Sigurnosna zaštita?
Ma ne znam, ne možeš li jednostavno izmislit neki svoj izraz kao što to svi rade pa onda uđe u masovnu upotrebu?
Sigurnosna brava, rekao bih. Iako na tržištu već postoji gomila sigurnosnih brava za drvena ili metalna vrata, što nije isto, pojam ne mora imati poseban naziv. Svatko će iz konteksta zaključiti o čemu je riječ.MmeTipfeler wrote: ↑13 Feb 2019, 12:30Zna li netko kako se na hrvatskom kaže child locks u autu. Imam to, ali nemam pojma kako se zove. Zaštitna brava? Sigurnosna brava? Zaštitni sustav?
Onda sam te krivo shvatio. Na mom je automobilu baš zubac koji pomakneš udesno, a nalazi se na rubu vrata. Kad ih zatvoriš, možeš ih otvoriti samo s vanjske strane. Ako ih želiš otvoriti iznutra, moraš zubac vratiti, tj. pomaknuti ulijevo. Onda će normalno funkcionirati.MmeTipfeler wrote: ↑13 Feb 2019, 21:18I ne, nisam pitala za mehaničku zaštitu nego baš za takav sustav koji sprečava klince da sami otvore vrata i ispadnu iz auta.
No dobro, germanizam.
Mislio sam da je njemačko blockieren prvo došlo do nas (zbog Austro-Ugarske, jelte). Na kraju, i Englezi i Nijemci su germani.
Mislim da je engleski prvi izmislio riječ blockade, kombinirajući već spomenuto block i tobožnji francuski nastavak -ade. U značenju "radnja kojom se što zaprečuje, čini nepomičnim" francusko se bloc upotrebljava u biljaru.
Riječ najvjerojatnije i jesmo primili od Austrijanaca, no i tu treba paziti u kojem je dijelu zemlje kod nas najprije zabilježena. Samo kao primjer: na Pagu, a vjerojatno i u drugim našim primorskim i pomorskim dijelovima, za kovčeg odnosno škrinju kaže se baul, što je preuzeto iz španjolskoga - baúl.
Dobro ti se čini.MmeTipfeler wrote: ↑15 Feb 2019, 18:52Čini mi se da je bila Crna kraljica, jen-dva-tri, ali nisam sigurna.
Na početku je rečenice pa neće biti problem.
Kontekst mi to ne dopušta. U jednoj prilici 'kapelan' prividno uspijeva odgovoriti ženu od samoubojstva, ali se oan ipak baci s litice koji sat poslije. Tu bi još mogao proći tvoj prijedlog. No poslije detektiv dolazi u posjet tom njihovom Chaplaincy Teamu i na svakom koraku nailazi na navode iz Biblije - urezane u kamen, da ne bi bilo zabune. Sve je jako duhovno.
Crna Marica 1-2-3MmeTipfeler wrote: ↑15 Feb 2019, 18:52Ovo je za prijevod, ali može poslužiti i kao podsjetnik na djetinjstvo. Doduše, kako čije.![]()
Dakle, kako se zvala igra u kojoj se jedan igrač okrene prema zidu, drugi mu se polako prikradaju, a onda se on naglo okrene i ostali se moraju namjestu ukočiti. Koga uhvati da nije zastao, ispada iz igre, a onaj koji prvi stigne do zida postaje novi vođa?
Čini mi se da je bila Crna kraljica, jen-dva-tri, ali nisam sigurna.![]()
Users browsing this forum: ClaudeBot and 7 guests