preletio sam na brzinu, tako da cu mozda falit..
za oba clanka mogu razumjet stajaliste i poziciju, ali to stajaliste i pozicija je neko vrlo automastko il i poluautomtsko razmisljanje, povrsna sumnja, povrsan pokusaj usmjeravanja na neku objektivnost, a ona libela cak v ise pokazuje strah, nego oprez.
naravno da se ovdje ne radi samo o slobodi govora, ali o cemu se onda uopce radi kad govorimo o slobodi govora.
nije valjda da ta famozna sloboda govora postoji radi sebe same?
smo par cinjenica cu istaknut.
ovi sto su ubili ove ljude iz sarlija, francuski su drzavljani. sve se dogadjalo u francuskoj i u vezi francuske.
pustimo sad te kontekste o francuskoj kao o imperijalnoj ili imperijalistickoj sili, njenog odnosa prema alziru i gdje vec, ta sloboda govora (isljenja) o kojoj govorimo, u koju se pucalo, bastina je jedne kulture koja je iznjedrila neki fraternite, egalite, liberte, radi se danas o jednoj od najsekularnijih ili rijetko sekularnih zemalja, dakle neceg sto jos uvijek predstavlja vrh neke ljudske misli koja jos uvijek nije bas uhvatila korijenja po svijetu, a i u toj i takvoj francuskoj, te i takve kulture, ni tu jos uvijek nije to nesto sto moze dalje zivjet bez borbe, zalaganja..
naime, tesko je usporedjivat i zbrzat cu bez disklejmiranja i riskirat, ali ne da mi se sad pisat, ali ako ikako zelimo povezat 9/11 i sarlija,nanekinacin ovo je gora poruka, ova anti sarli poruka, a jest poruka, ako se malo uspijemo distancirat od nekih brojeva, kolicina, tragedija, itd, udar je na nesto sto se puno mukotrpnije i duze stvaralo. rekao bih, opasnije je.
otvaraju se potpuno novi frontovi, intelektualni, filozofski frontovi, a mislim da je sve manje onih koji zele razmisljat, a sve vise onih koji zele djelovat jer ne razmisljaju, onih koji umjeto da zele sto visu, vecu, siru razinu znanja, zele to neko znanje svest (pa i demokratski) na svoje znanje, to neko.. novo znanje do kojeg je puno lakse doc.