Da ne okolišam previše - određeni znanstveni pothvati zahtjevaju jako puno računanja a ljudi nemaju para za superračunala i sl. fore. Nekoć davno neki pametnjakovići su se sjetili da postoji hrpa računala u svijetu koji većinu svog vremena ne rade apsolutno ništa pa su smislili način kako da upotrijebe tu neiskorištenu procesorsku snagu.
To otprilike izgleda ovako: na vašem računalu se vrti programčić koji povremeno s interneta skine paket podataka za obradu, obradi ga dok vi ništa bitno ne radite i vrati rezultate nakon čega se proces ponavlja.
Ja osobno sam počeo sa projektom SETI@home. Taj projekt šalje vašem računalu podatke sa radio teleskopa a računalo traži čudnovate signale među svime što je prikupljeno.
Nakon toga sam prešao na folding@home projekt koji istražuje princip izgradnje proteina u ljudskom tijelu u svrhu pronalaska lijekova za određene bolesti i radi boljeg razumijevanja funkcioniranja stanice ljudskog tijela. Ovaj projekt je već donio konkretne rezultate a laboratorijska ispitivanja su pokazala da su izračuni točni. Ovo je tretnutno najveći takav projekt na svijetu i ja sam ponosan što sam dio toga.
Uključite se.