Jezikoterija
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 793 times
- Been thanked: 1512 times
No znam da je neke stvari koje smo sretali u praksi iskoristila predlažući dopune i izmjene pravopisa.

Istini za volju, ne znam je li takvo što uopće napisala; riječ je o mojim bilješkama s lektorskih sastanaka koje je razmjerno često organizirala Maja Matković. Znala je dovesti i ljude s Instituta za jezik i jezikoslovlje, ali daleko rjeđe. Uglavnom smo se za pomoć utjecali profesorici Opačić. Sjeli bismo svi zajedno, svatko bi izvukao svoja pitanja pa bismo raspravljali o nejasnoćama iz gramatike i pravopisa. Ta su nam sijela bila dragocjena jer je rupa u sustavu bilo mnogo.Zekoslawa » wrote: E jebga, nađe se, nađe se... Jel se našlo tu u ovome šta sam linkala? Nije. Nema. Njanke da je spomenuo drugaricu. Nemoj po Hrasti udarati, nije on to zaslužio. A Opačićevu uza sav trud nigdje ne nađoh da tako zbori. Imadem tu jedan njezin uradak, o ženskim prezimenima ni slovca, a dabome nema ništa ni po netu. I šta sad, šta, da ti vjerujem na riječ? Mislim, mogu, al znaš da mi nije svojstveno.![]()
No znam da je neke stvari koje smo sretali u praksi iskoristila predlažući dopune i izmjene pravopisa.
Ne čudi me to. Znaš kako se veli, mladost - ludost.Zekoslawa » wrote:Al dobro, eto, sad kad ti se i Tipfelerka pridružila, postaje očito da je stvar u tome da vama gerijatriji bolje sjeda dekliniranje.
Potpisi su za budale.
Sektaši!Stitch » wrote:
Istini za volju, ne znam je li takvo što uopće napisala; riječ je o mojim bilješkama s lektorskih sastanaka koje je razmjerno često organizirala Maja Matković. Znala je dovesti i ljude s Instituta za jezik i jezikoslovlje, ali daleko rjeđe. Uglavnom smo se za pomoć utjecali profesorici Opačić. Sjeli bismo svi zajedno, svatko bi izvukao svoja pitanja pa bismo raspravljali o nejasnoćama iz gramatike i pravopisa. Ta su nam sijela bila dragocjena jer je rupa u sustavu bilo mnogo.
No znam da je neke stvari koje smo sretali u praksi iskoristila predlažući dopune i izmjene pravopisa.![]()
Moralo bi bit da je negdje to pribilježila naša Niveska, nema toga čime se ona nije pozabavila, a mocijskim se parovima pogotovo bavila, pa je negdje valjda i prezimenima. U "Reci mi to kratko i jasno" ima samo nešto sitno o ženskim prezimenima na -a, o ovome ništa. Ja ću svakako potražiti, pa i mejlati joj ako treba.
To i Katičić kaže.
- Stitch
- Head Honcho
Ostaju oni primjeri o kojima se nisi očitovala.
Jovanović u finalu. Filipović u Ameriku. Mogu ih nizati do preksutra.
Kako su najbolji naslovi oni od tri riječi - suprotno dakle od onoga što radi EPH - tu razmjerno često može doći do zabune. Je li u finalu Jovanović ili Jovanovićeva?
Kako su najbolji naslovi oni od tri riječi - suprotno dakle od onoga što radi EPH - tu razmjerno često može doći do zabune. Je li u finalu Jovanović ili Jovanovićeva?
Potpisi su za budale.
A gle, Talijani su imali obicaj mecati clan ispred zenskog prezimena. Sad to vise nije preporucljivo, a njima je jos teze nego nama jer im se ni participi ne slazu uvijek sa subjektom. Pa su zivi. Izaziva dvojbe, da. I bilo bi jasnije da se razlikuje, da. Ali nije u jeziku sve motivirano jezicnom ekononijom i unutarrnjom logikom, to znamo oboje.Stitch » wrote:Ostaju oni primjeri o kojima se nisi očitovala.
- Stitch
- Head Honcho
Katkad ne stane, osobito ako je riječ o vijestima u stupcu.Euklid » wrote:Ja bi napiso Ana Jovanovic u finalu... i jos bi je dekliniro ako treba...
Lako je kad nisi ograničen prostorom. Ali problem je što često jesi. I prostorom i estetikom.
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Oni koji druge prozivaju da ništa ne jebu najčešće vape za dobrom jebačinom. Aksiom.miky0 » wrote:A da konacno pocnete, umjesto slova, jebavat nesto konkretno?
Potpisi su za budale.
- Stitch
- Head Honcho
Zec, ti si lijepo, pametno i obrazovano djevojče. Ali braniš neobranjivo jer si tvrdoglava.Zekoslawa » wrote: Ali nije u jeziku sve motivirano jezicnom ekononijom i unutarrnjom logikom, to znamo oboje.
Bit je svakoga jezika komunikacija. Komunikacija, a ne borba za ljudska prava. Društvene probleme rješavaš djelujući u društvu, a ne djelujući u jeziku. K tomu, kakav je to feminizam ako ga ugrožava jasnoća i jednostavnost, ha?
Potpisi su za budale.
Aj aj, nemoj sad i ti tu nesto trkeljat o fenimizmu, vi's kako je felixx najebaStitch » wrote:
Zec, ti si lijepo, pametno i obrazovano djevojče. Ali braniš neobranjivo jer si tvrdoglava.
Bit je svakoga jezika komunikacija. Komunikacija, a ne borba za ljudska prava. Društvene probleme rješavaš djelujući u društvu, a ne djelujući u jeziku. K tomu, kakav je to feminizam ako ga ugrožava jasnoća i jednostavnost, ha?
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
I to se da sredit... npr:Stitch wrote:
Katkad ne stane, osobito ako je riječ o vijestima u stupcu.
Lako je kad nisi ograničen prostorom. Ali problem je što često jesi. I prostorom i estetikom.
Ana Jovanovic... izdeklinirana.
Sve je jasno... dovoljan je naslov, ostatak vijesti nije ni bitan...
'if you fall, i'll be there' (floor)
- Stitch
- Head Honcho
Bivša srpska tenisačica; trenirao ju je naš Nikola Pilić.
Ali imenjakinja joj Ivanović daleko je... deklinabilnija.
Ali imenjakinja joj Ivanović daleko je... deklinabilnija.
Potpisi su za budale.
A gdje ti je jasnoća i jednostavnost u tome da inzistiraš na oblicima koji su odavno obilježeni? Misliš da time olakšavaš čitatelju? I evo, imaš situaciju da nemaš samo jednu Jovanovićku koja bi mogla biti u finalu, recimo. Vidiš da Euklid nije na prvu znao koga mu je deklinirati.Stitch » wrote:
Zec, ti si lijepo, pametno i obrazovano djevojče. Ali braniš neobranjivo jer si tvrdoglava.
- Stitch
- Head Honcho
Netko je tu nešto pomiješao, a taj netko nisam ja.Zekoslawa » wrote: A gdje ti je jasnoća i jednostavnost u tome da inzistiraš na oblicima koji su odavno obilježeni? Misliš da time olakšavaš čitatelju? I evo, imaš situaciju da nemaš samo jednu Jovanovićku koja bi mogla biti u finalu, recimo. Vidiš da Euklid nije na prvu znao koga mu je deklinirati.Dakle, štaš onda? Metnit ćeš inicijal, poslužit ćeš se neverbalnim sredstvima, kao što je recimo fotografija... Eto, sve to isto možeš činiti i inače. A osim toga, novinski članci tek su mali dio sveukupne komunikacije, imaš i znanstvene tekstove i književne i ove i one, a u njima se uglavnom dekliniranje već odavno vidi obilježenim.
Ana Jovanović. Ana Ivanović. Jovanović. Ivanović. Hoćeš matematički? Može. Jovanović ≠ Ivanović.
Navodne bilješke dokazuje praksa u novinama koje spomenuh. Da mi se dâ tražiti, lako bih našao primjere. Dobro, Matkovićeva je otišla, otišlo je i 15-ak lektora pa stvar vjerojatno više nije toliko sustavna i uočljiva - ali postoje arhivi u kojima se čuvaju tekstovi iz prilično dugog razdoblja.Zekoslawa » wrote:I sve u svemu, ja uza sav trud nikako da se domislim koje su to situacije u kojima bi mi bilo toliko potrebno posegnuti za tim oblicima i u kojima bih proklinjala feminizam i borbu za ljudska prava što se petljaju u jezik.Vjerojatno je upravo to razlog što nitko nigdje ne preporučuje te oblike (navodne bilješke sa sastanaka masona ne računaju se, pics or it didn't happen
) - ono, baš moš bez njih, skroz moš.
Potpisi su za budale.
A di su one šibenske međupalatativne(sam san se ovoga sitijaZekoslawa » wrote:Tko prvi počne pričat di se najpravilnije govori - magarac!![]()
Ma kome se lakše šaltat, ti zlo malo? Oti splitski paštroć je čudo neviđeno od čega je to sve sklopljeno, od mjesta naglaska, pa do tih čudesnih duljina. To nije više ni čakavski, ni novoštokavski, to je neko čudo samoniklo. I ne beru, brate mili, uopće ne beru da imaju čudnu akcentuaciju, ne bi to bog.Onda imaš Šibenik, di je naglasak aj skoro pa školski, ali sažderu vokale. Pa dođe Zadar di ima viška vokala, a i sve manje sliči štokavskoj melodijskoj akcentuaciji. Dubrovnik nije Dalmacija, a sve ovo između ionako su ili vlaji ili boduli ili pokondirene tikve. Ukratko, rugala se sova sjenici...
Pa to nastaje kad izideš vokale. A vokali se jedu ako su iza naglaska. A iza naglaska su jer je naglasak prešao na proklitiku, dakle nije više na prvom slogu Šibenika, nego je ošo na "iz". A onda pak slijedi:
iz Šibenika -> iz Š'ben'ka -> jednačenje po zvučnosti z/s -> is Šbenka -> jednačenje po mjestu tvorbe s/š -> iš Šbenka -> ispadanje suglasnika š = išbenka -> jednačenje po zvučnosti š/ž -> ižben'ka.
iz Šibenika -> iz Š'ben'ka -> jednačenje po zvučnosti z/s -> is Šbenka -> jednačenje po mjestu tvorbe s/š -> iš Šbenka -> ispadanje suglasnika š = išbenka -> jednačenje po zvučnosti š/ž -> ižben'ka.
-
- Information
-