Automehaničar ima autoritet zato što zna postići da mi proradi automobil koji maločas nije radio.Whereabout » wrote:Pitala bih te ja na nekim drugim primjerima smatraš li da "kasta ljudi" može i ima pravo odlučivati o tome kako je najbolje i "svima dobro", ali morala bih prizvati i ovu lekciju o revolucijama iz svojeg potpisa, i neke stare duhove, pa radije neću. Ne znam zašto imate problem s tim da znanstvenici, poput automehaničara, imaju autoritet u svojem području, a istodobno biste, možda i neopaženo, pristali na to da vas se uvjeri u kompetenciju na nekim drugim mjestima gdje je daleko više proizvoljna nego kod sociologa.
A nema automehaničar 'autoritet' zato što bi znao satima mljeti u autima, ili zato što 'zna' koliko sekundi treba nekom automobilu da ubrza do 100 na sat.
Rekoh ti, astrolog bi satima znao mljeti o natalnim kartama, no to ga čini autoritetom za natalne karte i točka. Kakav točno autoritet prizivaš sociolozima? Evo za pokus, izdvoji mi jedan moj pasus, ili jednu moju misao, za koju ti se čini da ide 'kontra' nečijeg evidentnog znanstvenog autoriteta, po uzoru na ovo gore s automehaničarima. Znači, gdje sam napravio nešto ekvivalentno situaciji gdje dođeš nekom automehaničaru i kažeš da 'misliš' da bi ovaj ventil trebalo staviti drugačije nego što ga je on stavio (a nemaš pojma o automobilima). Kažem ti da automehaničari i fizičari mogu na praktičnom primjeru dokazati ne samo svoje znanje, nego i praktičnu primjenu tog znanja. Koju to praktičnu primjenu ima 'znanje' onih likova iz Brainwasha 1/7 Haralda Eia (youtube it)? Meni se čini da imaju istu 'primjenu' koliko i horoskopi: da zabavljaju puk.