Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 13 Jul 2017, 15:05

U ATR je biznis uvijek na kraju aviona. Em je tiše, em se u ATR ulazi na zadnja vrata, jer je naprijed prostor za prtljagu.
To je jedan od rijetkih aviona u kojem nisu povezani piloti s kabinom zrakoplova. Ne znam gdje idu kad im se piški.

nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 13 Jul 2017, 15:26

Može se kroz prostor za prtljagu, ali samo ako nije pun.

Ja sam na Zelenortskim (kompanija TACV) doživio da su u tom prednjem prostoru za prtljagu furali teškog bolesnika polegnutog na onom bolničkom krevetu na kotačima. Njegova supruga je sjedila u prvom redu i stalno kroz vrata provirivala k njemu, u prtljažni prostor. Ak se dobro sjećam i neki doktor ili bolničar je bio s njim u prtljažnom.

E, sad, kako je zbog njega taj prednji prtljažni prostor bio prazan, zbog ravnoteže nisu smjeli ništa ukrcat ni u stražnji prtljažni prostor, pa na kraju balade nije bio ukrcan niti jedan jedini komad ičije prtljage. :p

O tome pri polasku ni riječ nisu rekli putnicima pa je na odredišto nastao džumbus. Prvo su svi uzalud čekali kod "vrtuljka" pol vure, a zatim su svi do jednog (cijeli avion) navalili na šalter za "izgubljenu" prtljagu. :rofl:

Svima je, naravno, došla drugi dan, ali ja sam tada već bio na trećem otoku. Srećom, vratio sam se na taj drugi pa sam pokupio prtljagu. :D
Nukac
Davorich

Post 13 Jul 2017, 15:34

Meni se na Filipinima dogodilo da su vagali ne samo prtljagu nego i svakog putnika, radi restrikcija tezine s obzirom na prekratku pistu. Pista je bila cca 900 m, a minimalna preporucena duljina za taj tip zrakoplova 1200 m.
Nukac
Davorich

Post 20 Jul 2017, 08:35

Singapurci, jesu vama što dirali letove?
Sad vidim da su mi povratak iz Londona pomaknuli za 1 dan, tako da mi je layover u Londonu 26 sati! :rolleyes: Čekam da me zovu iz edreamsa.
provinci alka

Post 20 Jul 2017, 08:50

Nama samo 5 min

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk

Tajmer
Been thanked: 1 time

Post 20 Jul 2017, 11:30

Nukac wrote:Meni se na Filipinima dogodilo da su vagali ne samo prtljagu nego i svakog putnika, radi restrikcija tezine s obzirom na prekratku pistu. Pista je bila cca 900 m, a minimalna preporucena duljina za taj tip zrakoplova 1200 m.
Koji je to aerodrom? Caticlan :D

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nukac
Davorich

Post 20 Jul 2017, 12:00

Tako je. No sad je pista normalna, tako da mogu slijetat i A320.
marko_31
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post 20 Jul 2017, 14:07

I nama pomaknut povratak za 5 min, sa 8.30, na 8.25
Moguće zato što je tvoj let oko nove godine?
Ništa, provjeri cijene premier inn na terminal 4, ja sam platio sobu 29 funti; teško će ti pasti extra dan u Londonu...
marko_31

Post 20 Jul 2017, 14:13

Ne znam je li tko komentirao novost omiljenog wizza?
Od 29.10. je besplatna normalna ručna prtljaga, a ne više samo ona minijaturna ( hvala im kaj sam kupio tu torbu :gaah: )
I što je još zanimljivije, na njihovon Facebooku je navedeno da ako su samo ručka ili kotači izvan tih dimenzija torba normalno prolazi bez nadoplate.
To sam kopirao na mobitel za svaki slučaj.
Nukac
Davorich

Post 20 Jul 2017, 14:28

Nisam prihvatio promjenu, nego ću se probat s njima izdilat da idem dan kasnije ili iz SIN ili iz KUL, radije tamo ostanem dan dulje. :)
J.Poljak fan club

Post 20 Jul 2017, 15:31

Meni isto promjena samo 5 minuta za London i kod povratka za 5 minuta tak da sam to potvrdil.
During the war...
provinci alka

Post 20 Jul 2017, 19:33

Meni link za potvrdu ne radi.
Pokusala sam nekoliko puta..uvijek kaze nesto tipa page not found

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk

Nukac
Davorich

Post 20 Jul 2017, 22:24

Nemas straha, ako i ne kliknes, smatra se da prihvacas promjenu.
Nukac
Davorich

Post 20 Jul 2017, 22:44

marko_31 wrote: Ništa, provjeri cijene premier inn na terminal 4, ja sam platio sobu 29 funti; teško će ti pasti extra dan u Londonu...

Bas sam razmisljao i ova promjena mi je totalno neprihvatljiva. Pa cak i kad se radi o Londonu. Naime, nakon leta od 14 sati moram priznat da mi ne pada na pamet od 5-6 ujutro bazat po londonu pa do sljedeceg dana. I jos o svojem trosku spavat u hotelu. Posebno me raspizdilo sto sam uzeo cca 100 eur skuplju kartu, jer je jeftinija karta ukljucivala 17 sati pauze u londonu.
Tajmer

Post 21 Jul 2017, 00:56

Nukac wrote:Tako je. No sad je pista normalna, tako da mogu slijetat i A320.
Znam. Letio sad u 3. mjesecu. Tek sad je komedija. Sletiš i onda s busom direktno s piste izađeš na glavnu cestu kojom se vozas 5-10min da bi dosao do terminala gdje opet ulazis na pistu gdje te iskrcaju da pokupis prtljagu. Al niko me ništa nije vagao niti prtljagu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Nukac
Davorich

Post 21 Jul 2017, 06:17

Zato jer je sad pista dovoljno duga te nema restrikcija u tezini aviona.
marko_31

Post 21 Jul 2017, 12:29

Meni je obavijest o toj minimalnoj promjeni leta došla na mail od check my trip i od flugladen.de preko kojih sam kupio karte, ali bez igdje ikakvog linka za prihvaćanje ili odbijanje promjene.
Nego Nukac, kaj se dogodilo prelaskom na novi forum? Island postao broj 1, odbijanje cijelog extra dana u Londonu, jesi dobro :ne zna: :rofl: :rofl: ?
Nukac
Davorich

Post 21 Jul 2017, 12:34

Ma idem ove godine još 2 puta u London, a nakon Singapura mi se baš ne da bauljat po Londonu. I to još u sijećnju kad je vrijeme usrano. I u jutro u 6 sati, a u hotele možeš tek oko 2-3 popodne.
nvnk

Post 21 Jul 2017, 14:00

Ova je stvar postala viralna u zadnjih par dana:

http://www.today.com/money/woman-s-nigh ... et-t114067

Moram priznati da nisam baš toliko jako na strani pripovjedačice kao neki.

To što je napravila ova otraga jest bljak, ali velika većina propušta primijetiti da su se obje spremale izvršit "invaziju" na mjesto koje ne pripada ni jednoj od njih. Ova otraga je bila jednostavno brža. :ne zna:

Najnejasnije od svega je to što nije išla u akciju zauzimanja čak ni kad bi ova druga (očito samo za vrijeme dok bi u blizini bila stjuardesa) povukla noge. :misli:
nvnk

Post 22 Jul 2017, 16:04

Kao što sam izvijestio na odgovarajućoj temi, danas kupih dvije aviokarte. Za jednu (prek Tripsta.nl) promptno mailom dobih broj e-karte, dok mi druga na neki način još uvijek "visi". Priča ide ovako:

Kartu sam prvo išao kupovat prek www.flightfinder.se, jer je tamo bila najjeftinija. U procesu kupovine, stranicu za stranicom, upisivao sam svoje stvarne podatke, a ne lažne, kao što obično znam kad kupovinu samo simuliram. U jednom trenutku, još prije zadnje stranice (one na kojoj se plaća), dodijeljen mi je nekekav broj. Na zadnjoj pak stranici je počeo uobičajeni show s promjenama cijene za različite načine plaćanja i kartice. S obzirom da je za sve kartice kojima raspolažem cijena bila viša za skoro 15 €, ja jednostavno odustah i okrenuh se ostalim opcijama.

Prva slijedeća je bila www.flightfinder.no, dakle skoro pa ista stranica, samo norveška umjesto švedske. I tamo su mi ubrzo u procesu dodijelili neki broj rezervacije ("maske" i proces su identični kao kod Šveđana, samo je jezik malo drugačiji) te mi je i tamo cijena "nabubrila" za Master, ali bitno manje. Još uvijek sam imao 10-tak eura manju cijenu nego kod Šveđana, tako da sam cijelu stvar proveo do kraja i - platio. Na kraju je bila rutinska obavijest da sam uspješno platio šaru te da ću e-ticket dobiti u roku od 24 sata.

Odoh na mail i imam kaj vidjet. Kao prvo, nekoliko mailova od šveđana (flightfinder.se) u kojima me upozoravaju kako nisam platio "svoju" kartu te da mi je rok za to do 23:30 večeras.

Nakon toga i nekoliko mailova od Norvežana, ali bez ikakvog broja rezervacije, bez PNR-a, a naročito bez broja e-karte. Štoviše, kažu ovaj puta da će doći za nekoliko dana, a ne u 24 sata. :facepalm:

Odoh nazad na stranicu www.flightfinder.no i pronađoh neku vrstu "My Bookings" stranice gdje se prijavih imenom i onim brojem što mi je bio pridružen tijekom procesa rezervacije. I, imam kaj vidjet. Tamo su mi se odmah otvorile dvije rezervacije, i norveška i švedska, samo što kod švedske crveno piše da je neplaćena. OK, ništa strašno, pomislih, idem dalje klikat norvešku rezervaciju i na svoje olakšanje vidjeh da mi se otvorila nekakva stranica viewtrip.travelport.com koja dosta podsjeća na checkmytrip.com. Tu vidjeh i PNR i rezervacijski kod (oba 6-znamenkasta), ali ne i broj e-karte.

S tim PNR-om odoh onda na KLM-ove stranice te se prijavih na njihov "My Bookings". Novo olakšanje - KLM zna za mene, sve je u redu. :top: (Doduše, i tu piše da još nemam e-ticket broj, ali doći će valjda i on, majku mu ... :rolleyes:)

I sad me je počelo kopkati .... Odoh nazad na flightfinder, kliknem na neplaćenu rezervaciju i ... šokiram se! :eek:

I neplaćena rezervacija mi ima sve čimbenike kao i plaćena - PNR i rezervacijski kod! Odem kod KLM-a - i tamo isto!!!! :eek: :eek:

Dakle, imam li ja to dvije karte na isto ime i prezime na istom letu ili u stvari (bez e-ticket broja) - nemam amam baš ništa? :misli:

Svi smo mi oduvijek veselo i masovno kod raznih OTA (najčešće notorno pokvarenog eDreamsa) simulirali kupovinu karata s lažnim podacima (ne iz obijesti, nego zato jer se najčešće tek na zadnjem koraku otkrije koliko te oderu za razne kartice), ali nikad mi nije padalo na pamet da OTA temeljme toga stvarno radi rezervaciju na tom letu!!! :facepalm:

I naravno, sad mi se po glavo počinju rojit misli i upitnici:

- Nije li nedolazak broja moje e-karte povezan s tom "dvostrukom rezervacijom"?

- Jesam li si abortiranom kupnjom kod Šveđana sjebo kupnju kod Norvežana?

- A kaj ako švedska bagra skuži da kod Norvežana ima broj moje kartice pa mi naplati i drugu kartu? (OK, ovo mi se čini nemogućim, ali sve do danas mi se činilo nemogućim i da abortirana simulacija kupnje s lažnim podacima može rezultirat pravom rezervacijom mjesta kod aviokompanije. :ne zna:)

- Kaj ako napravim 120 lažnih i abortiranih rezervacija za KLM-ov avion na ime Mujo Karonja? Hoće li avion biti "rasprodan"? :zubo:

- itd .... :misli:
nvnk

Post 23 Jul 2017, 09:50

Samo da završim, noćas u 3 je mailom došao broj e-karte. :top:
Maky
Been thanked: 3 times

Post 23 Jul 2017, 10:00

Ajde super
Prolaznica

Post 23 Jul 2017, 17:41

nvnk wrote:Samo da završim, noćas u 3 je mailom došao broj e-karte. :top:

Znači nisu se ostvarile tvoje sumnje u duple rezervacije, super!
collect moments, not things
nvnk

Post 23 Jul 2017, 18:47

Da, s obzirom na tajming, rekao bih da su baš čekali da vide hoću li platit drugu kartu ili ne. (Rok mi je bio do 23:30) Ta druga je sada, provjerio sam, otkazana. U svakom slučaju, i dalje sam iznenađen činjenicom da simulirana rezervacija rezultira stvarnom.
Nukac
Davorich

Post 24 Jul 2017, 07:41

Ništa čudno.
Kod mene na poslu ti isto tako kad ideš na službeni put rezerviraju 2-3-4 različite opcije, sve su s rezervacijskim kodom.
Na kraju kupe samo jednu kartu, ostale ukinu.
Ako se netko sjeća vremena kad su se karte kupovale u agencijama, bilo je isto tako. Rezervirao si kartu (ili čak i više njih), te si par dana prije puta došao platit za njih. Tek tad su tete rukom pisale one papiriće.
  • Information