Zašto se raspala Juga?

Koljite se i gložite!
Bara huda

Post 22 Apr 2014, 22:16

miky0 » wrote:

Svrha njihova rusenja juge jesu iskljucivo u vlastitim interesima, a ne intersima naroda koja tu i zive. O njihovim interesima mozemo pricat, ali ja sam misljenja da je njihov cilj ovladat nekretninama s naseg podrucja, iz nama neznanih razloga, a njima znanih.
Eto, je bih pitala koje su to, po tvom misljenju, nekretnine kojima ti neki zele ovladat?
Sto to Hrvatska ima toliko vrijedno da mami i tenta neznane osvajace?
A druge zemlje nemaju pa njih ostavljaju na miru. :ne zna:

Davno sam negdje napisao da sam cuo kako je nasa mala drzavica kapacitirana za 15 miljuna stanovnika, i da svojim resursima to moze pokrivati.
Pretpostavit cu (a mozda cu se i zajebat :zubo: ) da mislis na Hrvatsku.

Pa reci....oce li oni neki koji su bacili oko na nas naselit tu jos tih desetak miliona ljudi sta ih Hr moze uzdrzavat ili ce razvit poljoprivredu, ribarstvo, industriju ili sto vec pa samo odnosit plodove cetiriipo milionskog truda? :ne zna:

karambol

Post 22 Apr 2014, 22:48

Euklid » wrote:Taj Titanik je bio toliko dobar da mi još i danas krpamo rupe prodavajući stvari s njega.

Šta smo ono zadnje prodali od većih stvari? CO? Kapnula milijardica u državni proračun... hop.

Sad vele da će Petrokemiju Kutina... i tako... dok sve ne rasprodamo...
Trebalo je to sve prodati ranije i bili bi na konju. Da je Francek prodal telekom onomad nizozemskom telekomu dok im je sef bio onaj vandenbruk kitu bi mi pusili sankcije. Ali ne, htjeli smo imati svoj pa smo ga na koncu dali svabama. Ionako bi svabe bili vlasnici jer su kupili i taj niskozemski, ali mi bi profitirali puno vise da smo sve ranije prodali...kao da bi oni direktori udruzenog rada znali bilo kaj o tome kaj je kapitalizam i beskompromisno trziste...ulaganja su se svodila na ulaganja u janjetinu i teletinu ispod peke i tak i tak bi propali, ali bilo se lijepo zavaravati kako su sposobni i vjesti. Kak ne....
Emericzy

Post 23 Apr 2014, 06:17

Euklid » wrote:Taj Titanik je bio toliko dobar da mi još i danas krpamo rupe prodavajući stvari s njega.

Šta smo ono zadnje prodali od većih stvari? CO? Kapnula milijardica u državni proračun... hop.

Sad vele da će Petrokemiju Kutina... i tako... dok sve ne rasprodamo...
Ako misliš da je s njime neovisna Hrvatska tako puno naslijedila od Juge, hajde, pogledaj malo povijest poslovanja Croatia osiguranja. Već je tridesetak godina puno po novinama iz raznih razloga. Pogledaj poslovanje prije i poslije rata. To je upravo tipični primjer sjajnog jugoslavenskog poslovanja.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 23 Apr 2014, 09:07

Bara huda » wrote: Eto, je bih pitala koje su to, po tvom misljenju, nekretnine kojima ti neki zele ovladat?
Sto to Hrvatska ima toliko vrijedno da mami i tenta neznane osvajace?
A druge zemlje nemaju pa njih ostavljaju na miru. :ne zna:
Mi smo u EU peti po broju nekretnina po glavi stanovnika. Ocito puno, i to se ocito mora reducitat na prihvatljivu razinu. Ali kad sam spomenuo nekretnine, onda sam mislio i na sumske, vodoopskrbne, plinske, zemljisne, sunceve,...resurse. To je ono sto mi imamo, a slicno imaju i druge drzave, samo s bitnom razlikom. Nemaju veleizdajnicke vlade.
Bara huda » wrote:

Pretpostavit cu (a mozda cu se i zajebat :zubo: ) da mislis na Hrvatsku.

Pa reci....oce li oni neki koji su bacili oko na nas naselit tu jos tih desetak miliona ljudi sta ih Hr moze uzdrzavat ili ce razvit poljoprivredu, ribarstvo, industriju ili sto vec pa samo odnosit plodove cetiriipo milionskog truda? :ne zna:
I naselit i razvit sve sto je nuzno za normalan zivot normalnih ljudi s pametnim zakonskim rjesenjima. Tada ce to bit drzava u kojoj cemo postat manjina.
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 23 Apr 2014, 11:14

Emericzy wrote: Ako misliš da je s njime neovisna Hrvatska tako puno naslijedila od Juge, hajde, pogledaj malo povijest poslovanja Croatia osiguranja. Već je tridesetak godina puno po novinama iz raznih razloga. Pogledaj poslovanje prije i poslije rata. To je upravo tipični primjer sjajnog jugoslavenskog poslovanja.
Da, to su te trule socijalisticke tvrtke koje su se odmah raspale otvaranjem trzista i ulaskom brojnih stranih osiguravatelja u Hrvatsku....
'if you fall, i'll be there' (floor)
Emericzy

Post 23 Apr 2014, 11:46

Euklid » wrote:
Da, to su te trule socijalisticke tvrtke koje su se odmah raspale otvaranjem trzista i ulaskom brojnih stranih osiguravatelja u Hrvatsku....
Da si pratio njihovo poslovanje, vidio bi da to nije bilo daleko. Jako im je dugo trebalo da se snađu, zaustave pad i počnu poslovati normalno. A sve su to mogli samo zato jer su imali 90 posto tržišta već osvojeno, kao miraz monopolističkih vremena, pa su imali mjesta puuuuno propadati a da im još uvijek ne bude panika. Ni sam baš siguran ni da su do danas dostigli razinu poslovanja, recimo, Allianza. Ali hajde, danas su tu negdje, među normalnima.
Euklid
old school

Post 23 Apr 2014, 12:57

Grozna vremena, domace banke i osiguranja su imali monopol na domacem trzistu.

Banke su davale kredite bez svicaraca i valutnih klauzula koje bi inflacija brzo pojela na radost obicnih ljudi a osiguranja su bila kudikamo povoljnija od ovih lihvarskih koje imamo danas.

Fuj, koja su to odvratna, izrabljivacka vremena bila...
karambol

Post 23 Apr 2014, 13:25

Euklid » wrote:Grozna vremena, domace banke i osiguranja su imali monopol na domacem trzistu.

Banke su davale kredite bez svicaraca i valutnih klauzula koje bi inflacija brzo pojela na radost obicnih ljudi a osiguranja su bila kudikamo povoljnija od ovih lihvarskih koje imamo danas.

Fuj, koja su to odvratna, izrabljivacka vremena bila...
A jebiga kompadre...nije se moglo tako zauvijek. Pa upravo zbog takvog ponašanja je sve pomalo odumrlo i izgubilo vezu sa stvarnim svijetom i zakonima koji vrijede u novčarskom okruženju.
Lijepo je bilo kupovati mir i držati glavu iznad vode, a to je bilo držanje glave iznad vode, dogovornom ekonomijom, kreditiranjem, robnom razmjenom, ali to je moglo trajati koliko je trajalo...Onda se opet krenulo s istom terapijom za narod, ali s drugim predznakom. Opet su se sumanuto uzimali krediti, izdavale obveznice, izvodile privatizacije (kako su se nekada lijepo zvale otimačine - samodoprinosi :zubo: ) i trpalo se bez straha u vlastite torbe...
Sljubljivanje vlastodržaca s lovom i imanjem oduvijek traje - samo je drugačije zapakirano. Tebi je ljepši onaj paket od prije par desetljeća, a meni su, gotovo, isti...
Emericzy

Post 23 Apr 2014, 14:11

karambol » wrote:
A jebiga kompadre...nije se moglo tako zauvijek. Pa upravo zbog takvog ponašanja je sve pomalo odumrlo i izgubilo vezu sa stvarnim svijetom i zakonima koji vrijede u novčarskom okruženju.
Lijepo je bilo kupovati mir i držati glavu iznad vode, a to je bilo držanje glave iznad vode, dogovornom ekonomijom, kreditiranjem, robnom razmjenom, ali to je moglo trajati koliko je trajalo...Onda se opet krenulo s istom terapijom za narod, ali s drugim predznakom. Opet su se sumanuto uzimali krediti, izdavale obveznice, izvodile privatizacije (kako su se nekada lijepo zvale otimačine - samodoprinosi :zubo: ) i trpalo se bez straha u vlastite torbe...
Sljubljivanje vlastodržaca s lovom i imanjem oduvijek traje - samo je drugačije zapakirano. Tebi je ljepši onaj paket od prije par desetljeća, a meni su, gotovo, isti...
Eto, lijepo si to sročio, pa ne moram ja.
visekratni klon

Post 23 Apr 2014, 18:42

Nije moglo zauvijek? Možda, ništa ne traje zauvijek. Jasno mi je da iz perspektive nekoga tko radi na više manje istom poslu kao i onda, ima slična primanja, to je okej. Ali ako pogledate nižu klasu, radnike, ljude koji su ostali bez svega, meni to zvuči prilično okrutno pozivati se na nekakvo tržište, moranje ovog i onog, moralo je tako biti, pogotovo uz sav kič koji se plasirao kao razlog stvaranja države. Što je pravi razlog- to što je ono bilo ekonomski neodrživo ili kič ili pak kič kao pokriće za nečije profitiranje?

Ne znam, možda ono nije moglo opstati, ali sumnjam da tako misle ljudi što kopaju po kontejnerima. Prilično visoka cijena. Ali lako je lamentirati kad nisi u toj poziciji. Onda je svaki režim super.
karambol

Post 23 Apr 2014, 22:58

Imate vrlo idealiziranu sliku juge. Nije bilo održivo, prvenstveno financijski, a ni tržišno. Pljačkalo se nemilo i taj je obrazac samo preslikan iza devedesetih. U RH se ništa bitno nije promijenilo. Isti ljudi, isti način razmišljanja. Juga je završila, a Hrvatska je nastavila istim putem. Pusti sad ideju jugoslavenstva, zajednice naroda. Ideja je fajn, divna i krasna. Ljudi su je, većinom, prihvatili, ali provođenje ideje su uvijek, ali uvijek vodili ljudi s figom u džepu.
Nema veze s ljudima koji pretražuju kontejnere. Dogodilo bi se kad tad jer tu, na ovim prostorima, nije bilo političke elite (ako nije pretenciozno tako ih nazivati) koja je državi i ideji te ljudima koji je sačinjavaju predano i iskreno dala sebe u izgradnji te zajednice. Samo su rijetki bili dostojni sluge narodu dok je većina tretirala narod kao sluge.
I to je izvor svih zala...

E, da...nikada nisam radio isti posao dugo. Radio sam onaj posao gdje se moglo zaraditi više. :zubo:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 24 Apr 2014, 00:40

Emericzy » wrote: Ako misliš da je s njime neovisna Hrvatska tako puno naslijedila od Juge, hajde, pogledaj malo povijest poslovanja Croatia osiguranja. Već je tridesetak godina puno po novinama iz raznih razloga. Pogledaj poslovanje prije i poslije rata. To je upravo tipični primjer sjajnog jugoslavenskog poslovanja.
pa jest, nasljedilo se. u tom detalju croatia osiguranja, sto se tice osiguravateljskih kuca, nije bila mala. ok, nije bila ni lojd ili koja vec, ali je bila znacajna na ovom trzistu.
nije bas bio toliko lud i blesav taj socijalizam koliko se tebi cini, bilo je tu ljudi koji su znali i sta su financijski tokovi i sta su banke i sta su osiguravajuce kuce i kako setaju i kud ti i takvi centri moci i koliko su jaki i sto mogu, ne samno financijski, nego i politcki, i radio se odredjeni kompromis izmedju tih agresivnih tokova kapitala i domaceg odnosa i prema unutra i prema van, a i kontroliralo se nekako ako bi se neko ovdje umislio, digao nogu da se i on potkuje kao da je u njemackoj, engleskoj, americi.
ta kontrola mozda nije bila idealna, ali nije ni bila bas takva da se ide pred streljacki stroj kao u kini.
vise bi tu nagrabusili oni koji su bili dio sustava politickog i koji bi umislili da su oni sad u americi, engleskoj, njemackoj, oni koji bi se osilili, prevrsili mjeru i znali su oni sto riskiraju, zato je unutar politickog sustava dolazilo do sukoba, i zbog tih razloga, a da bi se onda taj lopovluk proglasavao nacionalnim nekim interesom (po republikama) ili nekim liberalnim karakterom koji tesko dise u tom socijalizmom okovanom sustavu.

kroacija osiguranje, poput i drugih nasih velikih osiguranja imala je sasvim funkcionalnu ulogu u privrednom i financijskom sustavu. nije to bas bilo neko ludilo, ali nije bila ni katastrofa, guralo se naprijed.
ono sto je katastrofa dogadjalo se od devedesete nadalje i sa osiguravajucim kucama i sa bankama. ne samo u smislu banaka i osiguranja, u smislu aktive, nego i u smislu pasive, treba samo malo pogledat cega su te financijske kuce preko noci postali vlasnici, pa ce nam onda nesto jasnije bit sto se sve privatiziralo, kako i kojim mehanizmima. naravno, s pratecom trcecom pravnom podrskom i zakonskom infrastrukturom..
da ljudi ovdje, onakvi kakvi su, kakvi smo, da znaju detalje sto se i kako radilo, da se to nekako objavi i da se pusti pet dana da se ta citava materija prouci, usvoji, procita i donesu zakljucci, garantiram ti da bi dan danas, nakon dvadesetak godina.. ili narocito danas, obzirom u kakvoj smo situaciji, sesti dan poceo takav gradjanski rat ili klasik revolucija s giljotinama da bi onaj rat od devedeset prve bio nevazno puskaranje. :kokice:
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 24 Apr 2014, 00:58

karambol » wrote:Imate vrlo idealiziranu sliku juge. Nije bilo održivo, prvenstveno financijski, a ni tržišno. Pljačkalo se nemilo i taj je obrazac samo preslikan iza devedesetih. U RH se ništa bitno nije promijenilo. Isti ljudi, isti način razmišljanja. Juga je završila, a Hrvatska je nastavila istim putem. Pusti sad ideju jugoslavenstva, zajednice naroda. Ideja je fajn, divna i krasna. Ljudi su je, većinom, prihvatili, ali provođenje ideje su uvijek, ali uvijek vodili ljudi s figom u džepu.
Nema veze s ljudima koji pretražuju kontejnere. Dogodilo bi se kad tad jer tu, na ovim prostorima, nije bilo političke elite (ako nije pretenciozno tako ih nazivati) koja je državi i ideji te ljudima koji je sačinjavaju predano i iskreno dala sebe u izgradnji te zajednice. Samo su rijetki bili dostojni sluge narodu dok je većina tretirala narod kao sluge.

E, da...nikada nisam radio isti posao dugo. Radio sam onaj posao gdje se moglo zaraditi više. :zubo:
bilo je odrzivo i financijski i trzisno. narocito trzisno, ako to vec ides tako odvajat. to sto se pljackalo, e tu je mozda problem, ali to nema bas veze sa financijama i trzistem. i kazem, pljackalo se kako ko, kako gdje, kako uopce.. a sustav bas i nije mogao sve stizat obavit, a i nije bas imao ni pomoc iznutra, a i jos uvijek je tu pljacku taj sustav mogao nekako izdrzat, da ne kazem servisirat.
ne kazem da su te pljacke bile male, nego zelim rec da je sustav bio velik, relativno velik, pa i relativno bogat u odnosu na opljackano.
a ako vidimo malo, proceprkamo po tim pljacakama ili sta su vec, npr ako se hoce jos od geneksa i ineksa kad se nakon njih pocelo nesto trzisnije ustrojavat, pa sve do recentnijih nekih, svjezijhih pojava, pa cemo doc do zanimljivih stvari u vezi financija, moci i politike..o ini i pokojnicima sad necu, ali nije tu sve cisto i bez krivnje i ne radi se samo tu o nekom patriotskom naboju, proslo je tu love i love kroz ruke i u ruke, sa svih strana, zato amo samo o zivima, pa pratimo samo za primjer malo prezimena poput koncar, todoric, spiljak.. sve neka danas ugledna imena.
to sto je mate izkovrcio dvije civi u skveru i tri vide za kaic, nijedna privreda nije radi toga propala, kao sto nije propala ni amerika kad su joj sad riknule tri ili pet ogromnih finacijskih kuca.
nije kriv ni ondasnji sustav, ni ondasnja drzava sto je propala. prije bih rekao da jednostavno ne postoji nesto sto ovi ljudi ovdje, mi, nismo u stanju unistit. i to ono u nekom ritulanom transu.. :kokice:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 24 Apr 2014, 07:31

Zapravo je jugoslavija u potpunosti mogla autonomno financijski funkcionirat, da nije bilo ljudi na celnim pozicijama koji su drzali fige u djepu kako karambol kaze. Ona je imala 80-90% proizvoda za potpuno samostalan i neovisan zivot, samo je trebala ono sto je proizvodila, proizvodit vise, i visak prodavat ovisnicima tog proizvoda, i s tim profitom namirivat 10-20% potrebnih za potpuno samostalan zivot. Da je to radila, mogla je fino i bezbrizno stvarat emisiju novca potpuno besplatno, i ne bit duzna ni dinara, jer se ne bi zaduzivala.

Pa kad se vidi kako se ta drzava raspala, a imala je vrhunski potencijal samoopstanka, gledajuci danasnju situaciju njezinog odpatka, ovu jadnu i besmislenu drzavu, koja ne proizvodi ni 10% sredstava za zivot i opstanak zajednice, a jednako tomu, ima preskupi novac, ne vidim nista drugo, nego ponovno raspad jedne drzave koja je jednostavno osudjena na propast.
Emericzy

Post 24 Apr 2014, 07:34

karambol » wrote:Imate vrlo idealiziranu sliku juge. Nije bilo održivo, prvenstveno financijski, a ni tržišno. Pljačkalo se nemilo i taj je obrazac samo preslikan iza devedesetih. U RH se ništa bitno nije promijenilo. Isti ljudi, isti način razmišljanja. Juga je završila, a Hrvatska je nastavila istim putem. Pusti sad ideju jugoslavenstva, zajednice naroda. Ideja je fajn, divna i krasna. Ljudi su je, većinom, prihvatili, ali provođenje ideje su uvijek, ali uvijek vodili ljudi s figom u džepu.

I opet pišeš i u moje ime. Ne treba mi ni dodavati ni oduzimati.
Emericzy

Post 24 Apr 2014, 07:46

visekratni klon » wrote:Nije moglo zauvijek? Možda, ništa ne traje zauvijek. Jasno mi je da iz perspektive nekoga tko radi na više manje istom poslu kao i onda, ima slična primanja, to je okej. Ali ako pogledate nižu klasu, radnike, ljude koji su ostali bez svega, meni to zvuči prilično okrutno pozivati se na nekakvo tržište, moranje ovog i onog, moralo je tako biti, pogotovo uz sav kič koji se plasirao kao razlog stvaranja države. Što je pravi razlog- to što je ono bilo ekonomski neodrživo ili kič ili pak kič kao pokriće za nečije profitiranje?

Ne znam, možda ono nije moglo opstati, ali sumnjam da tako misle ljudi što kopaju po kontejnerima. Prilično visoka cijena. Ali lako je lamentirati kad nisi u toj poziciji. Onda je svaki režim super.
Prvo, ti govoriš o prelasku sa jugo-socijalizma na balkanski kapitalizam, a ne o raspadu Juge. To su dva odvojena problema. U raspadu Juge ne vidim baš ništa loše osim žrtava. Mi smo to po balkanski, uz klanje, umjesto civilizirano. Ali sama činjenica odvajanja mi je sasvim OK. Da je bar izvedena kako treba. nažalost nije, jer smo divljaci, jebiga. Šta'š sad?

A prelazak na kapitalizam nije se mogao izbjeći. Nismo mogli postati izolirani otok kao Sjeverna Koreja ili Kuba. I opet, načelno taj potez nije bio loš, samo je izveden balkanski, divljački. Ante Marković bio ga je zamislio puno, puno bolje, no kako se njega maknulo, maknulo se i njegov socijalističko-kapitalistički masovno dioničarski recept i sve se razgrabilo. I to je bio početak kraha, jer su gangsteri, naravno, još lošiji gospodari od državnih socijalista. A sad još, zajedno s ostatkom kapitalističkog sustava tobnemo u neo-feudalizam, pa će nam svima biti još gore.

A kažem, nije trebalo tako biti. Nije se trebalo razgrabiti. Postoji hrpa kapitalističkih zemalja u kojima je šljakerima sasvim dobro. samo, to su civilizirane, kulturne zemlje, a ne Krležina balkanska krčma.

Jebiga. Tu smo gdje jesmo. I takvi smo kakvi smo. Ono staro nikako nije moglo trajati. Dugo je i potrajalo. Kao student ekonomije bio sam uvjeren, po svim pokazateljima, da će sve krepat najkasnije do 1975. Dobro, možda 1980. A kad tamo, na moje golemo čuđenje, teturalo je nekako još puno jedno desetljeće. Kad se pojavio Marković čak sam (na trenutak zaboravivši bizantsku prirodu balkanske politike) pomislio da se možda ipak neće urušiti. nažalost je on došao desetljeće prekasno, kad su temelji već bili istrunuli.
Emericzy

Post 24 Apr 2014, 07:49

..a unda » wrote: pa jest, nasljedilo se. u tom detalju croatia osiguranja, sto se tice osiguravateljskih kuca, nije bila mala. ok, nije bila ni lojd ili koja vec, ali je bila znacajna na ovom trzistu.
nije bas bio toliko lud i blesav taj socijalizam koliko se tebi cini, bilo je tu ljudi koji su znali i sta su financijski tokovi i sta su banke i sta su osiguravajuce kuce i kako setaju i kud ti i takvi centri moci i koliko su jaki i sto mogu, ne samno financijski, nego i politcki, i radio se odredjeni kompromis izmedju tih agresivnih tokova kapitala i domaceg odnosa i prema unutra i prema van, a i kontroliralo se nekako ako bi se neko ovdje umislio, digao nogu da se i on potkuje kao da je u njemackoj, engleskoj, americi.
ta kontrola mozda nije bila idealna, ali nije ni bila bas takva da se ide pred streljacki stroj kao u kini.
vise bi tu nagrabusili oni koji su bili dio sustava politickog i koji bi umislili da su oni sad u americi, engleskoj, njemackoj, oni koji bi se osilili, prevrsili mjeru i znali su oni sto riskiraju, zato je unutar politickog sustava dolazilo do sukoba, i zbog tih razloga, a da bi se onda taj lopovluk proglasavao nacionalnim nekim interesom (po republikama) ili nekim liberalnim karakterom koji tesko dise u tom socijalizmom okovanom sustavu.

kroacija osiguranje, poput i drugih nasih velikih osiguranja imala je sasvim funkcionalnu ulogu u privrednom i financijskom sustavu. nije to bas bilo neko ludilo, ali nije bila ni katastrofa, guralo se naprijed.
ono sto je katastrofa dogadjalo se od devedesete nadalje i sa osiguravajucim kucama i sa bankama. ne samo u smislu banaka i osiguranja, u smislu aktive, nego i u smislu pasive, treba samo malo pogledat cega su te financijske kuce preko noci postali vlasnici, pa ce nam onda nesto jasnije bit sto se sve privatiziralo, kako i kojim mehanizmima. naravno, s pratecom trcecom pravnom podrskom i zakonskom infrastrukturom..
da ljudi ovdje, onakvi kakvi su, kakvi smo, da znaju detalje sto se i kako radilo, da se to nekako objavi i da se pusti pet dana da se ta citava materija prouci, usvoji, procita i donesu zakljucci, garantiram ti da bi dan danas, nakon dvadesetak godina.. ili narocito danas, obzirom u kakvoj smo situaciji, sesti dan poceo takav gradjanski rat ili klasik revolucija s giljotinama da bi onaj rat od devedeset prve bio nevazno puskaranje. :kokice:
Da. Uglavnom se slažem s tobom. Što se ne događa svaki dan.
Emericzy

Post 24 Apr 2014, 08:00

miky0 » wrote:Zapravo je jugoslavija u potpunosti mogla autonomno financijski funkcionirat, da nije bilo ljudi na celnim pozicijama koji su drzali fige u djepu kako karambol kaze. Ona je imala 80-90% proizvoda za potpuno samostalan i neovisan zivot, samo je trebala ono sto je proizvodila, proizvodit vise, i visak prodavat ovisnicima tog proizvoda, i s tim profitom namirivat 10-20% potrebnih za potpuno samostalan zivot. Da je to radila, mogla je fino i bezbrizno stvarat emisiju novca potpuno besplatno, i ne bit duzna ni dinara, jer se ne bi zaduzivala.

Pa kad se vidi kako se ta drzava raspala, a imala je vrhunski potencijal samoopstanka, gledajuci danasnju situaciju njezinog odpatka, ovu jadnu i besmislenu drzavu, koja ne proizvodi ni 10% sredstava za zivot i opstanak zajednice, a jednako tomu, ima preskupi novac, ne vidim nista drugo, nego ponovno raspad jedne drzave koja je jednostavno osudjena na propast.
E ti ga baš lupneš. Jugoslavija je imala kurac, a ne 'vlastite' proizvode. Imala je etikete s natpisom Made in Yugoslavia. To da. Ali zapravo je bila neusporedivo više orijentirana na vanjsku trgovinu nego što su ljudi danas svjesni. Imala je golem, upravo golem, uvoz i izvoz. Prolistaj malo predratne statistike i vidjet ćeš da se kroz sve ekonomske diskusije provlači jedan izraz koji se danas više uopće ne čuje, a to je famozni repro-materijal. E, visiš, taj repro-materijal bio je u golemom postotku iz uvoza. Jugoslavenski proizvodi bili su u silnom postotku zasnovani na uvoznim sirovinama i poluproizvodima. To nije bio neki golemi problem, pogotovo ne kratkoročno, jer je i izvoz bio velik, a i turizam je donosio velike količine strane valute. Ali samostalno ta država nikako nije mogla funkcionirati. Bila je jako zavisna o stranom tržištu u oba smjera i bilo bi joj trebali dvadeset godina da se prilagodi korištenju vlastitih izvora (a veliko je pitanje i koliko bi to bilo uspješno). Takav koncept orijentacije na strana tržišta, inače, da se Unda ne pobuni, ne smatram nužno lošim. Ima on svojih jako dobrih strana. Da smo ga bar pokušali slijediti poslije rata!
Euklid
old school

Post 24 Apr 2014, 10:07

karambol wrote:
U pravu si.

Sad je bolje.
Kad banke na zakonit nacin opljackaju gradjane.
Dok je diljem svijeta u jeku krize masu banaka propalo "nase" su iznjele milijarde kuna iz zemlje pretocene u eure po tecaju kao stvorenom za njih.

To je kao stvoreno za ekonomiju kad ti kapital nepovratno odlazi van.

Da ne spominjem osiguravatelje koji su nas godinama lihvarili i tek sad nakon ulaska u EU spustili cijene za 500kn.

Da, ovaj sistem je puno bolji...
karambol

Post 24 Apr 2014, 11:02

Euklid » wrote:
U pravu si.

Sad je bolje.
Kad banke na zakonit nacin opljackaju gradjane.
Dok je diljem svijeta u jeku krize masu banaka propalo "nase" su iznjele milijarde kuna iz zemlje pretocene u eure po tecaju kao stvorenom za njih.

...
Jo, buraz, al ga ti briješ... :zubo:
A koja to banka na nezakonit način "pljačka" građane?
Pa, normalno je da posluju po nekakvom zakonu, ne? I normalno je da zarađuju. Ili i proizvođači hrane na zakonit način pljačkaju sirote građane kad im po nekoj cijeni prodaju hranu?
Euklid wrote:
To je kao stvoreno za ekonomiju kad ti kapital nepovratno odlazi van.

Da ne spominjem osiguravatelje koji su nas godinama lihvarili i tek sad nakon ulaska u EU spustili cijene za 500kn.

Da, ovaj sistem je puno bolji...

Kapital odlazi i dolazi, kreće se ili je mrtvi kapital.
Osiguravatelji nas nisu lihvarili u Juzi? Dašta, nisu. Nisu samodoprinosima izbijali lovu i to u milijardama, a za kaj? Vidim i danas kako sveučilišna bolnica u Blatu šljaka, kako su bile moderne pruge i vlakovi, ceste prejebene i dućani prepuni...
Uspoređuješ danas stojadina s, recimo, Toyotom auris i govoriš kako je stojadin bio bolji jer je bio jeftiniji, zaposlio je Stevu i Ivu dok danas roboti vare i šarafe, da je bio domaći proizvod, a što danas imamo...sve razjebano i rasprodano...
To što ti voliš Anku ne znači da je Anka u svemu najnajnaj...Anka ti je samo uspomena i volio si je, ali danas je drugo vrijeme i svijet nije isti...

:zubo:
Euklid
old school

Post 24 Apr 2014, 14:01

karambol » wrote:
Jo, buraz, al ga ti briješ... :zubo:
A koja to banka na nezakonit način "pljačka" građane?
Pa, normalno je da posluju po nekakvom zakonu, ne? I normalno je da zarađuju. Ili i proizvođači hrane na zakonit način pljačkaju sirote građane kad im po nekoj cijeni prodaju hranu?
Pa ono... mnoge

Zato i imamo prvostupanjske presude u mnogim europskim zemljama u korist građana(Hrvatska, Austrija, Srbija, Poljska...) jer su banke nagovarale klijente na švicarac nedovoljno ih upućujući u rizike zbog razlika u valutnom tečaju.

Al ak je tebi u redu da banke daju kredite po tečaju franka 3,5kn a kasnije naplaćuju po tečaju 6,5kn
i da su pri tom vrlo dobro znale kako je u trenucima izdavanja kredita švicarac na nerealno niskom tečaju i da će sigurno ići gore a to nisu govorile svojim klijentima onda u redu.

Meni je 2007. banka poslala dopis da mi je odobren kredit od 20 000 franaka kojeg nisam ni tražio i da samo dođem u banku potpisati ugovor
Kad sam ih zvao da koji kua rekli su mi da to oni sami nude svojim dobrim klijentima :rofl:

O tome kako su kasnije samovoljno podizali kamatu i kako nikakvi franci nisu ulazili u Hrvatsku nego je sve bilo u kunama bolje da ne pričam.

Al evo, tebi je to bolje nego kad smo u socijalizmu podizali kredite koje je inflacija pojela same po sebi pa ih defakto nismo ni morali vraćati ili smo ih otplatili od šusa.
Pa šta da ti čovjek radi...
Euklid
old school

Post 24 Apr 2014, 14:07

karambol » wrote:

Kapital odlazi i dolazi, kreće se ili je mrtvi kapital.
Osiguravatelji nas nisu lihvarili u Juzi? Dašta, nisu. Nisu samodoprinosima izbijali lovu i to u milijardama, a za kaj? Vidim i danas kako sveučilišna bolnica u Blatu šljaka, kako su bile moderne pruge i vlakovi, ceste prejebene i dućani prepuni...
Uspoređuješ danas stojadina s, recimo, Toyotom auris i govoriš kako je stojadin bio bolji jer je bio jeftiniji, zaposlio je Stevu i Ivu dok danas roboti vare i šarafe, da je bio domaći proizvod, a što danas imamo...sve razjebano i rasprodano...
To što ti voliš Anku ne znači da je Anka u svemu najnajnaj...Anka ti je samo uspomena i volio si je, ali danas je drugo vrijeme i svijet nije isti...

:zubo:

Da, da... ovo je super kad nam strane banke izvlače milijarde eura i odnose u matične zemlje.

I cijeli sustav u kojem tvornice propadaju jedna za drugom je odličan.

A ono kad smo ih otvarali u svakom selu je bilo očajno glupo i neperspektivno.

I ovo kad nam djeca u 21. stoljeću doslovno umiru od gladi je dokaz velikog progresa i napretka koji smo ostvarili... :facepalm:

Užasna priča kraj Koprivnice: Beba umrla od gladi

Nikad žalosnije, gladni sjede u klupama jer im tate i mame nemaju ni za osnovno

Daleko smo dogurali s ovom novom Ankicom...
karambol

Post 24 Apr 2014, 18:39

Euklid » wrote:

Al evo, tebi je to bolje nego kad smo u socijalizmu podizali kredite koje je inflacija pojela same po sebi pa ih defakto nismo ni morali vraćati ili smo ih otplatili od šusa.
Pa šta da ti čovjek radi...
Pa ništ'... :zubo:
U tom vremenu sam zaradio za novi auto muljajući s čekovima i devizama. No, to svejedno ne znači da je to normalno stanje. Nije niti ovo s kreditima u francima, ali dogodilo se. I to vidi gdje...mi niiiismoo saaamiii....Dogoditi će se opet, negdje, ali to je borba. Učenje.
Tea Tree

Post 24 Apr 2014, 20:44

Euklid » wrote: Al evo, tebi je to bolje nego kad smo u socijalizmu podizali kredite koje je inflacija pojela same po sebi pa ih defakto nismo ni morali vraćati ili smo ih otplatili od šusa.
Ni jedno ni drugo ne može opstati, kako god okreneš.
Emericzy

Post 24 Apr 2014, 21:30

Tea Tree » wrote: Ni jedno ni drugo ne može opstati, kako god okreneš.
Točno, Mi smo jedan neodrživi sustav zamijenili za drugi, jednako neodrživ.
  • Information