Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
baja

Post 06 Feb 2012, 11:18

JPK » wrote: Pa da, znam i ja ljude koji se preseravaju, glume žrtve i misle da zaslužuju puno više jer susjed ima više. :D
da, i?

Pješčana

Post 06 Feb 2012, 11:24

baja » wrote: a možda su u šumi :D
ne znam, ja srećem ljude kojima nije problem reći da su osiromašili, da ih je
život zašamarao, i da ne znaju kako će odškolovati djecu...
ok, ali ne govorimo o istoj skupini ljudi.
ja sam se nadovezala na morti i 5k i kategoriju sirotinje.
netko tko ima imanje od 5 k kuna i ne živi u jednom Zagrebu ili nekom drugom većem gradu, nego na zemlji, ima druge novčane obaveze i ne spada niti se doživljava sirotinjom
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 06 Feb 2012, 11:27

Pa jesam li ja lijepo napisala da to ovisi o mnogo faktora, ali sam u tu kategoriju siromašno uzela osobu koja toliko zarađuje, a sama si plaća sve troškove života (hranu, prijevoz, stanovanje i režije, plus sve one nepredviđene situacije na koje mnogi očito zaboravljaju jer žive u Nedođiji)?
Mislim da jesam, da.
Štoviše, odmah sam napisala da je super onima koji zarađuju 5k za svoj džeparac, a sve druge troškove im pokriva netko drugi. :trio: :zubo:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
baja

Post 06 Feb 2012, 11:33

Pješčana » wrote:netko tko ima imanje od 5 k kuna i ne živi u jednom Zagrebu ili nekom drugom većem gradu, nego na zemlji, ima druge novčane obaveze i ne spada niti se doživljava sirotinjom
istina da je život u manjem gradu jeftniji
samo, ovi koji žive po ruralnim područjima imaju sve manje izbora za zapošljavanje (općenito) pa je zemlja nužna za preživljavanje, a i oni sretnici koji dođu do posla plaćaju transport skuplje nego u zagrebu jer njihove siromašne općine ne mogu ponuditi svom stanovništvu jednake usluge kao zagreb
Morticia wrote:Pa jesam li ja lijepo napisala da to ovisi o mnogo faktora, ali sam u tu kategoriju siromašno uzela osobu koja toliko zarađuje, a sama si plaća sve troškove života (hranu, prijevoz, stanovanje i režije, plus sve one nepredviđene situacije na koje mnogi očito zaboravljaju jer žive u Nedođiji)?
Mislim da jesam, da.
jesi :o :D
ombia

Post 06 Feb 2012, 11:42

Morticia » wrote:Ali meni nije jasno zašto bi se itko normalan, tko pošteno radi, uvrijedio na to da ga se svrsta među siromahe. :ne zna:to. o.
Pa zato sto ljudi nemaju nista. I onda im to reci u facu oduzmes im i ono malo dostojanstva kojeg su imali. Jer nista osim dostojanstva ni nemaju. Onda si im uzeo sve.
Druga je stvar sto ja mislim da ne zivim nesto dostojanstveno ako moram misliti hocu li kupiti pokaz ili cu se svercati.
Morticia

Post 06 Feb 2012, 11:45

Oduzmeš im dostojanstvo??? :confused:
Pa da, to je ovo što i vrla učiteljka misli. Da ju je netko ponizio ako joj je rekao da je siromašna.

Dostojanstvo čovjeka nema veze s njegovim financijskim stanjem, žalosno je da toga mnogi nisu svjesni pa sami sebe određuju vlastitom kupovnom (ne)moći. :flop:
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
ombia

Post 06 Feb 2012, 11:49

Morticia » wrote:Oduzmeš im dostojanstvo??? :confused:
Pa da, to je ovo što i vrla učiteljka misli. Da ju je netko ponizio ako joj je rekao da je siromašna.

Dostojanstvo čovjeka nema veze s njegovim financijskim stanjem, žalosno je da toga mnogi nisu svjesni pa sami sebe određuju vlastitom kupovnom (ne)moći. :flop:
Pa slazem se s tobom pobogu.
Napisala sam ti zasto se neki vrijedjaju na to.
Mimo toga, samo za sebe pisem, da nemam za pokaz, za voce, za ne znam kremu za lice a da nije iz lidla, ja se ne bih osjecala nesto ponosno i dostojanstveno. Osjecala bih se jadno i pitala se koji kuki sam se skolovala skoro 20 godina. Ne nisam pala razred. :zubo:
Morticia

Post 06 Feb 2012, 11:51

Jbga, a nekim ljudima ni logori nisu oduzeli dostojanstvo i ponos, kao ni čovječnost.
vrrrlet

Post 06 Feb 2012, 11:58

Morticia » wrote:Jbga, a nekim ljudima ni logori nisu oduzeli dostojanstvo i ponos, kao ni čovječnost.
Da, ali takvi ni prije nisu bili baš normalni.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Feb 2012, 12:00

ombia » wrote:
Pa slazem se s tobom pobogu.
Napisala sam ti zasto se neki vrijedjaju na to.
Mimo toga, samo za sebe pisem, da nemam za pokaz, za voce, za ne znam kremu za lice a da nije iz lidla, ja se ne bih osjecala nesto ponosno i dostojanstveno. Osjecala bih se jadno i pitala se koji kuki sam se skolovala skoro 20 godina. Ne nisam pala razred. :zubo:
A ja bih se osjećao jadno da sam se školovao gotovo 20 godina eda bih si kupio kremu za lice.
ombia

Post 06 Feb 2012, 12:04

Morticia » wrote:Jbga, a nekim ljudima ni logori nisu oduzeli dostojanstvo i ponos, kao ni čovječnost.
Kud sad i covjecnost trpas u ovo? Cuj da su se osjecali super nisu. Mozda su se osjecali jadno ko sto bi se i ja.
Judolino jebes kremu al imati mogucnost kupiti je je bitno. :zubo:
Morticia

Post 06 Feb 2012, 12:05

Ma dobro, to sa čovječnošću sam potpuno nevezano ubacila.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 12:05

nije baš pojam siromaštva u našem društvu izjednačen s poštenjem, dobrotom i dobrim životom. zato me čudi što vas iznenađuje kad ljudi reagiraju na tu etiketu.
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Morticia

Post 06 Feb 2012, 12:07

:rofl:

Ovaj, ne znam kako je bilo prije, al' u današnje vrijeme bi se kod nas trebao uvrijediti onaj kojem kažeš da je bogat. :zubo:
ali

Post 06 Feb 2012, 12:16

Morticia » wrote::rofl:

Ovaj, ne znam kako je bilo prije, al' u današnje vrijeme bi se kod nas trebao uvrijediti onaj kojem kažeš da je bogat. :zubo:
Gledala si Popovića jučer :zubo:
ombia

Post 06 Feb 2012, 12:21

Morticia » wrote:Ma dobro, to sa čovječnošću sam potpuno nevezano ubacila.
:zubo:
Morticia

Post 06 Feb 2012, 12:21

Nisam, tko je to? :brukica:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 06 Feb 2012, 13:07

ombia » wrote: Judolino jebes kremu al imati mogucnost kupiti je je bitno. :zubo:
S ovim se slažem.
I ja se bolje osjećam kad mogu kupiti iPičkumaterinu (a kupit ću je nikad, radije ću zapit tu lovu).
kuki

Post 06 Feb 2012, 13:50

Morticia » wrote: Ali, u ovoj državi postoje i oni koji nemaju nikog, radili su pošteno cijeli život, a bolesni su i nemoći i također dobijaju 1900 kn penziju.
E, al' vidiš da se ovdje spominje da nemaš pravo reć' za ikog tko ne kopa po bajama da je siromašan jer to znači da sereš, pljuješ na gladnu djecu u Africi i ostale nebuloze.
Pa sam ja lijepo pitala- jel' netko kome je 1900 kn jedini prihod jebeno siromaša ili nije, bez obzira što ne spava u kartonskoj kutiji?
Ako samo ne spava u kartonskoj kutiji, nego ima plastičnu kutiju, jest. Ako posjeduje nekretninu od 60 kvadrata, nije siromašan.

I problem je što ljudi koji su prebolesni da bi radili ne mogu dobiti dovoljno novca za dostojanstven život, što ljudi koji su u penziji i stari ne mogu dobiti dovoljno novca za dostojanstven život, što ljudi ne mogu naći posao iako mogu i žele raditi.

To što netko od 55 godina zdrav prima 1900 kuna mirovine nije nikakav problem. Ajm sou sori, ali taman posla da se iz državnog proračuna financira što se nekome ide u penziju s 55.
Mladi, obrazovani, radno sposobni ljudi misle da se trebaju klanjati do poda samo zato što si mogu priuštiti vreću praška za veš jednom godišnje. :S :S :S
Ha? :confused:

Ne, ta ista mlada osoba samo zna koliko je košta život i zna da s dvije tisuće kuna mjesečno više ne bi bila na rubu siromaštva. :D
baja » wrote: plin od 115 kn pokriva vrlo malu garsonjeru, pretpostavljam
smije li čovjek poželjeti imati odvojenu spavaću sobu
Smije, svakako. Smije poželjeti i desetke divnih slikovnica, i iPad (pokleknula sam :D), i smije željeti vikende u Toscani. Dok si za to ne zaradi, i ima primanja kolika imam ja, s tim si željama može lijepo obrisati guzicu.
smije li poželjeti neku osobnu imovinu nakon 5-10 godina rada? vlastiti krevet?
Ako su mu mjesečna primanja ko moja? Smije on željet šta hoće, ali je realitet taj da si to ne može priuštiti.
ali ne govorimo o tome, niti tko je bolje svladao umijeće preživljavanja, nego o tome što je hrvatski prosjek i standard (btw, gdje ti je gablec i prijevoz do posla u kalkulaciji?)
Nemam još prijavljen boravak pa prijevoz nažalost plaćam tako da strepim dva sata dnevno. :mama:
Jako rado bih ga plaćala, ali eto, ne ovisi o meni.
Gablec je u ukupnoj potrošnji za hranu.
Pješčana » wrote: samo, mislim da je lakše proći kroz mjesec ako toliko hrane primaš od svojih.
Zato sam i dodala tih 500 kuna, jer računam koliko bi me koštao taj isti recimo umak da ga kupim gotovog u dućanu, pa recimo da je to 3500. Naravno da je lakše.

Zaboga, ne tvrdim ja da se s mojim sadašnjim primanjima divno živi. Pokriju mi osnovne stvari (voće i povrće mi isto spada u to) i ostane mi neš malo za ostale troškove.

Ali s obzirom na to da mi, očito, pokrivaju osnovne stvari, s tisućom i pol više bih imala... tisuću i pol više. Ja ne znam kakve vi potrošačke navike imate, ali meni 1500 kuna dodatnog novca koji mi ne treba za osnovne stvari uopće ne zvuči kao neko siromaštvo. E sad, možda je nekome siromaštvo ako ne može sam plaćati stan od 80 kvadrata, grijati sobe u kojima boravi i one u kojima ne boravi, i kupiti si novi plazma tv, auto i louboutinke svaki treći mjesec.

5000 kuna za samouzdržavajućeg samca nije basnoslovan iznos, ali zbilja, dajte ne serite sa siromaštvom tog jadnog čovjeka. :D

Zvučite ko da niste siromašnog čovjeka vidjeli ni na dokumentarcu, zaboga.

Ruku na srce, ni ovo moje trenutno stanje nije nešto što bi se dalo opisati siromaštvom, ne znam sad kako se na hrvatski prevodi fina razlika između broke i poor. Da sam siromašna, klinac bih ja sad kljucala po svom laptopu flat adslom spojenom sa svijetom kraj kojeg je odložen fotić i štajaznam. Siromaštvo izgleda nekako drugačije. Bila sam u životu siromašna, i zbilja se ne bih usudila cviliti da je ovo kako sad živim siromašno, ako ništa drugo, a ono iz straha da se iz mrtvih ne digne neki od grčkih bogova i ne ubije me munjom.
ali

Post 06 Feb 2012, 14:06

Morticia » wrote:Nisam, tko je to? :brukica:
Edo Popović, gostovao jučer kod Stanka.
Rekao je nešto slično.
Pješčana

Post 06 Feb 2012, 14:27

je, kuki, imaš pravo. to nije siromaštvo. slažem s tobom po pitanju 5000 kn i pojedinca koji može od toga živjeti.
što se tiče ljudi u stanu od 60 kvadrata, pretpostavljam da ima mnogo ljudi koji te stanove ne mogu prodati. možda nisu riješeni imovinskopravni odnosi. možda su stanovi toliko ruševni da bi dobili premalo da nekakav život u domu. možda u njihovom gradu nema doma za starce ili nema mjesta.

jučer sam se vozila s jednom ženom od 50+, i kad mi je pričala o situaciji gdje radiš a mjesecima ne primaš plaću.. po meni, to je sirotinja. jer toliko novaca utučeš da svaki dan dođeš na posao, obučen, čist, sit, poneseš nešto za glablec, platiš prijevoz, i ne dobiješ plaću za svoje radne sate
A.P.
Cactus

Post 06 Feb 2012, 14:30

Jebemu mater, 5000kn za osobu koja je samac i nema kredita od 2000kn je sasvim pristojan život.
Za nekog tko uzdržava obitelj je nemoguće (ako živi u zg, recimo, drugdje je i izvedivo, ovisi gdje živi, jer najčešće ima svoju nekretninu pa nema stanarina i režije su manje, ovisi i ima li bašču, svinju, kokoši, rodbine, doplatke, neki dohodak na crno).

Inače se slažem s kuki u potpunosti, u mom slučaju je samo stanarina manja, a primanja nešto veća.
kuki

Post 06 Feb 2012, 14:52

Radilo se o okej stanu na periferiji Rijeke, ne o kućici negdje nasred pripizdine za koju nitko ne želi dati više od 10 tisuća eura. Naravno da se neka starina parstokilometara dalje koju ne možeš prodati ne računa baš. :)

Da, raditi i ne dobivati plaću i biti u minusu jer ideš na posao i moraš doći do njega i pojesti tamo nešto, to je gadno. Tako je moj tata radio neko vrijeme tijekom rata i tako je stvarno teško preživjeti. Zapravo, kad razmislim, nemam blagog pojma kako je naša četveročlana obitelj živjela u podstanarstvu od jedne male plaće i s tatinom koju dobiva tako da u 12. dobiva trećinu plaće za 8.

Oprostit ćete mi što nakon toga ne mislim da bih bila siromašna da imam >1500 kuna mjesečno kad poplaćam osnovne stvari. Mislim, jako bih voljela i imati mjesečno >5 tisuća kuna kad poplaćam osnovne stvari, i ići na sve edukacije na koje želim ići i svašta. Al eto. :D
baja

Post 06 Feb 2012, 14:55

Pješčana » wrote:...jučer sam se vozila s jednom ženom od 50+, i kad mi je pričala o situaciji gdje radiš a mjesecima ne primaš plaću.. po meni, to je sirotinja.
to je očaj
siromašni žive skromno ali imaju pokriće barem za tu skromnost

srećom, sudeći po ovoj temi, siromašnih nema nego samo ili očaj ili srednji sloj
kuki

Post 06 Feb 2012, 14:58

baja » wrote: srećom, sudeći po ovoj temi, siromašnih nema nego samo ili očaj ili srednji sloj
Pa, ako je 5000 kuna za samca granica siromaštva, svakog dana pet tisuća ljudi u Hrvatskoj umre od gladi.
  • Information