O vladi Zokija M.

Koljite se i gložite!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 25 Feb 2014, 15:40

visekratni klon » wrote:..
Da su ga ranili, bilo bi prebrutalno, onda bi čak i velika većina desničara morala priznati da je to barbarski čin (iako ih ovim vjerojatno precjenjujem), ovako većina sasvim otvoreno i slobodno gušta i time daje legitimitet i podstrek nekim budućim kantama, posve je moguće da ovo postane legitiman čin izražavanja barbarizma. Ili nešto slično tome.
..
evo ga.. iz prve ruke. :D

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx

i dezulovic je nesto napisao o tome, ali ono, ocekivano, rutina, mislim, stas tu sad nesto..
ovo od tomica cak i nije lose. dosta onako, realan prikaz..:zubo:

ok, nije lose s onim pasom, ali.. malo to tezi nekom kicu, iako moramo ipak uzet u obzir i odredjenu emocionalnu involviranost pisca, ima tu i neki ego i tako to :zubo: ,tako da ni tu nema nesto lose, suvisno, neopravdano. :D

ono sto sam, naravno, uocio, jest kraj koji i jest napisan da se uoci ili kako bi se to reklo, ne volim taj izraz..poentira.. poanitra?

kaze..medju kakvim mi to zivotinjama zivimo. tako nesto kaze, ako kaze, a mislim da jest.
prvo, cini mi se te, tomic kao vlasko dite ima taj neki poseban odnos sa zivotinjama, njihovom korisnosti, ono, praktican neki odnos kojim se puno ne opterecuje, nije toliko tu emocionalno angaziran kao sto je na sebe, recimo. :D
u toj nekoj poanta alegorijom, opet je iz njega izasao taj njegov dio u kojem postoje ljudi, dar svemiru i postoje zivotinje koje u dosta svojih konotacija su nesto s cim bi se negativne ljudske strane dobro ili efektno opisale.
suflira on mrkiju, stavlja mu rijeci u usta, znajuci da ce se dosta ljudi prije identificirati s mrkijem, nego s njim. mislim, mogao je i na direktniji nacin izazvat sucut, a ne opet koristit zivotinje. sta su zivotinje krive? pa taman ili stovise, da njih unapredjujemo tako da im damo neka ljudska obiljezja za koja mislimo da su u tom odnosu dobra i zla.. dobra.

i drugo, ako i pristanem na tu njegovu usporedbu, stav, ustroj, pa onda i mozemo nekog omalovazit i tako nas uzvisit usporedjujuci ga sa zivotinjom ili neki dio drustva sa zivotinjama, pitam se.. do kada cemo se mi cudit gdje mi to zivimo?
da se tomicu to nije desilo i eto, da me se pogresno ne shvati, ali ipak je i to ispala jedna kolumna kojom ce se neki dogovor ili ugovor ispunit, bi li onda ovo neko drustvo bilo bolje? tj, jel mu ovo trebalo da napokon shvati ili da bolje shvati gdje on to zivi?
tj, da mu se ovo nije desilo, sve oko njega bi bilo malo bolje, ruzicastije?
dakle, kad cemo se prestat iznenadjivat s nama samima? kad cemo vise jednom priznat, tko smo, sto smo, gdje smo i stavit citav jedan nepotreban diskurs ad akta? :kokice:

..ili, aj ovako. nema nama nikakvog boljitka, napretka, u nicemu, dok ne promijenimo misljenje o sebi kao o necijoj okolini ili cak i svojoj okolini, nema nista od nas dok ne promijenimo nas odnos prema, npr.. zivotinjama.
sve dok to ne ucinimo, dok ne dodjemo do te neke razine prema sebi samima, necemo moc pomoc ni sebi ni drugima, sve ce ostat na egu, agresiji, pohlepi i zasluzit cemo sve sto nam se desi, ne po nikakvoj svemirskoj pravdi, nego po onoj nasoj, za koju smo sami pravila pisali, na kojoj smo sami nasu kulturu stvarali.. :kokice:

miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 25 Feb 2014, 16:12

Oprostite mi, ali ja ne vidim drugog nacina rjesavanja kriminalne hobotnice u drzavnom vrhu, osim sa prijekim sudovima, i smajserima :snajper: :snajper: :snajper:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/koru ... 30644.aspx
..a unda
Undaminator

Post 25 Feb 2014, 17:38

miki, znas sta..
karambol

Post 25 Feb 2014, 17:51

..a unda » wrote:miki, znas sta..
Evo malo nečega iz čega se može nešto zaključiti, ako se hoće... :zubo:

http://katalaksija.com/2014/02/24/ekono ... nog-kraha/
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 25 Feb 2014, 19:56

karambol » wrote:

Da, može se zaključiti da:

a) autor nema pojma o ekonomiji
b) autor je zlonamjeran i namjerno izvodi pogrešne konkluzije
c) autor je zlonamjeran i usto nema pojma o ekonomiji

:giggle:
'if you fall, i'll be there' (floor)
visekratni klon

Post 25 Feb 2014, 20:46

..a unda » wrote: evo ga.. iz prve ruke. :D

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx

i dezulovic je nesto napisao o tome, ali ono, ocekivano, rutina, mislim, stas tu sad nesto..
ovo od tomica cak i nije lose. dosta onako, realan prikaz..:zubo:

ok, nije lose s onim pasom, ali.. malo to tezi nekom kicu, iako moramo ipak uzet u obzir i odredjenu emocionalnu involviranost pisca, ima tu i neki ego i tako to :zubo: ,tako da ni tu nema nesto lose, suvisno, neopravdano. :D

ono sto sam, naravno, uocio, jest kraj koji i jest napisan da se uoci ili kako bi se to reklo, ne volim taj izraz..poentira.. poanitra?

kaze..medju kakvim mi to zivotinjama zivimo. tako nesto kaze, ako kaze, a mislim da jest.
prvo, cini mi se te, tomic kao vlasko dite ima taj neki poseban odnos sa zivotinjama, njihovom korisnosti, ono, praktican neki odnos kojim se puno ne opterecuje, nije toliko tu emocionalno angaziran kao sto je na sebe, recimo. :D
u toj nekoj poanta alegorijom, opet je iz njega izasao taj njegov dio u kojem postoje ljudi, dar svemiru i postoje zivotinje koje u dosta svojih konotacija su nesto s cim bi se negativne ljudske strane dobro ili efektno opisale.
suflira on mrkiju, stavlja mu rijeci u usta, znajuci da ce se dosta ljudi prije identificirati s mrkijem, nego s njim. mislim, mogao je i na direktniji nacin izazvat sucut, a ne opet koristit zivotinje. sta su zivotinje krive? pa taman ili stovise, da njih unapredjujemo tako da im damo neka ljudska obiljezja za koja mislimo da su u tom odnosu dobra i zla.. dobra.

i drugo, ako i pristanem na tu njegovu usporedbu, stav, ustroj, pa onda i mozemo nekog omalovazit i tako nas uzvisit usporedjujuci ga sa zivotinjom ili neki dio drustva sa zivotinjama, pitam se.. do kada cemo se mi cudit gdje mi to zivimo?
da se tomicu to nije desilo i eto, da me se pogresno ne shvati, ali ipak je i to ispala jedna kolumna kojom ce se neki dogovor ili ugovor ispunit, bi li onda ovo neko drustvo bilo bolje? tj, jel mu ovo trebalo da napokon shvati ili da bolje shvati gdje on to zivi?
tj, da mu se ovo nije desilo, sve oko njega bi bilo malo bolje, ruzicastije?
dakle, kad cemo se prestat iznenadjivat s nama samima? kad cemo vise jednom priznat, tko smo, sto smo, gdje smo i stavit citav jedan nepotreban diskurs ad akta? :kokice:

..ili, aj ovako. nema nama nikakvog boljitka, napretka, u nicemu, dok ne promijenimo misljenje o sebi kao o necijoj okolini ili cak i svojoj okolini, nema nista od nas dok ne promijenimo nas odnos prema, npr.. zivotinjama.
sve dok to ne ucinimo, dok ne dodjemo do te neke razine prema sebi samima, necemo moc pomoc ni sebi ni drugima, sve ce ostat na egu, agresiji, pohlepi i zasluzit cemo sve sto nam se desi, ne po nikakvoj svemirskoj pravdi, nego po onoj nasoj, za koju smo sami pravila pisali, na kojoj smo sami nasu kulturu stvarali.. :kokice:
Ha, izbjegao je direktno sažaljenje ili samosažaljenje, prebacio je sve na psa. Poigravanje sa sućuti.

Misliš da je zaista iznenađen?
Ne vjerujem.
Ali da ga je pogodilo, je.
Koga ne bi. :ne zna:
Malo je preemotivno to napisao, ne znam. Mislim, ne želim se uopće stavljati u njegovu poziciju, ali stvarno taj pas, previše mi je tu igranja na emocije.
..a unda
Undaminator

Post 25 Feb 2014, 21:16

karambol » wrote:

..nece miki da mi se javi i da me pita.. :D

tendeciozan tekst ne znam sto se moze iz ovog zakljucit. moze jedan dio. vec je linkao to ili slicno nesto emerici. vrlo jednostran clanak, a i jednostrane su mi metode kojim se zeli sagledani dio slike argumentirat i prikazat kao citava slika.
ne znam cemu onakvi bombasticni uvodi i rijeci, nitko nije ekonomiju juge smatrao nesto robusnom, genijalnom, najuspjesnijom..
ali isto tako nije uopce bilo razloga da ta ekenomija ne moze servisirat svoje cikluse i razvoj.
ama bas nikakvog ekonomskog razloga po bilo kojoj metodi i po bilo kojem pristupu ekonomskom.
ovaj tekst niej o tome da nam objasni da se ne radi o nekom jugoslavenskom ekonomskom cudu, nego o tome zasto to nije moglo opstat.
cak i po tim nekim grafovima, mogla je ta ekonomija gurat jos dugo, a uz neke, naravno, reforme i promjene, prilagodjenja, jos i duze.
..eto, najprije, po kojoj metodi su dobivene te cifre koje bi trebali staviti u odnos opet izabranim, prezentiranim ciframa, koje opet tako izdvojene predstavljaju samo dio slike.
nekako sumnjam na nesto, onako ofrlje i vise po osjecaju, nesto mi tu vuce na liberalnu.. tj libertarijansku stranu i tu se zeli opravdat nesto drugo, preko te jugoslavije, a i kritizirat nesto drugo, u smislu opravdanja nestanka juge..nesto mi tu ima od mizesa, hajeka, nesto mi to tu vuce, austrijanci neki, nesto..

naravno da je to malo slozenije, ima tu jos par varijabli koje su izostavljene ili uopce nisu uzete u razmatranje. ekonomija su i brojke. a to bi znacilo da nisu samo brojke i to narocito one koje vadimo iz konteksta zeleci na takav nacin prije svega negirati kontekst, pa onda te stoga i citav sustav, misao, ideju.. :D
Beau

Post 25 Feb 2014, 21:43

..a unda wrote: ..ili, aj ovako. nema nama nikakvog boljitka, napretka, u nicemu, dok ne promijenimo misljenje o sebi kao o necijoj okolini ili cak i svojoj okolini, nema nista od nas dok ne promijenimo nas odnos prema, npr.. zivotinjama.
Ovo jako cesto spominjes.
Ali ako ja dobro kuzim o kakvim promjenama govoris, te promjene moraju krenut odozgora, s vrha.
Nece se drustvo promijenit na bolje samo od sebe. A pogotovo ne dok smo sve gladniji, a strah sve veci :D
miky0
ST Leader

Post 25 Feb 2014, 22:13

..a unda » wrote:miki, znas sta..
E? :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 25 Feb 2014, 22:16

miky0 » wrote:
E? :kokice:
:rolleyes: :facepalm:..

..miki, znas sta.. :kokice:
miky0
ST Leader

Post 25 Feb 2014, 22:18

karambol » wrote:

Steta sta se nije uvatija jos dalje proslosti, tamo austrougarske, a onda je moga jos tamo dalje sve do venicajanaca, pa ono do onih ilira, ili tamo do pracovjeka ili jos bolje od dinisaura, je moga krenit s ekonomskim zapazanjem :lol:
miky0
ST Leader

Post 25 Feb 2014, 22:21

..a unda » wrote: :rolleyes: :facepalm:..

..miki, znas sta.. :kokice:
Jebiga sad, ne znam o cemu se sad cakula i oko cega cemo se samarat, jerbo sam oko ovih jebenih papira, zavrsni racuni i tako to :crying: Moram pazit da linica ne naljutim :cerek:
..a unda
Undaminator

Post 25 Feb 2014, 22:23

miky0 » wrote:
Jebiga sad, ne znam o cemu se sad cakula i oko cega cemo se samarat, jerbo sam oko ovih jebenih papira, zavrsni racuni i tako to :crying: Moram pazit da linica ne naljutim :cerek:
:facepalm: :facepalm: :rolleyes: :rolleyes:

..ma znas sta.. :gaah:
karambol

Post 25 Feb 2014, 22:26

Euklid » wrote:
Da, može se zaključiti da:

a) autor nema pojma o ekonomiji
b) autor je zlonamjeran i namjerno izvodi pogrešne konkluzije
c) autor je zlonamjeran i usto nema pojma o ekonomiji

:giggle:

Eto...nitko ništa ne zna, ako se ne slaže s vama... :zubo:

Badava mu škole, međunarodni ugled, matematika i povijest... :zubo:
karambol

Post 25 Feb 2014, 22:28

miky0 » wrote:
Pazi da ga ne naljuti... :zubo:

Ti njega, zapravo, voliš. Priznaj. :zubo:
miky0
ST Leader

Post 25 Feb 2014, 22:32

karambol » wrote:
Pazi da ga ne naljuti... :zubo:

Ti njega, zapravo, voliš. Priznaj. :zubo:
Aha, sanjam ga :mad:
Euklid
old school

Post 25 Feb 2014, 23:04

karambol » wrote:

Eto...nitko ništa ne zna, ako se ne slaže s vama... :zubo:

Badava mu škole, međunarodni ugled, matematika i povijest... :zubo:
- badava mu sve kad je on svoj zaključak donio prije nego što je i počeo bilo šta istraživati

- metodološki sramotno manipuliranje brojevima i godinama, uvijek uzima period koji njemu paše, pa recimo vanjski dug prestaje analizirati s 1980.
zašto? pa zato jer je stopa zaduživanja u narednom periodu rapidno opala i onda bi mu cijeli graf pao u vodu :giggle:
ali to mu ne smeta da tih 10 godina ipak uvrsti u jedan drugi graf gdje mu paše
- s inozemnim doznakama računa samo do 1972. a one drastično rastu upravo u periodu nakon toga
- vanjskotrgovinski deficit se u tercijarnim zemljama nadoknađuje na druge načine, recimo turizmom koji donosi više od 5mlrd$ godišnje, ali autora to uopće ne zanima
- da li je uračunao dug trećih zemalja prema Jugi? Nije? Ma što ne kažeš :giggle:
dakle, on računa samo koliko je neko dužan ali prešućuje koliko su dužni njemu, zamisli kad bi svako tako računao bilancu :rofl:
- da li su zemlje s kojima nas uspoređuje u prošlosti imale neke kolonije? da li su godinama, čuj mene godinama, da li su desetljećima izvlačili bogatstvo iz tih zemalja? jesu? ko bi reko :misli:
- da li su možda štogod popljačkali u prethodnom ratu što im je dobro došlo u obnovi porušenog gospodarstva?
- kad govori o reparacijama uopće ne spominje da se većina iznosa koji je pripao Jugi odnosi na zemlju, tvornice i nekretnine koju su ostavili bivši vlasnici pripadnici poraženih naroda
- da li govori o obrazovnoj strukturi nakon rata koja je trebala izgrađivati novo društvo? o broju inžinjera, znanstvenika, pa i najobičnijih obrtnika? o industrijskoj tradiciji koja se ne stvara preko noći?
- kad uspoređuje bdp uzima li u obzir da neko ima besplatno zdravstvo, besplatno školstvo, besplatne fakultete (i da je sve to skupa trebalo izgraditi) a neko drugi nema? Ne? ts-ts :bicedobro:
- čuj šta veli: strani krediti epskih proporcija :rofl: pa kog on to zajebava? kako bi nazvao strane kredite koje danas imaju ex Yu republike? pa takva riječ niti ne postoji onda u jeziku :giggle:
- ajmo vidjet po republikama, RH je zadužila dug od 2,5mlrd$ (pazi, uopće ne računam dug PREMA RH), par godina kasnije Sanader prodaje 75% dionica Plive, ispod cijene naravno jer je primio mito, za 2,5mlrd€ - vraćamo KOMPLETAN hrvatski vanjski dug i još nam ostaje razlika u tečaju euro na prema dolar i na tisuće sagrađenih tvornica pride
-ALI ČEKAJ, neko nas je u međuvremenu zadužio za 60mlrd€, nije sagradio ni jednu novu Plivu, nije sagradio ništa, prodao ili upropastio stotine tvornica, uništio industrijski potencijal... da, to je svakako odlična ekonomija u usporedbi s jugoslavenskom... :kava:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 25 Feb 2014, 23:41

karambol » wrote:

Evo, ja zaključujem da bi se konačno mogao registrirati na velikom forumu i pridružiti se tamošnjim fašistima. :raspa:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 25 Feb 2014, 23:46

..a unda » wrote: ..nece miki da mi se javi i da me pita.. :D

tendeciozan tekst ne znam sto se moze iz ovog zakljucit. moze jedan dio. vec je linkao to ili slicno nesto emerici. vrlo jednostran clanak, a i jednostrane su mi metode kojim se zeli sagledani dio slike argumentirat i prikazat kao citava slika.
ne znam cemu onakvi bombasticni uvodi i rijeci, nitko nije ekonomiju juge smatrao nesto robusnom, genijalnom, najuspjesnijom..
ali isto tako nije uopce bilo razloga da ta ekenomija ne moze servisirat svoje cikluse i razvoj.
ama bas nikakvog ekonomskog razloga po bilo kojoj metodi i po bilo kojem pristupu ekonomskom.
ovaj tekst niej o tome da nam objasni da se ne radi o nekom jugoslavenskom ekonomskom cudu, nego o tome zasto to nije moglo opstat.
cak i po tim nekim grafovima, mogla je ta ekonomija gurat jos dugo, a uz neke, naravno, reforme i promjene, prilagodjenja, jos i duze.
..eto, najprije, po kojoj metodi su dobivene te cifre koje bi trebali staviti u odnos opet izabranim, prezentiranim ciframa, koje opet tako izdvojene predstavljaju samo dio slike.
nekako sumnjam na nesto, onako ofrlje i vise po osjecaju, nesto mi tu vuce na liberalnu.. tj libertarijansku stranu i tu se zeli opravdat nesto drugo, preko te jugoslavije, a i kritizirat nesto drugo, u smislu opravdanja nestanka juge..nesto mi tu ima od mizesa, hajeka, nesto mi to tu vuce, austrijanci neki, nesto..

naravno da je to malo slozenije, ima tu jos par varijabli koje su izostavljene ili uopce nisu uzete u razmatranje. ekonomija su i brojke. a to bi znacilo da nisu samo brojke i to narocito one koje vadimo iz konteksta zeleci na takav nacin prije svega negirati kontekst, pa onda te stoga i citav sustav, misao, ideju.. :D
Ma nema se kaj tu puno razmišljati. Nisu našli oružje masovnog uništenja, ali je dobro što su ukokali Sadama, premda nema veze s rušenjem Blizanaca...
Ameri su uvijek u pravu, a tako i njihovi poturice s Balkana, ne?
Gebels bi svršio od sreće kad bi mogao vidjeti kako su Ameri usavršili njegov rad.
Splenda

Post 25 Feb 2014, 23:49

..a unda » wrote: ..znas da me malo cak strah sta bi ona mogla smislit.. :D
saću ti se ko madame dalić, zahvalit na komplimentu. :zubo: :o
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 26 Feb 2014, 00:01

Splenda » wrote:
saću ti se ko madame dalić, zahvalit na komplimentu. :zubo: :o
Dalićka, fuuuj...
Daj rađe govno... :moli:
Splenda

Post 26 Feb 2014, 00:25

judolino » wrote: Dalićka, fuuuj...
Daj rađe govno... :moli:
:facepalm: :rofl:
karambol

Post 26 Feb 2014, 14:11

judolino » wrote: Evo, ja zaključujem da bi se konačno mogao registrirati na velikom forumu i pridružiti se tamošnjim fašistima. :raspa:
Ha, gle, lik je, valjda namjerno, zanemario kompletnu sliku, ali činjenica je da je katalizator raspada bila ekonomska situacija u bivšoj državi. Unatoč svima koji je doživljavaju kao neko uspješnu i perspektivnu tvorevinu koju su razjebali povampireni nacionalisti.
Jesu, svakako, ali tek kad su im se stvorili uvjeti za procvat, a oni su nastali zbog ekonomskog sranja koje se taložilo desetljećima.
Kao što se vidi sve veća nesloga u EU čim se smanji količina love tako je bilo i tada...Juga je, zapravo, preteča EU i, ako su pametni mnogo toga bi mogli naučiti na nekim situacijama koje su obilježile povijest SFRJ.

:D
Euklid
old school

Post 26 Feb 2014, 15:34

karambol » wrote:
Ha, gle, lik je, valjda namjerno, zanemario kompletnu sliku, ali činjenica je da je katalizator raspada bila ekonomska situacija u bivšoj državi. Unatoč svima koji je doživljavaju kao neko uspješnu i perspektivnu tvorevinu koju su razjebali povampireni nacionalisti.
Jesu, svakako, ali tek kad su im se stvorili uvjeti za procvat, a oni su nastali zbog ekonomskog sranja koje se taložilo desetljećima.
Kao što se vidi sve veća nesloga u EU čim se smanji količina love tako je bilo i tada...Juga je, zapravo, preteča EU i, ako su pametni mnogo toga bi mogli naučiti na nekim situacijama koje su obilježile povijest SFRJ.

:D
Ekonomska situacija nije bila nikad bolja nego krajem 80-ih.
Dinar je postao konvertibilan.
Zaustavljena je inflacija.
Nije više bilo nestašica jer su sagrađeni novi pogoni svega što je falilo (ulje, deterdženti, margo isl.)
Nije više bilo redukcija struje jer je sagrađena NE Krško i još nekoliko HE (za usporedbu, od Hrvatske samostalnost sagrađena je samo jedna mala HE, Lešće na Dobri, a i ta samo zahvaljujući dokumentaciji i analizama iz 80-ih)
Vanjski dug se nije uopće više povećavao, stalo je na nekih 24mlrd$ (zato lik i ne ide dalje s grafom od 1980. jer bi se vidlo da sere).
Turizam je bilježio rekordne brojke.
Izvoz nikad nije bio veći.
Građevinska operativa je radila po svim bogatijim arapskim zemljama pa je i odatle kapala pinka.
Sa 100DM se išlo u Čehoslovačku i tamo ih se nije moglo potrošit sve i da si htio.
Mađari i Poljaci su na nas gledali kao da smo Disneyland.

Klasični kriminal (pljačke, razbojstva, droga...) u usporedbi s danas jedva da je postojao...

Ne kažem da je gospodarstvo bilo grandiozno i superuspješno ali nije bilo ni za odbaciti.

Ne, ekonomska situacija definitivno nije bila katalizator raspada.
karambol

Post 26 Feb 2014, 16:41

Euklid » wrote:
Ekonomska situacija nije bila nikad bolja nego krajem 80-ih.
Dinar je postao konvertibilan.
Zaustavljena je inflacija.
Nije više bilo nestašica jer su sagrađeni novi pogoni svega što je falilo (ulje, deterdženti, margo isl.)
Nije više bilo redukcija struje jer je sagrađena NE Krško i još nekoliko HE (za usporedbu, od Hrvatske samostalnost sagrađena je samo jedna mala HE, Lešće na Dobri, a i ta samo zahvaljujući dokumentaciji i analizama iz 80-ih)
Vanjski dug se nije uopće više povećavao, stalo je na nekih 24mlrd$ (zato lik i ne ide dalje s grafom od 1980. jer bi se vidlo da sere).
Turizam je bilježio rekordne brojke.
Izvoz nikad nije bio veći.
Građevinska operativa je radila po svim bogatijim arapskim zemljama pa je i odatle kapala pinka.
Sa 100DM se išlo u Čehoslovačku i tamo ih se nije moglo potrošit sve i da si htio.
Mađari i Poljaci su na nas gledali kao da smo Disneyland.

Klasični kriminal (pljačke, razbojstva, droga...) u usporedbi s danas jedva da je postojao...

Ne kažem da je gospodarstvo bilo grandiozno i superuspješno ali nije bilo ni za odbaciti.

Ne, ekonomska situacija definitivno nije bila katalizator raspada.
To je prilično romantična slika. :zubo:
Zadnji podaci koje sam mogao pronaći su iz 1986. i kažu da je postojala visoka ovisnost jugo republika o međurepubličkoj robnoj razmjeni. Usporedi li se ta ovisnost s neto-izvozom u zemlje izvan područja SFRJ, može se uočiti da je neto-izvoz u te zemlje bio znatno manji od međurepubličke robne razmjene, čak i u slučaju izvozno najsnažnije orijentirane Slovenije.
Glavni problem, kako ga ja vidim, odnosio se na korigiranje enormnih razlika u temeljnima makroekonomskim pokazateljima između federalnih jedinica. Savezne institucije koje su se time bavile (onaj fond za nerazvijene) pokazale su se 80-ih godina nesposobnima za ublažavanje velikih razlika u ekonomskoj razvijenosti.
Tako su Slovenija i Hrvatska koje su pumpale najviše love u savezni proračun sve više i sve češće osporavale tu regulativnu ulogu saveznih fiskalnih institucija. Drugim rječima, počeli smo svađati oko love jer je učinkovitost u upotrebi sredstava namijenjenih nerazvijenima bila, u najmanju ruku, upitna.
Osim toga 1991. se tražilo više od 20 milijardi tadašnjih dinara za vojsku (to je za trećinu više od onoga što je JNA dobila godinu prije) što je dodatno dolilo ulje na vatru.
Uz JNA i nerazvijeni su stalno zahtijevali sve više love dok su se razvijeni tome sve više protivili.
To je bio već vrh ledenog brijega u napetostima i problemima u sustavu jugo federalizma.
Postojala je i nezaposlenost. Negdje mala kao u Sloveniji, a negdje ogromna, kao na Kosovu (80-ih čak i oko 50%)...
Meni je zanimljivo kako u tom sustavu nije nikada profunkcionirao uobičajeni mehanizam tržišta radne snage kakav postoji u zapadnim demokracijama?
Jer da je funkcionirao onda bi bili danas poprilično nacionalno izmješani.
Ekonomska kriza u Jugoslaviji došla je, ili prepoznata je, za vrijeme vladavine Milke Planinc kad je izmišljen onaj famozni "dugoročni program ekonomske stabilizacije" koji je bio sviranje kožne frule.
Sjećam se štrajkova koji su se tada zvali "obustave rada" jer je bilo tako prikladnije reći... :zubo:
Sve u svemu i dalje stojim kako je lova kriva za buđenje svih uspavanih aveti koje su se probudile ogrijane svađama oko lovice...Mnogi su tu vidjeli priliku za uskakanje u jureći vlak.
  • Information