evo ga.. iz prve ruke.visekratni klon » wrote:..
Da su ga ranili, bilo bi prebrutalno, onda bi čak i velika većina desničara morala priznati da je to barbarski čin (iako ih ovim vjerojatno precjenjujem), ovako većina sasvim otvoreno i slobodno gušta i time daje legitimitet i podstrek nekim budućim kantama, posve je moguće da ovo postane legitiman čin izražavanja barbarizma. Ili nešto slično tome.
..
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx
i dezulovic je nesto napisao o tome, ali ono, ocekivano, rutina, mislim, stas tu sad nesto..
ovo od tomica cak i nije lose. dosta onako, realan prikaz..
ok, nije lose s onim pasom, ali.. malo to tezi nekom kicu, iako moramo ipak uzet u obzir i odredjenu emocionalnu involviranost pisca, ima tu i neki ego i tako to
ono sto sam, naravno, uocio, jest kraj koji i jest napisan da se uoci ili kako bi se to reklo, ne volim taj izraz..poentira.. poanitra?
kaze..medju kakvim mi to zivotinjama zivimo. tako nesto kaze, ako kaze, a mislim da jest.
prvo, cini mi se te, tomic kao vlasko dite ima taj neki poseban odnos sa zivotinjama, njihovom korisnosti, ono, praktican neki odnos kojim se puno ne opterecuje, nije toliko tu emocionalno angaziran kao sto je na sebe, recimo.
u toj nekoj poanta alegorijom, opet je iz njega izasao taj njegov dio u kojem postoje ljudi, dar svemiru i postoje zivotinje koje u dosta svojih konotacija su nesto s cim bi se negativne ljudske strane dobro ili efektno opisale.
suflira on mrkiju, stavlja mu rijeci u usta, znajuci da ce se dosta ljudi prije identificirati s mrkijem, nego s njim. mislim, mogao je i na direktniji nacin izazvat sucut, a ne opet koristit zivotinje. sta su zivotinje krive? pa taman ili stovise, da njih unapredjujemo tako da im damo neka ljudska obiljezja za koja mislimo da su u tom odnosu dobra i zla.. dobra.
i drugo, ako i pristanem na tu njegovu usporedbu, stav, ustroj, pa onda i mozemo nekog omalovazit i tako nas uzvisit usporedjujuci ga sa zivotinjom ili neki dio drustva sa zivotinjama, pitam se.. do kada cemo se mi cudit gdje mi to zivimo?
da se tomicu to nije desilo i eto, da me se pogresno ne shvati, ali ipak je i to ispala jedna kolumna kojom ce se neki dogovor ili ugovor ispunit, bi li onda ovo neko drustvo bilo bolje? tj, jel mu ovo trebalo da napokon shvati ili da bolje shvati gdje on to zivi?
tj, da mu se ovo nije desilo, sve oko njega bi bilo malo bolje, ruzicastije?
dakle, kad cemo se prestat iznenadjivat s nama samima? kad cemo vise jednom priznat, tko smo, sto smo, gdje smo i stavit citav jedan nepotreban diskurs ad akta?
..ili, aj ovako. nema nama nikakvog boljitka, napretka, u nicemu, dok ne promijenimo misljenje o sebi kao o necijoj okolini ili cak i svojoj okolini, nema nista od nas dok ne promijenimo nas odnos prema, npr.. zivotinjama.
sve dok to ne ucinimo, dok ne dodjemo do te neke razine prema sebi samima, necemo moc pomoc ni sebi ni drugima, sve ce ostat na egu, agresiji, pohlepi i zasluzit cemo sve sto nam se desi, ne po nikakvoj svemirskoj pravdi, nego po onoj nasoj, za koju smo sami pravila pisali, na kojoj smo sami nasu kulturu stvarali..