Industrija Sicilije: poljoprivreda (sve sto je iole plodno je obradjeno, imaju npr. tri berbe narance godisnje!), nafta i nesto tvornica auta.
Opstalo je dosta obrtnika i to u centrima gradova, pogotovo u Cataniji i Palermu

Za to mi je jako drago. Drzava im ipak gleda kroz prste, pa se ne pridrzavaju strogo nekih eu zackoljica.
Ovo je cca 30 km od Palerma, prema Cefalu
(slikano s autoputa iz busa)
Pogled na more sa vrha kupole crkve u Cataniji (crkva pokraj katedrale). Vidi se trajekt, a kod luke je i zeljeznicka stanica i onda uz obalu teretna luka, silosi, hangari brodova, suhi vezovi za jahturine...).
Plaza u Cefaluu:

Uz Taorminu najskuplje ljetovalisno mjesto (nije skupa kava niti ostalo, nego smjestaj u sezoni).
Slikano s istog mjesta, ali na drugu stranu (ista plaza)
Neka od "random" plaza ispod zeljeznicke pruge Cefalu-Palermo, veci dio obale prema Cefalu je takva (i kuce uz plazu ili veca mjesta)..
Setnica uz more u Siracusi (stara jezgra - Ortigia) - zapadna obala
Istocna obala Ortigie:
Plaza neposredno ispod Taormine - to je "najelitnije" ljetovaliste/plaza na Siciliji, i dan danas isto - neki ekvivalent Saint Tropez Sicilije (u smislu brenda/jet seta). I Goethe je obozavao Taorminu, a i Lawrence je bas u Taormini pisao knjigu "Ljubavnik Lady Chatterley"...
ista ta plaza, s druge strane
Susjedna plaza (ta mi se jako svidjela):
Pogled s tarominskog amfiteatra prema sjeveru i selu Savoca (u daljini, ne vidi se), mjesto s plazom je Mazzeo i do njega Letojanni.
Pejzaz izmedju Catanie i Tarmine podsjeca na obalu od Rijeke prema Brsecu (samo sto opatijska rivijera ima daleko ljepse plaze i nema mjesta uz more sa setnicama kao sto imaju Opatija i Lovran itd s lungomareom plus Medveja, Moscenicka..)
Kako jako volim more i lijepe plaze (bas sam frik), gledala sam na netu kakvih sve sicilijanskih plaza i ima prekrasnih plaza sa cistim morem, ali pretezno su izvan naselja. Uz naselja su dugacke pjescane plaze.
Odlican pregled europskog dijela Mediterana obale iz zraka (jedino nema snimki Slovenije, Hr, bih, CG, Albanije, sramotno!!!):
https://www.tripinview.com/en
Sto se tice turizma, ako izuzmemo velike gradove Palermo i Cataniu (u Messini i Trapaniju i Agrigentu nisam bila), mi se u ponudi sadrzaja skoro mozemo mjeriti sa Sicilijom.
A odlicno znam cijelu Hr (potvrdit ce ti forumasi

).
Prednost: domaca hrana, pogotovo sladoled i deserti

(ma sve im je fino), bolja povezanost javnim prijevozom izmedju obale i mjesta udaljenih od obale (u Hr je nemoguca misija doci u jednom danu iz Poreca do Motovuna i vratiti se isti dan ili iz Makarske do Imotskog i natrag itd)..Hr nije uopce losa, tu ima puno prostora za poboljsanje, samo sto mi slijepo slijedimo suluda birokratska pravila, a tamo se dozvoljavaju pokretni kiosci s hranom, prodavanje voca, povrca itd na pragu svoje kuce, po ulicama itd. (ne standovi s glupim suvenirima, nego hrana i pice) itd.
I tamo ima dosta nabacane gradnje - kuca jedna do druge uz samo more (u Apuliji je to daleko rjedji slucaj, dapace). Doduse, nema kuca s nedovrsenom fasadom, a nije ni cudo, jer su mi u Apuliji rekli (kad sam vidjela u predgradju Barija neke vile s uredjenom fasadom a bez prozora i vrata) da se pri gradnji mora voditi to da kuca ne smije biti bez fasade pa makar bila nedovrsena.