Ulazak Hrvatske u EU - da ili ne?

Sve od javnog i tajnog interesa

Treba li Hrvatska ući u EU?

Da
23
56%
Ne
12
29%
Neodlučan(a) sam
6
15%

Total votes: 41
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 14:00

Ne. Ne zbog tog jer imam nešto protiv EU. Muči me ovo:
"A mi, kako je nadahnuto rekao moj prijatelj, ulazimo u EU posve 'ovčarski', bez vlastite strategije, bez branjenih bokova, doći ćemo zdravo na gotovo u sobu gdje pada žbuka i dok će svi ostali imati šljemove mi ćemo se dičiti s instaliranom 'hladnom trajnom' na glavi. Neki od nas možda i imaju tvrde glave, ali nitko, baš nitko nije napravio analizu posljedica prolaska kroz EU vrata po naše tvrtke. Mnoge su od njih već ondje, ali što kad istinska konkurencija stigne k nama? Što kad čistilište počisti 90 posto tvrtki naviklih na debelu 'ladovinu državne zaštite? U 20 godina žmirenja na koruptivnu simbiozu državnog i privatnog, u kojoj riječ konkurencija uopće nema značenje, nije bilo vremena za pripreme."
Road to nowhere, Gordana Gelenčer

Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 03 Dec 2011, 15:00

ElliQuinn » wrote:Ne. Ne zbog tog jer imam nešto protiv EU. Muči me ovo:
"A mi, kako je nadahnuto rekao moj prijatelj, ulazimo u EU posve 'ovčarski', bez vlastite strategije, bez branjenih bokova, doći ćemo zdravo na gotovo u sobu gdje pada žbuka i dok će svi ostali imati šljemove mi ćemo se dičiti s instaliranom 'hladnom trajnom' na glavi. Neki od nas možda i imaju tvrde glave, ali nitko, baš nitko nije napravio analizu posljedica prolaska kroz EU vrata po naše tvrtke. Mnoge su od njih već ondje, ali što kad istinska konkurencija stigne k nama? Što kad čistilište počisti 90 posto tvrtki naviklih na debelu 'ladovinu državne zaštite? U 20 godina žmirenja na koruptivnu simbiozu državnog i privatnog, u kojoj riječ konkurencija uopće nema značenje, nije bilo vremena za pripreme."
I ja to smatram problematičnim. No to nije razlog protiv ulaska u EU; to je razlog da se linčuje ove koji su pred ulazak u EU uništili državu.

Što se mene tiče, neka propadnu. Manje mi je bitno tko je poslodavac, a puno bitnije da ipak plaća i da gospodarstvo ide nekamo. Sloboda znači i slobodu da propadneš.
ombia

Post 03 Dec 2011, 17:12

Ne.
Nikolajevna

Post 03 Dec 2011, 17:16

Lastan » wrote:

Što se mene tiče, neka propadnu.
Da, kao da ih je svega desetak pa se to tebe neće ticati.
JPK

Post 03 Dec 2011, 17:40

ElliQuinn » wrote:Ne. Ne zbog tog jer imam nešto protiv EU. Muči me ovo:
Ma da, nijedna tranzicijska zemlja još nije ušla u EU pa stvarno nitko ne zna kakve bi mogle biti posljedice.
Ovo su ignorantske tlapnje slične onima kako će nam EU zabraniti sir, vrhnje, kolinje, zakrivljene krastavce i slične gluposti.

Osim toga, konkurencija je dobra stvar. Što više smeća pomete, to bolje. Ova novinarska guska ne shvaća da besplatan ručak ne postoji - to što neke firme nisu konkurentne i u krevetu su s državom znači da potkradaju sve porezne obveznike, a i njihovu djecu, kroz povećanje javnog duga. I pomesti to smeće je loša stvar samo onome tko se hrani na tom smeću.
Biti i mniti svemiropolisno
Nikolajevna

Post 03 Dec 2011, 17:52

Ima malih poduzetnika, nisu svi politički podobni pobogu, i nisu svi nekonkurentni. Konkurentni su sad i ovdje, a neće biti onda jer se ne mogu mjeriti sa stranim firmama, ne zato jer su lijene i nepoduzetne već nemaju iste uvjete.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 17:56

JPK » wrote: Ma da, nijedna tranzicijska zemlja još nije ušla u EU pa stvarno nitko ne zna kakve bi mogle biti posljedice.
Ovo su ignorantske tlapnje slične onima kako će nam EU zabraniti sir, vrhnje, kolinje, zakrivljene krastavce i slične gluposti.
Dakle, Hrvatska je napravila analizu kako će ulazak djelovati na hrvatsko gospodarstvo? Gdje je mogu naći i postoji li ažurirana verzija koja uzima u obzir trenutačnu krizu eurozone?

P. S.
Ili hoćeš reći da analiza nije potrebna?

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 18:34

ElliQuinn » wrote: Dakle, Hrvatska je napravila analizu kako će ulazak djelovati na hrvatsko gospodarstvo? Gdje je mogu naći i postoji li ažurirana verzija koja uzima u obzir trenutačnu krizu eurozone?

P. S.
Ili hoćeš reći da analiza nije potrebna?
Hoću reći da ulazak u EU nema nikakvu razumnu alternativu.
Glupo je uopće i raspravljati o tome.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 18:39

JPK » wrote: Hoću reći da ulazak u EU nema nikakvu razumnu alternativu.
Glupo je uopće i raspravljati o tome.
A, čuj. Razgovarala sam s Austrijancima koji su rekli da je njihovom malom i srednjem poduzetništvu trebalo deset godina da se oporave od otvaranja tržišta, a Austrija nije ušla kao tranzicijska zemlja i pregovore nije vodila skupina samozadovoljnih lopina.

Integracija je neizbježna, ali što će mi upola jeftinija nutela kad ću biti bez plaće jer neću imati posla, jer sve što mi radimo, drugi rade toliko jeftinije da je i s cijenom prijevoza konkurentnije od onog što proizvode hrvatski proizvođači.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 19:17

ElliQuinn » wrote: A, čuj. Razgovarala sam s Austrijancima koji su rekli da je njihovom malom i srednjem poduzetništvu trebalo deset godina da se oporave od otvaranja tržišta, a Austrija nije ušla kao tranzicijska zemlja i pregovore nije vodila skupina samozadovoljnih lopina.

Integracija je neizbježna, ali što će mi upola jeftinija nutela kad ću biti bez plaće jer neću imati posla, jer sve što mi radimo, drugi rade toliko jeftinije da je i s cijenom prijevoza konkurentnije od onog što proizvode hrvatski proizvođači.
Jel? Koliko je onda pao GDP Austriji nakon 1995. kad je ušla u EU?

Osim toga, Austrija nije usprediva s Hrvatskom. Siromašnoj zemlji se uvijek isplati ući u ovakvu asocijaciju s bogatima, jer će se novac prelijevati u našem smjeru.
Da ne spominjem koliko mogućnosti pruža mladim ljudima koji ne mogu naći posao u Hrvatskoj.

A za takve hrvatske proizvođače me boli kurac. Odličan primjer toga je Kraš i onaj kreten Vidošević na njegovom čelu. Ima isti promet kao austrijski Manner, ali ovaj ima pet puta manje zaposlenih!
I što radi Vidošević? Ne postaje konkurentniji, nego smanjuje masu čokolade sa 100 g na 80 g, a cijenu ostavlja. Jer može, jer imamo carine na konditorske proizvode, pa mu se jebe. Kad nema dovoljno konkurencije, svi postaju zagrebački taksisti.
Pa ti to plaćaj, ako si vesla sisala.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 19:21

Kao što rekoh, ne muči mene što će neke cijene pasti. (Energenata će rasti, ali svi znamo da je cijena čokolade bitnija od cijene struje.) Mene muči što ja neću imati novaca da kupujem jeftinije, jer neću imati novaca uopće. Neću imati gdje zaraditi plaću.

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 19:36

ElliQuinn » wrote:Kao što rekoh, ne muči mene što će neke cijene pasti. (Energenata će rasti, ali svi znamo da je cijena čokolade bitnija od cijene struje.) Mene muči što ja neću imati novaca da kupujem jeftinije, jer neću imati novaca uopće. Neću imati gdje zaraditi plaću.
Postani konkurentna, nemoj se oslanjati protekcionizam. :ne zna:
To što danas dosta ljudi u Hrvatskoj još ima poslove, pa i dobro plaćene poslove, bez realne osnove i na temelju čistog protekcionizma, plaća cijelo društvo. Pogotovo nezaposleni koji na takvom rigidnom tržištu rada nemaju nikakve šanse.

Nego, još čekam podatke, kojim to tranzicijskim zemljama se urušila ekonomija nakon ulaska u EU i sad bježe van iz iste?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 19:44

JPK » wrote: Nego, još čekam podatke, kojim to tranzicijskim zemljama se urušila ekonomija nakon ulaska u EU i sad bježe van iz iste?
Nećeš ih ni dobiti. Ni jedna nije ulazila dok je u ekonomskoj depresiji u Uniju koja prolazi financijsku krizu. Isto tako, mislim da ni jedna nije tako loše pripremila vlastitu ekonomiju za ulazak (ili za bilo što drugo, kad smo već kod toga).

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 19:49

ElliQuinn » wrote: Nećeš ih ni dobiti. Ni jedna nije ulazila dok je u ekonomskoj depresiji u Uniju koja prolazi financijsku krizu. Isto tako, mislim da ni jedna nije tako loše pripremila vlastitu ekonomiju za ulazak (ili za bilo što drugo, kad smo već kod toga).
Hrvatska je u depresiji!?
Daj, molim te.

Eurozona prolazi krizu, a to nije ista stvar što i EU. Osim toga, do polovice 2013. će se kriza eura već riješiti na ovaj ili onaj način.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 19:55

JPK » wrote: Hrvatska je u depresiji!?
Daj, molim te.

Eurozona prolazi krizu, a to nije ista stvar što i EU. Osim toga, do polovice 2013. će se kriza eura već riješiti na ovaj ili onaj način.
Zašto misliš da Hrvatska nije u depresiji?

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 20:03

ElliQuinn » wrote: Zašto misliš da Hrvatska nije u depresiji?
Dobro, jel me zajebavaš ili što?
Otkad se rast BDP-a od pola posto, stabilni financijski sustav, stabilna valuta, (skoro) sve banke na broju, bez bankrota velikih firmi, uklapa u depresiju?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 03 Dec 2011, 20:17

JPK » wrote: Dobro, jel me zajebavaš ili što?
Otkad se rast BDP-a od pola posto, stabilni financijski sustav, stabilna valuta, (skoro) sve banke na broju, bez bankrota velikih firmi, uklapa u depresiju?
Zaboravio si spomenuti i smanjenje registrirane nezaposlenosti. :raspa:

Pričuvni moderator.
JPK

Post 03 Dec 2011, 20:20

ElliQuinn » wrote: Zaboravio si spomenuti i smanjenje registrirane nezaposlenosti. :raspa:
Dolijat će lopovi poput tebe kad uđemo u EU. :raspa:
Herp
Nikki Gauda

Post 03 Dec 2011, 20:29

Meni je najvažniji kriterij pri odabiru odgovora na ovo pitanje kako će se ulazak u EU odraziti na sektor u kojem radim.
Moram priznati da dosad nisam imala dovoljno vremena a ni volje da prikupim dovoljno relevantnih informacija. Pri izravnim kontaktima susretala sam se s obadva odgovora.
Ne znam, moram još vidjeti. :ne zna:
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
JPK

Post 03 Dec 2011, 20:35

Nego, da ne bi tko krivo shvatio, ja nisam veliki fan EU i mislim da je unija prepuna političkih i ideoloških sranja koja opstruiraju prvobitnu ideju zajedničkog i slobodnog tržišta. A najveće sranje je monetarna unija, tj. euro.
Ali, sve je to svejedno veliki napredak u odnosu na plemenski sustav koji vlada u Hrvatskoj.
Gazda

Post 04 Dec 2011, 11:27

Količina ljudi koja misli da je ulazak u EU loša stvar objašnjava kako je moguće da je hdz na vlasti 17 od prošlih 20 godina.

Kak i ne bi bio kad ekipa puši "sir i vrhnje" fore. :facepalm:
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 04 Dec 2011, 14:40

Gazda » wrote:Količina ljudi koja misli da je ulazak u EU loša stvar objašnjava kako je moguće da je hdz na vlasti 17 od prošlih 20 godina.

Kak i ne bi bio kad ekipa puši "sir i vrhnje" fore. :facepalm:
E, vidiš i to. Svako pravilo ima iznimke ili mogućnost da ih se uglavi, a naša bajna država proizvođačima još nije objasnila ni pravila nekmoli koliko košta njihovo provođenje ili koje su iznimke moguće. Kao što rekoh, nije meni problem EU ili njena pravila. Meni je problem što javne ustanove u RH misle da rade za svoje direktore, a ne za građane. Tu sreće za građane nema.

Događa nam se već sad da se uvode pravila na pravila zbog kojih ljudi odustaju, ne od projekata za koje su tražili novce iz fondova, nego od novaca iz fondova. Jer su procedure postale neprovedive ili provedive uz prevelik trošak vremena ili te pretvaraju u prevaranta.

Mi nova pravila ne uvodimo kao zamjenu za stara, niti stara popravljamo ili unapređujemo. Mi ih pokušavamo provoditi usporedo bez istinskog razumijevanja čemu pravilo služi, zašto je postavljeno. Projekte pretvaramo u tvornice papira za kontrolore, a njihov učinak na terenu nikoga ne zanima.

Da se vratim na početak - cilj javne uprave kao da nije olakšati ulazak u EU. Cilj kao da je dobiti novu batinu za opaliti pučanstvo (kmetove?) po glavi. Imati još jedan razlog da se kaže "Ne može" i imati moć zbog informacije koja drugima nije dana (a trebala je biti).

Uđemo li ovakvi u EU, sustav, koji i sad guši ekonomski razvoj, ugušit će ga potpuno. Nije to pitanje sira i vrhnja, to je pitanje upravljanja državom (ne vođenja države, nego upravljanje njome).

P. S.
Ulazak u EU za nas će biti situacija u kojoj će nam se dati dovoljno užeta da se o njega objesimo.

Pričuvni moderator.
Lastan

Post 04 Dec 2011, 15:09

ElliQuinn » wrote:P. S.
Ulazak u EU za nas će biti situacija u kojoj će nam se dati dovoljno užeta da se o njega objesimo.
Tako je.

I neka se objesimo. Neka se objesi svatko tko može.
Prirodna selekcija FTW.
JPK

Post 04 Dec 2011, 15:20

ElliQuinn » wrote: E, vidiš i to. Svako pravilo ima iznimke ili mogućnost da ih se uglavi, a naša bajna država proizvođačima još nije objasnila ni pravila nekmoli koliko košta njihovo provođenje ili koje su iznimke moguće. Kao što rekoh, nije meni problem EU ili njena pravila. Meni je problem što javne ustanove u RH misle da rade za svoje direktore, a ne za građane. Tu sreće za građane nema.

Događa nam se već sad da se uvode pravila na pravila zbog kojih ljudi odustaju, ne od projekata za koje su tražili novce iz fondova, nego od novaca iz fondova. Jer su procedure postale neprovedive ili provedive uz prevelik trošak vremena ili te pretvaraju u prevaranta.

Mi nova pravila ne uvodimo kao zamjenu za stara, niti stara popravljamo ili unapređujemo. Mi ih pokušavamo provoditi usporedo bez istinskog razumijevanja čemu pravilo služi, zašto je postavljeno. Projekte pretvaramo u tvornice papira za kontrolore, a njihov učinak na terenu nikoga ne zanima.

Da se vratim na početak - cilj javne uprave kao da nije olakšati ulazak u EU. Cilj kao da je dobiti novu batinu za opaliti pučanstvo (kmetove?) po glavi. Imati još jedan razlog da se kaže "Ne može" i imati moć zbog informacije koja drugima nije dana (a trebala je biti).

Uđemo li ovakvi u EU, sustav, koji i sad guši ekonomski razvoj, ugušit će ga potpuno. Nije to pitanje sira i vrhnja, to je pitanje upravljanja državom (ne vođenja države, nego upravljanje njome).

P. S.
Sir i vrhnje retorika.
Još jednom, koje točno tranzicijske države slične nama su propale nakon ulaska i sad bježe van?
klonka

Post 04 Dec 2011, 15:26

Mene zanima što je moguće nepristranija analiza obje opcije: što će nam se dogoditi ako uđemo, i, važnije, što će nam se dogoditi ako ne uđemo. O prvoj se još donekle i raspravlja, ali na potpuno nezadovoljavajući način. Sve rasprave koje viđam vrte se oko krajnosti tipa bit će nam med i mlijeko ili pak užas i veliki troškovi. I jedno i drugo zvuči neuvjerljivo, a o ideološkoj obojanosti takvih pizdarija da i ne govorimo. Da stvar bude gora, najmanje se raspravlja o EU, a najviše se suptilno podjebava neistomišljenike. Dok o drugoj opciji, iako je sasvim izvjesna, nitko dosad nije napisao ni slovca.
gonj špadi
  • Information