Beau wrote:
jebiga, ne mogu pogledat video, a baš sam tila.
nebitno, ne sumnjam ja da je zoki bio sjajan u nastupu
i sad meni to i dalje nije jasno.
kako? kako, unda, kako se dogodilo to da takav jedan čovjek, a među tolikim političkim šljamom i mediokritetima, da baš on ispadne takav redikul i niškoristi
oću reć, nebitno je kolko zoki je ili nije (ne)sposoban. nebitno mi je trenutno i kakve su mu bile namjere. ali kako mu je toliko situacija izmakla kontroli?? kolki pegula moraš bit da s takvim nazovimo potencijalom dobiješ takav efekt.
mislim, izmakla mu je kontrola čak uzimajući u obzir i svekoliki cirkus oko njega i uz svesrdno pomaganje svakoga i svačega ne bi li ispao što veći redikul.
jer čak i u mojim očima, a kod mene ima gro kredita

, je nemilo podbacio. žao mi je, ali je.
koji je njegov problem, eto to bi volila znat
p.s. ovo sam trebala stavit na temu: "bilo koja politička tema bez mikija i euklida"

pa igrajmo se ko da jesam

ti mene sad tjeras ovdje da ekspoziram i sistematiziram.

..i to nesto slicno kao kad je mujo pitao onaj kompjuter.. sa ima, ba?
mislim, nije ovdje dobro sve ni govorit, vidis da ima onih koji i pro bono rade

, ovo su vise teme o kojima je bolje govorit, nego pisat, ali da pokusam natuknicasto te hintologijom..
i sad meni to i dalje nije jasno.
kako? kako, unda, kako se dogodilo to da takav jedan čovjek, a među tolikim političkim šljamom i mediokritetima, da baš on ispadne takav redikul i niškoristi

..najprije bi trebali nesto znat o..sebi.

tj, mozemo mi i prema milanovicu imat neki emotivan odnos na razini svidja, ne svidja, ali on prije svega i kao prvo, tu je gdje jest radi i zbog sebe. to je aksiom i na taj se aksiom uvijek treba podsjetit, sto opet ne znaci da to mora automatski bit lose, nepozeljno ili vec kakvo.. jednostavno, to je tako.
nadalje, svaki put kad zelim nesto razjasnit sto se tice ovakvih nekih drustvenih odnosa, uloga, autoriteta, igre, politike ..svaki put polazim od pitanja..ok, obzirom na moje informacije kojima raspolazem, razumijevanje, razumijevanje konteksta, itd.. pitam se sto bih ja napravio da sam na necijem mjestu. i kako?
to meni sluzi kao jako dobro polaziste, jer onda lakse mogu odigrat taj neki sah, pa se pitat a zasto ovako, a ne onako., zasto ovo, a ne ono, koji su tu problemi, sto tu ima kao pogodnost, sto bi onda trebali bit neki motivi, ciljevi, taktike, itd..
milanovic je jako dobro znao u sto ulazi pred prosle izbore. svega je bio svjestan. pa i toga da mui nema druge, nego se uhvatit nekako odmrsivanja ovog naseg klupka, a da izbjegne ono sto mu je namijenjeno i programirano.
..milanovic..kao i sanader, kao i racan, pa cak kao i tudjman prije.. pa cak kao i jos prije racan imaju neki okvir ili situaciju prema kojoj se nekako trebaju postavit.
racan je izabrao sto je izabrao, onda je tudjman manijacki bucao gdje je stiago, pa je racan podmetnuo ledja, pa je sanader tudjmanove orgije upristojio i usminkao na razinu gradjanskog ponasanja kad smo demokratski pristali na orgije i sad imamo milanovica koji pokusava uspostavit da ipak ne jebe svak svakog bez nekog reda ili dogovora..
tj, govoreci nesto analiticnije, ali jos uvijek opcenito, imas politicku stranku i odnose unutar nje, imas tu neku drzavu, drustvo kojeg nekako vodis, pokusavas nesto, ono, na svakodnevnoj ili nesto planskijoj bazi s narodom kojeg imas, imas tu neku opoziciju, oporbu koju isto moras hendlat, onda imas vanjsku situaciju, vanjski odnos i to opet, onaj neki ekonomski i onaj politcki, koji je opet nekako zadan tom eu kojoj se moramo prolagodjavat, aopet su tu, unutar eu, politicki blokovi koji su sacinjeni od politickih pozicija svake pripadnice eu, tako da sve to dobija malo drugu, slozeniju dimenziju.
dakle, to su nekako ti frontovi, taj opis radnog mjesta koji je zadan svakom premijeru, ne samo kod nas i s tim se treba stalno i svakodnevno nosit, plivat u tome i sad, zavisno od motiva i ciljeva, pokusat tu nesto napravit.
i, eto, ako tako malo ofrlje gledam, pousavam zamislit, spekulirat, razmisljat.. u toj i toj situaciji, utakviom i takvim okolnostima, sto bih ja napravio? sto bih ja sve mogaonapraviti, po pitanju svih tih frontova, kako to nekako objedinit, zaigrat..
u ovom slucaju, milanovicevom, nema tu bas puno alternativa, razlicitih pristupa. tu bi s evise mozda radilo o nekim nijansama, sto opet, ne mora uopce bit toliko malo, te nijanse mogu bit kao ona gruda snijega sto krene niz padinu.
milanovicu je od starta bila namijenjena ova uloga, u to ne sumnjam ni najmanje, a, kazem, toga je milanovic bio i te kako svjestan, i jedino je pitanje, tj dva pitanja.. zasto se zeljela ta uloga milanovica i/ili esdepea i kako izbjec tu rutinu, inerciju, program, proces koji je bio namijenjen i zamisljen, koja je cijena toga, moze li se, kako pokusat, itd, itd..
naravno da milanovic nije idealan, daleko od toga, ipak..kad kazes ovo..
oću reć, nebitno je kolko zoki je ili nije (ne)sposoban. nebitno mi je trenutno i kakve su mu bile namjere. ali kako mu je toliko situacija izmakla kontroli?? kolki pegula moraš bit da s takvim nazovimo potencijalom dobiješ takav efekt.
..onda se malo treba zapitat sto se uopce pitalo.

tj, mogu milanovicu prigovorit dosta toga. cak i ako mislim da bih mozda neke stvari na njegovom mjestu, isto napravio u konceptu, drugacija bi mi bila izvedba, tehnologija, pristup. ili obrnuto, ako bi i ta tehnologija, ti zadani uvjeti neki bili oni koje bih morao zadovoljit, druagcije bih malo to konceptualizirao.
tesko je za neke stvari nac opravdanja, pitanje je jel se mogu uopce opravdat, ali treba to jasno razlucit od onog sto se ne moze napravit u datim okolnostima i za nesto napravit moras najprije mijenjat okolnosti, inace je radja besmislena.
a te okolnosti se tesko mogu mijenjat preko noci. narocito u ovim podrucjima kojima pripada i hravtska. previse tu ima inercije da bi se nesto sa dva tri zamaha krila napravilo..pre jake su te struje ili kontra struje, otpori.
dakle, za bit malo objektivniji, ma za uopce pokusat razumjet o cemu se uopce radi, trebalo bi preciznije vidjet ko ima i ko je imao kakvu slobodu, dakle, odgovornost i zasto?
vec tu imamo jedan primjer sanadera, kojem se na ledja natovarilo i ono sto zasita spada u politcku volju, demokraciju, izbor, ali d ase pobjegne od frke, sanaderu je sve stavljeno na ledja, na opce veselje hrvatske, misleci da se tako ovaj narod iskupio i da je sad nevin i da se sad kao opet takav, moc bolje prodat i udat..
sad imamo nesto..kazem, nesto slicno. tj nije slicno samo po sebi, ali matrica je slicna, milanovic mora bit kriv umjesto nas, to je jednostavno linearni neki kontinuitet krivice, a po toj linearnosti imas samo esdepe i hadeze, nikog drugog.
to je ta neka ideja treceg puta, vec dugo ovdje prisutna, ali glavni nositelji, okosnica tog treceg puta je opet vrlo radikalna, tradicionalna.. da ne kazem nesto drugo, a svi oni koji misle za sebe da jesu nesto drugo ili trece ili peto, ovako neorganizirani, napaljeni samo emocijama, samo su vjetar u jedra tog mejnstrimskog treceg puta.
tj nakon sto se hadeze izamortizirao i izeksploatirao, izkonzumizirao, nakon sto se iskompromitirao i postao neupotrebljiv, sad treba to napravit i sa esdepeom i gdje ces ljepse i bolje prilike neko kroz milanovica, a putem sad opcih nekih okolnosti i situacije za koju smo svi znali odavno prije milanovica premijera, pa tako imamo tipicne vec postapalice, narodnu predaju skoro kao o milanovicu koji je zbunjen, nesposoban, koji nema kontrolu..
ja bih se prije svega upitao, kad bih isao tako nesto pausalno tvrdit, tj po nekom osjecaju, sto je to sposobnost, sto ja mislim za nekog da kad kazem da je sposoban? ..sto je to kontrola? kakvu kontrolu ja to zelim? cega? koga? zasto netko drugi mora imat kontrolu, a ne ja? zasto ja to ocekujem?
opet je pitanje, cime bise to jedan milanovic trebao sve bavit, osim onih cetri, pet frontova od prije?
ne znam zasto se tako lako zaboravlja da je ona valda, sa esdepeom na celu, od 2000. i ova vlada, unijela neke promjene u drustvu na koje smo se ili naviknuli ili se navikavamo.
tek nakon dvijehiljadite smo poceli slobodnije i kritickije govorit o necemu, s manje straha i ucjena iznosit neke nase stavove..zasto se to nije moglo prije? a nije da se nije moglo?
ko je to setao po ulicama tjerajuci pandure da trce po ulicama tamo amo zajedno s prosvjednicima, neke tamo 2005. ili 2007. kolko je to ljudi izaslo na ulice i trazilo da padne valda, anije da se nije znalo sto rade i hadeze i sanader, i te kako se dobro znalo..ali, ok, mozda nas nije bilo briga, jer su tada kupovali ljude, kupovali..kako se to kaze..socijalni mir, e dabi se sad tom inflacijom milanovic prozivao kao nesposoban jer, eto, ne znam.. ne radi revoluciju neku? i to onu koju nijedna parlamentarna stranka u hrvatskoj nema u svom statutu.
ili je mozda sanader ubravo radi toga bio puno sposobniji, jer je kurba jedna, znao sto treba radit.
pa o cemu mi onda pricamo? sto mi ustvari zelimo? a i kako? a i kad?
slicno je i sad, tj dok smo svi sutjeli u sanaderovo doba znajuci da moze i gore, pa ono, ajd imam i ja nekog u hadezeu, pa cu dobit neku pinku, neku dozvolu, neki posao, nesto..sad kad je ova vlada dosla valdat, e sad smo se opet osjetili nekako slobodni da mozemo slobodno ili slobodnije se ponasat i to u situaciji kad tesko da moze bit gore..
tj, zaboravili smo tko je najvise javno, sluzbeno i odgovorno najvise govorio sto to radi hadeze, zaboravili smo sabor tih dana?
ono, znas sta, dodje mi ne samo da razumijem milanovica njegovo sad i ponasanje i retoriku (kojij i nemam bas nesto velikih zamjerki=, nego cak i sanadera.. nas ono treba gazit, eto..gazit i nema druge, onda smo najsretniji..
nadalje i opet, nadalje, ne mislim da je milanovic bas neki veliki potencijal, ali trenutno ne vidim bas puno njih koji bi mogli organizirano se nametnut kao neki, jel..aj, reci cu..lider, a malo po malo milanovic mi sve vise ima te neke liderske odlike, uci pomalo.
evo geledam malo ovaj intrevju s bagom..a i onaj lanjski (evo linka, vrlo ga je zanimljivo pogledat nakon godine dana
http://gri.tv/tr/video/qKRkadvatHQ/ZORA ... V1-5112013), uz nekoliko meni malo sumnjivih izjava, ne znam kako bi se jedan premijer mogao bolje, u smislu neposrednije, u smislu da ga dozivljavam sasvim sebi nekako, ravnim, ali i da se od njega ne radi budala, obracat i javnosti i novinaru. ono, vrlo fer.
koliko god milanovic imao izgubljenosti u prijevodu samog sebe nekim istupima, ono, zaista komicnih situacija, toliko mi npr ova dva intervjua, ono.. stvarno ne znam sto bi to ljudi i kako bi zeljeli cut drugacije? ovo je nastup osobe koja zna i sto govori, i sto radi, i gdje i kako grijesi i koje su mu dileme, nastup je to osobe ne bjezi od odgovornosti i fajta i koji ne treba za sobom imat masu da znao da je u pravu ili da drugi vide da je u praviu.. i to sve radi na potpuno demokratski nacin.
a ako se to biracima ne svidja, ako zele nekog ko ce im podilazit, ko ce zadovoljit neke kic forme, molim, glasajte za tog drugog, a ja cu radit ono sto mislim da treba..
meni to djeluje vrlo, vrlo, fer..
ali, opet, vracam se na pocetak, on je ipak politicar i uvijek treba imat na umu zasto on nesto i kad nesto kaze i sta ne kaze i zasto ne kaze..