Pa evo kaže wiki (engleski) da je prosječna godišnja plaća u SADu oko 50k dolara, ova druga lista kaže da prosječni amer Hrvatskih korjena ima oko 64k dolara, Srpskih oko 63k dolara. Nešto iznad prosjeka. Recimo da pretpostavljam da nisu nešto posebno opametili tamo.judolino » wrote: Dakle, ovim pokazuješ da živiš u Zemlji crtica.
Ma gdje ti vidiš tu srednju klasu, to mene zanima? Gdje?
Ae.Zapravo, ja sam budala zato što se upuštam u diskusiju s klincima koji nemaju jednog dana radnog staža, kojima starci kuhaju, peru i plaćaju im sve što im treba.
Pekmez je karikirano. Ok mogao sam reći jel' mogao godišnje sedam tona pekmeza u 12 okusa prodavati u svom dućanu s 5 zaposlenih ili samo država može stvoriti neku Podravku, neki Unikonzum i eto prodavati. Zašto je državu briga jel' Pero ima svoje šljive, jabuke, maline i 30 košnica. Koja je moja korist da on mora (jer pretpostavljamo nije visoko obrazovani prehrambeni tehnolog, samo čovjek sa voljom i sposobnosti prodati) raditi kao prodavač u Unikonzumu ili brati šljive po nekom drveću. Ja smatram da je ta mogućnost njegovo ljudsko pravo. Mislim, mora platiti ako treba dodatnu pomoć, osiguranje ovo, ono, minimalnu plaću, radno vrijeme... ali ako to zadovolji pa nek se bavi čime ga je volja.Pa dobro, zašto se vi klinci malo ne informirate prije nego što počnete lupetati gluposti?
Zašto bi u socijalizmu država odredila da se pekmez proizvodi u Požegi?
Koji je vama, deco, kurac? Jel vas stvarno toliko boli uzeti knjigu u ruke i nešto naučiti?
Je li, tko to Peri u socijalizmu brani da proizvodi svoj pekmez?
Ima nekakvo tržište za nekakve štajaznam glupe privjeske u količini 3000 komada dnevno, ne može ih sam napraviti 3000. Mislim može i lažno povećavati cijenu tim privjescima jer da nebi eksploatirao nekog Peru kojeg zaboli đon za stroj, tržište, dizajni i išta samo ima vještinu rada na stroju.A za koju će mu pičku materinu ti strojevi? Hoće li raditi za njima? Ili će parazitirati eksploatirajući druge?
Zašto ga ti zastupaš? Kakvu kurčevu korist ti imaš od toga?
Možda ima vezanu proizvodnju nekakvog kompliciranijeg komada koji zahtjeva obradu 15 različitih djelova sa 12 različith alata i 35 operacija. Može se sam tri mjeseca igrati s tim ili platiti nekoga i sve zgotoviti u dva dana i učinit prihvatljivo i onima koji ne mogu platiti tri mjeseca njegovog rada plus razne amortizacije.
Rekao sam da država treba čuvati od štete po drugoga, ali zašto tako da oduzme slobodu. To zvuči kao da zatvorimo sve ljude pa neće biti kriminala ili im damo da budu samo u svojoj ulici... šteta se rješava micanjem štetočina ne oduzimanjem sloboda.Vic je u tome da tvoja generacija uopće ne kuži koliko te aktualne ekonomske "slobode" zapravo štete drugima.
Moj nije, ne znam ni razumijem li ovo. Ja kapitalom smatram sve. Papire s nacrtanim Mažuranićima, talente, vještine, volju, vrijeme... i od toga nastaju neka djela tipa mobitel za sve, hrana za sve, TV za sve, knjige za sve, internet za sve... ti kapitali su vlasništvo pojedinaca koji ih posjeduju. Zašto da država ima pravo osim regulirati do razine ljudskog dostojanstva i posjedovati tuđe kapitale? Nek sa svojim kapitalima radi tko što hoće ionako su mrtvi ako ne rade za druge.Vaš se bog zove novac i vi ne možete shvatiti da je vrijednost u djelima, a ne mrtvim kapitalima.
...ali proizvodi i usluge moraju imati tu apstrakciju. Kako inače upravljati njima, kako "zapamtiti" tko je, što, koliko složeno, potrebno radio...Novac je apstrakcija, prozvod i usluga su konkretni.