Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Apr 2014, 21:10

Pero » wrote:Karambole, ja mislim da je ova Euklidova nostalgija za Jugoslavijom zapravo vezana uz običan seks. Prije je mogao češće nego sada i to mu fali. :zubo:
Nađi mi jednu jedinu jugonostalgičarsku rečenicu :bicedobro:

Kod mene je samo nostalgija za sistemom u kojem je Hrvatska ostvarivala napredak iz godine u godinu.

Industrijski, kulturni, obrazovni, medicinski, svakojaki.

Al vidim da neki uživaju što Hrvatska danas tone, što je sve više nezaposlenih, što nekadašnje tvornice više ne postoje...

Još samo da vas razotkrijem zašto. Kao što sam Emera... :zubo:

'if you fall, i'll be there' (floor)
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:11

Euklid » wrote:
Možemo se mi tu nabacivati s obiteljski stablom do preksutra, dovoljno je usporediti broj industrijskih radnika i razinu industrijske proizvodnje nekad i danas.
Omjer je otprilike 2:1 :bicedobro:

O broju stanova dodijeljenih običnim radnicima u socijalizmu i u kapitalizmu bespredmetno je uopće trošiti tintu na ekranu... :bicedobro: :bicedobro:
Tema je - zašto je propala Juga. Da li to znači da je propala zato što je bilo previše industrijskih radnika? :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:13

visekratni klon » wrote:
Al što se tu ima argumentirati? Netko stvarno ovo danas olupine ekonomski uspoređuje s onda? :zubo:
Na žalost, nekima čini se odgovara da je većina hrvatskih firmi ili propala ili prešla u ruke stranaca.

Da su radnici obespravljeni a djeca idu gladna u školu.

Kao što rekoh, samo još da razotkrijem zašto su karambol i pero na toj strani... :raspa:
karambol

Post 25 Apr 2014, 21:13

Euklid » wrote:
Možemo se mi tu nabacivati s obiteljski stablom do preksutra, dovoljno je usporediti broj industrijskih radnika i razinu industrijske proizvodnje nekad i danas.
Omjer je otprilike 2:1 :bicedobro:

O broju stanova dodijeljenih običnim radnicima u socijalizmu i u kapitalizmu bespredmetno je uopće trošiti tintu na ekranu... :bicedobro: :bicedobro:

A, bilo je i neobičnih radnika....da, da, oduvijek mi je neka ekipa iz samoupravljanja bila sumnjiva... :D
Tea Tree

Post 25 Apr 2014, 21:14

Euklid » wrote:
Dakle, kad si u socijalizmu kupio stan na kredit,
pa si taj kredit otplatio lakoćom koja zapanjuje jer ga je pojela inflacija,
to je jednako loše kao kad u kapitalizmu kupiš stan na kredit pa ti ga banka nakon 5 godina oduzme a tebe deložira jer ti je u međuvremenu poduplala ratu zahvaljujući tečaju švicarca a ti si k tome još i ostao bez posla jer je tvornicu u kojoj si radio cijelog života preuzeo hadezeovski tajkun.

Aj dobro, nek ti bude...
Dugoročno je jednako loše, jer ovo prvo nije moglo opstati.
Stvarno ti ne vjerujem da to negiraš. Zajebavaš, trolaš, što li.

Ako su banke sve bile u vlasništvu države, a jesu, onda je dobit banaka (ili dio te dobiti) išla njihovom vlasniku tj. državi.

Plasmani banaka nisu uzimali u obzir inflaciju pa ni iznosi dodijeljeni kreditima nisu revalorizirani kako bi padala vrijednost dinara. To je imalo za posljedicu ovo što si ranije spomenuo, da bi rata kredita na kraju postala smiješno mala.

Na kraju konca banke zapravo ne bi uspijevale niti vratiti ono što su dale na kredit, a kamoli da bi išta zaradile. Dakle, oštećene su banke, oštećena država. Koliko to može trajati? Ima li to ikakvog smisla? :ne zna:
To je trebalo samo trenutno mazanje očiju narodu, koji je u tom trenutku trljao ruke jer dobro prošao, a što kompletan sustav kolabira, a nema veze. Sutra ćemo o tome misliti.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Apr 2014, 21:16

visekratni klon » wrote:Euklid i Miki su za, Pero, Bo i Karambol protiv? Kao da smo već imali neku takvu temu. :zubo:

:kokice:
zasto i protiv cega, ne pratim.. :kokice:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 21:17

karambol » wrote:
Vodi, kako za koga. Očito nam iskustva nisu ista. No, nije stvar u tome, baš...Juge nema niti će je ikada više biti. Socijalizma kakvog smo učili, također. Sve je to svršeno vrijeme i svodi se na osjećaje kojima tražimo potporu u statistikama kako bi nam ostali lijepi i netaknuti. Jer je nekome sada lošije. Meni je, unatoč svemu, danas bolje u svakom pogledu. Iako sam imao Jugo perioda kad sam imao love k'o zelja.
Ne bi mi bilo bolje da sam očajavao. Meni je 89. krenuo biznis od kojeg sam planirao biti bezbrižno bogat i nepoznat, ali rat je sve usrau...Kasnije sam lovio svoje prilike i uz posao koji radim zarađujem na još 3 strane (legalno, naravno :zubo: )...Ostavio sam Jugu i sve dobro i loše (bilo je toga dosta) i sad živim tu gdje živim.
Svijet je postavljen kako je postavljen i neće se promijeniti sutra niti će se vratiti jučer.
I ne može me nitko uvjeriti kako je Juga bila prekrasno mjesto za život kao što nitko neće uvjeriti Euklida i Mikija da je bilo manje od savršenstva... :zubo:
Ja ne govorim o prekrasnom mjestu i savršenstvu. Štoviše, uvjerena sam da nije bila ništa od toga. Rijetko koja zemlja jest.
Govorim o tome da je bila ekonomski bolja nego ovo danas. Ovo- jer ne znam kako ovaj kupus nazvati.
I ne govorim o tome je li tebi osobno kao karambolu tad bilo bolje, to me ne zanima, govorim o tome da bez obzira bilo čovjeku sad ili tad bolje, postoji nekakva objektivnost da kaže realno kada je većina ljudi- ne on osobno, živjelo bolje. Možeš li uistinu reći da danas većina ljudi živi bolje? Eto, samo me taj odgovor zanima. Bez relativiziranja, onako iskreno, u glavu.
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:18

Euklid » wrote:
Nađi mi jednu jedinu jugonostalgičarsku rečenicu :bicedobro:

Kod mene je samo nostalgija za sistemom u kojem je Hrvatska ostvarivala napredak iz godine u godinu.
Dobro, znači ti imaš nostalgiju za socijalizmom, najsavršenijim sistemom na planeti, koji se nešto nije održao (kao što sam napisao, valjda je bio presavršen :cerek: ), a Jugoslavija je samo bila celofan oko tog savršenog sistema. :zubo:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 21:18

..a unda » wrote: zasto i protiv cega, ne pratim.. :kokice:
Juge.
Ti si pomanitao od onih knjiga, tebe ne računam. :hekla:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:21

karambol » wrote:
Vodi, kako za koga. Očito nam iskustva nisu ista. No, nije stvar u tome, baš...Juge nema niti će je ikada više biti. Socijalizma kakvog smo učili, također. Sve je to svršeno vrijeme i svodi se na osjećaje kojima tražimo potporu u statistikama kako bi nam ostali lijepi i netaknuti. Jer je nekome sada lošije. Meni je, unatoč svemu, danas bolje u svakom pogledu. Iako sam imao Jugo perioda kad sam imao love k'o zelja.
Ne bi mi bilo bolje da sam očajavao. Meni je 89. krenuo biznis od kojeg sam planirao biti bezbrižno bogat i nepoznat, ali rat je sve usrau...Kasnije sam lovio svoje prilike i uz posao koji radim zarađujem na još 3 strane (legalno, naravno :zubo: )...Ostavio sam Jugu i sve dobro i loše (bilo je toga dosta) i sad živim tu gdje živim.
Svijet je postavljen kako je postavljen i neće se promijeniti sutra niti će se vratiti jučer.
I ne može me nitko uvjeriti kako je Juga bila prekrasno mjesto za život kao što nitko neće uvjeriti Euklida i Mikija da je bilo manje od savršenstva... :zubo:
Niti miky niti ja nismo nigdje koristili riječi kao savršenstvo ili raj kako nam imputirate.

Ali da je sistem bio 1000 puta bolji od ovog trulog kapitalizma kojeg imamo danas - bio je.

Dovoljno je baciti pogled na broj nezaposlenih, socijalno ugroženih ili na vanjski dug.

A k tome smo još i prodali sve što je vrijedilo.

To što je tebi i meni danas dobro ne znači da je svima dobro i da sistem valja.

Unda nema ni za do Zagreba doć...
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:21

..a unda » wrote: zasto i protiv cega, ne pratim.. :kokice:
Tema je zašto se raspala Jugoslavija, a pretvorila se u raspravu da li je socijalizam najsavršeniji oblik društvenog uređenja. :zubo:
karambol

Post 25 Apr 2014, 21:22

visekratni klon » wrote:
Ja ne govorim o prekrasnom mjestu i savršenstvu. Štoviše, uvjerena sam da nije bila ništa od toga. Rijetko koja zemlja jest.
Govorim o tome da je bila ekonomski bolja nego ovo danas. Ovo- jer ne znam kako ovaj kupus nazvati.
I ne govorim o tome je li tebi osobno kao karambolu tad bilo bolje, to me ne zanima, govorim o tome da bez obzira bilo čovjeku sad ili tad bolje, postoji nekakva objektivnost da kaže realno kada je većina ljudi- ne on osobno, živjelo bolje. Možeš li uistinu reći da danas većina ljudi živi bolje? Eto, samo me taj odgovor zanima. Bez relativiziranja, onako iskreno, u glavu.
Da.
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 21:23

karambol » wrote:
Da.
Hvala.
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:23

Pero » wrote: Tema je - zašto je propala Juga. Da li to znači da je propala zato što je bilo previše industrijskih radnika? :zubo:
:facepalm: :facepalm: :facepalm:

Ne. Propala je jer su na vlast došli kvislinzi koji su radnicima oduzeli tvornice jednom uredbom a njih poslali u rat da ne razmišljaju previše ko im je i zašto to oduzeo :kava:
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:24

Euklid » wrote:
Niti miky niti ja nismo nigdje koristili riječi kao savršenstvo ili raj kako nam imputirate.

Ali da je sistem bio 1000 puta bolji od ovog trulog kapitalizma kojeg imamo danas - bio je.

Dovoljno je baciti pogled na broj nezaposlenih, socijalno ugroženih ili na vanjski dug.

A k tome smo još i prodali sve što je vrijedilo.

To što je tebi i meni danas dobro ne znači da je svima dobro i da sistem valja.

Unda nema ni za do Zagreba doć...
Tako je - koristili ste riječi - "kako je onaj sistem bio najbolje mjesto i vrijeme na planeti". Ispričavam se na poistovjećivanju najboljeg mjesta i vremena na planeti sa savršenstvom.
Bara huda

Post 25 Apr 2014, 21:25

karambol » wrote:Pero, kompadre, očito nismo živjeli gdje i kolega jer, eto, igrom slučaja znam dvoje iz moje obitelji koji su bili šljakeri u SAS-u. I nemilo su se naputovali tim avionom za sindikalne izlete. Nije bilo kutka svijeta, nesvrstanog pogotovo, gdje nisu bili. Ma, čudo jedno kako im je bilo krasno.
Drugi dio obitelji, zanimljivo kako im se to događalo, nikako nije uspio dobiti stan... :misli:
Imam i neke koji niti posao nisu mogli dobiti u Juzi, ali su ga dobili u trulom kapitalizmu koji ih je brutalno iskorištavao i nisu nikada putovali firminim avionom na neku veselicu u Bangladeš... :zubo:
I nije nikada nedostajalo deterdženta, ulja, kave...usnuli smo mi to drogirani beskrajnom srećom u levisicama z Novog Marofa... :zubo:
Ja citam i nikako ne mogu povezati Jugoslaviju koje se ja sjecam sa ovim sto Euklid pise.
Ispada da je El Dorado goli kua u usporedbi s SFRJ gdje su peceni pilici padali s neba i sve se samo stvaralo i dijelilo sakom i kapom. :ne zna:

Juga je imala jebene srece (a kazu da je bilo i do Titovog uspjesnog manevriranja izmedju istoka i zapada sa nesvrstanima ) da je uspjela toliko koliko je.
Dobivali su se krediti od kojih se gradilo ali se nije toliko radilo i proizvodilo da bi se ti krediti uspjesno i vracali. Zapad je bio benevolentan prema Jugi jer je to bila zemlja ni vrit ni mimo, politicki se drzala neutralno i sisala na obje strane. Teoretski je socijalizmom naginjala Istocnom bloku ali je bila miljama daleko po zivotnom standardu koji su vodili obicni ljudi u Poljskoj, Madjarskoj, Cehoslovackoj....

Prilicno su joj pripmogli i gastrabajteri koji su masovno iz tog, kako sad ispada, raja na zemlji :D isli raditi u truli kapitalizam i onda dojcmarkama gradili sebi kuce i izdrzavali familije. I to su uglavnom bile obicne sljakerske place zapada od koji se to moglo tu.
Tako da su se i na taj nacin devize slivale u budjet.

Kad se svjetsko trziste novca poremetilo, tamo negdje 80-tih, kamate su skocile pa je tako i dug naglo narastao i sve je pocelo odlaziti vrit. Standard je padao, usto je i cvrsta ruka Titova znatno oslabila njegovom smrcu i na scenu su stupili koji vec jesu a dalje je povijest.

Ne vjerujem u teorije urote protiv Juge a u cilju ovladavanja Hrvatskim nekretninama, resursima i ljudima.
Ako cemo bit iskreni, nas nitko nece ni da mu platimo a kamoli da bi se grabali za nas. :zubo:
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:25

Euklid » wrote:

Ne. Propala je jer su na vlast došli kvislinzi koji su radnicima oduzeli tvornice jednom uredbom a njih poslali u rat da ne razmišljaju previše ko im je i zašto to oduzeo :kava:
Pa ti radnici su ih izabrali. :zubo: I seljaci. :zubo: I poštena inteligencija (jel tako bilo). :zubo:
karambol

Post 25 Apr 2014, 21:26

Euklid » wrote:

A zašto su i kako oni došli na vlast?
Netko ih je izabrao kao bolju opciju?
Netko je uspio čitav narod zavesti i učiniti glupim pa ih je nagovorio da to učine?
Zbog čega je uopće otvorena mogućnost da se pojave, ako je sve bilo difno?
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 21:26

Tea Tree » wrote: Dugoročno je jednako loše, jer ovo prvo nije moglo opstati.

Ako su banke sve bile u vlasništvu države, a jesu, onda je dobit banaka (ili dio te dobiti) išla njihovom vlasniku tj. državi.

Plasmani banaka nisu uzimali u obzir inflaciju pa ni iznosi dodijeljeni kreditima nisu revalorizirani kako bi padala vrijednost dinara. To je imalo za posljedicu ovo što si ranije spomenuo, da bi rata kredita na kraju postala smiješno mala.

Na kraju konca banke zapravo ne bi uspijevale niti vratiti ono što su dale na kredit, a kamoli da bi išta zaradile. Dakle, oštećene su banke, oštećena država. Koliko to može trajati? Ima li to ikakvog smisla? :ne zna:
To je trebalo samo trenutno mazanje očiju narodu, koji je u tom trenutku trljao ruke jer dobro prošao, a što kompletan sustav kolabira, a nema veze. Sutra ćemo o tome misliti.
Ala tebe teice, pa sta onda da samoupravni socijalizam nije realan, vec je umjetan? Sto fali da ljudi i umjetno dobro zive, dok u danasnjoj realnosti ne zive nikako, dapace, poceli i umirat od gladi :ne zna:

Stvarno mi niste jasni, kritikovanjem sistema koji je odgovarao gotovo svima, branite siste koji ne odgovara gotovo nikom...ah hrvati :facepalm:
visekratni klon

Post 25 Apr 2014, 21:27

karambol » wrote:
A zašto su i kako oni došli na vlast?
Netko ih je izabrao kao bolju opciju?
Netko je uspio čitav narod zavesti i učiniti glupim pa ih je nagovorio da to učine?
Zbog čega je uopće otvorena mogućnost da se pojave, ako je sve bilo difno?
Neispunjeni nacionalni identiteti? :ne zna: Kruga preko pogače? :zubo:
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:32

Tea Tree » wrote: Dugoročno je jednako loše, jer ovo prvo nije moglo opstati.

Ako neko trola onda si to ti.

Jer je tebi izgleda isto kad radnik ostane u svom stanu s ovim danas kad se ljude izbacuje na ulicu.

Štoviše, ovaj danas sustav nas vodi u propast dok onaj prethodni uopće nije ekonomski kolabirao. Dapače...
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Apr 2014, 21:32

Pero » wrote:
Tako je - koristili ste riječi - "kako je onaj sistem bio najbolje mjesto i vrijeme na planeti". Ispričavam se na poistovjećivanju najboljeg mjesta i vremena na planeti sa savršenstvom.
Zato jer je to istina. Iako je imao mana, taj sistem je opet najbolja ideja svih ideja.
Pero

Post 25 Apr 2014, 21:35

miky0 » wrote:
Zato jer je to istina. Iako je imao mana, taj sistem je opet najbolja ideja svih ideja.
Pa očito da je imao previše mana - ne čini li ti se? Jer da su mane bile benignog karaktera - održao bi se. I jedna Belgija je bipolarna država (namjeno pokušavam naći nešto slične veličine), pa nije promijenila društveno uređenje niti se raspala na flamanski i valonski dio.
Euklid
old school

Post 25 Apr 2014, 21:36

Pero » wrote:
Prihvaćam ispriku.

Onaj sistem radničkog samoupravljanja je doista bio najbolji na svijetu ali ipak daleko od savršenog.

Radnik nije bio obespravljen kao danas, imao je sigurno radno mjesto, sigurnu plaću, zagarantiranih 8+8+8, osigurano zdravstvo, godišnje odmore od najmanje 3 tjedna, slobodne vikende...

Koliko ljudi danas jedva skuca kod privatnika 7 dana godišnjeg.
Kolike Konzumove blagajnice maštaju o slobodnoj nedjelji s obitelji.

Al jebe se vama...
karambol

Post 25 Apr 2014, 21:36

miky0 » wrote:
U Sjevernoj Koreji također tako misle, siguran sam, o njihovom sistemu... :D
  • Information