Jezikoterija
Hiperion i Pad Hiperiona su objavili Izvori (Hiperion 1993), a Algoritam je valjda poslije objavio nastavke. Ne znam samo jesu li prva dva nastavka objavili s oriđiđi prevodom ili je netko ponovno išao prevoditi.
Znam da su prva dva dijela bila neusklađena (križolik/krucioblik itd.), a u prvom su mi strašno na živce išle plješive glave. Znam da to znači ćelave, ali nisam si mogao pomoći da ih ne zamislim ko pljesnive...
EDIT: sad vidim da su Izvori objavili sve četiri knjige.
Znam da su prva dva dijela bila neusklađena (križolik/krucioblik itd.), a u prvom su mi strašno na živce išle plješive glave. Znam da to znači ćelave, ali nisam si mogao pomoći da ih ne zamislim ko pljesnive...
EDIT: sad vidim da su Izvori objavili sve četiri knjige.
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 826 times
- Been thanked: 1566 times
Hm... Nisam znao za ta izdanja. Niti sam ih viđao u antikvarijatima. Tko je to radio (prijevod, lektura), znaš li išta o tome?
A te plješive glave... Moglo bi ići ako je u izvorniku starinski, stilski obilježen izraz. Pogotovo u pričama hodočasnika, tamo se miješaju stilovi i jezik. Ako nije, onda se netko pravio važan, recimo to tako.
A te plješive glave... Moglo bi ići ako je u izvorniku starinski, stilski obilježen izraz. Pogotovo u pričama hodočasnika, tamo se miješaju stilovi i jezik. Ako nije, onda se netko pravio važan, recimo to tako.
Potpisi su za budale.
Urednik: Damir Mikuličić
Prijevod: Marko Katalinić
Lektura: Jasna Štefić
Korektura: Bojan Bećnik
Grafička priprema: ZNAK Zagreb
Tisak: Tiskara PULJKO
Zagreb, prosinac 1993.
Prijevod: Marko Katalinić
Lektura: Jasna Štefić
Korektura: Bojan Bećnik
Grafička priprema: ZNAK Zagreb
Tisak: Tiskara PULJKO
Zagreb, prosinac 1993.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 826 times
- Been thanked: 1566 times
Osim Mikuličića, kojega znam iz Siriusa, nemam pojma tko su ti ljudi. Znam i da su Izvori Mikuličićevi, ali nismo surađivali.
Osim Mikuličića, kojega znam iz Siriusa, nemam pojma tko su ti ljudi. Znam i da su Izvori Mikuličićevi, ali nismo surađivali.
Potpisi su za budale.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Konačno još neko.judolino » wrote: Znam da su prva dva dijela bila neusklađena (križolik/krucioblik itd.), a u prvom su mi strašno na živce išle plješive glave. Znam da to znači ćelave, ali nisam si mogao pomoći da ih ne zamislim ko pljesnive...
Tek na po treće knjige skužila sam da je Preporodni vektor u Endimijonu, ustvari, Renesansni vektor iz Hiperiona.
Mislim, dobro, to je malo i do mene
Jutarnji list otkrio mi je samting koplitli diferent:
Ja bi za ovo tjero u zatvor.1. Španjolski
Zahvaljujući novim ekonomskim i gospodarskim prilikama javila je i potreba za znanjem španjolskog jezika. Tržište Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Kolumbije, Venezuele te Španjolske zahtijevaju poznavanje ovog indoeropskog romanskog jezika koji ima iste korijene kao i engleski pa ga je lakše za naučiti.
Nisam poznavaoc tematike, al da su u korjenu spanjolski i engleski isti, prvi put cujem 
- MmeTipfeler
Ja bih odredila smrtnu kaznu.
-
ostruznicagornja
Ajaoj što si radikalna gospodjo Tipfeler
I otkud znaš da se istorija nije promijenila u medjuvremenu, možda je engleski eto baš romanski.
Španski ne govorim, ali vjerovatno da se dio leksike značajno podudara. Ovo vele u Wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Latin_inf ... in_English
Španski ne govorim, ali vjerovatno da se dio leksike značajno podudara. Ovo vele u Wikipediji https://en.wikipedia.org/wiki/Latin_inf ... in_English
Ispada (Joseph Williams je sigurno znao o tome ) da bi u ovom formalnom biznis jeziku dobar dio od ovih 56% riječi mogao potencijalno da se nadje u francuskom danas, a dobar dio toga i u španskom onda. Procenat riječi sa korijenom u francuskom i latinskom bi bio znatno manji u manje formalnom jeziku naravno, normanski je ušao u engleski kao jezik onih koji vladaju a ne kao jezik sirotinje pa je i ostao tako u jeziku, više nobl varijanta u rječniku.A survey by Joseph M. Williams in Origins of the English Language of 10,000 words taken from several thousand business letters gave this set of statistics:[2]
French (langue d'oïl): 41%
"Native" English: 33%
Latin: 15%
Old Norse: 5%
Dutch: 1%
Other: 5%[3]
- MmeTipfeler
Pa jest, nostratički gledano, sve je to jedno te isto. 
-
ostruznicagornja
Odje jedan čekao dobitak na tiketu i samo mu fali da dobije Anderleht u gostima a gubi dva nula na poluvremenu, i na kraju preokret dobije Anderleht i on pare i veli A Njemac je to jadan
Zanima me kako ste vi shvatili razgovor izmedju mene i jos jednog forumasa s velikog foruma. Ipak ste vi strucnjaci o jezika 
Ja velim:
Sto mislite?
Ja velim:
On kaze:Zasto dramatizirat kod tako jednostavnog rjesenja?
Problem je mjenjac stavit u ler, livom nogom dignit rucnu,
pa ubacit u prvu, dodat gas i rukom otpusti rucnu?
Stvarno je problem da se auto treba ugasit
Onda je opet on napisao ovo, ali ne meni vec drugom forumasu:Ha gle ovako - ako si JEDINI koji ima neko rješenje onda si ili genije ili kreten .... trećeg nema.
Na sto sam ja odgovorio njemu:Egzaktly. Pa to probaj sa kretenarijum iz Mercedes. Kao što
sam napisao kolegi - ako jedan jedini proizvođač koristi
neko rješenje onda je ili genije ili kreten.
pa opet on:Ne, to nisi rekao. Rekao si da ako ja imam rjesenje koje
sam i napisao na predhodnoj stranici, da sam genije ili
kreten jer eto ocito imam rijesenje. Ocito sam jedini
Pa ja:Oprosti ako si moju rečenicu razumio osobno - očito se
više u školi ne uči impersonalni oblik što je isto što i
poopćenje izjave.
Dakle izjava se odnosila na inženjerska/dizajnerska rješenja
u autoindustriji. A priznat ćeš da je ogromna većina tih
"samo mi to imamo" nekako odumrla s vremenom.
Na sto on zakljucuje:Ja nikako ne mogu znat ssto si ti ustvario mislio, al itekako
znam razumit recenicu u kvotu
Ha gle ovako - ako SI JEDINI koji ima neko rješenje onda si ili genije ili kreten .... trećeg nema.
No, uvazavam ispriku za nesmotrenu recenicu ako uistinu
nije bila vrijedjanje
E sad mene zanima, jesam li ja pogresno shvatio, ili je on stvarno mislio sto govori, ili se samo izvlaci?Kao što rekoh - impersonalni oblik.
Sto mislite?
- MmeTipfeler
Mene zanima kako se ovo radi ako nisi jogin:

Meni se čini da se izvlači, ali to je opći dojam.
Istina je, međutim, da se drugo lice jednine i množine u hrvatskome upotrebljava i u "bezličnome" smislu, kao i englesko you. A može i prvo lice množine. Snalazimo se kako znamo i umijemo.
.livom nogom dignit rucnu
Meni se čini da se izvlači, ali to je opći dojam.
Istina je, međutim, da se drugo lice jednine i množine u hrvatskome upotrebljava i u "bezličnome" smislu, kao i englesko you. A može i prvo lice množine. Snalazimo se kako znamo i umijemo.
to je ona četvrta pedala.. ili treća, u slučaju automatika.
..ja bih njome otvarao haubu
Aaa to te buni
Inace tema je ova
http://www.forum.hr/showthread.php?t=900369
Mercedes i njegove "ručne" kočnice
I meni se to ciniMmeTipfeler » wrote: Meni se čini da se izvlači, ali to je opći dojam.
Ali to je glupo, jer kao kao citaoc tog posta bas i ne mogu shvatit kako to nije upuceno meni iako je kvotan moj postMmeTipfeler » wrote: Istina je, međutim, da se drugo lice jednine i množine u hrvatskome upotrebljava i u "bezličnome" smislu, kao i englesko you. A može i prvo lice množine. Snalazimo se kako znamo i umijemo.
-
ostruznicagornja
Pa ovo "neko" u kombinaciji sa drugim licem jednine sugeriše da je to generalizacija. Drugo lice jednine kao i treće lice jednine se često koriste za tako nešto u našem jeziku a i u engleskom naravno, kao ono Del bojevo He who dares wins. A onda u engleskom imaju i specijalizovanu nepersonalnu zamjenicu "one" koja se koristi za istu svrhu. Može i treće lice množine isto tako a nije mi poznato da se preostale zamjenice upotrebljavaju na ovaj način.Ha gle ovako - ako si JEDINI koji ima neko rješenje onda si ili genije ili kreten .... trećeg nema.
Samo ako čovjek veli da ti tvrdiš nešto s čim se niko drugi ne slaže ne znam šta da ti kažem osim da se nadam da nisi zaboravio da mu kažeš da si genije, jer onda padaš pod tu generalizaciju.
Mada ne znam zašto bi uopšte ozbiljno shvatao takve generalizacije, to je bogami prilično besmisleno reći. Takve gluposti ljudi smisle najčešće on the go, to kao ovo sad što je Tramp dopunio Sveto Pismo sa svojom umotvorinom. To je šablon koji ljudi često koriste, ono da dokažu nešto pa čitavi svijet slože na jednu stranu a tebe na drugu stranu a ti si naravno glupi Mujo u svemu tome (ovo sa "ti" mislim bilo ko naravno da ne bude tu zabune). To se meni često dešava, da dobijem ulogu Muja.
Mozda si u pravu, ali mislim da nije bitno ono "neko" da bi to znacilo generalizaciju, jer smatram da ima puno vise elemenata vrijedjanja na osobnoj razini. A to cu sada poboldati.
Procitaj temu, to je odma na prvoj stranici, pa ce mozda dozivljaj kronoloski drugcije izgledat, a ne ovako izvlacit iz konteksta.Ha gle ovako - ako si JEDINI koji ima neko rješenje onda si ili genije ili kreten .... trećeg nema.
-
ostruznicagornja
Pa sad kad sam pročitao kako je to išlo na forumu meni ne zvuči da je imao tebe na umu sa onim ili si genije ili si kreten. Meni se čini da je imao na umu proizvodjača, Mercedesa, koji ručne stavlja pored kvačila.
Ok, tvoje citanje, tvoj sud. Ali opet mi nije jasno kako je to generaliziranje kad je odgovorio na moj post u kojem sam opisao postupak a na koji je on rekao da je kreteniziran ili genijalan.ostruznicagornja » wrote:Pa sad kad sam pročitao kako je to išlo na forumu meni ne zvuči da je imao tebe na umu sa onim ili si genije ili si kreten. Meni se čini da je imao na umu proizvodjača, Mercedesa, koji ručne stavlja pored kvačila.
-
ostruznicagornja
Pa moje čitanje i sud su zasnovani na tome da je to rješenje sa ručnom na tom mjestu specifičnost Mercedesa i onda je jasno da se to jedinstveno "rješenje" odnosi na tehničko rješenje proizvodjača a ne na tvoj postupak, za koji se niotkud ne može zaključiti da je jedinstven.Ok, tvoje citanje, tvoj sud.
Pa odgovor nije tako jednostavan u ovom slučaju. Prvo rekli smo ovo da je "si" je oblik glagola "biti" za drugo lice jednine, i rekli smo već prije da se zamjenice koriste za generalizacije, tako da "ti" u ovom slučaju ne zamjenjuje pojedinca kojem se obraćamo nego ima smisao "neko", "bilo ko". Znači kao prvo, moraš da razumiješ da "si" u ovom slučaju nisi ti lično nego se radi o pojedincu uopšte.Ali opet mi nije jasno kako je to generaliziranje kad je odgovorio na moj post u kojem sam opisao postupak a na koji je on rekao da je kreteniziran ili genijalan.
Druga stvar je da je ovim uopštavanjem tim dizajnera koji je smislio to sa ručnom kočnicom zamijenjen sa ličnom zamjenicom u jednini. Mercedesovi dizajneri su ili kreteni ili su genijalci, trećeg nema. Pošto je pretpostavka da na tome radi više ljudi onda ova zamjena množine sa jedninom može da se shvati kao sinegdoha. To je oblik metonimije, a metonimija je kad nešto nazoveš po nečemu ili nekome što je povezano sa tim o čemu se radi: Parkiran sam u susjednoj ulici, Čitam Bodlera itd. iako je auto parkirano, čitam Bodlerovu poeziju recimo. Sinegdoha je posebna jer za cjelinu upotrebiš dio ili obrnuto: Mercedes ručnu kočnicu ugradjuje u gepek. ili U Mercedesu je ručna kočnica na kofer tregeru. Možeš da pogledaš na internetu o metonimiji vidjećeš o čemu se radi.
Poznavajuci modus operandi doticnog forumasa, cisto sumnjam u generalizacijsku istinitostostruznicagornja » wrote:
Pa moje čitanje i sud su zasnovani na tome da je to rješenje sa ručnom na tom mjestu specifičnost Mercedesa i onda je jasno da se to jedinstveno "rješenje" odnosi na tehničko rješenje proizvodjača a ne na tvoj postupak, za koji se niotkud ne može zaključiti da je jedinstven.
Pa odgovor nije tako jednostavan u ovom slučaju. Prvo rekli smo ovo da je "si" je oblik glagola "biti" za drugo lice jednine, i rekli smo već prije da se zamjenice koriste za generalizacije, tako da "ti" u ovom slučaju ne zamjenjuje pojedinca kojem se obraćamo nego ima smisao "neko", "bilo ko". Znači kao prvo, moraš da razumiješ da "si" u ovom slučaju nisi ti lično nego se radi o pojedincu uopšte.
Druga stvar je da je ovim uopštavanjem tim dizajnera koji je smislio to sa ručnom kočnicom zamijenjen sa ličnom zamjenicom u jednini. Mercedesovi dizajneri su ili kreteni ili su genijalci, trećeg nema. Pošto je pretpostavka da na tome radi više ljudi onda ova zamjena množine sa jedninom može da se shvati kao sinegdoha. To je oblik metonimije, a metonimija je kad nešto nazoveš po nečemu ili nekome što je povezano sa tim o čemu se radi: Parkiran sam u susjednoj ulici, Čitam Bodlera itd. iako je auto parkirano, čitam Bodlerovu poeziju recimo. Sinegdoha je posebna jer za cjelinu upotrebiš dio ili obrnuto: Mercedes ručnu kočnicu ugradjuje u gepek. ili U Mercedesu je ručna kočnica na kofer tregeru. Možeš da pogledaš na internetu o metonimiji vidjećeš o čemu se radi.
-
- Information
-