Gospodarske posljedice pandemije
Naravno! I ja sam se na kraju priče odlučila angažirati volonterski upravo u tom sektoru jer mi je to djelovalo da ima najviše smislenosti. Javila sam se udruzi za koju mi se činilo da fakat radi koristan i dobar posao.
Što i radi, ali kad sam im se pridružila, vidjela sam koliko je tamo zapravo svaštarenja i prilagođavanja natječajima i onome što se trenutno financira (da, iz inozemstva), iako to možda uopće nema veze s djelokrugom te udruge.
Ludruga je super, bila sam na projekciji filma Iscjeljujući domovi koju su oni organizirali i na "Živoj Knjižnici" - odličan i inovativan projekt.
Dobro je da postoji bar netko u društvu tko će propitivati korisnost i zapravo i štetnost farmakološkog biomedicinskog pristupa kojim se psihijatrija isključivo služi, a da to učini argumentiran, inteligentan i uvjerljiv način (za razliku od Psihijatrija ubija i sličnih stranica) te razviti i ponuditi održive alternative.
Što i radi, ali kad sam im se pridružila, vidjela sam koliko je tamo zapravo svaštarenja i prilagođavanja natječajima i onome što se trenutno financira (da, iz inozemstva), iako to možda uopće nema veze s djelokrugom te udruge.
Ludruga je super, bila sam na projekciji filma Iscjeljujući domovi koju su oni organizirali i na "Živoj Knjižnici" - odličan i inovativan projekt.
Dobro je da postoji bar netko u društvu tko će propitivati korisnost i zapravo i štetnost farmakološkog biomedicinskog pristupa kojim se psihijatrija isključivo služi, a da to učini argumentiran, inteligentan i uvjerljiv način (za razliku od Psihijatrija ubija i sličnih stranica) te razviti i ponuditi održive alternative.
S Udrugama je problem, s obzirom na ponašanja nekih, dosta se uvriježila percepcija da im je primarni zadatak zamraćivanje novca. A ima ih gro koje su jako dobre...
Za javne službe, to su priče iz Da, ministre. Ako je jedna Estonija mogla srediti upravu, složiti da bude dostupna građanima, zašto ne bi mogli i mi?
Problem kod nas je u lošoj upravi.
Svatko misli da može biti menager, a nije tako.
Za javne službe, to su priče iz Da, ministre. Ako je jedna Estonija mogla srediti upravu, složiti da bude dostupna građanima, zašto ne bi mogli i mi?
Da, ta percepcija dolazi još od humanitarnih udruga za vrijeme i nakon rata. Mislim da se nakon toga dosta toga profesionaliziralo i unormaliziralo. A neke udruge stvarno su nastale od samih korisnika i puno pomogle za poboljšanje njhovog položaja, poput spomenute Ludruge ili raznih udruga za osobe s invaliditetom.Wikiceha wrote: ↑25 May 2020, 15:38S Udrugama je problem, s obzirom na ponašanja nekih, dosta se uvriježila percepcija da im je primarni zadatak zamraćivanje novca. A ima ih gro koje su jako dobre...
haha, ja nedavno gledala seriju Office, kad sam vidjela onog iritantnog šefa i onog ulizicu, odmah mi je bilo lakše.
Ma i Slovenija je po tom pitanju puno uređenija, oni nešto i započnu, vide ne ide, bila je loša ideja, ok događa se, naučili smo nešto i idemo pokušati druga rješenja. I tako s vremenom steknu neko iskustvo i napreduju.
A kod nas, ono, samo neke predstave za javnost da ispadne da se nešto radi. Digne se kredit (još se uzme i puno više nego što je stvarno potrebno, jer kao za svaki slučaj, eto jer se moglo, nudilo, a uopće se ne razmišlja da će se to trebati vraćati s kamatama) i krene se kao raditi neka reforma. Plati se konzultante i stručnjake koji sve analiziraju i daju preporuke. I onda ništa. Prođe par godina i opet se (nova vlada) zadužuje za istu stvar, opet plati (često i iste) konzultante da im provedu iste analize i pripreme preporuke i planove, objavi se studija i opet ostane na tome.
Dobro, nakon što ministarstvo sve pripremi, poslije nije ni do njih hoće li se to provesti, nego je to pitanje politike.
A to sam baš i mislila pitati - što mislite o tome kriza = prilika?
Da se malo stane i preslože prioriteti, pa nije valjda toliko teško organizirati ovih 3, 4 milijuna stanovnika, pa veći gradovi imaju više od toga.
Ali teško mi je to zamisliti, s obzirom da su ti ljudi toliko već ukalupljeni u svojim načinima, da bi mogli učiniti neki iskorak.
Načelno da, ali...
Mi imamo tu sekekciju najlošijih na upravljačkim mjestima. Ovo što si rekla, kod nas bi netko rađe založio cijelu općinu, digao kredit, dobio par plaća i otišao, nego da ga se skine s vlasti.
Postoje iznimke, ali...
Evo, velika je vjerojatnost da će Bandić napokon otići sa sljedećim izborima. Nestalo mu je novaca, očito ne uspjeva pljačkati dovoljno, ne plaća više medijske rekete, sad je više u fokusu, valjda ćemo ga se riješiti.
No poslije njega će vjerojatno doći netko iste sorte.
Može se, ali se neće.
Promjene zahtjeva i transparentnost, a to vlasti smeta...
Neke stvari se jesu promijenile, ali bojim se nedovoljno.
Slovenija je tu super u odnosu prema nama...
Ali bilo bi lijepo da bude
Mi imamo tu sekekciju najlošijih na upravljačkim mjestima. Ovo što si rekla, kod nas bi netko rađe založio cijelu općinu, digao kredit, dobio par plaća i otišao, nego da ga se skine s vlasti.
Postoje iznimke, ali...
Evo, velika je vjerojatnost da će Bandić napokon otići sa sljedećim izborima. Nestalo mu je novaca, očito ne uspjeva pljačkati dovoljno, ne plaća više medijske rekete, sad je više u fokusu, valjda ćemo ga se riješiti.
No poslije njega će vjerojatno doći netko iste sorte.
Može se, ali se neće.
Promjene zahtjeva i transparentnost, a to vlasti smeta...
Neke stvari se jesu promijenile, ali bojim se nedovoljno.
Slovenija je tu super u odnosu prema nama...
Ali bilo bi lijepo da bude
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 810 times
- Been thanked: 1542 times
U znak potpore Trkeljanju, svi se možete učlaniti u Jagor. To nije nepotrebna udruga, uvidjet ćete to čim zašteka server. 
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Bavi se hrvatskom poviješću, kulturom, jezikom, prirodnim ljepotama - općenito promicanjem Lijepe Naše. Plan je bio dići nekoliko portala s glazbenim, turističkim, lingvističkim i sličnim sadržajima, što je i učinjeno, no nedostaje nam autora, fotografa, stručnjaka raznih profila... kako bi se stijena zakotrljala. Skup je to sport, a zahtijeva i mnogo vremena. Sam ne stignem sve. Da stvar bude gora, razbolio sam se. Redovito održavam instalacije, ništa se ne briše, no potrajat će da se vratim u formu i ponovo okupim ekipu. Čim me nema, sustav se raspadne, tako to ide.
Potpisi su za budale.
Pa evo, nudim se da mogu napisati nekoliko tekstova na određene teme.
Nisam stručnjak u navedenim područjima, ali mogu pročitati literaturu o nekim zanimljivostima i sastaviti nešto što bi bilo čitljivo široj publici. (volonterski naravno)
Nisam stručnjak u navedenim područjima, ali mogu pročitati literaturu o nekim zanimljivostima i sastaviti nešto što bi bilo čitljivo široj publici. (volonterski naravno)
- Stitch
- Head Honcho
Potpisi su za budale.
Meni je s vremenom bed. Mogu piskarati nešto ne pretjerano bitno i zabavno, no za neke ozbiljnije analize najčešće nemam vremena, odnosno koncentracije.
Sad će mi i najmanje dijete propuzati, pa će tek onda biti luda kuća
A trenutno i pišem samo sa smartphonea, trebam i lap srediti.
Kroz neko vrijeme će to sve doći na mjesto, no zasad...
Većina tema mi je interesantna, eventualno mogu dati neki savjet...
@Hek, držim fige da ti bude bolje
Sad će mi i najmanje dijete propuzati, pa će tek onda biti luda kuća
A trenutno i pišem samo sa smartphonea, trebam i lap srediti.
Kroz neko vrijeme će to sve doći na mjesto, no zasad...
Većina tema mi je interesantna, eventualno mogu dati neki savjet...
@Hek, držim fige da ti bude bolje
Wiki, ti imaš puno znanja iz povijesti zemljopisa, mogao bi o tome nešto napisati u vezi Hrvatske, kako su granice išle kroz povijest i čak to i prikazati kroz neke animacije.
Samo što kad pišeš o tome sklon si nabrajanju samih činjenica pa bi bilo dobro da netko prođe kroz to i ubaci koju zanimljivost, dade tome neki human touch, da zvuči manje tehnički, a više pjesnički.
Ali za poznavanje i navođenje činjenica, tu si odličan.
Samo što kad pišeš o tome sklon si nabrajanju samih činjenica pa bi bilo dobro da netko prođe kroz to i ubaci koju zanimljivost, dade tome neki human touch, da zvuči manje tehnički, a više pjesnički.
Ali za poznavanje i navođenje činjenica, tu si odličan.
Ima gomila mojih karata po wikipedijama 
Bilo je i animacija, gifova.
Ovisi za koga se nešto radi, kod granica su meni obično zanimljive sitne razlike, detalji, gdje je bilo koje selo.
Ovo ti je npr. priča o izmjenama granica županija po Slavoniji (ima i za ostale djelove hr);
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Fi ... avonia.png
Županije nisu tu od jučer, imaju neku logiku.
Problem je što se em vremena (i potrebe) mijenjaju, em što su u ovom obliku beskorisne.
Npr. Međimurje je veći dio svoje povijesti bilo dio župnije Zala.
Bilo je i razdoblja kada je bilo dio Varaždinske (ili Zagorske) županije, a danas je samostalna županija.
Zašto?
Do 91. je bilo samo obična općina.
Ali velim, nisam sad baš na ti s vremenom, neki savjet eventualno mogu dat.
Ovisi za koga se nešto radi, kod granica su meni obično zanimljive sitne razlike, detalji, gdje je bilo koje selo.
Ovo ti je npr. priča o izmjenama granica županija po Slavoniji (ima i za ostale djelove hr);
Problem je što se em vremena (i potrebe) mijenjaju, em što su u ovom obliku beskorisne.
Bilo je i razdoblja kada je bilo dio Varaždinske (ili Zagorske) županije, a danas je samostalna županija.
Zašto?
- Stitch
- Head Honcho
Hvala ti. Meni je u principu dobro, muči me kronična bol u ramenu i ruci zbog presječenih živaca prilikom disekcije vrata. Teško mi je sjediti, tipkati, svirati, no ležati mogu sasvim dobro.
Tramali pomažu, pijem ih stalno, to je cijena koju moram platiti. Ovisnik sam o opijatima, bez njih bilo bi daleko gore. Jebiga, živ sam, nema smisla da se žalim. Suze još nijednu kuću nisu pokrile.
Potpisi su za budale.
Zanimljivo, meni su uvijek zanimljive priče da se uzme neko selo pa se piše kroz povijest što je to selo i njegovi stanovnici sve proživjelo.Wikiceha wrote: ↑29 May 2020, 01:35Ima gomila mojih karata po wikipedijama
Zašto?
Ili neka tema, primjerice pročitala sam jako zanimljiv tekst na temu kako je masa ljudi kroz Rijeku odlazila u Ameriku brodovima. Pa se baš vidjelo kako su tada stvari funkcionirale (to je bilo za vrijeme Franje Josipa), upravljanje, putovnice, novci... postojale su agencije koje su išle svud po Hrvatskoj i prodavale karte za brodove. Onda ti bude jasnije zašto su se neke stvari u Rijeci razvile tako kako jesu (javne, kuće, to da su žene radile izvan kućanstva vrlo rano i sl.).
Pa jel se to ikako drukčije može riješiti, da nisi na opijatima cijeli život?Stitch wrote: ↑29 May 2020, 02:24Hvala ti. Meni je u principu dobro, muči me kronična bol u ramenu i ruci zbog presječenih živaca prilikom disekcije vrata. Teško mi je sjediti, tipkati, svirati, no ležati mogu sasvim dobro.
Tramali pomažu, pijem ih stalno, to je cijena koju moram platiti. Ovisnik sam o opijatima, bez njih bilo bi daleko gore. Jebiga, živ sam, nema smisla da se žalim. Suze još nijednu kuću nisu pokrile.![]()
Mada, dobro, ako ih uvijek imaš kod sebe i ne upadaš u apstinencijske krize, ne bi ti trebalo ništa bit, navikne se organizam, ali ono ipak, ljepše je bit ovisan o što manje stvari.
Možda da i ti probaš sokove od cikle
nemaš što izgubit.
- Stitch
- Head Honcho
Nabavio sam ulje, dvaput - oba su me puta prevarili. Zapalim džoint tu i tamo, ali to zbog duhana nije dobra praksa. Tramali su najbolji. Kada vidim da više ne djeluju, zatvorim se u stan na nekoliko dana, dok se ne skinem. Muka živa, što da ti velim. Onda ispočetka.
Lijevo rame bilo mi je spušteno otprilike 15 centimetara nakon operacije, to je posljedica presijecanja akcesornog živca, no vježbom sam ga "izravnao". Ipak, i dalje me boli. Neurolozi još pogađaju što mi je sve oštećeno, rekao bih da sam teži slučaj. Sav sam se nakrivio, k tomu. I leđa su stradala u čitavoj toj gunguli.
Potpisi su za budale.
Pa zar se ne može dobiti to ulje preko liječničkog recepta? Znam da je prije bilo da se može napisati recept i onda se s tim ide u Sloveniju po to. Ne znam kako je sada, očekivala bih da su se stvari poboljšale.
Ovi što ja znam su dobivali za multiplu sklerozu, ali valjda daju i za kronične bolove. Neshvatljivo bi mi bilo da tramale daju, a ovo ne.
Mogu misliti kako je grozno bilo što nesimetrično, ja sam jednom imala slomljene prste na nozi (u bolnici mi ih slomili, pametnjakovići) i šepala sam par mjeseci, stvarno nije to dobro jer sve nekako ide "ukrivo" i stvaraju se razni poremećaji u kostima i mišićima.
Ovi što ja znam su dobivali za multiplu sklerozu, ali valjda daju i za kronične bolove. Neshvatljivo bi mi bilo da tramale daju, a ovo ne.
Mogu misliti kako je grozno bilo što nesimetrično, ja sam jednom imala slomljene prste na nozi (u bolnici mi ih slomili, pametnjakovići) i šepala sam par mjeseci, stvarno nije to dobro jer sve nekako ide "ukrivo" i stvaraju se razni poremećaji u kostima i mišićima.
- Stitch
- Head Honcho
Nemam pojma, da ti pravo kažem. Više volim THC od CBD-a, a to ne mogu dobiti.
THC me razbudi, osjećam se čilo i veselo, a onda mi je lakše kretati se, obavljati razne poslove i pozitivno razmišljati. Sve je u glavi, manje se osvrćem na bol, a više na kreativnu energiju. CBD me otupi i uspava. Bolje djeluje ako gledaš čisto medicinski, ali ni jedno ni drugo ne može do kraja ukloniti tegobe. Nisu opijati zalud klasična onkološka terapija, to su daleko najefikasniji analgetici. Tramal nema euforično djelovanje, možeš prilično prisebno i koncentrirano raditi. Ne može se dati ovisnicima da im ublaži krizu, za razliku od buprenorfina. Koji nisam ni tražio, što će mi nadomjestak za heroin. Čak sam doktorici rekao da mi dâ upola manju dozu. Fizijatar mi je propisao Tramal od 100 mg, a ja uzimam onaj od 50 mg.
Potpisi su za budale.
Aha, nisam baš u toku sa svime time. Znam da se Tramal davao ovisnicima protiv bolova. Mada, svašta im se davalo, od antipsihotika, do onog Fluzepama za spavanje, antidepresiva pa na dalje. Šaka tableta, od toga neke (anitpsihotici, zapravo davali su im i stare neuroleptike za što je čak i psihijatrija priznala da su ajde bok) štetnije za mozak od heroina.
Ajde dobro, ako nema taj vid euforije, tj. psihičke ovisnosti, onda pretpostavljam da nije toliko loše.
Vjerujem da su ubitačni bolovi kad prestaneš, ali bar je gušt kad uzmeš nakon duljeg vremena
Ako negdje saznam za THC, javim. Zadnji put kad sam čula na to, bilo je jako skupo.
Ono, nismo uopće offtopic
Možda bi bilo dobro otvoriti neku chat temu za čakule.
Ajde dobro, ako nema taj vid euforije, tj. psihičke ovisnosti, onda pretpostavljam da nije toliko loše.
Vjerujem da su ubitačni bolovi kad prestaneš, ali bar je gušt kad uzmeš nakon duljeg vremena
Ako negdje saznam za THC, javim. Zadnji put kad sam čula na to, bilo je jako skupo.
Ono, nismo uopće offtopic
Možda bi bilo dobro otvoriti neku chat temu za čakule.
Da, dok je čovjek živ, stvari su još dobreStitch wrote: ↑29 May 2020, 02:24Hvala ti. Meni je u principu dobro, muči me kronična bol u ramenu i ruci zbog presječenih živaca prilikom disekcije vrata. Teško mi je sjediti, tipkati, svirati, no ležati mogu sasvim dobro.
Tramali pomažu, pijem ih stalno, to je cijena koju moram platiti. Ovisnik sam o opijatima, bez njih bilo bi daleko gore. Jebiga, živ sam, nema smisla da se žalim. Suze još nijednu kuću nisu pokrile.![]()
Kad te nema, jbg
U AU je prostitucija bila legalna, mislim da je u Zg-u bilo nekaj u GajevojMarisol wrote: ↑29 May 2020, 08:35Zanimljivo, meni su uvijek zanimljive priče da se uzme neko selo pa se piše kroz povijest što je to selo i njegovi stanovnici sve proživjelo.
Ili neka tema, primjerice pročitala sam jako zanimljiv tekst na temu kako je masa ljudi kroz Rijeku odlazila u Ameriku brodovima. Pa se baš vidjelo kako su tada stvari funkcionirale (to je bilo za vrijeme Franje Josipa), upravljanje, putovnice, novci... postojale su agencije koje su išle svud po Hrvatskoj i prodavale karte za brodove. Onda ti bude jasnije zašto su se neke stvari u Rijeci razvile tako kako jesu (javne, kuće, to da su žene radile izvan kućanstva vrlo rano i sl.).
Rijeka je bila glavna luka područja od Slovačke i zapadne Ukrajine i Rumunjske...
Općenito, naša povijest nije laka.
Dok ti se Zapad bogatio trgujući, naseljavajući i pljačkajući kolonije, mi smo krvarili s Turcima.
A poslije je dobar dio bio militarizirano područje, granica za raznorazne habsburške ratove po Europi, ili mletačka periferija koja se namjerno gušila.
A nakon toga smo ušli u raznorazne kombinacije s istokom.
Mislim, moglo je biti i drugačije, mogli smo završiti kao Katalonija koja je vladala s pola Mediterana, a danas je španjolska provincija.
Imaš priču s Klagenfurtom i Villachom, koji su nekoć bili etnički slovenski, a na okolnim područjima ti se proveo referendum nakon raspada AU.
Slovenci su tu imali većinu, ali je većina glasala da želi ostati u Austriji.
Standard je danas veći nego u Sloveniji, ali većina Slovenaca je danas asimilirana i ne zna slovenski...
Imaš priču o jednom matematičaru, koji se za svog života nije micao iz svog grada, ali je živio u par država.
Živio je u L'vivu.
AU, Poljska, SSSR, nazi-Njemačka...
Imaš zanimljivih priča
ova priča sa Slovencima me podsjetila na spiku (ne znam je li točna), kad su nakon 2. svj. rata Rusi pitali neke ljude koji su živjeli na granici Rusije i Finske žele li da ovo bude Rusija ili Finska. I sad ovi, naravno da žele radije da žive u Finskoj, ali ono, ne smiješ to reći. I onda su rekli (navodno): ma naravno da bismo mi puno radije živjeli u Rusiji nego u Finskoj, ali stari smo već, bojimo se da bismo teško podnosili ruske zime.
-
- Information
-