Sicilija

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
nasmijanonebo
Been thanked: 10 times

Post 03 May 2019, 21:47

Podcijenjena Catania
Kaštel Ursino:
Image

Klaustar drugog najveceg benediktinskog samostana u Europi, ima prekrasno barokno predvorje i vise baroknih stepenista i stropove. Danas je to Filozofski fakultet (kroz povijest bio najznacajniji sicilijanski fakultet).
Image

Gile je vec stavio sliku glavnog katnijskog trga.

Ovo je uslikano iz autobusa, jako zgodan nacin kako uljepsati ruzne silose
Image
(u Cataniji su silosi isto uz more kao u Rijeci, pa eto ideje Rijecanima kako uljepsati silose koji su kao saka u oko :D . https://www.google.com/search?q=street+ ... 80&bih=913)

Alpska idila :D
I nije Etna jedina planina ciji je vrh pod snijegom, i ove su bile pod snijegom (slikano iz busa na relaciji Catania - Palermo)
Image
(Parco delle Madonie, sjeverna strana Sicilije)
Inace, unutrasnjost Sicilije je pusta i nenaseljena, kao Lika kad se vozis od Gospica do Gracaca, samo sto se razmjenjuju razni krajolici: od plodnih plantaza voca i povrca podno Etne do krskog kraja itd.

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 825 times
Been thanked: 1565 times
Post 03 May 2019, 22:25

Lijepe su sve fotke, točno se osjeća mediteransko ozračje.

Kako je s kupanjem? Onečišćenje Sredozemnog mora postalo je, čitao sam, ozbiljan problem. Smeće, industrijske otpadne vode, nafta, pesticidi i kanalizacijske vode jako su onečistili more uz obale. Sredozemlje nesumnjivo privlači turiste bogatim kulturno-povijesnim naslijeđem i lijepim pejsažima, no zalud je to ako se kupaš u hotelskom bazenu.
Potpisi su za budale.
nasmijanonebo

Post 03 May 2019, 22:37

Sicilijanska obala je prilicno duga. Dobar dio je naseljen. U biti ispada da je unutrasnjost jako slabo naseljena, a gradovi su uz samu obalu ili 20-ak km od mora.
Plaze ispod Taormine su mi djelovale cisto, kao i more. Tu je more najtoplije (Jonsko more, okrenuto prema talijanskom kopnu). Ima dosta cistih plaza u kupalisnim mjestima sjevernije od Taormine.
Cefalu je oko 60-ak km od Palerma. Vozili smo se vlakom, a pruga cijelo vrijeme ide uz more (uz ponesto tunela). Ima industrije istocnije od Palerma prema Cefalu (npr kod Termini Immese, tako nekako se zove grad i kod Bagherie, sicilijanski naziv: Baaria, poznato? (film, ali je snimljen pretezno u Tunisu), pa se redaju neka kupalisna mjesta sa sljuncanim plazama, ali je tamniji sljunak. U samom Cefalu je plaza pjescana, cisto je more kao u Hrv. To je popularno ljetovaliste, a ima jako lijepu staru jezgru i tu normansku katedralu iz 12.st.
Izmedju Catanie i Siracuse ima dosta industrije (dimnjaci i tako to), pogotovo me neugodno iznenadila Augusta, jer sam zbog prekrasnog imena ocekivala bas lijepo mjesto.
Izmedju Siracuse prema zapadu (Agrigentu) su dugacke pjescane plaze, more mi je i u samoj Siracusi i na tom potezu prema zapadu djelovalo cisto. Iz Palerma najvise idu na kupanje u Mondello (ide se prigradskim busevima) i u San Vito del Capo. Nisam obisla ni famozne Scali dei Turchi.
Stavit cu sad svoje slike plaze u Cefaluu, u Taormini i industriju kraj Palerma.

Nasa obala je ipak daleko raznolikija. I plaze.
Jako cisto more s lijepim plazama je u Apuliji. Opcenito mi je Apulija draza nego Sicilija, iako je Sicilija prebogata barokom, pov. i kulturnom bastinom, ali Apulija ima raznolikije gradove, puno je cisce i nekako mi je ostavila dojam Mediterana kakav je nekad bio (npr. u Bariju u starom centru stare none/bake sjede ispred kuca/zgrada i mijese tijesto, posvuda po Apuliji se susi ves na susilima, puno se ljudi vise druze po ulicama od klinaca do starih (iako to ima i na Siciliji, ali u Apuliji je to intenzivnije)..to na Siciliji se dosta izgubilo.

I jos nesto: Palermo i Catania su uz samo more, ali je centar uvucen od mora. Obala je iskljucivo natrpana industrijskim sadrzajima (luka, silosi itd), osim sto u Palermu postoji i marina pa je to jedini dio gdje je, ajmo reci, ugodno prosetati se. Nema rivu kao Split, Makarska i ostali nasi gradovi, jedva da se sjetis da su to gradovi na moru.
Siracusa, tj polutocic Ortigia (dio grada sa starom jezgrom) ima setnicu uz more.
Stitch
Head Honcho
Has thanked: 825 times
Been thanked: 1565 times
Post 03 May 2019, 23:03

I mislio sam da ćeš reći kako je naš dio Jadrana ljepši. Nije to zbog lokalpatriotizma; imamo razvedeniju obalu, mnogo više otoka i čistije more. Mnogi su stranci baš oduševljeni kada dođu u Istru ili Dalmaciju.

Šteta je jedino što osim prirodnih ljepota ne nudimo mnogo turističkih sadržaja. Za razliku od Italije ili Španjolske.
Potpisi su za budale.
nasmijanonebo

Post 03 May 2019, 23:36

Industrija Sicilije: poljoprivreda (sve sto je iole plodno je obradjeno, imaju npr. tri berbe narance godisnje!), nafta i nesto tvornica auta.
Opstalo je dosta obrtnika i to u centrima gradova, pogotovo u Cataniji i Palermu :)
Za to mi je jako drago. Drzava im ipak gleda kroz prste, pa se ne pridrzavaju strogo nekih eu zackoljica.

Ovo je cca 30 km od Palerma, prema Cefalu
(slikano s autoputa iz busa)
Image

Pogled na more sa vrha kupole crkve u Cataniji (crkva pokraj katedrale). Vidi se trajekt, a kod luke je i zeljeznicka stanica i onda uz obalu teretna luka, silosi, hangari brodova, suhi vezovi za jahturine...).
Image

Plaza u Cefaluu:
Image
Uz Taorminu najskuplje ljetovalisno mjesto (nije skupa kava niti ostalo, nego smjestaj u sezoni).

Slikano s istog mjesta, ali na drugu stranu (ista plaza)
Image

Neka od "random" plaza ispod zeljeznicke pruge Cefalu-Palermo, veci dio obale prema Cefalu je takva (i kuce uz plazu ili veca mjesta)..
Image

Setnica uz more u Siracusi (stara jezgra - Ortigia) - zapadna obala
Image

Istocna obala Ortigie:
Image

Plaza neposredno ispod Taormine - to je "najelitnije" ljetovaliste/plaza na Siciliji, i dan danas isto - neki ekvivalent Saint Tropez Sicilije (u smislu brenda/jet seta). I Goethe je obozavao Taorminu, a i Lawrence je bas u Taormini pisao knjigu "Ljubavnik Lady Chatterley"...
Image

ista ta plaza, s druge strane
Image

Susjedna plaza (ta mi se jako svidjela):
Image

Pogled s tarominskog amfiteatra prema sjeveru i selu Savoca (u daljini, ne vidi se), mjesto s plazom je Mazzeo i do njega Letojanni.
Image

Pejzaz izmedju Catanie i Tarmine podsjeca na obalu od Rijeke prema Brsecu (samo sto opatijska rivijera ima daleko ljepse plaze i nema mjesta uz more sa setnicama kao sto imaju Opatija i Lovran itd s lungomareom plus Medveja, Moscenicka..)
Kako jako volim more i lijepe plaze (bas sam frik), gledala sam na netu kakvih sve sicilijanskih plaza i ima prekrasnih plaza sa cistim morem, ali pretezno su izvan naselja. Uz naselja su dugacke pjescane plaze.
Odlican pregled europskog dijela Mediterana obale iz zraka (jedino nema snimki Slovenije, Hr, bih, CG, Albanije, sramotno!!!):
https://www.tripinview.com/en

Sto se tice turizma, ako izuzmemo velike gradove Palermo i Cataniu (u Messini i Trapaniju i Agrigentu nisam bila), mi se u ponudi sadrzaja skoro mozemo mjeriti sa Sicilijom.
A odlicno znam cijelu Hr (potvrdit ce ti forumasi :D).
Prednost: domaca hrana, pogotovo sladoled i deserti :D (ma sve im je fino), bolja povezanost javnim prijevozom izmedju obale i mjesta udaljenih od obale (u Hr je nemoguca misija doci u jednom danu iz Poreca do Motovuna i vratiti se isti dan ili iz Makarske do Imotskog i natrag itd)..Hr nije uopce losa, tu ima puno prostora za poboljsanje, samo sto mi slijepo slijedimo suluda birokratska pravila, a tamo se dozvoljavaju pokretni kiosci s hranom, prodavanje voca, povrca itd na pragu svoje kuce, po ulicama itd. (ne standovi s glupim suvenirima, nego hrana i pice) itd.

I tamo ima dosta nabacane gradnje - kuca jedna do druge uz samo more (u Apuliji je to daleko rjedji slucaj, dapace). Doduse, nema kuca s nedovrsenom fasadom, a nije ni cudo, jer su mi u Apuliji rekli (kad sam vidjela u predgradju Barija neke vile s uredjenom fasadom a bez prozora i vrata) da se pri gradnji mora voditi to da kuca ne smije biti bez fasade pa makar bila nedovrsena.
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 04 May 2019, 00:22

Uf, nakon ovih NN-inih fotli, ja više nemam kaj stavljat.
Ili možda ipak... Stromboli. ;)
Image

Poslano sa mog EML-L29 koristeći Tapatalk

nasmijanonebo

Post 04 May 2019, 00:24

Cekam tvoju fotku s Palerma: mjesto jedne scene iz Kuma 3. Prepoznat ces.

Super je fotka sa Strombolija :top:
Kakav je put do gore? Je li ti bilo tad vruce (doslovno i metaforicki)?
nvnk

Post 05 May 2019, 11:32

NN i Toma, kak ste došli javnim prijevozom do Caccama? Meni izbacuje samo bus iz Termini Imersea, koji ne vozi nedjeljom, ne vozi kad nema škole (ko da se to u cijelom svijetu zna koji su to dani) itd.
Ima li kaj izravno iz Palerma?
nasmijanonebo

Post 05 May 2019, 11:48

Iz Termini, nisam isla nedjeljom.
Nema nedjeljom nista, na zalost, ni iz Palerma.
Ima taxi iz Terminija I., cijena oko 40 eura po smjeru, ali cjenkanjem bi mozda spustio do 30 eura (izvor info: domaci ljudi).
Ne grizi se ako propustis Caccamo, ja nisam stigla do Erice, a bio mi je u planu (Palermo je ispao znatno zanimljiviji od ocekivanja, pa sam htjela jos vise istraziti Palermo).
nvnk

Post 05 May 2019, 19:31

Evo, samo da izvršim "domaću zadaću" koju mi je uadala NN:

Image

nasmijanonebo

Post 05 May 2019, 19:34

Aaa, nije izvrsen zadatak. Ovo je samo nagovjestaj:D
nvnk

Post 05 May 2019, 19:37

Haha, mala šala, to je maketa.
Dakle, Teatro Massimo iz Kuma3:

ImageImageImage

nasmijanonebo

Post 05 May 2019, 19:39

Sad si dobar ucenik :top:
Nisam uspjela uhvatiti Teatro, a da ne bude gomila ljudi ispred i na skalinama (bila sam petak-pon ujutro i tad je svaki dan bilo gomile ljudi po Via Maqueda i oko Teatra, bilo je lijepo vrijeme).
nvnk

Post 05 May 2019, 19:40

Treća fotka nema veze s filmom, korištene su samo štenge, tj. ekstetijer. Scene iz samog TM snimane su u studiju Cinecita.

nvnk

Post 05 May 2019, 20:17

Ja sam, zbog smjera iz kojeg lupa sunce, za TM morao čekat oblak. Što danas u Palermu i nije bio neki veći problem. Ali, da, za bolje fotke bi trebalo doći ranije u jutro i još imat sreće s vremenom. Stanujem u stvari dosta blizu, pa nije isključeno da probam.
nasmijanonebo

Post 05 May 2019, 20:27

Ja sam u Kalsi "stanovala", bas kod parka Kalsa.
Ma odlicne su ti fotke, sto ces sad jos vrebati TM, partijski zadatak si izvrsio.
nvnk

Post 05 May 2019, 21:24

Eh, da 4 noći sam u Palermu... Praktički "stanujem". Nije to ništa, nakon rukometne tekme u BG, komandir
žandarmerije kaže da će od hrvatskih navijača prvo pustit one koji "žive" u Beogradu. :rofl:
nvnk

Post 05 May 2019, 21:26

Evo i jedna noćna:

Image

nasmijanonebo

Post 05 May 2019, 21:28

U koliko si to sati snimao? Prije 23h nema sanse da ne bude ni pasa.
nvnk

Post 05 May 2019, 22:40

To je bilo oko pol 9.
nvnk

Post 06 May 2019, 22:59

Fotke iz kapele Paladino u Palermu:
Image

nvnk

Post 06 May 2019, 23:02

Fotka iz Monlealea:
Image

nvnk

Post 06 May 2019, 23:05

OK, možda bi bilo malo prestrogo to nazvati plagijatom, ali nije ni jako daleko od toga.
Bilo je toga i u srednjem vijeku.

nvnk

Post 07 May 2019, 20:32

NN je već rekla, Cefalu i Nuovo Cinema Paradiso, ali ja ću ipak dodat još par fotki:

ImageImageImageImageImageImage

nasmijanonebo

Post 07 May 2019, 20:38

Apropos filmova, Baariu (tj. Bagheriu), izgleda, nitko od nas nije obisao :rofl: (ionako je skoro sve snimljeno u Tunisu, jer je nestala stara Baaria, osim one palace).

• Information