Perzefona » wrote:O oholosti upravo i govorim.
Nema ništa oholije nego frendzonirati nekog i zatim se ogledati u njegovim očima kao fantastičan, bogomdan, najdivniji i najpoželjniji. Pružati mu mrvice svoje naklonosti, nadomjestke za ono što on zapravo želi, i uživati u tome kako je i to njemu veliko
Čekaj malo! Zašto se tu zaletavaš?
Ako nekoga 'postaviš', zapravo doživljavaš, kao
prijatelja, gdje je tu onda mjesto uživanju u tome kako si njemu "fantastičan, bogomdan, najdivniji i najpoželjniji"??? Ja to ne definiram kao prijateljstvo. To što opisuješ već je
tvoja oholost. Ti toj drugoj osobi nisi više prijatelj. Ta druga osoba nije zapravo u tvojoj 'friendzoni' nego ti je u ostavi s upotrebnim predmetima. Ona je ogledalce u kojemu se ogleda tvoja 'divota'.
I dok ti oholom smatraš osobu koja je zaljubljena i želi više od prijateljstva (baš je pohlepan, sram ga bilo), ja oholom smatram osobu koja uzima osjećaje druge strane jer se voli osjećati važnom i velikom, jer njoj to tako prekokrasnoj i pripada. :l'oreal:
Ne. O zaljubljenosti tu ne govorim. Zaljubljenost je ludost; isključivanje racionalnog razmišljanja. Govorim o onome kad ludost malo splasne, vrati ti se zdravi razum, uviđaš realnost, vidiš i vrline i mane partnera, ali ga svejedno voliš. Ili prema njemu osjećaš prijateljstvo i simpatije. To je relativno trajno stanje, za razliku od bljeska zaljubljenosti. Većina normalnih, 'zdravih' veza većinom je svog trajanja takva.
Govorim o dvije osobe kojima je stalo jednoj do druge, ali u nejednakom intenzitetu.
I sad teorija:
Ona koja voli više, trebala bi biti ne-ohola i prihvatiti da nije utjelovljenje sveg najpoželjnijeg na svijetu nego običan čovjek. Ne skroz običan, jer je eto, nekoj drugoj, vrlo poželjnoj osobi prijatelj i simpatija. Ta druga osoba želi biti s njom. Ali, eto, ne osjeća neku žestoku ljubav.
Osoba koja voli manje, trebala bi biti ne-ohola i ne crpsti iz veze uživanje nadmoći i ne sunčati se u sjaju udivljenja ove druge. To je podlo i zlo. To ne spada ni u prijateljstvo niti u ljubav. Dakle to više nije odnos o kojemu ja govorim. To je nešto od čega treba bježati.
Govorim dakle o vezi
prijatelja, od kojih jedan još povrh prijateljstva osjeća i ljubav. Onaj tko te iskorištava (makar samo emocionalno) nije ti prijatelj.
Ne govorim napamet. Nije to samo teorija. Događalo se i meni, kao i većini, da volim baš jako nekoga tko mene i ne voli baš tako puno, ali nema prema meni baš nimalo loše osjećaje, niti me eksploatira emocionalno. Nego jednostavno nema one iste strasti kao ja. Ne bi mi na pamet palo da takvu 'vezu' prekidam. Zašto se odreći divnih ljudi samo zato što nisu tobom totalno ushićeni, nego si im samo jako drag?
A tvoja ljubav je ionako tvoja. Jednostrana. Kakva bi bila i u 'simetričnoj' vezi.
Ljubav nije voljenje onoga što dobivaš. Ljubav je voljenje osobe. A ta osoba je tu, takva kakva jest, voljela te ona puno, srednje, malo ili nikako.