogledaš izbor portala i/ili foruma, a ima i pokoji blog. To je vidljivi dio Jagorov, a ostalo (usluge) ionako je individualno: tko hoće ili kome što treba, učlanit će se i dogovoriti za uslugu. Namjerno ne kažem "naručiti" jer to formalno-pravno ne može: udruga može samo biti posrednik između tražitelja usluge i izvođača "radova" te savjetovati zaključenje ugovora. Hoće li za posao predložiti nekoga od članova ili ne, interno je pitanje, a posao može "potpisati" samo pojedinac.
I ok, ako zatrebam te usluge, pogledat cu bas za to.
Ali ovo s uclanjivanjem i osobnim detaljima...
A ti si baš našla kome ćeš vjerovati! Ni u knjižnicu se ne možeš upisati bez osobnih podataka pa tako ni učlaniti u udrugu građana: ime i prezime, podaci za kontakt - bez toga ne ide. OIB mislim da se ne smije tražiti, ali svi ga traže jer je to "jedini siguran podatak za identifikaciju". Recimo, kako ćeš razlikovati dva Ivana Horvata, oba stanuju na istoj adresi, imaju isti mejl i isti broj telefona, što je malo vjerojatno, ali ne i nemoguće: mogu u pitanju biti otac i sin. Doduše, postoji nešto što se zove datum rođenja, ali to se valjda više ne upotrebljava. :cerek:

Za registraciju na forumu ti se podaci ne zahtijevaju. Regaš se kao i na svaki drugi forum. Ako se, međutim, od korisnika zahtijeva da se registrira pod pravim imenom i prezimenom, onda je to nešto drugo.

Spomenula sam prije prevodilačke forume: neki jesu zatvorenog tipa, ali uglavnom nisu, no članovima odnosno korisnicima ostavlja se na volju da odaberu kako će se registrirati. Većinom odabiru pravo ime i prezime, ali ne čine to svi: ta zašto i ne bi - svi se bave istim poslom, razmjenjuju iskustva, međusobno si pomažu u pronalaženju rješenja...

Ima smisla, zar ne? No ne vidim zašto Jagor, ako zahtijeva takvu registraciju, ne bi o tome stavio upozorenje u otvorenom dijelu.

P. S. Ima samo upozorenje u vezi s e-adresom.
Stitch
Head Honcho
Post 05 Jun 2018, 09:23

Je li ijedna od vas provjerila zakone o udrugama prije pisanja? Npr. one koji definiraju vođenje registra članova?

Ako jest, nagradno pitanje glasi što popis članova obavezno mora sadržavati. :kava:
Potpisi su za budale.
Donna Sole
Been thanked: 1 time

Post 05 Jun 2018, 09:31

Što je misteriozno u tom jbnm oibu?

Postoji samo da bi razlikovao Hrvoja Horvata od Hrvoja Horvata. Što inače moš s njim?
Svačiji oib je dostupan internetu. Nek mi neko objasni tu paranoju.

Inače pri ispisivanju peticija mora stajati i oib uz ime a to služi zato da se ne friziraju liste. Bez oiba bi bilo lako izmišljati imena i dodavati na liste sve ljude koje znaš. Oib je taj koji se broji.
kurvanjski avatar, a
Stitch
Head Honcho
Post 05 Jun 2018, 09:51

OIB je razlikovni kriterij, da. Meni on kao podatak uopće nije bitan, ali državi jest. Iz moje perspektive, važnije su aktivnosti članova i volja da se pridonese radu udruge. A ime u mejlu, rekoh već, samo je kontrolna točka koja ubrzava registraciju. Nickovi su proizvoljni, mogu biti kao ovdje, primjerice. No mejl-adresa ne može jer, poput OIB-a, ima drugu, posve praktičnu funkciju.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 10:05

Stitch wrote:
05 Jun 2018, 09:23
Je li ijedna od vas provjerila zakone o udrugama prije pisanja? Npr. one koji definiraju vođenje registra članova?

Ako jest, nagradno pitanje glasi što popis članova obavezno mora sadržavati. :kava:
Gle, bila sam suosnivačica udruge građana još 2012. tako da znam sve o tome. No čak i najnoviji Zakon o udrugama stariji je od GDPR-a pa smo sada u stanovitom interregnumu: udruga se može pozivati na zakon i tražiti OIB, a član se može pozvati na GDPR i odbiti ga dati. :cerek:
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 10:21

Donna Sole wrote:
05 Jun 2018, 09:31
Što inače moš s njim?
Igrati se s tuđom lovom.

Imamo zakonodavstvo koje bi trebalo iz temelja preurediti. OIB od nas smiju tražiti samo, citiram iz Zakona o OIB-u, "državna tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe koje se dijelom financiraju, izravno ili neizravno, iz sredstava proračuna ili kojima su osnivači, odnosno jedan od osnivača Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te pravne osobe kojima su povjerene javne ovlasti". Udruga građana nije ništa od toga, ali isto tako to nisu ni banka ni teleoperater, a ipak će svi od vas tražiti OIB. Odbijete li, ništa od usluge. :raspa:
Riona

Post 05 Jun 2018, 10:26

Nije stvar u OIB-u. Ili samo u OIB-u. (I btw. ako se hoću dodati na neki spisak, mogu se nazvati ivana horvat i dodati 1234567811 i veselo. )
Stitch ne odričem pravo ni tebi, ni bilo kojem udrugaru da postavlja uvijete koje hoće. Ne bih niti mogla. Samo u tom slučaju, ako se ne slažem s tim uvijetima, neću biti član udruge.
Šta imaš od mog imena i prezimena? Adrese? Mail adrese s imenom i prezimenom?
Kao što ni broj telefona ne dajem svakome, tako ne dajem ni te podatke. Možeš dobiti mail "za upotrebu".
Kako se još jučer izrazila Mme Tipfeler, (a danas zagovara suprotno) moji podaci vrlo lako mogu postati opće mjesto, a da ja to, prvobitno, nisam dozvolila (naivno).
Ako želim neku uslugu, nađem tko će je napraviti i platim. Ne treba podatke o mojim dječjim bolestima.
Kupim kruh, platim, adio.
Ako trebam uslugu posrednika, dam mu broj telefona "za upotrebu" i komuniciramo po potrebi.

A kako ja ionako nisam materijal koji bi doprinosio Jagoru, nije ni važno da li dajem podatke ili ne.
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 10:26

Stitch wrote:
05 Jun 2018, 09:51
No mejl-adresa ne može jer, poput OIB-a, ima drugu, posve praktičnu funkciju.
Takozvanu kontrolno-diktatorsku funkciju. :cerek:

Nego, samo ideja: možda bi postigao bolji "efekat od tog" da napišeš otvoreno objašnjenje. Recimo, želimo točno znati koga primamo u svoje redove te procijeniti jeste li dostojni toga da postanete korisnikom našega foruma. Trebalo bi to ljepše sročiti, tako da bude napola puta između šaljivoga i ozbiljnoga, ali garantiram ti da bi izazvalo, ako već ne navalu, ali sasvim sigurno povećani interes.
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 10:29

Riona, ništa ja ne zagovaram. Samo objašnjavam. :mig:

A uostalom, ne zaboravimo da smo, hoćeš-nećeš, kolektivni član Jagora. Kao forum, mislim. To je glavni razlog zbog kojega ima smisla raspravljati o svemu ovome: da iskoristimo Jagor kako bi Trkeljanje živnulo. :bicedobro:
Riona

Post 05 Jun 2018, 10:38

Uostalom, znam da je prije EU u Austriji bilo uobičajeno na dokumentima navoditi ime i prezime, djevojačko prezime (ako je u pitanju žensko, jasno) i mjesto i godina rođenja. Također se pazilo da se diplomiranom inžinjeru kemije pridoda i to ( i - o čuda li - čak i u penziji je taj isti inžinjer bio i dalje inžinjer!?) pa se tako uveliko smanjilo mogućnost da se radi o dva Ivana Horvata, rođena na isti datum u istom mjestu (sinovi istih roditelja :p) i da se njih dvojica slučajno zamijene. Tako da OIB nije jedina mogućnost.
Riona

Post 05 Jun 2018, 10:43

MmeTipfeler wrote:
05 Jun 2018, 10:29
Riona, ništa ja ne zagovaram. Samo objašnjavam. :mig:

A uostalom, ne zaboravimo da smo, hoćeš-nećeš, kolektivni član Jagora. Kao forum, mislim. To je glavni razlog zbog kojega ima smisla raspravljati o svemu ovome: da iskoristimo Jagor kako bi Trkeljanje živnulo. :bicedobro:
Pa još jučer si sipala vatru na ideju da udijeliš svoje podatke.

Danas mi, pak, tumačiš zašto je to potrebno.

Kao kolektivni član, mogu mirno sjediti iza svog nicka, iako mi admin zna kod kojeg operatera imam wifi... :zubo:
Shvaćam ja da nema "anonimnosti" (čak ni pod navodnicima), ali barem nisam svjesno pridonjela tome.

Gle elitizam ima svoju publiku. Sjetimo se samo one tete koja je stvarala mlado plemstvo u vrtićima (ili takva neka sjajna ideja) sa svojim malim Napoleonom na čelu. Sigurna sam da će se naći ljudi koji će rado biti članovi zatvorenog kluba, za ulazak u koji moraš staviti cipele na glavu i hodati unatrag po mračnoj uličici 50 koraka.
haram
persona non grata

Post 05 Jun 2018, 10:44

Znači, tamo nema komada ko na Iskrici?
what we've got here is failure to communicate
Stitch
Head Honcho
Post 05 Jun 2018, 11:06

MmeTipfeler wrote:
05 Jun 2018, 10:26
Trebalo bi to ljepše sročiti, tako da bude napola puta između šaljivoga i ozbiljnoga, ali garantiram ti da bi izazvalo, ako već ne navalu, ali sasvim sigurno povećani interes.
Mislim da smo ti i ja na pola puta između šume i druma. Interes za forum ne zanima me. Pristup imaju samo članovi. I točka, kraj priče. Interes za udrugu pak sigurno neću razvijati tako što ću kandidate slati na Jagorov sajt. Ne, tu će ulogu preuzeti portali. I drugi je tu psihološki mehanizam presudan, nije to radoznalost: volja da se ono što znaš prenese dalje, da se piše i objavljuje. Da se organiziraju predavanja i radionice. Prosvjetiteljski me čimbenik dakle interesira, a ne populizam. Od populizma bježim kao vrag od tamjana. :D

Imaš dakle dva načina (ili motiva): urođeni ekshibicionizam i potrebu za nekom uslugom. Popust od pedeset posto na prosječne tržišne cijene omekšat će one koji ne osjećaju potrebu da nam se pridruže iz plemenitih, nesebičnih razloga. Pa će se učlaniti čisto da jeftinije prođu. ;)
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 11:14

Riona wrote:
05 Jun 2018, 10:43
Pa još jučer si sipala vatru na ideju da udijeliš svoje podatke.

Danas mi, pak, tumačiš zašto je to potrebno.
Pa da. Što znam zašto je to potrebno udruzi, ništa ne mijenja u pogledu moje principijelnosti. Ne dam podatke pa da mi plate. :D

Doduše, možda bismo se mogli cjenkati. :misli:
MmeTipfeler

Post 05 Jun 2018, 11:17

Stičko, ovom brzinom nešto ćeš postići taman kad budeš slavio 150. rođendan.
Stitch
Head Honcho
Post 05 Jun 2018, 11:22

MmeTipfeler wrote:
05 Jun 2018, 11:14
Doduše, možda bismo se mogli cjenkati. :misli:
Ne bismo se mogli cjenkati. Da dobiješ ikakvu lovu od udruge, treba ti ugovor. Ili putni nalog. Odnosno neki službeni dokument, potpisan i pečatiran, koji definira što ti točno udruga plaća. U suprotnom, to je kazneno djelo.

Kako znaš za to, držim da trolaš. :D
MmeTipfeler wrote:
05 Jun 2018, 11:17
Stičko, ovom brzinom nešto ćeš postići taman kad budeš slavio 150. rođendan.
Sve pet, namjeravam ih doživjeti dvjesto. :kava:
Potpisi su za budale.
  • Information