Ulazak Hrvatske u EU - da ili ne?

Sve od javnog i tajnog interesa

Treba li Hrvatska ući u EU?

Da
23
56%
Ne
12
29%
Neodlučan(a) sam
6
15%

Total votes: 41
Lastan

Post 04 Dec 2011, 15:36

klonka » wrote:Mene zanima što je moguće nepristranija analiza obje opcije. Dakle, što će nam se dogoditi ako uđemo, i, važnije, što će nam se dogoditi ako ne uđemo. O prvoj se još donekle i raspravlja, ali na meni potpuno nezadovoljavajući način. Sve rasprave koje viđam vrte se oko vrijeđanja neistomišljenika, bilo onih koji zagovaraju med i mlijeko, bilo onih koje zagovaraju užas i velike troškove. O drugoj opciji, iako je sasvim izvjesna, nitko dosad nije napisao ni slovca.
Što će nam se dogoditi ako ne uđemo? Ništa.
Ostat ćemo vukojebina kakva i jesmo.
Europsko će nam tržište robâ i rada ostati zatvoreno – zatvorenije nego što je sada.
Ostat će nam jedino udruživanje sa zemljama regije – ironično, upravo nekakva nova Jugoslavija kakve se pribojavaju oni koji mašu zastavicama “Ne u EU”.
Zaduživat ćemo se i dalje dok ne propadnemo.

Nemamo nikakvu nišu u kojoj možemo samostalno uspjeti. Nismo Norveška ili Švicarska; nama se ne može isplatiti da ostanemo izvan EU. Jer jebiga, nemamo ništa. Ulazimo kao golje i kreteni, ali ne vidim kako možemo opstati izvan EU, ma kakva ona bila.
Dio će nas propasti ovako ili onako, ali u EU ćemo dobiti nekakvu priliku i pomoć da ne propadnemo baš svi.

ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 04 Dec 2011, 15:38

Što znači "sir i vrhnje retorika"?

I već sam ti rekla - okolnosti hrvatskog ulaska i ulaska ostalih tranzicijskih zemalja nisu ni izdaleka jednake da bi nas se moglo uspoređivati.

Što se tiče bježanja van, nije pitanje želi li tko pobjeći van nego smije li ga se pustiti, a novi ustroj EU-a koji se upravo oblikuje djelima velikih, znači da male - a to je većina tranzicijskih zemalja - nitko ništa neće ni pitati. Sam uspjeh tranzicijskih zemalja u EU moći će se mjeriti kad kriza završi. Od svih njih, Poljska je dosad jedina (nisam sigurna da je jedina, doduše) zadržala rast, bilo bi zanimljivo vidjeti zašto i kako. Isto tako, većina tranzicijskih zemalja usko je povezana s njemačkim gospodarstvom i kako će sve to skupa izgledati za koji mjesec, kad njemačko gospodarstvo osjeti udarac krize eurozone, ne znam.

Što se tiče tranzicijskih nam susjeda, Mađarske i Slovenije, koliko vidim, Mađarsku je kriza oborila s nogu odmah i još se nisu izvukli, a Slovenija je polako tonula u živo blato koje joj je sad došlo do ušiju.

Sam učinak EU na tranzicijske države neće se mjeriti samo razdobljem prije krize nego i brzinom oporavka nakon nje. A to je nešto što tek treba doživjeti.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Gazda

Post 04 Dec 2011, 18:07

ElliQuinn » wrote:
Što se tiče tranzicijskih nam susjeda, Mađarske i Slovenije, koliko vidim, Mađarsku je kriza oborila s nogu odmah i još se nisu izvukli, a Slovenija je polako tonula u živo blato koje joj je sad došlo do ušiju.

Sam učinak EU na tranzicijske države neće se mjeriti samo razdobljem prije krize nego i brzinom oporavka nakon nje. A to je nešto što tek treba doživjeti.
Taj argument ti je promašen, jer su potonule i Irska (EU), Island (nije EU), Grčka (EU), Njemačka je dosta ok, a Poljska (EU) je jedina europska država koja nije imala recesiju. Vjerojatno i zato što su znali iskoristiti EU resurse.

Nama bi ne-ulazak samo značio Jugoslaviju, kao što je netko već rekao, tj. trgovali bi još više sa Srbijom et al, te morali uklanjati trgovinske barijere. Ulazak će donijeti neke manje koristi (lakši protok robe za one koji su dovoljno sposobni da budu konkurentni). Također, sve ove anti-korupcija stvari se odvijaju zbog EU, tj. da nema EU pritiska, vjerojatno bi bili korumpiraniji, a time i siromašniji nego sad.

Da, EU je u puno toga sranje, ali nije da imamo izbora - i to sami sebi zahvaljujući ponajviše.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 04 Dec 2011, 18:22

Gazda » wrote: Taj argument ti je promašen, jer su potonule i Irska (EU), Island (nije EU), Grčka (EU), Njemačka je dosta ok, a Poljska (EU) je jedina europska država koja nije imala recesiju. Vjerojatno i zato što su znali iskoristiti EU resurse.
Da sam Đepiki navela netranzicijske zemlje, stjerao bi me u kurac. Island je popušio globalizaciju i nereguliranost financijskog tržišta a sad bi mogli ostati bez kitolova. To mi i nije tako loša vijest.
Od ostalih potonulih meni su značajne Španjolska i Irska. Prva je bila dobar primjer uspješnog korištenja eurospkih razvojnih fondova, a druga keltski tigar koji je sam krenuo u rezove kad je upao u krizu. Pozitivni primjeri do krize. Bit će zanimljivo pratiti s koje će se točke krenuti oporavljati i kako.
Nama bi ne-ulazak samo značio Jugoslaviju, kao što je netko već rekao, tj. trgovali bi još više sa Srbijom et al, te morali uklanjati trgovinske barijere. Ulazak će donijeti neke manje koristi (lakši protok robe za one koji su dovoljno sposobni da budu konkurentni). Također, sve ove anti-korupcija stvari se odvijaju zbog EU, tj. da nema EU pritiska, vjerojatno bi bili korumpiraniji, a time i siromašniji nego sad.

Da, EU je u puno toga sranje, ali nije da imamo izbora - i to sami sebi zahvaljujući ponajviše.
I opet, ne kažem ja da EU bauk i sranje. Kažem da će nas naš nepripremljeni ulazak temeljito pokopati. Možda i više nego neulazak. Što me sad podsjeti na nešto drugo: pokušavam zamisliti šengensku granicu između Hrvatske i Hercegovine. Koja nemoguća misija.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 04 Dec 2011, 18:48

Kriza je tu vanjski faktor koji je prisutan s EU ili bez nje. Naprotiv, zemljama van EU je teže, zato je i Island aplicirao za članstvo. Jel u krizi loše imati bolji kreditni rejting, pristup EU fondovima i ostale kišobrane koje EU pruža?

Schengen nema veze s EU. Daj probaj navesti bar jedan valjan argument, još nisam čuo ništa konkretno osim toga što ti se tresu gaće zbog konkurencije. :D
Biti i mniti svemiropolisno
Nikolajevna

Post 04 Dec 2011, 18:48

Gazda » wrote: Nama bi ne-ulazak samo značio Jugoslaviju, kao što je netko već rekao, tj. trgovali bi još više sa Srbijom et al, te morali uklanjati trgovinske barijere.
"Jugoslavija" retorika je valjda u rangu sa "sir i vrhnje" retorikom.
Trgovina sa Srbijom ne znači Jugoslaviju a neulazak u EU ne znači odustanak od uspostavljanja što boljih gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene s europskim državama.

Inače, za EU sam, samo se nikad ne bih sjetila pribjegavati ovakvim 'argumentima'.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 04 Dec 2011, 19:24

JPK » wrote:Schengen nema veze s EU.
Zašto ga onda uvodimo?
Daj probaj navesti bar jedan valjan argument, još nisam čuo ništa konkretno osim toga što ti se tresu gaće zbog konkurencije. :D
Ti ne čitaš moje postove, zar ne?
Naprotiv, zemljama van EU je teže, zato je i Island aplicirao za članstvo. Jel u krizi loše imati bolji kreditni rejting, pristup EU fondovima i ostale kišobrane koje EU pruža?
Zato je Grčkoj tako dobro. Jer ih je oduvijek znala koristiti.

Pričuvni moderator.
ombia

Post 04 Dec 2011, 19:25

Sto je to sir i vrhnje retorika?
Pješčana

Post 04 Dec 2011, 19:30

ombia » wrote:Sto je to sir i vrhnje retorika?
sir i vrhnje, kako autentični hrvatska proizvod- ljudi su podijeljeni u one koji tvrde da ulaskom u EU se više neće moći sir i vrhnje kupovati/prodavati na placu, pa je postao fraza za sve hrvatske proizvode koji bi se ulaskom branili (primjerice kolinje, pečenje rakije i slično).
postoje određene stranke koje sir i vrhnje koriste dost često dok povikuju da ne smijemo u EU
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
JPK

Post 04 Dec 2011, 20:03

ElliQuinn » wrote: Zašto ga onda uvodimo?
Jer je jedna od europskih integracija, no to je offtopic.
Poanta je da nema veze s EU.
Ti ne čitaš moje postove, zar ne?
Nemam što za pročitati osim floskula i činjeničnih netočnosti (Schengen).
Zato je Grčkoj tako dobro. Jer ih je oduvijek znala koristiti.
Grčka je u kurcu zbog EMU, tj. monetarne unije. Koja, opet, nije isto što i EU.
Da Grčka ima drahmu, sad bi ju lijepo devalvirala i ne bi bilo ovih problema.

Ne kužim, kako ti uopće zamišljaš imati informirano mišljenje o ovome, a ne znaš osnovne činjenice?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 04 Dec 2011, 21:48

JPK » wrote: Jer je jedna od europskih integracija, no to je offtopic.
Poanta je da nema veze s EU.

Nemam što za pročitati osim floskula i činjeničnih netočnosti (Schengen).

Grčka je u kurcu zbog EMU, tj. monetarne unije. Koja, opet, nije isto što i EU.
Da Grčka ima drahmu, sad bi ju lijepo devalvirala i ne bi bilo ovih problema.

Ne kužim, kako ti uopće zamišljaš imati informirano mišljenje o ovome, a ne znaš osnovne činjenice?
Kako znaš što znam, a što ne znam kad moje postove ionako ne čitaš nego u njih učitavaš samo "sir i vrhnje"?

Schengen jest dio zakona EU.

Grčka je u kurcu jer joj je omogućeno da uđe u integraciju za koju nije bila spremna i svi su se pretvarali da jesu. Mene to zastrašujuće podsjeća na Hrvatsku. No, ne bih ja Grčku ni uvodila u priču, ali ti si spomenuo povoljniji kreditni rejting - što je jedna od povlastica koja je Grčkoj omogućila da se zakopa u dugove.

E sad, još jednom, u nadi da ćeš pročitati: nemam problema s EU, imam problema s hrvatskom nespremnošću da joj se pridruži.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 04 Dec 2011, 22:16

ElliQuinn » wrote:
Kako znaš što znam, a što ne znam kad moje postove ionako ne čitaš nego u njih učitavaš samo "sir i vrhnje"?

Schengen jest dio zakona EU.
Ne možeš shvatiti poantu ili ne želiš shvatiti poantu?
Schengen nema veze s članstvom u EU. Članstvo u EU ne implicira Schengen. Ostanak izvan EU ne implicira i ostanak izvan Schengena. Time tvoja primjedba o granici s Bosnom postaje bespredmetna.
Je li sad jasno što sam želio reći? Da linkam Vennov dijagram odnosa EU i Schengena?
Grčka je u kurcu jer joj je omogućeno da uđe u integraciju za koju nije bila spremna i svi su se pretvarali da jesu. Mene to zastrašujuće podsjeća na Hrvatsku. No, ne bih ja Grčku ni uvodila u priču, ali ti si spomenuo povoljniji kreditni rejting - što je jedna od povlastica koja je Grčkoj omogućila da se zakopa u dugove.
Pa ti malo previše generaliziraš. Prvo, monetarna unija je sasvim nešto drugo.
Drugo, povoljniji kreditni rejting znači niže kamate. Samo to. Ništa više. Želiš li možda reći da je Hrvatskoj bolje plaćati 7% kamata nego 5%? To je tvoj argument? Ajmo ostati van unije, da bismo plaćali višu kamatu, jer ćemo se onda manje zadužiti?
Bogme, izjavu ovakvog kalibra ne bih očekivao ni od Jace.
E sad, još jednom, u nadi da ćeš pročitati: nemam problema s EU, imam problema s hrvatskom nespremnošću da joj se pridruži.
Bit ćemo jamačno spremniji za koju godinu, kad nam se javni dug poveća za kakvih desetak posto zbog nekonkurentnosti, brodogradilišta, seljaka i ostalog.
Da ponovim, besplatan ručak ne postoji.
baja

Post 07 Dec 2011, 11:28

JPK » wrote: Schengen nema veze s članstvom u EU. Članstvo u EU ne implicira Schengen.

točno
Time tvoja primjedba o granici s Bosnom postaje bespredmetna.
ne baš
jer mi se pripremamo za pridruživanje schengenu
i meka granica prema ostatku balkana će svakako biti problem
JPK

Post 07 Dec 2011, 13:55

baja » wrote:
točno

ne baš
jer mi se pripremamo za pridruživanje schengenu
i meka granica prema ostatku balkana će svakako biti problem
Pripremali smo se mi i za eurozonu.
Uostalom, čak i da potpišemo Schengen, nema tu posebnih problema. Meku granicu već sad imaju Mađarska, Italija i Slovenija prema nama, a opremanje granice financiraju sve zemlje Schengena.
jevgenija

Post 10 Dec 2011, 11:40

Ja sam još neodlučna, čitam vas, i vi ćete bit krivi kad budem glasala :xo:

Inače, malkice drugačkije viđenje prijemnih ispita za upis prve godine u Briselu:
link
You can only be young once. But you can always be immature. (dejzino MD <3)
JPK

Post 10 Dec 2011, 12:29

jevgenija » wrote:Ja sam još neodlučna, čitam vas, i vi ćete bit krivi kad budem glasala :xo:

Inače, malkice drugačkije viđenje prijemnih ispita za upis prve godine u Briselu:
link
Točno je da Grčka nije uzrok dužničke krize, ali to nitko ni ne tvrdi (osim možda Daily Maila).
Ostalo je smiješno. Jasno je iz aviona da je Grčka lopovska država s lopovskom vlašću koja je sipala posuđen novac iz aviona po narodu i žmirila na krađu državnog novca i neplaćanje poreza. A narod je, naravno, volio i birao takvu vlast.
Može ovaj tip nasrati odabrane statistike koliko hoće, ali samo par brojki su relevantne - deficit od 15.4% i dug od 130% BDP-a, a one potvrđuju gornje stanje.

Osim toga, otvoreno laže - kaže da "lažne" brojke na temelju kojih je Grčka zadovoljila kriterije iz Maastrichta su rezultat "drukčijeg" knjiženja nekakvih vojnih troškova, a zapravo su rezultat toga što je Grčka platila $300 mil. Goldman Sachsu i JPM-u da frizira brojke i prikrije razinu zaduživanja i deficita. Laže i da ništa nije poklonjeno Grčkoj, nego samo posuđeno - otpisano je 50% duga!
jevgenija

Post 10 Dec 2011, 13:11

JPK » wrote: Točno je da Grčka nije uzrok dužničke krize, ali to nitko ni ne tvrdi (osim možda Daily Maila).
Ostalo je smiješno. Jasno je iz aviona da je Grčka lopovska država s lopovskom vlašću koja je sipala posuđen novac iz aviona po narodu i žmirila na krađu državnog novca i neplaćanje poreza. A narod je, naravno, volio i birao takvu vlast.
Može ovaj tip nasrati odabrane statistike koliko hoće, ali samo par brojki su relevantne - deficit od 15.4% i dug od 130% BDP-a, a one potvrđuju gornje stanje.

Osim toga, otvoreno laže - kaže da "lažne" brojke na temelju kojih je Grčka zadovoljila kriterije iz Maastrichta su rezultat "drukčijeg" knjiženja nekakvih vojnih troškova, a zapravo su rezultat toga što je Grčka platila $300 mil. Goldman Sachsu i JPM-u da frizira brojke i prikrije razinu zaduživanja i deficita. Laže i da ništa nije poklonjeno Grčkoj, nego samo posuđeno - otpisano je 50% duga!
nisam ja članak tako baš shvatila. nego samo kao upozorenje da im doslovno "prijemni" nisu pouzdani jer nemaju testove kontrola nad važnim informacijama koje dobivaju od kandidata. Meni se čini da iz pozicije razularenog derleta gledamo na EU kao na učiteljicu, a učiteljica nam je pomalo ko hrvatski obrazovni sustav - ne zna se ko pije, al plaćamo svi.

Uglavnom, trenutno kod mene vodi "pro" tim, al imam još dva mjeseca za predomišljat se :xzubo:
pazite šta pišete :xzubo:
JPK

Post 10 Dec 2011, 13:31

jevgenija » wrote: nisam ja članak tako baš shvatila. nego samo kao upozorenje da im doslovno "prijemni" nisu pouzdani jer nemaju testove kontrola nad važnim informacijama koje dobivaju od kandidata. Meni se čini da iz pozicije razularenog derleta gledamo na EU kao na učiteljicu, a učiteljica nam je pomalo ko hrvatski obrazovni sustav - ne zna se ko pije, al plaćamo svi.

Uglavnom, trenutno kod mene vodi "pro" tim, al imam još dva mjeseca za predomišljat se :xzubo:
pazite šta pišete :xzubo:
Pa to je točno, ali meni se čini da tvrdi "nismo mi Grci baš takvi lopovi", a jesu. To da su se i eurobirokrati zajebali je isto točno.
A i mogao je navesti krivnju Njemačke koja toliko forsira izvoz i nisku inflaciju da joj je jako pasalo to što Grci posuđuju lovu od njih da bi uvezli proizvode isto od njih. Naravno, pasalo im je dok nisu shvatili da su malo pretjerali. :xd:
jevgenija

Post 10 Dec 2011, 13:39

JPK » wrote: Pa to je točno, ali meni se čini da tvrdi "nismo mi Grci baš takvi lopovi", a jesu. To da su se i eurobirokrati zajebali je isto točno.
A i mogao je navesti krivnju Njemačke koja toliko forsira izvoz i nisku inflaciju da joj je jako pasalo to što Grci posuđuju lovu od njih da bi uvezli proizvode isto od njih. Naravno, pasalo im je dok nisu shvatili da su malo pretjerali. :xd:
mjok, nego veli da su grci lopovi i lijenčine, ali da to nitko nije skužio kod mame Unije.

Enivej, što se mene tiče - i jedan i drugi tim u medijima radi istu grešku - ne priznaje pogreške svoje strane, a ističe tuđe. To dosta zbunjuje budale poput mene, jer izgleda kao da se zapravo, za što god da glasaš, odlučuješ za potpunu katastrofu. Mislim da treba neki arbitar koji bi mirno, staloženo objasnio koji su (mogući) mehanizmi ispravljanja već zasranog, i (ono čega se ljudi zapravo najviše boje) kako bi novopridošlice uopće mogle utjecati na svoj status unutra. Od ovog masovnog dizanja panike mi se sere polako. Valjda mi se zato dopao članak. :xnezna:
baja

Post 12 Dec 2011, 14:46

JPK » wrote: Uostalom, čak i da potpišemo Schengen, nema tu posebnih problema. Meku granicu već sad imaju Mađarska, Italija i Slovenija prema nama, a opremanje granice financiraju sve zemlje Schengena.
meka granica prema hrvatskoj (za mađare i slovence) ukupne duljine 830 km i meka granice hrvatske (prema srbima i bosancima) ukupne duljine 1170 nisu usporedive
evropa se, s razlogom, boji 900tinjak km granice prema bosni
morat će je opremiti s posebnom pažnjom
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 13 Dec 2011, 20:43

..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 20 Dec 2011, 22:48

..dakle, 22. siječnja 2012., nedjelja..referendum o ulasku u eu.

par pitanja..

nesto se mijenjao zakon o referendumima, koliko treba refendurmasa izaci na referendum i koliko treba glasova da referendum prodje? ..50% + 0,001?

zatim, mozda manje vazno, nekako ce brzo taj referendum. postoje razlozi za i protiv. pocetkom godine najavljuju se poskupljenja, plus ostale valjda mjere koje ce se tu negdje morati donijeti, a ako sva sila tih mjera i poskupljenja bude donesena prije referenduma, bi li se to moglo odraziti na rezultat referenduma?

sto ako referendum ne prodje? ponavljat ce se i ponavljat i ponavljat..:kokice:

i jos nesto..22.01. je pocetak vodenjaka :xzubo:, dakle & vjerojatno & u nacelu, referendum prolazi. to me nekako vuce da glasam protiv.. :xzubo:

..drugi razlog je sto mislim da bez obzira kako ja glasao i budem li uopce glasao, da ce referendum proc. dakle, nema nikakvog razloga da ne glasam protiv..

treci razlog je..ako ivica sola ne zeli bas u evropu, ali ce glasat za ulazak u eu, zasto onda ja ne bih glasao protiv? pa ne mozemo on i ja glasat isto? ..kako to?

..cetvrti razlog je da bih da je danas referendum glasao protiv..ma, ne da mi se pricat, ali..ne moze. neko se vec deset, dvajst godina spremao za tu evropu preko mene. i sad jos jedan teret njegov moram preuzet u interesu..koga ono?..cega? e, pa dok se to malo ne regulira, sto se mene tice, no pasaran. imaju mjesec dana regulirati odnose sa mnom, pa neka izvole.. :kokice:
meni ce bit apsolutno svejedno usli, ne usli..bit ce mi gore kako god okrenes.. :xlux:

bit ce mi vrlo zao sto ce se moj glas za ne u eu naci na strani na kojoj je srce, dusa i pleme ivice sole, ali..jebiga, kolateralne stete, sta cu sad..ja sam protiv eu upravo zato sto sam protiv ovih koji su coporativno protiv eu. znam, malo cudno izgleda, ali..takav je zivot. :xzubo: :xlux:
slafko

Post 21 Dec 2011, 09:08

..a unda » wrote: sto ako referendum ne prodje? ponavljat ce se i ponavljat i ponavljat..:kokice:
Čak i kada bi rezultat referenduma bio 99% NE - Hrvatska ulazi u EU.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Lastan

Post 21 Dec 2011, 09:15

slafko » wrote:
Čak i kada bi rezultat referenduma bio 99% NE - Hrvatska ulazi u EU.
Zanimljivo gledište, i čujem ga nerijetko. No nikad mi nitko nije uspio objasniti kako bi to točno funkcioniralo.
Emericzy

Post 21 Dec 2011, 09:25

Uzmemo zemlje koje su u EU i pogledamo najprije njihov prosjek. U svemu -- lovi, obrazovanju, čistoći, demokraciji, broju knjižara per capita, jebežljivosti, kvaliteti toalet-papira. Uzmemo onda europske zemlje koje nisu u EU i pogledamo njihov prosjek. Kažem, prosjek. Nemojte me jebat s Norveškom i Švicarskom. I sad, u kojem biste prosjeku željeli biti?

OK, vidjeli smo prosjek. Idemo sad uzeti za usporedbu loše zemlje u EU. Grčka, Portugal, Irska, Španjolska, Italija... Idemo uzeti loše zemlje izvan EU. Bosna, Srbija, Albanija, Moldavija, Bjelorusija, Ukrajina... Khm... Treba li tu, kod ove usporedbe, uopće postavljati neko pitanje?

Idemo sad uspoređivati dobre zemlje u EU i dobre zemlje izvan EU. OK, dobre zemlje unutar EU neću nabrajati jer ih ima puno. Uzmite si neku svoju listu. Nego, koje su to dobre europske zemlje izvan EU. Da vidimo. Pa, ima Švicarska, pa Norveška, pa ima Švicarska. I Norveška isto. Ima ona alpska sa strahovito puno bogatih banaka, čekaj... aha, Švicarska. Evo, ima Švicarska. I ona ima jedna gore na sjeveru s puno nafte i plina... Norveška. Eto, bar šest njih sam uspio nabrojati. Vi ćete sigurno znati ih još. Osobito onih s kojima se možemo uspoređivati.
  • Information