Rasprave i upiti o avionskim kartama, kompanijama i putovanjima avionom

Jer ja sam skitnica, daljine me vuku...
nvnk
Has thanked: 20 times
Been thanked: 58 times

Post 03 Apr 2018, 16:22

Budi pažljiva, postoji Naples i na Floridi. ;)

Lolita
Has thanked: 7 times

Post 03 Apr 2018, 21:13

Znam, znam. :)
Valjda zna i Agoda.:D
Nukac
Davorich
Has thanked: 6 times
Been thanked: 91 times

Post 03 Apr 2018, 22:02

Pa uvijek mozes provjerit lokaciju na karti. I udaljenost od Miamija. :rofl:
aaston
Been thanked: 2 times

Post 05 Apr 2018, 20:18

Da li ste doživjeli da vam na sigurnosnoj kontroli dozvole da unesete više od dozvoljenih 100ml tekućina s druge strane?

Jutros moja žena po svome uzme pola litre vode i tri pakiranja od 200ml čokoladnog milljeka. Za klince, neka popiju prije kontrole šta stignu jer smo kretali jako rano. Kako smo došli ipak smo normalno odmah na kontrolu, ja sam na to što ona nosi skroz zaboravio (a vjerojatno i ona).
Sjetio sam se tek onda dok sam sakupljao torbe i vidio ju kako joj policajka kopa po ruksaku. Nisam mogao dočekati da pred njom otplešem ples radosti i kažem joj ''jesam ti rek'o!''

Kad ono, ženska na kontroli je testirala vodu da vidi da li je to stvarno voda a 3x200ml ostaloga nije ni pogledala. Pustila ju je da prođe sa svime. :rolleyes:

Umjesto da ja pobjednički serviram ''jesam ti rek'o'' dobio sam da ja ''uvijek paničarim bezveze'' :gaah:

Šta se to dogodilo, da li je to postala praksa? Jer sjećam se da sam ja morao bacati konzervu od 120ml jer eto, ima tekućine unutra a da ne spominjem koliko puta su mi revno pregledavali bočice.
nvnk

Post 05 Apr 2018, 23:02

Ne ja osobno, ali iza mene je bila obitelj s klincem. Lik na kontroli je jednostavno instruirao oca obitelji da da klincu da otpije vode iz pune bočice od pol litre. Kad je ovaj to učinio - pustio je i obitelj i bočicu. :ne zna:

To je bilo lani, ak se dobro sjećam, FT.
Eric the king

Post 06 Apr 2018, 06:49

Mene su pustili sa vodom u zadru i zagrebu. U zadru cak nije nisti ni komentirao, dok u zgu rekao kak ne smijem i ja krenem bacit jer mi ostala u ruksaku skorz zaboravio da ju imam i kaze ajde prodji :ne zna:
Svaki drugi put kad bi nes imali letilo bi u smece :D
Prolaznica

Post 06 Apr 2018, 09:47

ovisi

jednom mi je prošla tekućina za impregniranje cipela (150ml) ...jednostavno je nisu pogledali

Prošli tjedan, vraćajući se iz Dublina, imali smo problema sa magnetićem koji je mini kugla ispunjena vodom (one kugle koje se zatresu pa lete pahuljice), mislim da nije bilo više od 5ml tekućine unutra. Našu je izvadio iz prtljage i temeljito je promotrio, a frendici su istu takvu i oduzeli.
collect moments, not things
nvnk

Post 06 Apr 2018, 10:00

Ipak smo od Uniteda dobili potpuni refund otkazanih aviokarata zbog one mećave (što je jedna posebna priča koju ću vjerojatno ovdje ispričat kasnije, kad nađem vremena), no za sada me samo zanima imamo li još dodatno i pravo na ikakvu kompenzaciju.

Naime, radi se o američkoj kompaniji i letu unutar američkog teritorija, dakle nikakve EU direktive tu ne vrijede.

A u Americi su prava putnika, kako se čini, bitno manja:

https://www.united.com/ual/en/us/fly/tr ... tions.html

For events outside of our control, such as weather, we may be able to help you find a local hotel at a discounted rate, but we do not cover hotel or meal expenses. If this situation applies to your travel, you can ask a United airport representative about discount hotel options.
Naravno da nam, čak i da nije bio totalni kaos u kojem je bilo nemoguće kontaktirati Unitedove "lokalne predstavnike" (o tome više u opisu procesa traženja refunda), ne bi ni na kraj pameti bilo da se po mećavi seljakamo tkoznakud u nekakav "discounted rate hotel", ostali smo u svojem u kojem smo i bili te morali onako ad-hoc pristat na lošiju sobu po višoj cijeni. :rolleyes:

Dakle, pitanje je: je li to - to ili se može još kaj iskamčit? :misli:

Osim brojnih europskih iskustava u sličnoj situaciji, ima li tko (iz prve ruke) i američka? :ne zna:
Nukac
Davorich
Been thanked: 91 times

Post 06 Apr 2018, 11:06

A da probaš preko airhelp ili nekih drugih stranica? Naime, onda se ne trebaš gnjaviti s aviokompanijom, nego oni sve uređuju. Doduše, pokupe 1/3 love.
Naime, ne znam jel se sjećate da sam prošle godine radi nevremena u Frankfurtu zakasnio na let za HR i ostao u FRA. Naravno, o trošku Lufthanse sam imao hotel i sve ostale pizdarijice.
No, ove godine su mi iz mytripa preko kojih sam kupio kartu poslali link na flightright, i da iako sam dobio sve te pizdarije u FRA, da svejedno imam pravo i na kompenzaciju.
E sad čekam kako će se to riješiti. Uglavnom, ako bude uspješno, kompenzacija bi bila 233 eur.
nvnk

Post 06 Apr 2018, 12:28

Odgovor od flightright-a, u skladu s očekivanjima:
We are very sorry, for this flight you are not entitled for compensation.

Unfortunately the EU regulation on passenger rights does not apply to your flight, because the departure airport of the affected flight was outside of the EU and the operating airline !operating_airline is not registered within the EU.
Inače, već sam za svoj portugalski slučaj išao preko njih i napravili su - jedno veliko ništa. :rolleyes: Po meni, oni "rješavaju" samo jednostavne "slučajeve" koji uopće nisu slučajevi i za koje si svatko sam može pomoći (i dobiti puni iznos kompenzacije, bez odbijanja njihove provizije). Čim je nešto malo kompliciranije, oni zakažu. :ne zna:
Gile
Been thanked: 6 times

Post 06 Apr 2018, 13:07

nvnk wrote:
06 Apr 2018, 12:28
Inače, već sam za svoj portugalski slučaj išao preko njih i napravili su - jedno veliko ništa. :rolleyes: Po meni, oni "rješavaju" samo jednostavne "slučajeve" koji uopće nisu slučajevi i za koje si svatko sam može pomoći (i dobiti puni iznos kompenzacije, bez odbijanja njihove provizije). Čim je nešto malo kompliciranije, oni zakažu. :ne zna:
Upravo tako. Ne dobiješ od njih nikakvu pravnu pomoć niti podršku, oni samo riješe jednostavnu administraciju i uzmu laku lovu. Drugim riječima pošalju email ili popune formu i čekaju, nešto što svatko može sam napraviti za 15 minuta. Meni je oduvijek bilo čudno zašto ljudi masovno uzimaju ove agencije, valjda jer je većinu strah da sami popune išta ili koji vrag. :ne zna:
aaston

Post 06 Apr 2018, 14:05

I ja sam se čudio kada je mlada žena dala ageciji da sređuje sasvim jednostavan slučaj. Kao, šta će se ona time gnjaviti. Trebalo je samo popuniti podatke i poslati. Ovako će više vremena izgubiti s nekim prepiskama i još će platiti proviziju za to. :samar:
thinkpink41

Post 06 Apr 2018, 14:47

nvnk wrote:
05 Apr 2018, 23:02
Ne ja osobno, ali iza mene je bila obitelj s klincem. Lik na kontroli je jednostavno instruirao oca obitelji da da klincu da otpije vode iz pune bočice od pol litre. Kad je ovaj to učinio - pustio je i obitelj i bočicu. :ne zna:

To je bilo lani, ak se dobro sjećam, FT.
naš mali je isto redovno morao otpiti iz svoje bočice i idemo dalje,prvi put mi je to bilo užasno čudno kad su nam rekli da mu damo piti da bi prošao kontrolu :zubo: ,poslije sam znala da će morati piti ako misli nositi svoju bočicu
aaston

Post 06 Apr 2018, 19:29

Kako provjeravaju ako nosiš pakiranje gela za tuširanje većeg od 100ml, treba se tuširati pred njima? :zubo:
Gile
Been thanked: 6 times

Post 07 Apr 2018, 11:11

Šta nije da je dozvoljeno prenijeti i veće bočice pod cabin ako putuješ sa malim djetetom. :misli: Znam da za bebu smiješ ponijeti sve što joj može trebati za vrijeme leta, sad ne znam do koliko godina je to dozvoljeno. Mislim da u ovom konkretnom slučaju toleriraju jer su djeca a srce im na kontroli meko pa eto. :cerek:

A na security-ju nisu baš toliko revni u poslu koliko bi možda trebali biti. Ovisi na koga naletiš. :ne zna: Na primjer smije se nositi samo jedan upaljač u cabin i on bi morao biti također u toj plastičnoj vrećici. Ja godinama putujem i još nikada nisam to napravio a imao sam često puta i više od jednoga pa i u predanoj prtljazi što se također ne smije. Sa druge strane znali su me zajebavati za one snowball suvenire, kao mora i to biti plastičnoj vrećici jer je tekućina. :rolleyes:

A ovo sa otpijanjem gutljaja nije samo na aerodromima, doživio sam to čak i na ulazima u neke muzeje npr. u Kini, valjda da im pokažeš da nije u boci neka kiselina što li. :ne zna: Isto tako znali su mi tamo uzimati upaljače.
_A_

Post 14 Apr 2018, 18:41

Da napisem nekoliko osvrta o mojim dojmovima aviokompanija:

Australija low cost vs Qantas - Virgin
Prvo sam planirao po australiji uzet njihove low costove Jetstar (Qantasov low cost) i/ili Tigerair (Virginov low cost) jer sam vidjao nekih ludih ponuda, tipa SYD - MEL ~10 AUD. I imaju oni hrpu nekih promocija (sjecam se da ima neki Friday sale redovno), ali posto sam isao u spici sezone (Bozic - NG), nista od toga, ukratko nisam nasao nista sto vrijedi spomena tako da sam zavrsio s maticnim kompanijama jer su bile cijene iste. Za gradove poput Melbournea ili Brisbanea gdje ima vise aerodroma u blizini, ako uzmete low-cost obavezno pogledajte koliko vas kosta put do aerodroma i nazad jer mogla bi usteda na low cost letu brzo nestati...

Ovo je jako praktican vodic kako dodji sto jeftinije na aerdrom (javnim prijevozom): http://www.traveller.com.au/secret-rout ... lia-10oqnj
Dodatno, ugostiteljske cijene na aerodromima su iste/priblizne kao i u gradu, tako da slobodno mozete planirati nesto pojesti tamo dok cekate let da ne gubite vrijeme u gradu

Qantas smo koristili na liniji ADL - MEL - CBR (Canberra) i dobili smo vaucer od 30AUD za hotel (ne znam minimum potrosnje), tako da smo hotel od 90AUD skinuli na 60AUD, i lijepo je posluzilo za smanjenje troska smjestaja u Canberri (nisam uopce ocekivao vaucer, niti sam imo pojma da se ima pravo na to :D). Qantas ima In Flight Entertainment preko aplikacije koju skinete iz Storea i spojite se na wi-fi u zrakoplovnom modu rada, ali IFE nemaju u Dashevima (QantasLINK). Usluga hrane/pica na svim letovima, prtljaga ukljucena u cijenu.. Qantasove milje mozete claimat na Avios ili Emirates, sto isto bude prednost.

Virgin smo koristili SYD - BNE - MEL - ADL, kompanija je korak iznadlow costa (nisam letio s europskim i americkim Virginom tako da sam ocekivao uslugu blizu Qantasu), usporedio bih ga s Brittishem kod nas, sve se placa osim vode, ali najzabavnije mi je bilo neko suludo pravilo da posluzuju besplatno pice (piva, vino, sok) samo na letovima koji su na rasporedu izmedju 17 i 19 sati :D. Prtljaga ukljucena u cijenu, takodjer postoji isti sistem IFE.

Qantas mi ima bolju uslugu od Virgina, tako da ako su cijene iste preporucio bih Qantas. Low costovi mogu biti jeftiniji ako ne morate uzeti prtljagu, ali s prtljagom cijene se priblizavaju.
_A_

Post 14 Apr 2018, 18:59

A sad da se osvrnem na United i kupovinu karata kod njih... Ako niste znali, mi iz RH ne mozemo kupiti kartu direktno od Uniteda, tj. preko njihovog weba.

Na Unitedovoj trazilici sam nasao za ljeto karte koje su mi odgovarale. Te karte nisu bile vidljive nigdje drugdje (Momondo, Expedia, Rumbo, cak ni Google flights ih nije nalazio) tako da sam bio osudjen na kupovinu preko Uniteda, ali nisam u tom trenu to smatrao problemom...

Na unitedovoj stranici (konkretno na americkoj) odaberu se karte, cak i mjesta u avionu, i prije placanja treba navesti detalje na koga glasi racun, ALI na popisu zemalja nema Hrvatske (ni nikoga iz "regiona" - to dovoljno govori koliko im je stalo do ovog cijelog trzista :D), ali ima Antigua & Barbuda, Honduras, Nikaragva :D.
Posto sam u to vrijeme bio u Nizozemskoj odlucio sam to tamo rijesiti, prvi pokusaj je bio platiti hrvatskom kreditnom karticom a koristeci trenutnu adresu u Nizozemskoj, to nije proslo (ocekivano). Onda ih zovem na njihov broj u Nizozemskoj da vidimo el mogu to srediti preko telefona, gdje mi prvo govore da oni to uopce ne rade (wtf, pise na internetu da je to broj za rezervacije?!?), nego da zovem na Schiphol i tamo si kupim kartu ?!?, nakon sto smo utvrdili da oni ipak to rade, dodaje se provizija od 25€ po putniku za rezervaciju telefonom ali kao moze se skinut prilikom placanja. Na kraju se s njima dogovorim da dodjem na aerodrom to platit kada idem doma. Kada sam dosao na Schiphol poceo sam traziti njihov ured, da bi ispalo da oni uopce nemaju ured na aerodromu (tako da je ova na informacijama izvalila jos jednu glupost koju sam ja popusio :) ), i tamo njihov voditelj smjene mi je rekao da oni vec duze vrijeme ne rade prodaju?!?.

Na kraju je bila jedina opcija naci osobu koja ima karticu iz drzave s ove liste i zamoliti za placanje: https://www.united.com/web/en-US/conten ... untry.aspx
Korisnicka sluzba (preko maila) je izrazila zaljenje, ali da ne mogu raditi na racune za RH jer nesto nisu kompatibilini s nasim propisima, bla bla bla.... Ukratko boli ih briga za nas, samo ne znam cemu im sluzi code-share s nasom CA
nvnk

Post 14 Apr 2018, 22:37

_A_ wrote:
14 Apr 2018, 18:59
A sad da se osvrnem na United i kupovinu karata kod njih... Ako niste znali, mi iz RH ne mozemo kupiti kartu direktno od Uniteda, tj. preko njihovog weba.
Ovo, naravno, nije istina, ako odeš na temu "Danas sam kupio kartu za" vidjet ćeš moj upis od 21.2.2018 (prije manje od dva mjeseca) u kojem prijavljujem da sam kupio Unitedovu aviokartu Newark - Fort Lauderdale. Učinio sam to na Unitedovoj web stranici. :ne zna:
_A_ wrote:
Na unitedovoj stranici (konkretno na americkoj) odaberu se karte, cak i mjesta u avionu, i prije placanja treba navesti detalje na koga glasi racun, ALI na popisu zemalja nema Hrvatske ...
Ako malo bolje gledaš polja koja se ispunjavaju, samo neka su označena crvenom zvjezdicom i samo ta su obvezatna. Padajući izbornik o kojem govoriš i u kojem uistinu nema Hrvatske nije označen crvenom zvjezdicom i stoga nije obavezan. Ja ga nisam dirao te je on zato ostao u defaultnom stanju ("Austrija" jer sam ušao preko austrijske, a ne američke stranice, kako bi mi naplata bila u eurima te kako bih na taj način izbjegao konverziju).

A red iznad tog padajućeg izbornika tri su polja s crvenom zvjezdicom, dakle obvezatna. Ono srednje, između grada i poštanskog broja piše da u njega moraš upisat "State/province/region/country". E, tu sam upisao "Croatia". ;)

I sve je bilo u redu ne samo s kartom i njezinom naplatom, nego i s kasnijim refundiranjem (na tu kreditnu karticu) nakon što mi je karta bila otkazana. (Zbog oluje su taj dan svi letovi iz NYC bili otkazani.)
_A_ wrote:
Kada sam dosao na Schiphol poceo sam traziti njihov ured, da bi ispalo da oni uopce nemaju ured na aerodromu ....
Da, ovo mogu potvrdit da je situacija u Americi. United je poukidao i pozatvarao (skoro) sve svoje urede i ticket office po gradovima i po aerodromima i sada checkin šalteri po aerodromima imaju ulogu (i) ticket officeova. Sjajno za rezanje troškova, ali teška kurčina za odnos s klijentima/putnicima, jer sad, ako imaš bilo kakvu kompliciraniju stvar, ovisiš o razini nadrkanosti babuskara na šalterima. :rolleyes:

Uglavnom, mi smo uspjeli običan zahtjev za refundaciju karata nakon što su nam iste bile otkazane od strane Uniteda fajlirati tek iz trećeg pokušaja. U New Orleansu, nakon što su nas (na Unitedovim checkin šalterima) poodjebavali u Buffalu i u Fort Lauderadaleu. (OK, u Buffalu smo i sami požurili otići nakon što smo saznali da smo na krivom aerodromu, ali u FLL je bio najklasičniji mogući bezobrazni odjebaus.)
_A_

Post 15 Apr 2018, 13:49

nvnk wrote:
14 Apr 2018, 22:37
Ovo, naravno, nije istina, ako odeš na temu "Danas sam kupio kartu za" vidjet ćeš moj upis od 21.2.2018 (prije manje od dva mjeseca) u kojem prijavljujem da sam kupio Unitedovu aviokartu Newark - Fort Lauderdale. Učinio sam to na Unitedovoj web stranici. :ne zna:
Ne znam, ja mogu rec da za kombinaciju hrvatski Diners + prava adresa u Nizozemskoj ne prolazi. Budem probao tvoju foru s Austrijom, za neku rutu u SAD-u mi United ispada najbolji deal, pa cu probati ponovno.

Evo i odgovora od supporta, inace velika pohvala supportu jer odgovaraju stvarno brzo:

Thank you for contacting United.com Web Support.
I do apologize however due to local credit card billing or government requirements credit cards from Croatia are not accepted as a form of payment. Please visit https://www.united.com/ual/en/us/fly/re ... tries.html for a list of countries you can purchase tickets online at www.united.com .
Ako malo bolje gledaš polja koja se ispunjavaju, samo neka su označena crvenom zvjezdicom i samo ta su obvezatna. Padajući izbornik o kojem govoriš i u kojem uistinu nema Hrvatske nije označen crvenom zvjezdicom i stoga nije obavezan. Ja ga nisam dirao te je on zato ostao u defaultnom stanju ("Austrija" jer sam ušao preko austrijske, a ne američke stranice, kako bi mi naplata bila u eurima te kako bih na taj način izbjegao konverziju).

A red iznad tog padajućeg izbornika tri su polja s crvenom zvjezdicom, dakle obvezatna. Ono srednje, između grada i poštanskog broja piše da u njega moraš upisat "State/province/region/country". E, tu sam upisao "Croatia". ;)
Bas sam pogledao ponovno, pise bez R, " State/province/region/county* "
A drzava nema * jer je padajuci izbornik, i nesto MORAS odabrati, te ne treba * kao obavezno polje (pogotovo sto nema Other)

Mislim super za tebe, i ovo je dobra informacija da drugi znaju kako obici ovo (glupo) pravilo kompanije.

Za kraj, kojom si karticom platio? Mozda je u tome caka?
nvnk

Post 15 Apr 2018, 15:14

_A_ wrote:
15 Apr 2018, 13:49
Bas sam pogledao ponovno, pise bez R, " State/province/region/county* "
Ne da mi se provjeravat, ali vjerujem ti, dakle uspio sam uplatit zahvaljujući previdu. :rofl:

Još jednom da ponovim: Sve je bilo OK, čak mi je i reklamacija/refund na tu karticu prošao. :ne zna:
_A_ wrote:
15 Apr 2018, 13:49
Za kraj, kojom si karticom platio? Mozda je u tome caka?
Platio sam Mastercardom. To što je slovenski samo stvar čini još gorom po mene (a boljom/povoljnijom po tebe) jer em' ni Slovenije nema na izborniku jednako kao ni Hrvatske, em' mi je billing country različit od zemlje sjedišta banke.

Uglavnom, jednu stvar te moram ispravit:

Nije istina da se "ne može platit hrvatskom karticom", nema ama baš nikakve softverske zabrane na kartice iz Hrvatske, Slovenije ili bilo koje države nenavedene u padajućem izborniku. Jedino se ne može prijaviti Hrvatska kao država adrese naplate. :ne zna:
neno1966
Has thanked: 2 times

Post 15 Apr 2018, 17:05

nvnk wrote:
15 Apr 2018, 15:14
Platio sam Mastercardom. To što je slovenski samo stvar čini još gorom po mene (a boljom/povoljnijom po tebe) jer em' ni Slovenije nema na izborniku jednako kao ni Hrvatske, em' mi je billing country različit od zemlje sjedišta banke.

Uglavnom, jednu stvar te moram ispravit:

Nije istina da se "ne može platit hrvatskom karticom", nema ama baš nikakve softverske zabrane na kartice iz Hrvatske, Slovenije ili bilo koje države nenavedene u padajućem izborniku. Jedino se ne može prijaviti Hrvatska kao država adrese naplate. :ne zna:
Općenito jest činjenica da ponegdje hrvatske kartice ne prolaze dok strane prođu bez problema. Govorim o POS-ovima ne online a zašto je to tako... :ne zna:
Rekao bih da je u tvom slučaju to bilo presudno što nije bila hrvatska kartica.
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
nvnk

Post 15 Apr 2018, 18:02

neno1966 wrote:
15 Apr 2018, 17:05
Općenito jest činjenica da ponegdje hrvatske kartice ne prolaze dok strane prođu bez problema. Govorim o POS-ovima ne online a zašto je to tako... :ne zna:
Rekao bih da je u tvom slučaju to bilo presudno što nije bila hrvatska kartica.
Čekaj malo, pa on nije ni pokušao uplatit hrvatskom karticom. Jednostavno je odustao nakon što nije mogao prijavit Hrvatsku kao državu u kojoj mu stiže račun. :ne zna:
neno1966
Has thanked: 2 times

Post 15 Apr 2018, 18:16

nvnk wrote:
15 Apr 2018, 18:02
Čekaj malo, pa on nije ni pokušao uplatit hrvatskom karticom. Jednostavno je odustao nakon što nije mogao prijavit Hrvatsku kao državu u kojoj mu stiže račun. :ne zna:
Ako sam dobro shvatio nisi ni ti pokušao a kako je dobio napismeno da ne može sumnjam da bi prošlo :ne zna:
Kako god, činjenica je da su hrvatske kartice ponekad problematične.
I don't spend a nickel, if I can help it, unless it somehow profits my mileage account ... The miles are the goal.
_A_

Post 15 Apr 2018, 19:43

nvnk wrote:
15 Apr 2018, 18:02
Ne, probao sam platit hrvatskim Dinersom, koristeci adresu u Nizozemskoj (koja je bila postojeca i tocna), ali me odbilo.

Onda sam pitao sta i kako, iako Unitedov support na telefonu i uzivo na aerdromu je blago receno katastrofa. Apsolutno ih nije briga sto im zelis dat novce :facepalm:
nvnk

Post 15 Apr 2018, 21:04

_A_ wrote:
15 Apr 2018, 19:43
Ne, probao sam platit hrvatskim Dinersom, koristeci adresu u Nizozemskoj (koja je bila postojeca i tocna), ali me odbilo.
Huh, čekaj malo, hrvatski Diner si otvorio na nizozemsku adresu? I na nju ti stižu računi? :misli:
  • Information