Koronavirus

Sve od javnog i tajnog interesa
MmeTipfeler

Post 13 Mar 2020, 21:00

Ma, nije ništa ekskluzivno. Samo nekoliko jednostavnih preporuka, uputa i objašnjenja. Što vjerojatno u prvom redu vrijedi za Kinu i Italiju (navodno je u Italiji veća frka nego u Kini).

Ukratko, tipični je prvi simptom suhi kašalj, nema hunjavice kao kod obične prehlade - to je prvi simptom koji izaziva sumnju, usto se javlja upala grla koja traje otprilike 3-4 dana, a nakon toga se virus spušta u dušnik pa do pluća, za što mu je potrebno 5-6 dana. Visoka temperatura, opća slabost, otežano disanje - osjećaj kao da se utapamo također je tipičan.

Eh, ali ima i netipičnih slučajeva, iako su mnogo rjeđi, pa ti sad znaj. :/ Svakako, preporučuje se u slučaju sumnje nazvati epidemiološku službu, a ne trčati doktoru opće prakse, na hitnu ili u bolnicu.

Savjetuje se piti što više tople tekućine (čaj - biljni ili obični, juhu, toplu vodu) jer virus ne preživljava temperature iznad 26-27 stupnjeva. Ledeni su napici kontraindicirani, kao i sladoled, a na klince na skijanju treba paziti da ne gutaju snijeg - u Belgiji je broj zaraženih, uz tri smrtna slučaja, preko noći naglo porastao upravo nakon povratka sa zimskih praznika. U Italiji, jasno. Koliko je korisno grgljanje nekom dezinfekcijskom otopinom (Listerin i slično), ne znam, ali i to je navedeno kao preporuka.

Ima još toga, primjerice, da su izvor zaraze gumbi u liftu i tastatura na bankomatima pa ih je bolje dirati samo tako da prst zaštitimo papirnatim rupčićem, da treba dezinficirati mobitel i fiksni telefon, tastaturu i miša, ali to su već detalji koji su, mislim, relevantni za Kinu i Italiju. Za kompjutersku tastaturu i inače se govori da je zagađenija od zahodske školjke. :D

Također se preporučuje, no mislim da to vrijedi samo za ova dva kritična područja (Kina i Italija), svakodnevno prati odjeću, a one odjevne predmete koji se ne mogu svakodnevno prati iznijeti na sunce ili izložiti nekom jačem izvoru topline.

Toliko sam popamtila jer sam post izbrisala. Pa neka se snalaze. Širok je internet. :cerek:

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 810 times
Been thanked: 1546 times
Post 14 Mar 2020, 09:48

MmeTipfeler wrote:
13 Mar 2020, 21:00
Koliko je korisno grgljanje nekom dezinfekcijskom otopinom (Listerin i slično), ne znam, ali i to je navedeno kao preporuka.
Glede tih otopina, savjetovao bih ljudima da ne uzimaju one s alkoholom, kancerogene su. Bolje je kupiti Betadine (jod) ili Octenidol (oktenidin).
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 15 Mar 2020, 11:36

I ne znam da ima otopina s alkoholom. Listerin je svakako bezalkoholni. Nisam znala da se Betadine može grgljati - mislila sam da je to samo za vanjsku uporebu. Valjda ovisi o postotku joda.
Stitch
Head Honcho
Post 15 Mar 2020, 12:07

MmeTipfeler wrote:
15 Mar 2020, 11:36
I ne znam da ima otopina s alkoholom. Listerin je svakako bezalkoholni.
Kako koji. Originalni svakako nije.
MmeTipfeler wrote:
15 Mar 2020, 11:36
Nisam znala da se Betadine može grgljati - mislila sam da je to samo za vanjsku uporebu. Valjda ovisi o postotku joda.
Grgljača ima jedan posto joda.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 15 Mar 2020, 12:26

Stitch wrote:
15 Mar 2020, 12:07
Kako koji. Originalni svakako nije.
Onaj koji se može kupiti kod nas. Na to sam mislila.
Grgljača ima jedan posto joda.
Da, ovisi o postotku.

I dalje predlažem votku s kiselim krastavčićima i medom. :cerek:
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 15 Mar 2020, 13:25

Evo ozbiljnog problema

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... ex_tid=903
Dvoje djelatnika KB Dubrava ima koronavirus, slijedi evakuacija
MmeTipfeler

Post 15 Mar 2020, 13:34

Ne mogu otvoriti link. Kakva evakuacija?
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2020, 13:38

MmeTipfeler wrote:
15 Mar 2020, 13:34
Ne mogu otvoriti link. Kakva evakuacija?
Je li mozes ovaj otvoriti? https://www.index.hr/vijesti/clanak/dvo ... 65329.aspx

Sve zdravstvene ustanove, ustvari odjeli u kojima se otkrije postojanje corone se zatvaraju, jer se treba provesti dezinfekcija prostora.
miky0
ST Leader

Post 15 Mar 2020, 13:40

Mislim da bi bilo dobro podignuti vojsku na visu pripravnost da se podignu mobilne bolnice u slucaju sirenja, jer je vrlo izvjesno sirenje virusa s covjeka na covjeka bez direktnog kontakta kontaminiranog podrucja.
Stitch
Head Honcho
Post 15 Mar 2020, 16:16

Piše jedan forumaš da mu je punica s papirom o obaveznoj karanteni otišla u Mađarsku, vratila se i s kolodvora javnim prijevozom došla kući. Pita što da joj kaže. Velim mu: "Blago tebi. Možeš joj reći da je koza, a ni ona ni žena ne smiju ti ništa. Neki ljudi i u epidemiji imaju sreće."

No takvo bih ponašanje zatvorom kažnjavao.
Potpisi su za budale.
MmeTipfeler

Post 15 Mar 2020, 17:17

Dajbože da ne uzme većeg maha! Ovaj link s Indexa jasno govori kako lupetamo i uzdamo se u pomoć Božju. :(

I ja bih to sve pozatvarala. Plus kaznila novčano ili dobrovoljnim kopanjem kanala, čišćenjem otpada, već nečim. :mad:
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 15 Mar 2020, 21:08

Kako sam osudjen na neku vrstu samoizolacije (citaj radi zatovrenih granica nisam mogao ici do obitelji u HR) imao sam puno vremena za razmisljanje o koroni.
Nisam neki pobornik teorija zavjere.
No neke stvari mi tu ne stimaju. U Hr je zabiljezeno tek 50 tak slucajeva. U Slo niti 250. Ali u obje drzave je potpuno stao javni zivot.
I tako je diljem Europe. A polako i Azije.
Radi zanemarivog broja oboljelih i to od ne neke vrlo teske bolesti?
S tim da su to samo dokazani slucajevi, a vjerojatno je stvarni broj oboljelih i veci.
Uglavnom, jel i vama tu nesto ne stima?
Jel to mozda samo vjezba za neku goru epidemiju koja nas ceka?
Druga pomisao - recesija koja nam sigurno slijedi nakon ovog potpunog zaustavljanja svega. Vec sad se pise o tome kako cemo totalno morat promijenit nacin razmisljanja i zivota nakon ovog.
Ako ste primjetili, par clanaka govori o ekoloskom oporavku radi zaustavljanja zemlje. Mozda je to svrha ovog zaustavljanja cjelokupne zemlje? Mozda su stvari s gledista ekologije dosle do kriticne faze i samo radikalan zaokret moze Zemlju a i nas sve na zemlji spasit od totalne katastrofe.
Stitch
Head Honcho
Post 15 Mar 2020, 22:25

Teorije zavjere demantirali su znanstvenici. Ali da će biti promjena - to stoji, epidemija je neupitno dokazala koliko su krhki i neučinkoviti naši sustavi i zaštitni mehanizmi kada su posrijedi nove, nepoznate bolesti.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar
Has thanked: 325 times
Been thanked: 349 times

Post 15 Mar 2020, 23:09

Ja ne kontam ovo zaustavljanje. Zemlje. :brukica:
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
Stitch
Head Honcho
Post 15 Mar 2020, 23:14

Zemlje, tj. države, zaustavljaju se da bi se spasila Zemlja. Planet. :D
Potpisi su za budale.
miky0
ST Leader

Post 16 Mar 2020, 00:03

Nukac wrote:
15 Mar 2020, 21:08
Kako sam osudjen na neku vrstu samoizolacije (citaj radi zatovrenih granica nisam mogao ici do obitelji u HR) imao sam puno vremena za razmisljanje o koroni.
Nisam neki pobornik teorija zavjere.
No neke stvari mi tu ne stimaju. U Hr je zabiljezeno tek 50 tak slucajeva. U Slo niti 250. Ali u obje drzave je potpuno stao javni zivot.
I tako je diljem Europe. A polako i Azije.
Radi zanemarivog broja oboljelih i to od ne neke vrlo teske bolesti?
S tim da su to samo dokazani slucajevi, a vjerojatno je stvarni broj oboljelih i veci.
Uglavnom, jel i vama tu nesto ne stima?
Jel to mozda samo vjezba za neku goru epidemiju koja nas ceka?
Druga pomisao - recesija koja nam sigurno slijedi nakon ovog potpunog zaustavljanja svega. Vec sad se pise o tome kako cemo totalno morat promijenit nacin razmisljanja i zivota nakon ovog.
Ako ste primjetili, par clanaka govori o ekoloskom oporavku radi zaustavljanja zemlje. Mozda je to svrha ovog zaustavljanja cjelokupne zemlje? Mozda su stvari s gledista ekologije dosle do kriticne faze i samo radikalan zaokret moze Zemlju a i nas sve na zemlji spasit od totalne katastrofe.
Bas to sam i ja razmisljao prije nekih mjesec dana otprilike kada su pustili snimke pekinga nakon kraha njihova gospodarstva i zastoja rada tvornica u kojoj se zrak procistio u roku od 2 tjedna.

Tada je i meni palo napamet da je mozda sve ovo iscenirano planski da bi se oporavio planet, odnosno da vide koliko je potrebno vremenski za nekim pozitivnim pomakom. E sada, za potpuni oporavak planeta s 8 miljardi ljudi je otezavajuci faktor, tako da ono ova pandemija dobro dodje, pogotovo sto najvise pogadja najstarije, odnosno ljude koji crpe ekonomije s nategnutim mirovinskim fondovima.

Nadalje, uz trumpa zanimljivo je i vucicevo prosvjetljenje od potpunog izrugivanja virusa do potpune depresije u 10tak dana.

Znaju li oni ipak nesto vise? Mislim da je, ali sto 🤔
Stitch
Head Honcho
Post 16 Mar 2020, 00:43

Ma joj. Nema tu plana ni programa, virus je došao iz divljine, to se stalno događa i ne može se inscenirati. Riječ je o zakonu velikih brojeva - od stotina i stotina virusa, neki će prije ili poslije mutirati i skočiti sa životinja na ljude. Korona-virusi uglavnom cirkuliraju među životinjama, ali nakon što prijeđu sa životinja na čovjeka mogu se prenositi među ljudima.

Novi korona-virus, SARS-CoV-2, otkriven u Kini genetički je usko povezan s virusom SARS-a (SARS-CoV-1), i ta dva virusa imaju slične karakteristike, ali o kineskom virusu ne znamo dovoljno jer ga, za razliku od virusa gripe, nismo stigli proučiti. Kad to napravimo, imat ćemo i cjepivo i lijekove, a sve priče o globalnoj svjetskoj zavjeri protiv Kine, SAD-a, ove ili one države, nestat će kao da epidemije nikad nije ni bilo.
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 16 Mar 2020, 02:04

Stitch wrote:
15 Mar 2020, 23:14
Zemlje, tj. države, zaustavljaju se da bi se spasila Zemlja. Planet. :D
Ah so?
Pa jel da paničarimo sad il ne? :o
Potpisujem bjanko smrtne presude :mirko:
MmeTipfeler

Post 16 Mar 2020, 07:57

Čitam vas na brzinu i u prolazu. Neće valjda u vezi s ekologijom ispasti da je Greta Thunberg kriva za koronu. :D

Nego, jedna zanimljivost: Italija je zatražila pomoć od EU i nije ju dobila. Dobila ju je od Kine, što nije neko čudo, ali i od Kube, dviju komunističkih zemalja.
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 16 Mar 2020, 08:17

Stitch wrote:
16 Mar 2020, 00:43
Ma joj. Nema tu plana ni programa, virus je došao iz divljine, to se stalno događa i ne može se inscenirati. Riječ je o zakonu velikih brojeva - od stotina i stotina virusa, neki će prije ili poslije mutirati i skočiti sa životinja na ljude. Korona-virusi uglavnom cirkuliraju među životinjama, ali nakon što prijeđu sa životinja na čovjeka mogu se prenositi među ljudima.

Novi korona-virus, SARS-CoV-2, otkriven u Kini genetički je usko povezan s virusom SARS-a (SARS-CoV-1), i ta dva virusa imaju slične karakteristike, ali o kineskom virusu ne znamo dovoljno jer ga, za razliku od virusa gripe, nismo stigli proučiti. Kad to napravimo, imat ćemo i cjepivo i lijekove, a sve priče o globalnoj svjetskoj zavjeri protiv Kine, SAD-a, ove ili one države, nestat će kao da epidemije nikad nije ni bilo.
Nisam rekao da je virus napravljen ili pobjegao iz laboratorija, već su jednostavno iz minorne epidemije napravili veliku pandemiju.

Inače, lijekovi već postoje, antiviralni lijek remdesivir (još uvijek je u kliničkoj fazi ispitivanja) te tocilizumab (monoklonsko antitijelo koje se koristi za reumatoidni artritis).
miky0
ST Leader

Post 16 Mar 2020, 11:02

MmeTipfeler

Post 16 Mar 2020, 11:49

:cerek:
Stitch
Head Honcho
Post 16 Mar 2020, 12:20

MmeTipfeler wrote:
16 Mar 2020, 07:57
Čitam vas na brzinu i u prolazu. Neće valjda u vezi s ekologijom ispasti da je Greta Thunberg kriva za koronu. :D
Što se teorija zavjere tiče, mi smo maštovitiji od drugih foruma. :mirko:
Nukac wrote:
16 Mar 2020, 08:17
Nisam rekao da je virus napravljen ili pobjegao iz laboratorija, već su jednostavno iz minorne epidemije napravili veliku pandemiju.
Ali tko? Greenpeace? :D
Potpisi su za budale.
Šabović Adis
Inventar

Post 16 Mar 2020, 13:27

miky0 wrote:
16 Mar 2020, 11:02
Svaka cast Viktore :S :rofl:

https://www.tacno.net/naslovnica/viktor ... Sw4fAwiRzs
Ovo tako iđe na fajes da je to šov! :rofl: