Klinci u nižim razredima osnovne škole svako toliko spominju da kasne na nešto, da kasne jer su bili na nečemu, odbojka, rukomet, nogomet, košarka, solfeđo, violina, klavir, njemački, engleski, ritmika, step..........
Danas mi jedna klinka veli kako ide na step, ritmiku, solfeđo, violinu i engleski.
Pet izvannastavnih aktivnosti.
Neki dan mi kolegica veli kako su roditeljici po petstoti put savjetovali da klinku ispiše sa stranog jezika jer dijete ne može stići i usvojiti program (ima par problema u vidu disleksije i srodnih poteškoća) i baca novce uzalud, a ova je rekla da je ona digla kredit da joj plaća to i nek samo ona nastavi biti tu
Suočila sam se i sama s nadrkanim tinejđerima koji su legende po školi, čiji roditelji na svako sugeriranje da ih ispišu jer niš ne uče, ne pišu zadaće, smetaju ostalima, drski su i bahati i općenito se na svaki način vidi da su protiv svoje volje tu, kažu da "nema veze, nek oni budu negdje samo".
Bila sam na nastavi kolegici koja drži predškolske grupe.
Kriste isuse, to su klinci od 3-4 godine koji ne znaju točno reći kako se zovu na hrvackom, a kamoli na stranom jeziku. Oni su bebe za ime božje, a ovi daju 2-3 tisuće kuna da ih netko nauči par riječi na engleskom
Ok, hoću reći: koji je kurac s ovim utrpavanjem svega što postoji djeci u rasporede?
Jel bed da odabere nešto što stvarno želi pa se tome posveti?
Je li to samo neka kompenzacija za djetinjstvo roditelja?
Ili malograđanština gdje moraš skupit sve hobije da dijete bude najkulje i najsvestranije u razredu iako to sve prati s polovicom pažnje i ide tamo jer mu je netko rekao da ide?
Tko može biti toliko svestran i zainteresiran?
Koliko te pizdarije mjesečno koštaju?
Jer teško da dijete zna da negdje postoji i ritmika i step i solfeđo dok mu roditelj ne odredi da tamo ide (u velikoj većini slučajeva).
I još važnije, zašto za ime isusovo roditelji pišu djeci zadaće? Onako, uzmu bilježnicu i napišu im zadaću. Zašto?
I zašto ih se šalje s 8 godina u prvi razred? Ja sam krenula sa 6
Dolazim do zaključka da se roditeljima ne da baviti djecom. Onako istinski ne da. Bit ćeš u školi pol dana, odvest ću te na ovo, ono, bla, dan gotov.
Ali, ono što me više zanima jest: jeste li vi ovakav roditelj?