Ukratko, tipični je prvi simptom suhi kašalj, nema hunjavice kao kod obične prehlade - to je prvi simptom koji izaziva sumnju, usto se javlja upala grla koja traje otprilike 3-4 dana, a nakon toga se virus spušta u dušnik pa do pluća, za što mu je potrebno 5-6 dana. Visoka temperatura, opća slabost, otežano disanje - osjećaj kao da se utapamo također je tipičan.
Eh, ali ima i netipičnih slučajeva, iako su mnogo rjeđi, pa ti sad znaj.
Savjetuje se piti što više tople tekućine (čaj - biljni ili obični, juhu, toplu vodu) jer virus ne preživljava temperature iznad 26-27 stupnjeva. Ledeni su napici kontraindicirani, kao i sladoled, a na klince na skijanju treba paziti da ne gutaju snijeg - u Belgiji je broj zaraženih, uz tri smrtna slučaja, preko noći naglo porastao upravo nakon povratka sa zimskih praznika. U Italiji, jasno. Koliko je korisno grgljanje nekom dezinfekcijskom otopinom (Listerin i slično), ne znam, ali i to je navedeno kao preporuka.
Ima još toga, primjerice, da su izvor zaraze gumbi u liftu i tastatura na bankomatima pa ih je bolje dirati samo tako da prst zaštitimo papirnatim rupčićem, da treba dezinficirati mobitel i fiksni telefon, tastaturu i miša, ali to su već detalji koji su, mislim, relevantni za Kinu i Italiju. Za kompjutersku tastaturu i inače se govori da je zagađenija od zahodske školjke.
Također se preporučuje, no mislim da to vrijedi samo za ova dva kritična područja (Kina i Italija), svakodnevno prati odjeću, a one odjevne predmete koji se ne mogu svakodnevno prati iznijeti na sunce ili izložiti nekom jačem izvoru topline.
Toliko sam popamtila jer sam post izbrisala. Pa neka se snalaze. Širok je internet.