Onu raspravu o oralnom vs anal/klasika - mislim da ste htjeli reći zapravo isto - bez zaštite - rizici postoje svugdje.
Mislim da nitko ne želi biti taj dio statistike.
Možda jedan dio informacije nije jako poznat, pretipkavam iz INFO 2010, publikacija HUHIV udruge, str 70:
Kako se prenosi HIV?
Tri su glavna puta prenošenja infekcija: spolni, preko krvi i u tijeku trudnoće i porođaja s majke na dijete.
HIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Ako tijekom spolnog odnosa dođe do kontakta sluznice (npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom te cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a.
Ne pretpikava mi se ova druga dva.
Ono što mislim da ćemo se svi složiti je da nezaštićen spolni odnos JEST rizičan, neovisno o tipu spolnog odnosa.
Možemo pričati o 'više ili manje rizičan', no kao što postoji netko tko se nezaštićeno ševi dulje s nekim HIV zaraženim i ostane clean, tako postoji i netko tko se poševio jednom i pobrao je virus.
Rizik pri nezaštićenom spolnom odnosu BILO kojeg tipa postoji, i da, najmanji jest pri oralnom, ali je, u usporedbi s oralnim uz kondom - mnogo veći ovaj bez kondoma, i ne treba pribjegavati oralcima ako se kondom nema jer 'manja je opasnost'.
Ne, i dalje je mnogo veća opasnost oralnog bez kondoma, nego bilo kojeg s kondomom.
Dakle, kad se gledaju idu redom, od najopasnijeg:
analni > klasični > oralni >>> s kondomom.
Gdje >>> označava da je BITNO manji rizik.
Point, iako kondom ne štiti 100%, osjetno smanjuje rizike i omogućava da ostanemo u safe zoni.
Kondom bi vjerojatno štitio najviše, kad bi se ispravno koristio, pri čemu se pod ispravno korištenje smatra da se kurac ne dira dok nije u kabanici, ono, uopće. Kad se operu ljudi prije i poslije. I kad prođe dovoljno vremena između dvije akcije da nema 'zaostataka'.
Dakle, onda bi ostalo samo rizićno - ako pukne.
Obzirom da i oni koji koriste kondom, ga u pravilu ne koriste toliko religiozno kako bi zapravo trebalo - pa u tom prostoru je taj rizik kad se koristi kondom.
Jer, da, mnogi će misliti 'jebeš blowjob s kondomom' i upravo time su uništili sve ono što su se čuvali prilikom klasičnog s tim istim partnerom.
Treba se čuvati uvijek, maksimalno koliko god je to moguće.
Iz HUHIVovog letka, o klamidiji:
Ljudska pogreška tijekom uporabe je češća i ozbiljnija od grešaka u samoj proizvodnji. Kondom ne smijete nositi u džepu jer može doći do termičkih i mehaničkih oštećenja. Uvijek treba upotrijebiti novi kondom tijekom bilo kojeg spolnog odnosa. Najčešće se kondom ošteti s noktima ili zubima prilikom otvarajna. Postavlja se na penis u erekciji prije bilo kakvog genitalnog dodira. Tijekom odnosa važno je održavati dovoljnu vlažnost. Treba upotrebljavati lubricirajuća sredstva (kreme i geove za podmazivanje) na bazi vode.
Mislim da smo svi čuli i za one koji kondom stave nakon 'par uboda', i za one koji daju curama da 'ga prvo obradi oralno, da đoko dobro stoji'.
E TO treba NE raditi. Ako se to radi, smanjuje se efikasnost kondoma.
I dalje je i takav slabije efikasan bolji nego bilo što bez njega, ali treba se osvijestiti i da se treba truditi ispravno ga koristiti.
Je, sve je u kontroli nagona, i možda povremenom ubijanju spontanosti. No, kakav će nagon biti ako dobiješ pozitivan rezultat testa, je sasvim druga priča.
Da, lijepo je dok čovjek ima sreće, no, to nije zaštita na koju se smije računati.
Ono što jevgenija reče, o tome da netko tko je zaražen i širi to dalje, znao on da je zaražen ili ne, bi trebalo biti kažnjivo - actually, jedan dio je - ako zna da je zaražen, i to prešuti. I osobno se s tim jako slažem.
No, ako ne zna da je zaražen, ne može se uvijek utvrditi tko je 'izvor', jer nemamo testove za sve analizirati. Za HPV se može utvrditi 'tko ima više', pa je taj izvor.
Isto tako, nekako mi je jednostavno neizvedivo da se kazneno goni zaražene, ako oni ne znaju da su zaraženi. Može biti kriv jer je neodgovoran i nije se testirao, ok, tu možemo diskutirati.
No, ne može biti kriv za namjerno prenošenje zaraze.
Onaj tko zna, taj je kriv, ne znam točno članak, ali je i po našem kaznenom zakonu.
Osim kažnjavanja namjernog širanja zaraze, stvar se koristi i za raskidanje brakova, čak i kad osoba u braku postane zaražena (jel, avanturom).
Ne broji se samo HIV, ali mislim da jest pisan s HIVom na umu.
Što se testiranja tiče - mislim da je jadno da se izuzetno malo radi na prevenciji. Mislim da bi svi spolno aktivni trebali biti upućeni od doktora opće prakse/ginekologa, na besplatna testiranja na sve STDove, ajmo, paušalno, barem jednom u dvije godine.
A ne da se ti moraš posvađati s doktorom ako želiš, radi spoznaje o zdravstvenom stanju organizma, napraviti briseve u bilo kojem trenutku života.
Ono, kao za mamografiju, trebali bi i ovo uvrstiti u taj popis, a ne da doktor krene kolutati očima i pitati te 'pa dobro, koliko se ti to ševiš da misliš da trebaš provjeriti jesi nešto pokupio

'
A takvih slučajeva ima.
Isto kao što ima žena koje 10+ godina nisu otišle ni na kakav ginekološki pregled/papu jer 'njih je sram'
Radi se, nije da se ništa ne radi, ali mislim da itekako može i treba i više - jer, više smo spolno aktivni nego prije 10-20 godina, i to je nešto što treba uvažiti.
Da, svakako prije planirane trudnoće, ali i IMO, pokoji put u životu ranije - da znaš da je sve ok, jer neke su zbilja brzo rješivi ako se otkriju na vrijeme i ne naprave gadne posljedice.
Inače, službena definicija promiskuiteta je 'više od 2 partnera u godinu dana'. Ako su uveli takvu definiciju (izvor: HUHIV), onda bi trebali uvesti i prevenciju za taj silni promiskuitetni puk