Prijevod, molim! (zbirna tema za pomoć oko prijevoda)
A vjerojatno tako nešto, radi se o nekakvim kritičnim sustavima, nešto. Samo što ja s ovakvim opisnim nazivom ne mogu tražiti ekvivalent, pa se sve nešto nadam ne bi li postojao kakav normalniji naziv. A samo područje mi je, dakako, špansko selo.
..a valjda neki sustav upravljanja kad otkazu neki drugi sustavi. npr, otkaze hidraulika, pa onda rucnom silom okreci timun,.Zekoslawa » wrote:Ima tko kakvu ideju koji bi vrag bio "kormilarski uređaj za nužnost"?
neki bekap, rezervni sustav u slucaju nekog elektronickog ili mehanickog kvara. ne znam sto bi to bilo kod tankera od 200 tisuca tona.
mozda da timun povlaci, da na timun legne..jedan timunjer, pa dva timunjera, pa tri timunjera, pa prvi palube, pa drugi palube..
- ElliQuinn
- Felis nebulosa
Možda ti samo njemački jezik ima jednu ili dvije riječi za ono što drugi jezici imaju kao opis.Zekoslawa wrote:Da, Elika, ima bit da je nešto takvo. Al ja ništa takvo ne nalazim na tal., jedino opisno "dispositivo d'emergenza del timone di direzione". Kajgod.
To da. Al Talijančići su ovako skloni to skupusiti u jednu-dvije riječi, izostaviti članove, prijedloge i sve ikad, pa tako obično ne bude točno ono što misliš da jest jerbo su oni već iznašli nekakvo rješenje. Al šta sad, nek se vidi da je Slaven prevodio. 
Izraz auxiliary se koristi u engleskom za označavanje dodatnih/pomoćnih sustava.Zekoslawa » wrote:To mi se ne pari ko nekakav sustav za vršenje nužde, nego ko nešto dodatno, točnije pomoćno.
S obzirom da brodovi nemaju dodatna kormila onda je to vjerojatno neki dodatni sustav za pomicanje istih. Naprimjer imaju nekakvu hidrauliku pa kao pomoćni sustav kad ona otkaže koriste nekakvu pneumatiku, e ta pneumatika bi bila auxillary. Lošija ali eto u slučaju potrebe. Tako nekako ja to mislim.
Dobro, ausiliare znači isto to, samo što ja nemam pojma na koji se vrag ovdje misli. Ko što reče unda - ovdje se uglavnom radi o brodusinama od parsto tona, pa ako to išta pomaže, eto vidi jel to o čemu govoriš može doći na nešto takvo i toliko.
Meni je prilično svejedno, nit ću ga vozit, nit će me vozit. Moje je da ga prevedem žednog preko vode.
I da pritom ne upadnem tamo di se skuplja voda, kišnica, podzemne voze, piva, vino, rakija, govna od galebova, nesica, 2u1 i sve ostalo.
Meni je prilično svejedno, nit ću ga vozit, nit će me vozit. Moje je da ga prevedem žednog preko vode.
I da pritom ne upadnem tamo di se skuplja voda, kišnica, podzemne voze, piva, vino, rakija, govna od galebova, nesica, 2u1 i sve ostalo.
Evo recimo iz ovoga ima ovaj odlomak.

Čini se da postoje, posebna kormila koja pomažu i ona koja pomažu glavnom kormilu. Ova posebna su čini mi se ovdje opisana pa ono neki termin odaberi.However, very few cruising boats carry any sort of pre-made emergency rudder, due to the extra expense and stowage challenge. Many cruising boats do carry wind vanes, and picking a wind vane design which steers its own dedicated auxiliary rudder rather than the boat’s main rudder (such as the Hydrovane or WindPilot Pacific Plus) is an alternative. If they are large enough, these rudders can act as full-fledged emergency rudders and require little or no effort to set up.
- MmeTipfeler
Imamo li - ako i imamo, ja se ne mogu ničemu domisliti - nešto što bi odgovaralo engleskome little pitchers have big ears ? A i naši i negleski klinci ponavljaju ono što su čuli od starijih. 
djecja usta?MmeTipfeler » wrote:Imamo li - ako i imamo, ja se ne mogu ničemu domisliti - nešto što bi odgovaralo engleskome little pitchers have big ears ? A i naši i negleski klinci ponavljaju ono što su čuli od starijih.
..a uvijek mos napisat i..nu mu mateebem, ko ga je odgojio taka manita..
To bi značilo da djeca sve čuju, džaba što su djeca...MmeTipfeler » wrote:Imamo li - ako i imamo, ja se ne mogu ničemu domisliti - nešto što bi odgovaralo engleskome little pitchers have big ears ? A i naši i negleski klinci ponavljaju ono što su čuli od starijih.
Pazi pred kim govoriš, makar bio i dijete...
Nije sve za dječje uši...
Ako je i mali, nije bedast?
Molim ideje: koji bih izraz na hrvatskom jeziku mogla upotrijebiti umjesto "pokret", as in "urban movement"? Naime, sugerirano mi je da je "pokret" anakroni termin te da je previše određen za ovo što se događa trenutno po svijetu (Grčka, Turska, Njemačka, Brazil...); da se Arapsko proljeće može nazivati pokretom, ali da je ovo preveć difuzno da bi se tako odredilo.
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.
Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih
E sad, mogu se upustiti i u dokazivanje da to baš JESU pokreti, ali bih prije toga rado čula vaša cijenjena mišljenja. Stavljam pitanje na prijevode jer mi se čini da će tu ipak naletit najviše jezičara, a zapravo se radi o semantičkim finesama.
Eh, da: u svoj literaturi na engleskom jeziku koristi se baš "movement", bez iznimke. Nema procesa, trendova, kretanja, tranzicija, pički materinih
-
- Information
-