Tko, što, kada, gdje, zašto... u književnosti
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 810 times
- Been thanked: 1542 times
Potpisi su za budale.
- MmeTipfeler
Ne obaziri se na Stitcha - on samo pazi na svoje jato.
Nego, prelazim na unakrsno ispitivanje: zbilja misliš na mač, pravi mač? Ili je to trubadurski utjecaj?
- gđa Karambol
Pitaj ga i zašto bi toga kojeg se ne smije ljubiti itko htio pogubiti. Što je napravio?
- MmeTipfeler
Vjerojatno je špijunska priča u pitanju, on i ona na suprotnim stranama, a mačevi su se u Drugom svjetskom ratu mogli naći u Japanu. Odbijam dalje nagađati dok ne dobijem kakav-takav odgovor.gđa Karambol wrote: ↑05 May 2017, 10:39Pitaj ga i zašto bi toga kojeg se ne smije ljubiti itko htio pogubiti. Što je napravio?
I zašto da ja pitam ako ti znaš?
- gđa Karambol
Zato jer ja ne znam.
Ali... s ovim Japanom si bacila sasvim novo svjetlo na tu pogubi me - poljubi me scenu.
Ali... s ovim Japanom si bacila sasvim novo svjetlo na tu pogubi me - poljubi me scenu.
Nije špijunska priča, iako ima i jedan takav element u njoj, mačovi su pravi. S mačovima ste na dobrom tragu.

Zar je u WW2 trebalo nešto specijalno napraviti?Pitaj ga i zašto bi toga kojeg se ne smije ljubiti itko htio pogubiti. Što je napravio?
what we've got here is failure to communicate
- MmeTipfeler
Zapravo zbirka više novela.
- MmeTipfeler
Jesu, likovima, vremenom i prostorom. Glavnina filma se bazira na jednoj noveli,a ostale su ukomponirane u nekim flešbekovima.
- MmeTipfeler
Ti si od onih koji gledaju filmove, a ja od onih koji čitaju knjige. Priznaj da si prvo pogledao film, a onda otkrio da je napravljen prema literarnom predlošku.
Idemo onda ovako: je li ovo pitanje (koga se smije pogubiti, ali se ne smije poljubiti) iz te novele? Odnosno, pogađamo li novelu ili zbirku? Kao zbirka, pale su mi na pamet Maughamove pripovijetke, ali one koje sam čitala nisu međusobno povezane tako kako ti opisuješ niti su vezane uz WWII.
DaMmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 11:51Ti si od onih koji gledaju filmove, a ja od onih koji čitaju knjige. Priznaj da si prvo pogledao film, a onda otkrio da je napravljen prema literarnom predlošku.![]()
Čini mi se da nije, iako sam to negdje čuo... možda u dotičnom filmuMmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 11:51Idemo onda ovako: je li ovo pitanje (koga se smije pogubiti, ali se ne smije poljubiti) iz te novele? Odnosno, pogađamo li novelu ili zbirku? Kao zbirka, pale su mi na pamet Maughamove pripovijetke, ali one koje sam čitala nisu međusobno povezane tako kako ti opisuješ niti su vezane uz WWII.
Nisam na prvu ubrao pravila ove igre, tek sam kasnije pažljivije pročitao prvi post
Sve tri priče su isprepletene kako sam prije rekao, i objavljene u noveli pod zajedničkim naslovom, da budem tako precizan. Po kojoj je snimljen film.
- MmeTipfeler
Aaaaargh! :imamo-li-smajlić-čupa-kosu:
Dakle, da rezimiramo: pogađamo asocijaciju koja možda jest, a možda i nije izrečena, i to ne u književnom djelu, nego u filmu. Zapravo pogađamo zagonetno djelce, a Haram izigrava Aleksandra Ujedinitelja.
No nećeš se tako lako izvući. I da ti nije palo nas pamet nestati dok ovo ne razriješimo!
Evo pitanja. Takozvana zbirka sastoji se od tri novele? Autor je Amerikanac? Muški rod.
Dakle, da rezimiramo: pogađamo asocijaciju koja možda jest, a možda i nije izrečena, i to ne u književnom djelu, nego u filmu. Zapravo pogađamo zagonetno djelce, a Haram izigrava Aleksandra Ujedinitelja.
No nećeš se tako lako izvući. I da ti nije palo nas pamet nestati dok ovo ne razriješimo!
Evo pitanja. Takozvana zbirka sastoji se od tri novele? Autor je Amerikanac? Muški rod.
Gledam ovo sa najvišeg reda dvorane za anatomiju.MmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 18:35Aaaaargh! :imamo-li-smajlić-čupa-kosu:
Dakle, da rezimiramo: pogađamo asocijaciju koja možda jest, a možda i nije izrečena, i to ne u književnom djelu, nego u filmu. Zapravo pogađamo zagonetno djelce, a Haram izigrava Aleksandra Ujedinitelja.![]()

- MmeTipfeler
Nemamo al imamo onaj :udara-čelom-po-zidu:
Tak je. A ko je taj Aleksandar?MmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 18:35Dakle, da rezimiramo: pogađamo asocijaciju koja možda jest, a možda i nije izrečena, i to ne u književnom djelu, nego u filmu. Zapravo pogađamo zagonetno djelce, a Haram izigrava Aleksandra Ujedinitelja.![]()
Sori, bio sam brutalno udaljen od kompa.MmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 18:35No nećeš se tako lako izvući. I da ti nije palo nas pamet nestati dok ovo ne razriješimo!
Tri vezane al opet odvojene priče, štajaznam jel svaka novela il su sve tri skupljene u novelu, diskutabilno je toMmeTipfeler wrote: ↑06 May 2017, 18:35Evo pitanja. Takozvana zbirka sastoji se od tri novele? Autor je Amerikanac? Muški rod.
hint: drž' se mačova
Ne i ne.
- MmeTipfeler
Odakle je pisac? Afrika.MmeTipfeler wrote: ↑07 May 2017, 05:46...
Šteta. Premda poznajem samo njegove romane, ne znam za novele. Koji kontinent onda? Europa, Azija, Australija?
- MmeTipfeler
-
- Information
-