..meni je uvijek ista dilema sto se tice uglavnom svih izbora.. izaci na njih ili ne. jednostavno, ne vidim kako moj glas moze ista promijenit u moju korist.
narocito u ova doba kad je sve nesto tu isto, slicno, sucmurasto.. to su neke bitke na olimpu elita koje ja zaista ne razumijem.
tj, nista se sustavno nece promijenit, a narocito ne na neki kraci rok kojeg bih ja mogao nekako konzumirat.
ono, doslovno se osjecam ko stoka i to stoka koja o sebi ima nesto bolje misljenje tu i tamo nekim danima ili u nekim predizbornim periodima kad joj se pricini da je se nesto pita pa da je ona nesto tu kao vazna, da nesto odlucuje..
dakle i po osnovnim postavama, u startu gubim, u startu sam na steti..da ne govrim da mene svakop to neko glasanje direktno i momentalno kosta, ono..sto kuna, a ne ispadne sto kuna, dodje to i na dvjesto. i sad, zasto se izlagat tom trosku? trenutno mi pada na pamet barem jedno dvajst nacina na koji mogu bolje tih dvjesto kuna upotrijebit.
ukratko, nikakako ne vidim sto moj glas nekom moze meni znacit. mogu se uvjeravat, zavaravat, navijat, narcisoidirat, ali.. sve je to u toj nekoj domeni, dakle, cista steta.
a opet, kad malo onako, idem razmisljat u i o nekim odnosima, onda..narocito obzirom na izlaznost, onda mi se cini da mogu nekako barem zajebavat ili opstruirat, trolat i da taj moj glas moze pridonijet nekoj toj trolbi..
e sad, tu imam par gledanja i pitanja i razina..
prvo, hrvatska razina..
ovi eu izbori, a mozda, vjerojatno i prosli i buduci..ali, ovi su nekako sto se hravtske tice neko ispitivanje odnosa, testiranje, evaluiranje sadasnjeg stanja u hrvatskoj, sadasnje vlasti i koristit ce osim toga i kao neka bazica za sljedece izbore ili neke druge interno hrvatske politicke aktivnosti.
tu nemam nikakvih iluzija, sto se mene tice, sve se svodi na nekih tih skoro cetri hljade eura mjesecne place, plus jos neki valjda troskovi dnevnice itd. godinu dana u eu parlamentu, pedeset iljada eura. dvije godine..sto.
mislim, politika je ocito unosan biznis, nije to sada samo sto se tice tih eu zastupnika, svi su oni u nekim strankama, na nekim dusnostima, mjesta za njih u politici, dakle, na nekom mjesto odakle ce dobivat novac i to ne mali, iz nekih proracuna, uvijek ce se nac.
ne znam, svojedobno sam racunao, radio sam neku moju internu fokusicu i ovako nekako ispada.. za pet godina clanstva u hadezeu, nitko od tih clanova na ovaj ili onaj nacin nije dobio ispod dvjesto hiljada eura. u bilo kojem obliku, kes, nekretnine, prava, vlasnistva, kroz poslove. deset godina, miljun eura. samo bih htio jos napomenut da u jednoj americi prije dvadesetak ili mozda vise godina, petstotisuca dolara se smatralo svotom koja moze sama sebe gradit i razvijat, koju pustis da radi sama za sebe, dakle, u nekim odnosima i razmjerima i pripadajucim ukalkuliranim rizicima, u sklopu rizika gdje se puno ne riskira, osiguran zivot. i to ne los zivot. puni zivot, ako mogu tako rec.
eto, to se radi o mojim podacima o hadezeu, ali na neki nacin je slicno u citavoj nasoj politici. o vanjskoj ili stranoj, necu sad, ali i tu po nekim informacijama koje imam, vrlo je slicno. politika je biznis i tocka.
i stoga, politikom se bavis ili ne bavis. imas interesa ili nemas. tj, uvijek je mos trolat, jer na kraju nekako ispada da i nema tu bas neke znacajne razlike, politicari bilo koje vrste su nekako po definiciji s druge strane od moje, nasuprot mene, ono, skoro pa neprijatelji. prijatelji u svakom slucaju nisu. ja sma tu samo topovsko ili demokratsko ili koje vec, meso..
a opet, ako cu gledat malo sire i shvatit sebe preozbiljno, hrvatska u nekim politckim ili primjenjivije politickim odnosima, ne moze puno toga napravit.
pokreti se odvijaju na sirem planu i ako, ne znam, recimo, mislim da neki socijalisti mogu promijenit neke stvari na bolje i ako mislim da bi to bilo za mene na bolje, onda se vec, ako je hrvatska u eu, treba oslonit na tu eu i na taj neki socijalisticki pokret ili politiku o kojoj u eu ja nemam blage veze.
uopce, ne znam kako se formira eu parlament, nisam bas siguran da znam. ok, recimo da u tom eu izlogu se nesto bira i da je ta politika ono, tj da nisu svi tu samo radi svojih interesa, dnevnica, place (u sto mi je vrlo tesko vjerovat, ali ajd, sad za pricu..) i da vidim da bi ti socijalisti mogli nesto promijenit ako steknu nekakvu moc.
e, za koga glasat da taj moj jebeni glas dodje do te neke vece, vise, sire razine, podrucja, mase?
..cek, idem na drugi post..