Danas dadoh otkaz

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
Pastir
Has thanked: 986 times
Been thanked: 480 times
Post 13 Dec 2025, 11:46

Biti „kućni majstor“ je potencijalno isplativ posao. Poznanik je radio na održavanju zgrada i hitnim intervencijama. Ljudi stalno trebaju popravke, a ima ih puno više nego hotela i poduzeća koji bi ti mogli ponuditi ugovor.

Tehnologija je stablo bez korijena. Plod je gorak.
drug mile
Has thanked: 125 times
Been thanked: 174 times

Post 29 Jan 2026, 13:27

Upravo sam pročitao komentar nekog pomorskog menadžera o cijeni prolaska broda kroz Panamski kanal. Kaže, za njihove brodove, "kanalarina" iznosi 800k do 1.2M dolara. I opet im se isplati, jer ako brodovi ne bi išli kroz kanal, morali bi okolo južne amerike. Taj (duži) put bi trajao 20-25 dana, a brod dnevno zarađuje 100.000 dolara. Znači samo u vremenu, potrošili bi 2-2.5M dolara na duži put, plus cijena goriva.

Anyway, nebitno. Taj isti brod dođe u Jadran i nešto mu se pokvari. Moja (bivša) firma šalje mene da popravim, jer bez toga ne mogu nikud. Naplate im putne troškove do te luke npr. 120 eura. Onda se onaj menadžer javi i pita zašto tako puno, kojim putem ja idem, ne traje put 1.5h nego 1h prema google-u itd. Slijede sati dopisivanja i objašnjavanja, na kraju se nešto dogovori. Onda ja dođem na brod, radim marljivo par sati, završim i pišem izvještaj. Napišem 5h rada. Onda kapetan pogleda na sat, pa računa. Onda voki-tokijem kontaktira čovjeka koji me primio na brod, pita u koje vrijeme sam se upisao. Kapetan računa dalje, pa pita kako to 5h, kada je realnije oko 4.5h. Vratim se u ured, šaljem izvještaje onom menadžeru. Sad on prigovara, kaže da je prošli put sličan popravak na nekom drugom brodu u nekoj drugoj zemlji trajao samo 3 sata...

Ok, prekinem sa tim poslom, napustim firmu. Radim kao kućni majstor. Penzići kupili novi bojler, zovnu me za zamjenu. Kažem biti će 50 eura, oni "može može, nije problem, kad god vama odgovara...". Ostave ljudi još i 10 eura više, dobijem kekse, kavu, nekad i rakijicu. Dođem za bojler, sjete se ljudi da je raskliman kuhinjski ormarić, puklo ogledalo u hodniku, da jedna utičnica ne radi, ja samo idem iz sobe u sobu i rješavam. Na kraju dana, pitaju koliko su dužni. Izračunam, 200-250 eura, bakica odmah vadi novce skrivene iza posteljine u garderobnom ormaru, isplati, pa kaže da ima još radova za koje će zvati kad sjedne mirovina. Znači, ljudi si od usta otkidaju i uredno plaćaju koliko god računi bili, ne žale se. A u većim gradovima, takvih ljudi i takvih poslova zaista ima mnogo.

I tako prođe neko vrijeme, živim od posla kućnog majstora bolje nego ranije kao specijalist za radare. I čude se u staroj firmi, nude da se vratim, misle da sam "spao" sa inžinjerskog posla na montaže školjki i silikoniranje kada. Pa je, ako gledaš samo posao i ništa drugo. Ali malo šira slika, ugodnije je sjesti sa penzićima i popiti kavu, nego se nekom kapetanu opravdavati zašto nemam pri ruci potrebne rezervne djelove. Ugodnije mi je pomagati da si netko skroman uredi ili održava stambeni prostor nego održavati u pogonu brod koji zarađuje 100k dnevno. Ali to je možda do karaktera, znam da se većina bivših kolega ne bi složila sa mnom.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 612 times
Been thanked: 948 times
Post 29 Jan 2026, 15:40

Napravio si dobar izbor. Em si zadovoljan, zadovoljniji nego prije, em lova curi. Što ćeš više... :top:
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 29 Jan 2026, 19:29

Stitch wrote:
29 Jan 2026, 15:40
Napravio si dobar izbor.
Slažem se.

Nemoj sumnjati u sebe. Drugi mogu pričati, ali ti si mjera. Važno je ono što ti želiš, a ne što oni govore.

Kada je posao u pitanju, malo je dobronamjernih ljudi. I ne samo posao. Pojedinci mogu biti zavidni, mogu biti koristoljubivi, mogu biti kivni što ti sve polazi za rukom. Iskoristit će svaku šansu da te povuku na dno. Zato samo sebe gledaj. A planove ne otkrivaj nikome. Ni ženi, ni djeci, ni roditeljima (ako su još živi). Ne zato što im ne vjeruješ — nego zato da planovi ostanu „čisti“, neokrznuti tuđom brigom ili pesimizmom.
Stitch
Head Honcho
Post 29 Jan 2026, 19:54

Pastir wrote:
29 Jan 2026, 19:29
A planove ne otkrivaj nikome. Ni ženi, ni djeci, ni roditeljima (ako su još živi). Ne zato što im ne vjeruješ — nego zato da planovi ostanu „čisti“, neokrznuti tuđom brigom ili pesimizmom.
Ovo je apsolutno točno. Tko je druge slušao, nikad se nije usudio. :mudri:
Potpisi su za budale.
drug mile
Has thanked: 125 times
Been thanked: 174 times

Post 29 Jan 2026, 23:52

Ako bi pitali moju ženu, koja mi je najveća mana, vjerojatno bi rekla da uvijek radim po svom :zecoD:
Stitch
Head Honcho
Post 30 Jan 2026, 16:24

Eto! Bio si mudar a da to nisi ni shvatio. :D
Potpisi su za budale.
Pastir
Post 30 Jan 2026, 21:17

drug mile wrote:
29 Jan 2026, 23:52
Ako bi pitali moju ženu, koja mi je najveća mana, vjerojatno bi rekla da uvijek radim po svom :zecoD:
Mile, tvoja žena vjerojatno voli mušku samostalnost i odlučnost, pa i tvrdoglavost ponekad — to su vrline koje govore da muškarac ima svoje „ja“, da je aktivan, da se želi brinuti za svoju partnericu i obitelj.
  • Information