Pronađeno cjepivo za HIV?

Kopulacija, masturbacija i nešto malo o ljubavi
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 804 times
Been thanked: 1536 times
Post 30 Sep 2011, 12:41

Melody » wrote:
Pa, meni je to upravo nevjerovatno - one koji se zalažu za kondom se obično optužuje za paranoju, još nam uz sve to govoriš da to nema veze sa životom, a istovremeno neupotrebu kondoma prilikom penetracije izjednačavaš s neupotrebom kondoma prilikom drugih seksualnih kontakata, kad je u pitanju prenos HIV-a.

Mislim da su krajnosti - jebat ću bez kondoma jer ništa nije sto posto, ili neću jebat nikako jer je jedino to sto posto - te koje nemaju veze sa životom.

Tako su, naime, znanstvenici i sociolozi uspjeli konačno osporiti termin "rizičnih skupina" i uveli termin "rizičnog ponašanja". To je pokazalo (osim što je jedva skinulo stigmu s određenih grupa ljudi, ako uopće i jeste do dana današnjeg) kako se i najkonzervativniji ljudi prilikom rizičnog ponašanja mogu ugroziti. I da su to u jednakoj mjeri skloni napraviti kao i promiskuitetni. Konzervativnost nema veze sa odgovornošću.

A ja ću, ako sam već u situaciji seksati se, radije imati preko 90% siguran seks nego onaj koji je rizičan sto posto. Zato jednostavno ne razumijem kakvo ti je opravdanje za nezaštićeni seks nakon apstinencije, to što je kondom samo 98 posto siguran prilikom idealne upotrebe, a 80-97 posto prilikom jako traljave upotrebe? :zubo:

Je li ti znaš koliko je kad imaš za nešto 2-5 posto šanse? :D
Ja sam ti stalno u tih dva posto, možda je u tome problem. Ne što se tiče spolnih bolesti nego drugih stvari. Prečesto sam imao dva posto izgleda - ili čak nula posto izgleda - pa su se događale iznimke. :D

Da se razumijemo - ništa ja tebi ne prigovaram, dapače. Netko će se naći u situaciji da će mu strast biti važnija od zdravlja pa će svjesno kalkulirati. Netko neće. Različiti smo, ne doživljavamo svi jednako ni seks ni zdravlje. :)

Ali ako se vratimo na onaj aksiom da ljudi lažu - sto posto sam siguran da nitko ovdje nije toliko brižan ni pažljiv koliko se prikazuje. :D

Potpisi su za budale.
aisling

Post 30 Sep 2011, 12:54

Hekatonhir » wrote: Ali ako se vratimo na onaj aksiom da ljudi lažu - sto posto sam siguran da nitko ovdje nije toliko brižan ni pažljiv koliko se prikazuje. :D
Nemoj biti toliko siguran u to.

Ne govorim o sebi sad, ali nema smisla ljudima ovako govoriti da lažu. Što imaju od toga da lažu?

Da, različiti smo, različito doživljavamo i sex i zdravlje i rizike i život uopće. No, samo zato jer netko doživljava drugačije i priča o tome kako sada to doživljava ne znači da laže.

Da budem i ontopic malo bar - vjerujem da bi reakcije na 'idem se cjepiti' bile vrlo slične onima na 'idem se testirati'. Još uvijek je srećom i nesrećom to ljudima nešto što se događa negdje drugdje. Srećom zato što stvarno i je prilično rijetko kod nas, nesrećom zato što nas ta daljina sve više približava rizicima da postane bliže.
Happy Easter!
jevgenija

Post 30 Sep 2011, 12:55

Hekatonhir » wrote: Ali ako se vratimo na onaj aksiom da ljudi lažu - sto posto sam siguran da nitko ovdje nije toliko brižan ni pažljiv koliko se prikazuje. :D
Eh... Nisam bila, dok mi nisu "izračunali" stupanj rizika za rak grlića maternice s obzirom na obiteljsku anamnezu i osjetljivost na pizdarije. Najprije sam se pobožno testirala više od godinu i pol svaka tri mjeseca za isključenje hapeveja svih vrsta i boja koje uzrokuju bilo kakav CIN, a onda se srdačno pozdravila s "lako ćemo" i "neće baš meni", koje je i do tad bilo rijetko - al jebiga, jednom je dovoljno.

Nisam nadrkana zato što je to moderno, nego zato što sam popušila glupe priče koje su me mogle stajat glave. Kad sam jednom posložila postotke o kojima Mel priča, i skužila koliko ljudi riskira i svoj i tuđi život, zdravlje, reprodukciju zbog jednostavnog neusvajanja navike, skoro sam dobila drugi živčani slon.

Previše djece i "djece" koja zaštiti pristupaju na način "pa rizik je i jedno i drugo" sam vidjela u životu da ne bih ispizdila na to. Meni je to u rangu sa vožnjom u pijanom stanju i sjedanjem u auto s pijanim budalama :ne zna:
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
JPK

Post 30 Sep 2011, 12:56

Hekatonhir » wrote: Jest, statistika je jako bitna nekome tko se zarazi. Petnaest posto zaraženih dobije sifilis oralnim seksom, barem prema američkim podacima. To ti je troje ljudi na dvadeset njih. A sifilis je u grupi gdje "teško može doći do zaraze". Uopće ne mogu vjerovati da pišeš "takve stvari".
Primijeti da mi govorimo o ljudima koji se još nisu zarazili, a njima je statistika presudna. Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji ne kuže da je vjerojatnost presudna gotovo svugdje gdje se donosi nekakva odluka.

Bi li isto ovako trkeljao da ti netko ponudi revolver s jednim metkom i revolver s pet metaka i kaže da biraš s kojim ćeš igrati ruski rulet?
Hekatonhir » wrote: Nego, vratit ću se na ono prije - nešto sam zaboravio. Ja recimo svaku svoju partnericu poližem. Svaku. Volim to. Nema teorije da mi žensko dođe u krevet a da to ne napravim. Tu sam ko tele - odmah glavom među noge. :zubo:

Što meni znači ševa s kondomom, molim te? S takvim pristupom, pomaže mi jedino sreća.
Jako puno znači. Jer je vjerojatnost da dobiješ nešto lizanjem daleko manja nego penetracijom.
Biti i mniti svemiropolisno
jevgenija

Post 30 Sep 2011, 12:57

aisling » wrote:
Da budem i ontopic malo bar - vjerujem da bi reakcije na 'idem se cjepiti' bile vrlo slične onima na 'idem se testirati'. Još uvijek je srećom i nesrećom to ljudima nešto što se događa negdje drugdje. Srećom zato što stvarno i je prilično rijetko kod nas, nesrećom zato što nas ta daljina sve više približava rizicima da postane bliže.
Hm... jesi sigurna?
Cjepivo protiv HPV-a koje se daje osnovnoškolcima posljednjih godinu i pol ili dvije, ne znam točno, ima zapanjujući odaziv, i roditelji prilično dobro reagiraju na poziv.

I sama sam se začudila :ne zna:
Ako je istina ovo s cjepivom protiv HIV-a, generacija koja dolazi i kojoj je praktički normalno cijepiti se protiv neke od STDs bi mogle posve normalno reagirati i na ovo.
aisling

Post 30 Sep 2011, 13:01

jevgenija » wrote: Hm... jesi sigurna?
Cjepivo protiv HPV-a koje se daje osnovnoškolcima posljednjih godinu i pol ili dvije, ne znam točno, ima zapanjujući odaziv, i roditelji prilično dobro reagiraju na poziv.

I sama sam se začudila :ne zna:
Ako je istina ovo s cjepivom protiv HIV-a, generacija koja dolazi i kojoj je praktički normalno cijepiti se protiv neke od STDs bi mogle posve normalno reagirati i na ovo.
Sigurna ne, ali znam koje reakcije sam dobila kad sam spomenula da sam bila na testiranju. Žešće čuđenje, upitnici nad glavama i jedno veliko pa ZAŠTO? :confused:
To od ljudi koji me poznaju i kojima je HIV nešto što se ne događa njima, pa onda valjda ni meni.

Mlađe generacije bi vjerujem to cjepivo dobro prihvatile ko i svaku drugu preventivu, al one mrvu starije - ne znam.
Happy Easter!
jevgenija

Post 30 Sep 2011, 13:05

aisling » wrote:
Sigurna ne, ali znam koje reakcije sam dobila kad sam spomenula da sam bila na testiranju. Žešće čuđenje, upitnici nad glavama i jedno veliko pa ZAŠTO? :confused:
To od ljudi koji me poznaju i kojima je HIV nešto što se ne događa njima, pa onda valjda ni meni.

Mlađe generacije bi vjerujem to cjepivo dobro prihvatile ko i svaku drugu preventivu, al one mrvu starije - ne znam.
A dobro, vjerojatno to ovisi i o tom komu pričaš o testiranju.
Dugo već nisam to spomenula pred nekim tko se na to čudi ko pura dreku pa sad tu zijevam bezze :D

Polažem dosta nade u to redovito cijepljenje još u osnovnoj, to je ogromna stvar, jedna od rijetkih u zdravstvu koju su dobro izveli - od "oglašavanja" do objašnjenja i provedbe. S tim da je i sama ideja nevjerojatna - pred sedam-osam godina bi pomisliti na nešto takvo u RH bilo ravno SFu :facepalm: :D
aisling

Post 30 Sep 2011, 13:13

HPV je postao nešto prihvatljivo, ne u smislu da je željen, ali da nije bed ako ga netko ima, jer eto događa se. Ljudi su ga svjesni.

HIV još uvijek nije u toj kategoriji i ljudi ga se daleko više boje i mistificiraju ga. Mislim da je prilična razlika između doživljaja jednog i drugog.

Recimo da kažem poznanicima da imam HPV mislim da se ne bi drugačije ponašali prema meni. Dok da im kažem da imam HIV vjerujem da bi više pazili, u najmanju ruku i u najboljem slučaju.
Happy Easter!
Pješčana

Post 30 Sep 2011, 13:19

ono što mene muču u hrv. zdravstvu je odnos prema ženama koje planiraju trudnoću. tek nakon zatrudnjivanja, šalju te na one puste preglede da se vidiš imaš li klamidiju, bakterije, sifilis, etc...
ili, ako nikkao ne možeš zatrudniti- i onda ispadne, pazi sad, da žena kodinama ima klamidiju/bakterije/hpv ili nešto peto, što nikad nije bilo dovoljno jako da uzrokuje promjene na papa testu. i onda nastaje frka panika, jer su u dugoj stabilnoj vezi. što znači ili je bilo nekog sa strane, ili bivši odnosi nisu s toliko pametnih ljudim akoji znaju što čine
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
jevgenija

Post 30 Sep 2011, 13:25

Pješčana » wrote:ono što mene muču u hrv. zdravstvu je odnos prema ženama koje planiraju trudnoću. tek nakon zatrudnjivanja, šalju te na one puste preglede da se vidiš imaš li klamidiju, bakterije, sifilis, etc...
ili, ako nikkao ne možeš zatrudniti- i onda ispadne, pazi sad, da žena kodinama ima klamidiju/bakterije/hpv ili nešto peto, što nikad nije bilo dovoljno jako da uzrokuje promjene na papa testu. i onda nastaje frka panika, jer su u dugoj stabilnoj vezi. što znači ili je bilo nekog sa strane, ili bivši odnosi nisu s toliko pametnih ljudim akoji znaju što čine
Pa dobro, ti očekuješ da te doktor šalje na pretrage?
Ako planiraš trudnoću, odeš na pretrage i sama prije nego što se baciš na posao :ne zna:
Stitch
Head Honcho
Post 30 Sep 2011, 13:33

Kod mene u kvartu svaka treća ima HPV, doslovce tako govore. Jest, vjerojatno pretjeruju, ali ni te priče nisu pale s neba. Pretpostavljam da je došlo do značajnog porasta - ili da su se ljudi tek u posljednje vrijeme odlučili testirati. Pa ih sad rezultati zapanjuju.
Potpisi su za budale.
Pješčana

Post 30 Sep 2011, 17:40

jevgenija » wrote: Pa dobro, ti očekuješ da te doktor šalje na pretrage?
Ako planiraš trudnoću, odeš na pretrage i sama prije nego što se baciš na posao :ne zna:
mislim da si fulala ono što htjedoh naglasiti.
u našem zdravstvu nije procedura da se takvi pregledi rade radi zdravlja. nego se rade kad ili jako jako inzistiraš. ili si već trudan
inače, nije svaka trudnoća planirana
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Pješčana

Post 30 Sep 2011, 17:42

Hekatonhir » wrote:Kod mene u kvartu svaka treća ima HPV, doslovce tako govore. Jest, vjerojatno pretjeruju, ali ni te priče nisu pale s neba. Pretpostavljam da je došlo do značajnog porasta - ili da su se ljudi tek u posljednje vrijeme odlučili testirati. Pa ih sad rezultati zapanjuju.
ili su počeli pričati o tome :mig:
većina hpv virusa je dobroćudna i izlječiva
problem je s njih par koji uzrokuju promjene na grliću maternice(ne mislim da ti ovo ne znaš, nego netko tko čita a ima npr. 16), što vodi do raka.
hpv virus nije vječan, izađe iz tijela, ali treba tome pristupiti odgovorno i ozbiljno.
Lastan

Post 30 Sep 2011, 17:52

Hekatonhir » wrote:Nego... Baš i ne kužim što je bilo - uvukli su mu iglu kroz penis do prostate, na to misliš? To boli, da. Ali na HIV testiraš se tako da daš krv.

Ovo je na infekcije, ali samo kad ti prijeđu na prostatu. To je za popizdit. Pajdo se onesvijestio od pukog dodira.
On se općenito testirao na razne spolne bolesti. Odgovoran dečko.
Lastan

Post 30 Sep 2011, 18:06

Melody » wrote:Daleko od toga da sam stručnjak, no ne bih ja rekla da je isti kurac s virusom, jer evo ni gripi nismo odsjekli zlu glavu, kao ni raznim virozama, zaraznim hepatitisima i slično. They're there to stay, obviously.
Gripe, prehlade i ostalim bolestima tog tipa ne možemo stati na rep iz jednog vrlo jednostavnog razloga: svaki put dođe novi virus. Brzo se širi, brzo se razmnožava, pa i brzo evoluira. HIV se ipak ne širi zrakom, pa je širenje dramatično sporije, a time i brzina kojom đubre evoluira.
Dosta je zaraznih bolesti praktički iskorijenjeno cijepljenjem (na stranu novovjeki imbecili koji briju na belosvecke zavere i odbijaju cijepiti svoju djecu).
Što se cjepiva tiče, ne bih skakala od radosti, neće ljudi baš jedni preko drugih ići cijepiti se.
Zašto ne bi?
Na stranu što očekujem da to cijepljenje postane obavezno negdje u šestom osnovne. Za svaki slučaj. :D
Činjenica da živim u dobu u kojem me seks može ubiti, ili su me barem tako pokušali uvjeriti još prije puberteta, nije utjecala na moju (ne)konzervativnost :zubo:
Utjecala je na to da nisam nikad imala nezaštićen casual seks :ne zna: :D
Pa sad, to je ipak jedna viša razina kontrole nagona, ne? :mig:
Isto kao što se ja nikad u životu nisam napio. (Niti se casually poševio, sa zaštitom ili bez nje.)
Ono što mi je zanimljivo primijetiti je da su kampanje o sigurnom seksu uglavnom koncentrirane na mlađu populaciju, a zapravo je starija ta koja mnogo češće prakticira seksanje bez zaštite.
A misliš da se stare budaletine koje imaju bogato životno iskustvo u kojemu im od seksa bez zaštite “ništa nije bilo” možeš uvjeriti u bilo što?
Uvjeriti možeš klince; ako ti uspije, imaš nešto pametniju novu generaciju.

Usput, tko najviše voli abortuse? Tinejdžerice koje uslijed svoje gluposti/neukosti/nepažnje zatrudne zapravo čine prilično malen dio žena koje trče na abortus: uglavnom ih obavljaju majke dvoje ili više djece. Uzorne katolkinje, k tome. :zubo:
vrrrlet

Post 30 Sep 2011, 19:28

Lastan wrote:očekujem da to cijepljenje postane obavezno negdje u šestom osnovne. Za svaki slučaj. :D
:nono: Za neke bi bilo prekasno. Mene je jedno ljeto na moru spolno iskoristila par godina starija djevojčica u ranijoj dobi, a nju je iskoristio njen brat, kojeg je iskorištavao otac, a majka se kurvala sa svima.

Ja bih to riješio komisijom. Sva djeca koja mogu hodati bi trebala jednom godišnje prošetati pred komisijom. Komisija bi bila sastavljena od običnih građana (svećenile smatram običnim građanima, naravno), sto članova. Tajnim glasanjem bi se vidjelo da li je koje dijete napalilo koga; ako je, to dijete se ima cijepiti.

Glupo je cijepiti svu djecu. :ne zna: Neka su tako ružna da ih ni Vice Vukojević ne bi silovao, pa čemu ih onda bezveze jebati cjepivom?

Lastan wrote:
Isto kao što se ja nikad u životu nisam napio. (Niti se casually poševio, sa zaštitom ili bez nje.)

Lastane, neke stvari je ipak bolje prešutjeti. Anonimnost na internetu je laž. Ako te već boli kurac za sebe, misli na svoju majku, svoju buduću djecu. I njih obilježavaju tvoje izjave.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
blue
Asgard

Post 01 Oct 2011, 00:41

Pješčana » wrote: hpv virus nije vječan, izađe iz tijela, ali treba tome pristupiti odgovorno i ozbiljno.
Jesi sigurna za ovo?
Jel nije da je taj virus za stalno u tijelu i može se ponovo javiti npr. ako je žena pod stresom ili kod pada imuniteta i opet hibernirati do neke nove prilike ili nikad?
Tako sam ja čula/pročitala/zapamtila, moguće da je dezinformacija ili sam pobrkala lončiće :misli:
Pješčana

Post 01 Oct 2011, 00:49

blue » wrote: Jesi sigurna za ovo?
Jel nije da je taj virus za stalno u tijelu i može se ponovo javiti npr. ako je žena pod stresom ili kod pada imuniteta i opet hibernirati do neke nove prilike ili nikad?
Tako sam ja čula/pročitala/zapamtila, moguće da je dezinformacija ili sam pobrkala lončiće :misli:
ne.
može ti dugo biti u tijelu, stoji.
ali i može izaći iz organizma.
Ashtaroth

Post 01 Oct 2011, 12:56

Onu raspravu o oralnom vs anal/klasika - mislim da ste htjeli reći zapravo isto - bez zaštite - rizici postoje svugdje.

Mislim da nitko ne želi biti taj dio statistike.

Možda jedan dio informacije nije jako poznat, pretipkavam iz INFO 2010, publikacija HUHIV udruge, str 70:
Kako se prenosi HIV?
Tri su glavna puta prenošenja infekcija: spolni, preko krvi i u tijeku trudnoće i porođaja s majke na dijete.
HIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Ako tijekom spolnog odnosa dođe do kontakta sluznice (npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom te cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a.
Ne pretpikava mi se ova druga dva.

Ono što mislim da ćemo se svi složiti je da nezaštićen spolni odnos JEST rizičan, neovisno o tipu spolnog odnosa.
Možemo pričati o 'više ili manje rizičan', no kao što postoji netko tko se nezaštićeno ševi dulje s nekim HIV zaraženim i ostane clean, tako postoji i netko tko se poševio jednom i pobrao je virus.

Rizik pri nezaštićenom spolnom odnosu BILO kojeg tipa postoji, i da, najmanji jest pri oralnom, ali je, u usporedbi s oralnim uz kondom - mnogo veći ovaj bez kondoma, i ne treba pribjegavati oralcima ako se kondom nema jer 'manja je opasnost'.

Ne, i dalje je mnogo veća opasnost oralnog bez kondoma, nego bilo kojeg s kondomom.

Dakle, kad se gledaju idu redom, od najopasnijeg:
analni > klasični > oralni >>> s kondomom.

Gdje >>> označava da je BITNO manji rizik.

Point, iako kondom ne štiti 100%, osjetno smanjuje rizike i omogućava da ostanemo u safe zoni.
Kondom bi vjerojatno štitio najviše, kad bi se ispravno koristio, pri čemu se pod ispravno korištenje smatra da se kurac ne dira dok nije u kabanici, ono, uopće. Kad se operu ljudi prije i poslije. I kad prođe dovoljno vremena između dvije akcije da nema 'zaostataka'.
Dakle, onda bi ostalo samo rizićno - ako pukne.

Obzirom da i oni koji koriste kondom, ga u pravilu ne koriste toliko religiozno kako bi zapravo trebalo - pa u tom prostoru je taj rizik kad se koristi kondom.

Jer, da, mnogi će misliti 'jebeš blowjob s kondomom' i upravo time su uništili sve ono što su se čuvali prilikom klasičnog s tim istim partnerom.

Treba se čuvati uvijek, maksimalno koliko god je to moguće.

Iz HUHIVovog letka, o klamidiji:
Ljudska pogreška tijekom uporabe je češća i ozbiljnija od grešaka u samoj proizvodnji. Kondom ne smijete nositi u džepu jer može doći do termičkih i mehaničkih oštećenja. Uvijek treba upotrijebiti novi kondom tijekom bilo kojeg spolnog odnosa. Najčešće se kondom ošteti s noktima ili zubima prilikom otvarajna. Postavlja se na penis u erekciji prije bilo kakvog genitalnog dodira. Tijekom odnosa važno je održavati dovoljnu vlažnost. Treba upotrebljavati lubricirajuća sredstva (kreme i geove za podmazivanje) na bazi vode.
Mislim da smo svi čuli i za one koji kondom stave nakon 'par uboda', i za one koji daju curama da 'ga prvo obradi oralno, da đoko dobro stoji'.

E TO treba NE raditi. Ako se to radi, smanjuje se efikasnost kondoma.
I dalje je i takav slabije efikasan bolji nego bilo što bez njega, ali treba se osvijestiti i da se treba truditi ispravno ga koristiti.

Je, sve je u kontroli nagona, i možda povremenom ubijanju spontanosti. No, kakav će nagon biti ako dobiješ pozitivan rezultat testa, je sasvim druga priča.

Da, lijepo je dok čovjek ima sreće, no, to nije zaštita na koju se smije računati.

Ono što jevgenija reče, o tome da netko tko je zaražen i širi to dalje, znao on da je zaražen ili ne, bi trebalo biti kažnjivo - actually, jedan dio je - ako zna da je zaražen, i to prešuti. I osobno se s tim jako slažem.

No, ako ne zna da je zaražen, ne može se uvijek utvrditi tko je 'izvor', jer nemamo testove za sve analizirati. Za HPV se može utvrditi 'tko ima više', pa je taj izvor.
Isto tako, nekako mi je jednostavno neizvedivo da se kazneno goni zaražene, ako oni ne znaju da su zaraženi. Može biti kriv jer je neodgovoran i nije se testirao, ok, tu možemo diskutirati.
No, ne može biti kriv za namjerno prenošenje zaraze.

Onaj tko zna, taj je kriv, ne znam točno članak, ali je i po našem kaznenom zakonu.
Osim kažnjavanja namjernog širanja zaraze, stvar se koristi i za raskidanje brakova, čak i kad osoba u braku postane zaražena (jel, avanturom).
Ne broji se samo HIV, ali mislim da jest pisan s HIVom na umu. :misli:

Što se testiranja tiče - mislim da je jadno da se izuzetno malo radi na prevenciji. Mislim da bi svi spolno aktivni trebali biti upućeni od doktora opće prakse/ginekologa, na besplatna testiranja na sve STDove, ajmo, paušalno, barem jednom u dvije godine.
A ne da se ti moraš posvađati s doktorom ako želiš, radi spoznaje o zdravstvenom stanju organizma, napraviti briseve u bilo kojem trenutku života.

Ono, kao za mamografiju, trebali bi i ovo uvrstiti u taj popis, a ne da doktor krene kolutati očima i pitati te 'pa dobro, koliko se ti to ševiš da misliš da trebaš provjeriti jesi nešto pokupio :rolleyes:'
A takvih slučajeva ima.

Isto kao što ima žena koje 10+ godina nisu otišle ni na kakav ginekološki pregled/papu jer 'njih je sram' :facepalm:

Radi se, nije da se ništa ne radi, ali mislim da itekako može i treba i više - jer, više smo spolno aktivni nego prije 10-20 godina, i to je nešto što treba uvažiti.

Da, svakako prije planirane trudnoće, ali i IMO, pokoji put u životu ranije - da znaš da je sve ok, jer neke su zbilja brzo rješivi ako se otkriju na vrijeme i ne naprave gadne posljedice.

Inače, službena definicija promiskuiteta je 'više od 2 partnera u godinu dana'. Ako su uveli takvu definiciju (izvor: HUHIV), onda bi trebali uvesti i prevenciju za taj silni promiskuitetni puk :D
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 01 Oct 2011, 13:04

Mene je ova službena definicija promiskuiteta ostavila bez teksta.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Stitch
Head Honcho
Post 01 Oct 2011, 13:09

Tebe? A što ćemo s onima koji žene s toliko partnera u životu proglašavaju promiskuitetnima? :D Da ne upotrijebim neku goru riječ.
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 01 Oct 2011, 13:10

S druge strane, uz takvu definiciju možemo zaključiti da društvo i znanost čovjeka smatraju promiskuitetnom životinjom. Kakva vječna nuklearna ljubav, kakvi bakrači. :D
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Ashtaroth

Post 01 Oct 2011, 14:28

ElliQuinn » wrote:Mene je ova službena definicija promiskuiteta ostavila bez teksta.
I mene.
Baca sasvim drugu sliku na 'promiskuitetno ponašanje' kao rizično ponašanje.
Tj. svi sa 2+ godišnje partnera, su u rizičnoj skupini. :eek:

Ako je tome već tako, onda ono moje 'motivirajte nas i potičite na testiranja' - još jače dobije na važnosti.

I da još zazvocam - ekipa koja kaže 'ja sam HIV-clean, darujem krv, pa me tamo testiraju' bi IMO mogli uredno u onu kategoriju sa 'može biti zaražen i nesvjestan', a još ima iluziju kako je on/ona puno napravio jer eto 'testira se'. Možda mi čak takvo 'testiranje' spada u više neoodgovorno ponašanje nego osoba koja se ne testira i ne daje krv. Ovaj drugi, naime, ugrožava samo zdravlje svojih partnera/ica, koji svjesno pristaju na odnošaj s netestiranim. Ovaj prvi može mijenjati svakih par tjedana nekog, i hvalisat se uokolo kako je on odgovoran :facepalm:
Još ako na tu odgovornost doda izjavu 'koristim kondom, al jebeš blowjob s kondomom'... čisto se ponadam da mi nikad neće trebati transfuzija :eek:

To što HIV u pravilu nije moguće otkriti ako nije prošlo barem tri mjeseca od zadnjeg nezaštićenog/rizičnog odnosa - nekako se smetne s uma, neki čak i svjesno.

U prvih mjesec dana zaraze - zaražena osoba je najviruletnija, i najbrže 'šalje dalje'. HIV testovi detektiraju antitijela, a dovoljna količina za detekciju se razvije do 3 mjeseca nakon zaražavanja.
Stitch
Head Honcho
Post 01 Oct 2011, 14:53

Ashtaroth » wrote:
To što HIV u pravilu nije moguće otkriti ako nije prošlo barem tri mjeseca od zadnjeg nezaštićenog/rizičnog odnosa - nekako se smetne s uma, neki čak i svjesno.
Kad dođeš u bolnicu, reći će ti da mora proći najmanje šest mjeseci. Najmanje. Kažeš li tri, samo će ti se nasmijati.
Potpisi su za budale.
Ashtaroth

Post 01 Oct 2011, 15:35

Hekatonhir » wrote:
Kad dođeš u bolnicu, reći će ti da mora proći najmanje šest mjeseci. Najmanje. Kažeš li tri, samo će ti se nasmijati.
Tri. Informacija od ove godine.

Nekad je trebalo 6 mjeseci jer 3-6 bi davalo i lažno negativne rezultate. Sad imaju bolje reagense, čak i u HR. :mig:

Vjerojatno ima veze s time što se radi o EU projektu (ili neke strane države), a ne da se sredstva vuku iz HR proračuna :D
  • Information