Sociokapitalistička prepucavanja

Koljite se i gložite!
Karlinjo
Has thanked: 1 time

Post 05 Mar 2014, 01:57

judolino » wrote: Dakle, ovim pokazuješ da živiš u Zemlji crtica.
Ma gdje ti vidiš tu srednju klasu, to mene zanima? Gdje?
Pa evo kaže wiki (engleski) da je prosječna godišnja plaća u SADu oko 50k dolara, ova druga lista kaže da prosječni amer Hrvatskih korjena ima oko 64k dolara, Srpskih oko 63k dolara. Nešto iznad prosjeka. Recimo da pretpostavljam da nisu nešto posebno opametili tamo.
Zapravo, ja sam budala zato što se upuštam u diskusiju s klincima koji nemaju jednog dana radnog staža, kojima starci kuhaju, peru i plaćaju im sve što im treba.
Ae.
Pa dobro, zašto se vi klinci malo ne informirate prije nego što počnete lupetati gluposti?
Zašto bi u socijalizmu država odredila da se pekmez proizvodi u Požegi?
Koji je vama, deco, kurac? Jel vas stvarno toliko boli uzeti knjigu u ruke i nešto naučiti?
Je li, tko to Peri u socijalizmu brani da proizvodi svoj pekmez?
Pekmez je karikirano. Ok mogao sam reći jel' mogao godišnje sedam tona pekmeza u 12 okusa prodavati u svom dućanu s 5 zaposlenih ili samo država može stvoriti neku Podravku, neki Unikonzum i eto prodavati. Zašto je državu briga jel' Pero ima svoje šljive, jabuke, maline i 30 košnica. Koja je moja korist da on mora (jer pretpostavljamo nije visoko obrazovani prehrambeni tehnolog, samo čovjek sa voljom i sposobnosti prodati) raditi kao prodavač u Unikonzumu ili brati šljive po nekom drveću. Ja smatram da je ta mogućnost njegovo ljudsko pravo. Mislim, mora platiti ako treba dodatnu pomoć, osiguranje ovo, ono, minimalnu plaću, radno vrijeme... ali ako to zadovolji pa nek se bavi čime ga je volja.
A za koju će mu pičku materinu ti strojevi? Hoće li raditi za njima? Ili će parazitirati eksploatirajući druge?
Zašto ga ti zastupaš? Kakvu kurčevu korist ti imaš od toga?
Ima nekakvo tržište za nekakve štajaznam glupe privjeske u količini 3000 komada dnevno, ne može ih sam napraviti 3000. Mislim može i lažno povećavati cijenu tim privjescima jer da nebi eksploatirao nekog Peru kojeg zaboli đon za stroj, tržište, dizajni i išta samo ima vještinu rada na stroju.

Možda ima vezanu proizvodnju nekakvog kompliciranijeg komada koji zahtjeva obradu 15 različitih djelova sa 12 različith alata i 35 operacija. Može se sam tri mjeseca igrati s tim ili platiti nekoga i sve zgotoviti u dva dana i učinit prihvatljivo i onima koji ne mogu platiti tri mjeseca njegovog rada plus razne amortizacije.
Vic je u tome da tvoja generacija uopće ne kuži koliko te aktualne ekonomske "slobode" zapravo štete drugima.
Rekao sam da država treba čuvati od štete po drugoga, ali zašto tako da oduzme slobodu. To zvuči kao da zatvorimo sve ljude pa neće biti kriminala ili im damo da budu samo u svojoj ulici... šteta se rješava micanjem štetočina ne oduzimanjem sloboda.
Vaš se bog zove novac i vi ne možete shvatiti da je vrijednost u djelima, a ne mrtvim kapitalima.
Moj nije, ne znam ni razumijem li ovo. Ja kapitalom smatram sve. Papire s nacrtanim Mažuranićima, talente, vještine, volju, vrijeme... i od toga nastaju neka djela tipa mobitel za sve, hrana za sve, TV za sve, knjige za sve, internet za sve... ti kapitali su vlasništvo pojedinaca koji ih posjeduju. Zašto da država ima pravo osim regulirati do razine ljudskog dostojanstva i posjedovati tuđe kapitale? Nek sa svojim kapitalima radi tko što hoće ionako su mrtvi ako ne rade za druge.
Novac je apstrakcija, prozvod i usluga su konkretni.
...ali proizvodi i usluge moraju imati tu apstrakciju. Kako inače upravljati njima, kako "zapamtiti" tko je, što, koliko složeno, potrebno radio...

Karlinjo

Post 05 Mar 2014, 02:13

judolino » wrote: Zašto ga ti zastupaš? Kakvu kurčevu korist ti imaš od toga?
Pa neki "on" ima volje bavit se tim strojevima, tržištem i svačim nečim, ja nemam. Barem mislim da nemam. Dakle "on" će tražit okolo kome treba nešto, a ja ću se igrat sa njegovim strojevima, a za ostalo me briga. Ja nekako mislim da ja "njega" eksploatiram jer sam jebivjetar kojem se neda ništa osim se zajebavat s tim strojem... :o Od njega tražim da me pošteno plati, s društvom se mogu dogovoriti da solidarno dijelimo troškove zdravstva, školstva itd., a hoće li on s viškom kupiti jahtu od xy metara, lovit medvjede ili živjetu u xyzp kvadrata, a njegov problem.
judolino wrote: A zanimljivo je i to da bih u UK prošao kao i ovdje ili bolje, a tamo svejedno šupci mogu imati 2 x 15 strojeva. Otkuda ta zaluđenost Amerikom i pljuvanje po svemu lijevom?
Ja sam više puta rekao da su mi ok Europski modeli. Spominjao sam Austriju, Francusku, Njemačku... prema tome ako ti je UK OK, onda nemamo kapitalističko-komunističko-socijalističkih razmirica. Zovi taj sustav kako hoćeš.

SAD je došao kao primjer valjda najlakše klasne mobilnosti, što onda čini klase manje relevantnim, dakle približava se nekakvom besklasju, što je cilj komunizma. Ja nisam zagovarao taj sustav, ali općenito slobodno tržište da tj. sustav u kojem je većina tržista slobodna za koristiti ga ako tko ima volje za to. Gdje svatko, pošteno, ravnopravno može "rudariti" po tom tržištu uz brigu o sigurnosti rudara... :D

I ne pljujem po svem lijevom nego mi se ne sviđa a priori ne prihvaćanja ekonomskih sloboda kao prava jer bi to moglo nekome štetiti.
Karlinjo

Post 05 Mar 2014, 02:30

visekratni klon » wrote: Zašto je bitniji jedan poduzetnik nego zdravlje i obrazovanje većine? I tko je on meni u životu da se ja borim za njegovu stvar?
Pa nije bitnije, nije ni centimetra bitnije. Možeš na dva načina doći do zdravlja i obrazovanja. Jedan je da relativiziraš ekonomske slobode, drugi je da ih ne relativiziraš. Pa nisu u kapitalističkim državama neobrazovani šugavci, ako ih i ima, nema više nego u zemljama na putu ka komunizmu... :D
Zekoslawa

Post 05 Mar 2014, 21:58

judolino » wrote: Meni je prije skoro pet godina izvrstan kirurg operirao rak.
Da smo imali američki zdravstveni sustav, davno bih umro u najvećim mukama.

E sad, meni fakat nije jasna ta nova hrvatska morbidna kultura koja se veseli tome da ja umrem u mukama dok neki lijeni jebivjetar ima 2 x 15 strojeva na 2 lokacije i ubire profit koji drugi zarađuju za njega.

A zanimljivo je i to da bih u UK prošao kao i ovdje ili bolje, a tamo svejedno šupci mogu imati 2 x 15 strojeva. Otkuda ta zaluđenost Amerikom i pljuvanje po svemu lijevom?
A viš, meni se pričinja nešto skroz drugo. Eto moje sisterke su u Juesej prošle faze od studija preko nezaposlenosti, part-time zaposlenosti, zaposlenosti na neodređeno, pa sve do ilegale. Sveukupno su tamo više od desetljeća u raznim kombinacijama. Nikad se nijednoj nije dogodilo da im je liječenje odbijeno ili uskraćeno, niti sam čula za koji takav slučaj. S druge pak strane, našeg sam se zdravstvenog sustava isto tako nagledala u svim mogućim kombinacijama, i nemalo puta te su kombinacije uključivale plave kuverte, veze, uskraćivanje usluga ili šutiranje na dno liste čekanja jer od kuverte uvijek postoji deblja kuverta i od ciglice veća ciglica. Pa kad malo razmislim...nekako mi se više mili precizna specifikacija u stilu "imaš pravo na liječenje jednog jajnika, jednog krajnika, kvarat cice i jedne polovice guzice jerbo si izdvojila točno toliko, ni organa više", nego tobože humani i svima dostupni sustav u kojemu će osoblje kokošariti i žicati poklone koje eto, nije trebalo, al baš se i moglo, ono "da te bolje pogleda".

Da, vjerojatno postoji nešto u sredini, nije američki sustav bajan, ali te priče kako je tamo netko umro na operacijskom stolu jer nema zdravstveno... Nije to baš tako, u najmanju ruku.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 05 Mar 2014, 23:00

Zekoslawa » wrote: A viš, meni se pričinja nešto skroz drugo. Eto moje sisterke su u Juesej prošle faze od studija preko nezaposlenosti, part-time zaposlenosti, zaposlenosti na neodređeno, pa sve do ilegale. Sveukupno su tamo više od desetljeća u raznim kombinacijama. Nikad se nijednoj nije dogodilo da im je liječenje odbijeno ili uskraćeno, niti sam čula za koji takav slučaj. S druge pak strane, našeg sam se zdravstvenog sustava isto tako nagledala u svim mogućim kombinacijama, i nemalo puta te su kombinacije uključivale plave kuverte, veze, uskraćivanje usluga ili šutiranje na dno liste čekanja jer od kuverte uvijek postoji deblja kuverta i od ciglice veća ciglica. Pa kad malo razmislim...nekako mi se više mili precizna specifikacija u stilu "imaš pravo na liječenje jednog jajnika, jednog krajnika, kvarat cice i jedne polovice guzice jerbo si izdvojila točno toliko, ni organa više", nego tobože humani i svima dostupni sustav u kojemu će osoblje kokošariti i žicati poklone koje eto, nije trebalo, al baš se i moglo, ono "da te bolje pogleda".

Da, vjerojatno postoji nešto u sredini, nije američki sustav bajan, ali te priče kako je tamo netko umro na operacijskom stolu jer nema zdravstveno... Nije to baš tako, u najmanju ruku.
A gle, ne znam što bih rekao.
Nastavi i dalje živjeti u Zemlji crtica, sve dok ne shvatiš da si povukla posljednju crticu i vše nemaš olovke.

Nekako mi se čini da nijedna od tvojih sisterica nije bila ozbiljnije bolesna, jesam li u krivu?
Je li bilo koja od njih oboljela od smrtonosne bolesti, hajde, da čujem?

S vama se, klinci, uopće ne isplati razgovarati, toliko ste neobrazovani i samoživi da je to gubitak vremena.
Zekoslawa

Post 05 Mar 2014, 23:32

Ajd probaj obaviti jedan razgovor bez dociranja i mesijanstva, može? Deal? Jebate ko Metuzalem zvučiš. :zubo:

Šta računamo u "ozbiljne" usluge, kad već pazarimo? Imam porode i operacije na lageru, jel to dosta? To su usluge koje su bile/jesu dostupne stranim državljanima na privremenom radu koji nisu morali prodati bubreg za takvo što. Mislim, ti si tvrdio da bi te tamo netko pustio da krepucneš, na tebi je da dokažeš da je tomu tako. U protivnom smo na razini rekla-kazala.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 00:11

Nevjerojatno kako se za vlastitu guzicu mogu provesti sati i sati, neprospavane noći štrebanja, ali kad treba potražiti neke činjenice o životu to je nevjerojatno teško. Lakše je čuti što netko tamo neki misli o Ameriki. Ko što je i Tomsonu bilo lakše učit povijest od ćaće i dide nego iz knjiga.

Evo malo, tek toliko:

http://www.ask.com/question/cost-of-cancer-treatment

Boravak u bolnici? Prava sitnica!

http://www.ask.com/question/cost-of-cancer-treatment

Ima i jeftinijih alternativa, treba samo čvrsto vjerovati u njih i cijeli se svemir uroti da ozdraviš.

http://drsircus.com/medicine/cancer/cos ... allopathic

I malo o tome kako je to kad ne spadate u 45.000.000 Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja:

http://drsircus.com/medicine/cancer/cos ... treatments

Žutokljunci, predlažem vam da pogledate Sicko Michaela Moorea. Znam, znam da je on komunjara i senzacionalist, ali svejedno pokušajte.

I pozdravite Ivicu*, jebo vas on, da vas jebo...

* Koga crtam, bude živ...
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 00:13

Judolino, ovisi o kojoj klasi pričaš. Ti si to ne možeš priuštiti, netko može. Simple as that. I to je sva bit kapitalizma.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Mar 2014, 00:20

visekratni klon » wrote:Judolino, ovisi o kojoj klasi pričaš. Ti si to ne možeš priuštiti, netko može. Simple as that. I to je sva bit kapitalizma.
A zar balavčadija koja radi ili će raditi za par soma kuna (ako uopće dođe do posla) misli da će nekim čudom biti viša klasa u tom kurčevom kapitalizmu?
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 00:26

Pa jesu Njemačka,UK, Francuska, Italija kapitalističke?
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 00:28

Sjarel » wrote:Pa jesu Njemačka,UK, Francuska, Italija kapitalističke?
Nije li Amerika ideal, kapitalizam u najčišćem obliku?
judolino wrote: A zar balavčadija koja radi ili će raditi za par soma kuna (ako uopće dođe do posla) misli da će nekim čudom biti viša klasa u tom kurčevom kapitalizmu?

Pojma nemam. Moš se i dobro udat, I guess. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 00:29

Sjarel » wrote:Pa jesu Njemačka,UK, Francuska, Italija kapitalističke?
Btw, misliš da i tamo si svatko može priuštiti sve što želi? Pa i ono osnovno? Kod njih ima sirotinje i prosjaka, u Jugi baš i nije bilo, ako ćemo tjerat mak na konac. Kapitalizam uvijek nekog novčano zakine.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 00:43

Inače kad smo kod amera. Jedan od problema kod njih koji se novom reformom htio rješiti i gdje je postojala nehumanost je ne to da netko nije mogao doći do osiguranja jer ga nebi htio ili mogao platiti nego jer ga osiguravajuće kuće ne žele primiti pošto ima neku dijagnozu odnosno ako je nešto "blaže" naplate mu veću premiju pošto je rizičniji. Doduše to ima i prednost pošto recimo debeli, pušači i slično plaćaju više premije, a znaju puše li ili su pretli pošto im je jeftinije platiti sistematski nego poslije rak pluća ili neki kardio problem.

Druga stvar koja se često čula od njihovih građana kod rasprave o osiguranju je otprilike. Zašto bih ja plaćao xy dolara osiguranje kad imam 20-30-40 godina i zdrav sam. To se čuje i za njihove mirovinske fondove, što bi ja to plaćao bolje da imam taj novac sada ili zaradit ću si poslije kroz dionice ovo ono... nije baš crno-bijelo.
visekratni klon » wrote: Btw, misliš da i tamo si svatko može priuštiti sve što želi? Pa i ono osnovno? Kod njih ima sirotinje i prosjaka, u Jugi baš i nije bilo, ako ćemo tjerat mak na konac. Kapitalizam uvijek nekog novčano zakine.
A gle možda ne može štajaznam bijele plombe kao što ni kod nas ne daju javnim zdravstvom nego moraš doplatiti, ali koliko sam gledao bez da dobije kemoterapiju neće umrijeti netko od karcinoma ili neće nikoga natjerati da bira koji prst mu je draži.

Istina je da nekoga zakine, ali tu je KC da to popravi. :mirko: :zubo:
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 00:49

Oprosti, ali I'm not buying that american fairytale. :rofl: Ne stvarno, vjerujem da je bajno nekom tko je srednja klasa, ali živjeti u zemlji gdje je stan jeftiniji od antibiotika-karikiram donekle- daj, molim te.
To bih jedino ako bi me tamo čekala stipendija ili dobrostojeći muž.
Sama samcata ići tamo i platiti si osiguranje čišćenjem zahoda ispočetka, ono, wtf? :D

Meni su to sve bajke. Kažu stranci su navikli da im ljudi kopaju po smeću, samo se mi ovdje čudimo, pa da, čudimo se jer kod nas toga nije bilo. Toliko o kapitalizmu.

KC-štancajte djecu? Idem, nanervirala sam se. :rofl:
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 00:54

Ponavljam, ja ne zagovaram američki model, ali ovi europski kapitalistički modeli država koje sam naveo su mi ok.

Štajaznam SAD su posebne, hrpa slobode, hrpa odgovornosti to tako ide. Meni se čini da treba postojati balans između toga. Zapadno Europske države (kapitalističke) kroz 20. stoljeće su čini mi se to lijepo balansirale.
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 00:56

Sjarel » wrote:Ponavljam ja ne zagovaram američki model, ali ovi europski kapitalistički modeli država koje sam naveo su mi ok.

Štajaznam SAD su posebne, hrpa slobode, hrpa odgovornosti to tako ide. Meni se čini da treba postojati balans između toga. Zapadno Europske države (kapitalističke) kroz 20. stoljeće su čini mi se to lijepo balansirala.
Je, ali i kod njih ima sirotinje, to oću pointati.
Ako ćemo tako, socijalizam je u tom pogledu bio idealniji.
A sad, te europske zemlje, koliko čujem, jesu ok. Tko ima sposobnosti i znanja i skillsa otić tamo zarađivati.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 01:02

visekratni klon » wrote: Je, ali i kod njih ima sirotinje, to oću pointati.
Ne znam što smatraš sirotinjom, broj beskućnika, broj ljudi s plaćom ispod potrošačke košarice... no, kako god da to definirala ne znam da baš toga nije bilo u SSSRu, Poljskoj, nema u Kini...
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 01:03

Sjarel » wrote: Ne znam što smatraš sirotinjom, broj beskućnika, broj ljudi s plaćom ispod potrošačke košarice... kako god da to definirala ne znam da baš toga nije bilo u SSSRu, Poljskoj, nema u Kini...
Sirotinja aka kopa po kontejnerima i pokriva se kartonom ili jedno od toga. Ne, toga nije bilo u socijalizmu. Ne pričam o Kini ni SSSR-u, pričam o Jugoslaviji. Ljudi nisu sanjali da će doživjeti penziju u smeću.
Zekoslawa

Post 06 Mar 2014, 01:04

Sjarel » wrote: A gle možda ne može štajaznam bijele plombe kao što ni kod nas ne daju javnim zdravstvom nego moraš doplatiti, ali koliko sam gledao bez da dobije kemoterapiju neće umrijeti netko od karcinoma ili neće nikoga natjerati da bira koji prst mu je draži.

Istina je da nekoga zakine, ali tu je KC da to popravi. :mirko: :zubo:
I eto, to je cijela mudrost. Okej, osim ovoga o KC. :zubo:

Jeste, dobro je, ako ćeš bit bolestan, skupo će te doći, u prosjeku jest skuplje, ali a) neće te nitko pustit da krepaneš, to su bajke, b) ono što tamo dobiješ besplatno, a to nije puno, još je uvijek pristojnije od onoga što ovdje dobiješ i kad imaš dopunsko i sto čuda. Otprilike tako nekako. Mislim, o kakvom mi humanom i besplatnom zdravstvu pričamo kad evo ovako stvari izgledaju na terenu: Prije 15 godina moju babu je naručilo za tri mjeseca na pregled. U međuvremenu dok je došla na red obavila je tri operacije i kemoterapiju da si spasi život, za što je bogato nagradila dotura. To je bilo prije dopunskih i inih čuda. Prije koju godinu ćaću mi je nakon dva infarkta naručilo na koronografiju nakon godinu dana. Dok nismo angažirali veze i kuverte. Nabijem im ja takvu humanost. Plati pa se rugaj. Pa kad već plaćam, da dobijem i račun i da znam na što imam pravo za svoje pare. U besplatnost kao takvu ja ne vjerujem, jebga.
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 01:05

visekratni klon » wrote: Sirotinja aka kopa po kontejnerima i pokriva se kartonom ili jedno od toga. Ne, toga nije bilo u socijalizmu. Ne pričam o Kini ni SSSR-u, pričam o Jugoslaviji. Ljudi nisu sanjali da će doživjeti penziju u smeću.
Dobro Juga je malo specifična, dio toga je plaćan od kapitalista zbog političke situacije... :zubo: ne znam sad treba tražiti statistiku, možda se načelno mogu složiti, treba provjeriti.
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 01:07

Sjarel » wrote: Dobro Juga je malo specifična, dio toga je plaćan od kapitalista zbog političke situacije... :zubo: ne znam sad treba tražiti statistiku, možda se načelno mogu složiti, treba provjeriti.
Ma nemoj mi sa statistikom i načelno, pa vidljivo je prostim okom da su ljudi bili situirani, tvornice... ama, daj, ne možemo ovako pričat. :D
Imali smo što se ekonomske stabilnosti tiče, idealan sistem. Gledan očima malog čovjeka, ne kapitalista.
Kako sistem gdje prostim okom svaki dan viđam ljude oko smeća može uopće biti i na sec uspoređen s ondašnjim?
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 01:26

visekratni klon » wrote: Ma nemoj mi sa statistikom i načelno, pa vidljivo je prostim okom da su ljudi bili situirani, tvornice... ama, daj, ne možemo ovako pričat. :D
Ma mora statistika... :D Mora u odnosu na nešto biti mjereno, ali ja ni ne govorim u odnosu na sada u Hrvatskoj, nego recimo Jugoslavija 1975 i Njemačka ili Francuska ili Austrija 1975. Jasno da je sada nakon šest godina pada BDPa, 5 godina rata, promjene sustava lošije... bilo bi ravno čudu da nije.
Imali smo što se ekonomske stabilnosti tiče, idealan sistem. Gledan očima malog čovjeka, ne kapitalista.
Kako sistem gdje prostim okom svaki dan viđam ljude oko smeća može uopće biti i na sec uspoređen s ondašnjim?
Ne bih se složio. Moj frend nije mogao imati 2x15 strojeva, pošteno plaćenih. Sustav koji to ne omogućava nije idealan. :o
Zekoslawa wrote: Jeste, dobro je, ako ćeš bit bolestan, skupo će te doći, u prosjeku jest skuplje, ali a) neće te nitko pustit da krepaneš, to su bajke, b) ono što tamo dobiješ besplatno, a to nije puno, još je uvijek pristojnije od onoga što ovdje dobiješ i kad imaš dopunsko i sto čuda. Otprilike tako nekako.

To da, ali tamo postoje ili su postojali ti pre-existing conditions uvjeti kod osiguranja što je nehumano. Ne možeš sam odabrati oćeš li imati i izliječiti nekakav malgini madež i onda dalje ćorak od osiguranja, odnosno postaje preskupo. :o
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 01:28

Tvoj frend siroti. :gaah: :D
Ha čuj, bolji je od sistema gdje u ime toga ne znam koliko njih kopa po smeću. Ajd, daj statistike ote. :D
Uostalom, rekoh - gledan očima malog čovjeka, ne kapitalista. :zubo:
Karlinjo

Post 06 Mar 2014, 01:32

Pa je. Mislim hipotetski on sad ima jedan, dva stroja i prosječnu plaću, ali već je eksploatatorski sumnjiv... :unda:

Nemam sad statistike, uostalom koje te zanimaju. :o Broj potrošenih kWh struje u odnosu na onda, prosječni broj stambenih kvadrata, broj visokoobrazovanih, broj ljudi koji odlaze kao nekakvi "gastarbajteri"... ne znam što? :D
visekratni klon

Post 06 Mar 2014, 01:55

Ne, ja sam samo rekla da tad nije bilo kopača po smeću. I da u tim kapitalističkim zemljama ima beskućnika dok Juga nije uzgajala kult beskućnika u smislu da je to normalna i općeprihvaćena posljedica sistema kao što je jel u svim kapitalističkim zemljama.
  • Information