Priče s plavog kauča

Blago onom tko rano poludi
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 22:54

Je, je, isti kurac. Nego, bi li ti radije da te operira kirurg, kiropraktičar ili Klingonac?

Eks

Post 08 Dec 2011, 22:59

Ovisi o čemu se radi. Ako nekome treba razgovor, psiholog terapeut će mu pomoći, a psihijatar koji se nije educirao za psihoterapeuta će mu prepisati lijekove jer nema drugih alata. Dakle, uradit će mu štetu. Idealno bi bilo psihijatar-psihoterapeut.
Almost Rosey

Post 08 Dec 2011, 23:01

ex_anais » wrote:Ovisi o čemu se radi. Ako nekome treba razgovor, psiholog terapeut će mu pomoći, a psihijatar koji se nije educirao za psihoterapeuta će mu prepisati lijekove jer nema drugih alata. Dakle, uradit će mu štetu. Idealno bi bilo psihijatar-psihoterapeut.
Koji mu neće znati ništa dijagnosticirat :ne zna:
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:02

Almost Rosey » wrote: Koji mu neće znati ništa dijagnosticirat :ne zna:
Kako to misliš? Ako je završio za psihijatra i dodatno se educirao za psihoterapiju onda ima i jedna i druga znanja, ne?
Almost Rosey

Post 08 Dec 2011, 23:04

ex_anais » wrote:
Kako to misliš? Ako je završio za psihijatra i dodatno se educirao za psihoterapiju onda ima i jedna i druga znanja, ne?
Ali dijagnostički instrumenti (testovi) su sveti gral na koji samo, AFAIK, psiholozi polažu prava :misli:
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:05

Almost Rosey » wrote: Ali dijagnostički instrumenti (testovi) su sveti gral na koji samo, AFAIK, psiholozi polažu prava :misli:
Testovi za što? :xd:
Ja sam mislila da misliš na dijagnoze.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 23:06

ex_anais, psihijatri jesu, između ostalog, psihoterapeuti. Psihoterapija im je opis posla. Šta ti misliš da oni rade na specijalizaciji? Nema drugih alata? Uradit će štetu? Dozvoli da ti otkrijem još jednu tajnu, usprkos svemu što pričaju David Icke, psiholozi wanna-be psihoterapeuti i Davor Domazet Lošo, psihofarmaci pomažu. Da, za ne povjerovati. :horor:
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:08

schmokljan » wrote:ex_anais, psihijatri jesu, između ostalog, psihoterapeuti. Psihoterapija im je opis posla. Šta ti misliš da oni rade na specijalizaciji? Nema drugih alata? Uradit će štetu? Dozvoli da ti otkrijem još jednu tajnu, usprkos svemu što pričaju David Icke, psiholozi wanna-be psihoterapeuti i Davor Domazet Lošo, psihofarmaci pomažu. Da, za ne povjerovati. :horor:
Schmokljane, ne, nisu. :bicedobro:
Za tvoju informaciju nije svaki psihijatar psihoterapeut niti je kvalificiran provoditi neku od psihoterapija. Nije to samo da oni zbog prenatrpanosti pacijenata i nedostatka vremena ne provode psihoterapiju nego i zato jer ne mogu i jer za to postoje edukacije. Koje neki od njih prođu i onda su oni psihoterapeuti. Eto.

Em da, jesam ja negdje rekla da psihofarmaci ne pomažu? :xd:
Samo kažem da ima ljudi kojima je potreban samo RAZGOVOR.
Almost Rosey

Post 08 Dec 2011, 23:14

ex_anais » wrote:
Testovi za što? :xd:
Ja sam mislila da misliš na dijagnoze.
Pa testovi na temelju kojih, jel, dijagnosticiraš stvari. Može psihijatar (dakle, dotur medecine koji je specijalizirao psihijatriju) završit neku psihoterapiju, ali on i dalje, AFAIK, ne barata testovima. A dijagnozu ne dobiješ po duhu svetom, nego pomoću testova. Dakle, prvo mu treba nalaz psihologa. Naravno, on može s tobom radit terapijski, prepisivat medikamente i koješta, ali ako ne vidi na papiru da si depresivna jer ti je u tom-i-tom testu povišena ta-i-ta skala, ništ od toga.
Psihijatar postavlja dijagnozu, ali na temelju psihologijskog testiranja.
Lastan

Post 08 Dec 2011, 23:22

ex_anais » wrote:Kad ste se prvi put susreli s ljudima u bijelim kutama, crnim haljama... Tko je bio vaš prvi ispovjednik i što ste od njega naučili?
Bilo da vas je odvelo za uho kod školskog pedagoga ili da ste išli ispovijedati grijehe.
Što vam je danas potrebno za mentalnu higijenu? :xzubo:
Koristite li prijatelje ili se obraćate profesionalcima? Psiholozi, psihijatri ili svećenici?

Iskustva, predrasude, anegdote, istresite sve. Olakšajte dušu.
Na ispovijedi sam bio točno jednom.
Jednom previše. :kava:

Kad sam kao klinac po drugi put završio pod autom (i nakon toga sa slomljenom nogom na poduljem liječenju), razvio sam fobiju od prometa. Što je bilo nezgodno; bježao sam i od parkiranih automobila koji bi mogli skočiti na mene, a ako bi neki prošao kraj mene, panično sam vrištao. Krajnje neugodno.
Završio sam na Rebru, kod uvaženog dječjeg psihologa, za kojeg ću kasnije objasniti zašto mislim da je teški seronja. On mi je preporučio grupnu terapiju.
Ako netko misli da je grupna terapija ono što se vidi u američkim filmovima, s jednim terapeutom i nekoliko pacijenata sa sličnim problemom… pa, ja sam bio sâm, a nasuprot meni oko šest psihologa i psihijatara.
OK, riješili su me fobije. Barem što se prometa tiče. No nakon toga su zaključili da imam još problema u životu (nemoj reć: dijete kojem se roditelji neprestano kolju jer su pred razvodom ima problema u obitelji? jebeno nikad ne bih rekao) i da bi bilo lijepo da oni nastave rješavati moje probleme. Odbio sam, hvala na pitanju.
Sad se bojim psihologâ i psihijatara. :kava:

Ah, da: zašto je rečeni cijenjeni psiholog seronja.
Moja je majka imala zanimljiv stav prema sukobima: ako se netko sukobljava s njom, jamačno je problem u njemu. Dakle, zaključila je da mi treba psihoterapija u nekom trenutku, i odvukla me prisilno istom psihologu. Budući da sam ondje bio pod prisilom i da mi ionako nije dala da dođem do riječi, igrao sam tetris i nisam ih jebao ni pola posto. Onda je rečeni kreten zaključio da je ona u pravu jer sam ja samo šutio i igrao tetris iako su me oboje ranije ušutkavali govoreći mi da će doći red na mene.
Što sam tek pročitao u dijagnozi nakon što sam neki kurac crtao… jebote, koji šarlatan.

A to nije bilo ni prvi ni zadnji put, iako ne više kod tog tipa. U jednoj kasnijoj prilici moja je majka plaćala 200 kn/h jednoj psihoterapeutici i zaključila da joj je jako pomogla. Pa je odlučila plaćati i meni; nekako me ucijenila da idem jerbo nakon svega onoga ranije ne bih bio pristao svojevoljno. Jebote, koliko bačena novca.

Kaže stara programerska poslovica: Ponekad razmotriš neki problem i kažeš: Znam! Riješit ću to regularnim izrazima! I onda imaš dva problema.
Tako je i sa psiholozima; radije imam jedan problem nego i problem i psihologa.

A kad sam bio žešće u kurcu, pomogli su mi neki forumaši time što su slušali i što su me savjetovali. Čak i kad je glavni savjet bio “jebiga, proći će”.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 23:25

ex_anais, baš je, nekim slučajem, pored mene lista obveza specijalizanata psihijatrije na psihološkoj medicini. Redom:

- poliklinička psihoterapija
- sugestivne i suportivne psihoterapijske tejnike
- tehnike relaksacije
- obiteljska terapija
- klinička psihoterapija
- dječja psihoterapija

...i tako dalje.

Reći za psihijatra da nije psihoterapuet je isto kao da kažeš za liječnika opće prakse da nije liječnik. Ono što ti želiš reći je da se psihijatar ne može služiti, recimo, kognitivno-bihevioralnom terapijom. I ja se slažem. Potpuno je iluzorno očekivati od psihijatra da zna i korsiti se svim psihoterapijskim metodama.
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:26

Ovo sa šest psihijatara/psihologa nikad nisam čula. :trk:
Mislim da bih utekla brzinom svjetlosti. Nije čudo što ih se bojiš. :xzubo:
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:28

schmokljan » wrote:ex_anais, baš je, nekim slučajem, pored mene lista obveza specijalizanata psihijatrije na psihološkoj medicini. Redom:

- poliklinička psihoterapija
- sugestivne i suportivne psihoterapijske tejnike
- tehnike relaksacije
- obiteljska terapija
- klinička psihoterapija
- dječja psihoterapija

...i tako dalje.

Reći za psihijatra da nije psihoterapuet je isto kao da kažeš za liječnika opće prakse da nije liječnik. Ono što ti želiš reći je da se psihijatar ne može služiti, recimo, kognitivno-bihevioralnom terapijom. I ja se slažem. Potpuno je iluzorno očekivati od psihijatra da zna i korsiti se svim psihoterapijskim metodama.
Gle, meni je bivši šef psihijatrije u mom gradu na moj upit provodi li itko psihoterapiju tu odgovorio da nitko od njegovih kolega se time ne bavi jer nije za to educiran. A nisam pitala za specifičnu terapiju, trebao mi je razgovor. Čovjek me nije imao gdje uputiti, a ja mu nisam htjela davati 300 kn po satu jer je taman odlazio u privatnike kao jedan jedini psihoterapeut koji je kvalificiran provoditi psihoterapiju. Ostali pacijentima drže redovne kontrole ukoliko ovi piju lijekove i to ti je to.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 23:29

Almost Rosey » wrote: Pa testovi na temelju kojih, jel, dijagnosticiraš stvari. Može psihijatar (dakle, dotur medecine koji je specijalizirao psihijatriju) završit neku psihoterapiju, ali on i dalje, AFAIK, ne barata testovima. A dijagnozu ne dobiješ po duhu svetom, nego pomoću testova. Dakle, prvo mu treba nalaz psihologa. Naravno, on može s tobom radit terapijski, prepisivat medikamente i koješta, ali ako ne vidi na papiru da si depresivna jer ti je u tom-i-tom testu povišena ta-i-ta skala, ništ od toga.
Psihijatar postavlja dijagnozu, ali na temelju psihologijskog testiranja.
Ne, ne treba mu nalaz psihologa, barem ne iole dobrom psihijatru. A ti testovi su jedini claim to importance naših dragih psihologa.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 23:36

ex_anais » wrote:
Gle, meni je bivši šef psihijatrije u mom gradu na moj upit provodi li itko psihoterapiju tu odgovorio da nitko od njegovih kolega se time ne bavi jer nije za to educiran. A nisam pitala za specifičnu terapiju, trebao mi je razgovor. Čovjek me nije imao gdje uputiti, a ja mu nisam htjela davati 300 kn po satu jer je taman odlazio u privatnike kao jedan jedini psihoterapeut koji je kvalificiran provoditi psihoterapiju. Ostali pacijentima drže redovne kontrole ukoliko ovi piju lijekove i to ti je to.
Čuj, ja ne znam iz kojeg si ti grada, koju si vrstu psihoterapije implicite tražila, no simptomatično je kako je njegova tvrdnja da nema nikoga drugog trebala rezultirati s 300 kuna po satu u njegovu džepu. Ti si možda htjela, iako to nisi znala verbalizirati, psihoanalitičku ili kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju - e to zahtjeva dodatnu edukaciju.

A to da šef psihijatrije implicite pljuje po vlastitim kolegama, za čiji je rad i educiranje odgovoran, e to je već toliko tipično hrvatski da mi se gadi.
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:42

schmokljan » wrote:
Čuj, ja ne znam iz kojeg si ti grada, koju si vrstu psihoterapije implicite tražila, no simptomatično je kako je njegova tvrdnja da nema nikoga drugog trebala rezultirati s 300 kuna po satu u njegovu džepu. Ti si možda htjela, iako to nisi znala verbalizirati, psihoanalitičku ili kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju - e to zahtjeva dodatnu edukaciju.

A to da šef psihijatrije implicite pljuje po vlastitim kolegama, za čiji je rad i educiranje odgovoran, e to je već toliko tipično hrvatski da mi se gadi.
Moguće je da je i zbog toga to rekao, ali da, u pravu si, mislim na te psihoterapijske pravce. Malo je psihijatara educirano za to. Velika je razlika imati 45 min ili sat jednom tjedno, jednom u dva tjedna ili ići na kontrolu jednom u tri mjeseca. A državni psihijatri ne mogu pacijentima ponuditi više.
schmokljan

Post 08 Dec 2011, 23:47

Draga ex, mogu. Odi do svog liječnika opće prakse, zatraži uputnicu za psihoterapiju na Klinici za psihološku medicinu na Rebru i dobit ćeš toliko željenu psihoanalitičku psihoterapiju. :tulum:
Almost Rosey

Post 08 Dec 2011, 23:48

Ali mora proći dodatnu edukaciju ako se hoće zvati terapeutom. Ono što Sacreus na fhr-u napisa, svatko može otvoriti "Intelektualne usluge d. o. o." i prodavati maglu, ali kraj imena si ne smije napisati psihoterapeut ako nije završio toliko-i-toliko sati određene edukacije.
Slušam i ja pth pravce pa ne znači da ću biti psihoterapeut :ne zna:

Ako psihijatru ne treba nalaz psihijatra, zašto psihijatrijske bolnice zapošljavaju psihologe?
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:49

schmokljan » wrote:Draga ex, mogu. Odi do svog liječnika opće prakse, zatraži uputnicu za psihoterapiju na Klinici za psihološku medicinu na Rebru i dobit ćeš toliko željenu psihoanalitičku psihoterapiju. :tulum:
To je bilo davno. Nisam iz Zagreba. :xd: Nisam htjela baš psihoanalitičku. :xzubo:

Rosey, ti studiraš psihologiju?
Almost Rosey

Post 08 Dec 2011, 23:54

ex_anais » wrote:
To je bilo davno. Nisam iz Zagreba. :xd: Nisam htjela baš psihoanalitičku. :xzubo:

Rosey, ti studiraš psihologiju?
Pa mišljah da se to već zna i da me zbog toga nitko ovdje ne voli :ne zna:

A studiram, ja nju i ona mene...
Lastan

Post 08 Dec 2011, 23:55

Almost Rosey » wrote:Ako psihijatru ne treba nalaz psihijatra, zašto psihijatrijske bolnice zapošljavaju psihologe?
Ovo je pitanje skoro zen. :cerek:
Eks

Post 08 Dec 2011, 23:57

Almost Rosey » wrote:
Pa mišljah da se to već zna i da me zbog toga nitko ovdje ne voli :ne zna:

A studiram, ja nju i ona mene...
Ma daj! Ja sam to htjela studirati. :xd: Imala sam petice iz obje psihologije na faksu. :xraspa:
Zato ti ne zabušavaš. Psihologija je zanimljiva.

Ok, sad nas obje neće voljeti. :xlux:
schmokljan

Almost Rosey » wrote:...
Ako psihijatru ne treba nalaz psihijatra, zašto psihijatrijske bolnice zapošljavaju psihologe?
Mislila si psihologa, očito. :D

Psiholozi ti igraju ulogu javnih bilježnika u psihijatrijskim bolnicama. Ovjeravaju očitosti. Zakon tako nalaže, a i treba negdje udomiti te dobre ljude - ta tko bi ih drugi htio zaposliti? Psihijatrijski odjeli, Big Brotheri i korporativni hjuman risorsi. I opet ih sva sila na birou.
Almost Rosey

Lastan » wrote: Ovo je pitanje skoro zen. :cerek:
Evo, evo, sama ću, da ne morate vi:

:facepalm:

da, mišljah psihologa :D

šmoki, gledala sam šta ljudi rade. Psihijatri se boje prismrdit testovima, a postavljat dijagnoze bez nalaza psihologa temeljenog na testovima - ono, to se jednostavno ne radi, štajaznam, ne znau ludi :ne zna:

Uostalom, kad se i odmaknemo od psihijatrijskih bolnica, imaš hrpu "normalnih" ljudi kojima je, eto, samo malo teško. Dakle, nemaju dijagnozu, nisu psihotični, ne trebaju tablete ni psihoterapiju. Psihijatri nisu educirani za "normalne", fali im znanja o normalnim procesima i pizdama materinim. Ne zajebavam se.
Doduše, ne znam kako će se to sad zakonski regulirat i tko će se moć educirat za terapeuta, ima prijedloga da se edukacija dozvoli i drugim humanističkim znanostima :ne zna:

isuse branim si struku idem povraćat brb
uostalom nije da se nakon diplome nadam ičemu osim skupljanja boca
mrmljh
schmokljan

Post 09 Dec 2011, 00:11

No, dobro, izgnjavili smo sad ljude s glupostima. Vratimo se na intimu i sramoćenje. Meni je jednom psihijatrica rekla da sam njen najteži pacijent. Beat that! :tulum:
  • Information