Što kuhate? (recepti i sličke poželjni)

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
baja

Post 03 May 2012, 13:46

Mulica » wrote: al znam da je jako ukusan! :cerek:
iskreno, meni je malo dozlogrdio u djetinjstvu :D

ali sad kad mi se dijete oduševilo i nakon vremenskog odmaka, opet mi je super
a imam u dvorišu jedno stabalce bazge pa kad je već pred nosom da ga i iskoristim
batate još nisam probala!
najbolje su mi same, ispečene u foliji
ne bi nikad pomfirt napravila od njih

Bios & Bo, nemate pojma :o :zubo:

Mulica

Post 03 May 2012, 13:58

bajo, evo, recept za sok od bazge, bez kuvanja samo natopljeno:

http://recipeci.com/sok-od-bazge/6843/
meg ti je glupa!!! :xlux:
Mulica

Post 03 May 2012, 14:04

SOK OD BAZGE 1
POTREBNO:
40 cvjetova bazge
5 dl hladne vode
3,5 kg šećera
10 vrećica limunske kiseline
NACIN PRIPREME:
Cvijetove zove prelijemo sa hladnom vodom i ostavimo da stoji 24 sata. Nakon toga procijedimo ovo kroz duplu gazu, dodamo šećer i limunovu kiselinu pa miješamo dok se šećer otopi. Kad se šećer otopi sipajte ga u čiste boce, dobro zatvorite i spremite do upotrebe.

SOK OD BAZGE 2
22 cvjeta bazge (zove)
4 dkg limunske kiseline
2 l vode
1-2 limuna narezana na ploške koji se ubacuju u tekućinu radi arome
na kraju dodati:
2 kg secera
Sve sastojke osim secera promješati i ostaviti na suncu 2 dana pa procjediti kroz gazu i dodati 2 kg secera.Dobro promješati i čekati da se sav secer otopi. Napuniti u boce (flase).

Može se dodati i mljeveni limun a onda sok već sliči na limunadu.

SOK OD BAZGE 3
5 kg šećera prokuhajte u 5 l vode. Nakon što se ohladi prelijte preko 40 cvjetova bazge. Dodajte 5 limuna izrezanih na kriške i 4 dkg limunske kiseline. Nakon što ste to pustili da odstoji 48 sati, procijedite. Prije uporabe sirup razrijedite sa vodom u omjeru po želji!

ovo sam pronasla na netu

Sirup od bazge 1
Sastojci
4 kg šećera
1/2 kg limuna
35 cvjetova bazge
4 litre vode
12 dag limunske kiseline
Priprema
2 l vode, bazga, 2 kg šećera i sitno izrezani limun pomiješaju se i puste stajati 24 sata uz povremeno miješanje. Zatim se procijedi i doda još 2 kg šećera, 2 l vode i 12 dag limunske kiseline. To stoji 24 sata uz povremeno miješanje, a onda se stavi u boce

Sirup od bazge 2
Sirup od sambuka (bazge) (napici),
Specijalitet kvarnerske kuhinje
Sastojci:
za 6 l sirupa:
45 cvjetova sambuka
3 kg šećera
3 l vode
4 veća limuna
Opis:
Cvjetove sambuka namočimo u 3 litre vode i pustimo preko noći. Drugi dan procijedimo. Stavimo u tekućinu narezani limun i šećer, te više puta preko dana promiješamo. Sve skupa pustimo da stoji još jednu noć. Procijedimo, prokuhamo 2-3 minute, pustimo da se ohladi i punimo u boce. Za piće razrijedimo vodom i pijemo rashlađeno.

c/p otamo! glupo mi stavljat link :ne zna:
baja

Post 03 May 2012, 14:13

Mulica » wrote:....
c/p otamo! glupo mi stavljat link :ne zna:
:cerek: :grli:

doduše, mogla si mi onda reći da ne povirivam gornji link :o
časak dok sam pogledala, ti si već iskopala alternative

mislim da ću preskočiti limunku kiselinu i zamrznuti sok u flašicama od pola litre
još da je naći dobrih limunova u ovo doba....
klonka

Post 03 May 2012, 15:02

Morticia » wrote:Bljaaaaaaaaaaaaaak!!!!!!!!!!! :mama: :mama: :mama:

Jedino što ide u juhu su knedle od griza, cancarela ili ona tanka, najtanja paštica, po mogućnosti domaća. :o
Ili ništa. :o Najgore mi je u juvi vidit te stvari koje se trebaju grist. :o Ali kad već idu, onda ide ovo šta si ti napisala s tim da cancarele volim samo kad su guste i debele, a ne kad se razvlače kroz cjedilo. Plus još riža u riblju, može i u juvu od pomidora. I matzo knedle, nešto najfinije ikad, ali za to se treba dočepati brašna.
gonj špadi
*jezebel*

Post 03 May 2012, 15:17

mulice, ti koja si za hokaidicu cula od mene :raspa:, ako vec hoces komentar na svoju juhu, evo ga:

kruh mi je ovdje redundantan. btw, sezam si ovdje, pretpostavljam, skrto posula samo za potrebe slikanja. dzaba ti je, znam da nema okusa. :durica: :D tostiraj ga i stucaj. :) (-> psiho).

meni je sezam prilicno dosadio pa ga stavim samo onom mom, a sebi volim bucine sjemenke, pistacije, tostirane sojine, a pasu i bademi...

ontopicnije: narezani hladni ostaci pecene piletine. uz to svjezu crvenu papriku i tikvice narezane na vrlo debele ploske (zapravo su vise komadi nego ploske) uvaljam u maslinovo ulje i zacine i bacim u veliku vrucu tavu s poklopcem. svjeza grapolo rajcica i eto ti brzog rucka. pretoplo je postalo, zaboravila sam koliko me moze ugrijati obicna zarulja.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
ombia

Post 03 May 2012, 16:12

Sok od bazge mi izaziva teze traume iz djetinjstva.
Mulica

Post 03 May 2012, 16:36

baja » wrote: :cerek: :grli:

doduše, mogla si mi onda reći da ne povirivam gornji link :o
časak dok sam pogledala, ti si već iskopala alternative

mislim da ću preskočiti limunku kiselinu i zamrznuti sok u flašicama od pola litre
još da je naći dobrih limunova u ovo doba....
pa ja ti uvik više virujem blogericama i njihovim isprobanim receptima, slikama i preporukama! :zubo:
a ovo sam ti samo dala još par alternativa...ja volim vidit više recepata, pa iz svakog ubacim ono što se meni sviđa, pa nastane novi, moj, recept!

što se limuna tiče, navodno bazga sama po sebi i nije nešto...pa se uvik dodaje nešto u sok, zbog toga je limun! pa ako ćeš preskočit kiselinu, dodaj malo više limuna :ne zna:
Mulica

Post 03 May 2012, 16:44

*jezebel* » wrote:mulice, ti koja si za hokaidicu cula od mene :raspa:, ako vec hoces komentar na svoju juhu, evo ga:

kruh mi je ovdje redundantan. btw, sezam si ovdje, pretpostavljam, skrto posula samo za potrebe slikanja. dzaba ti je, znam da nema okusa. :durica: :D tostiraj ga i stucaj. :) (-> psiho).
sezam sam popekla na tavi, al ne previše...za potrebe slikanja sam stavila manje, za potrebe hranidbe sam natrpala još duplo toliko :zubo:
tuckala ga nisam, nemam mužar, a nemam ga di drugo, jer mi leti na sve strane! :ne zna:

i p.s. možda jesam čula od tebe, al je moja daleko bolja od tvoje :raspa:

:B
*jezebel*

Post 03 May 2012, 17:05

obozavam sok od bazge. :cerek: :cerek: :cerek: jedino je bed sto ga sama ne pravim, a za sokove po placevima i gastrosajmovima cesto ne mozes biti siguran u sastav. naime, volim kad se stavlja limun, a ne sama limunska kiselina. isto tako, nisam fan spricanog limuna. :crying: rijetko ga kupujem pa mi ne pada na pamet gdje bih mogla uzeti sok kod kojeg sam sigurna u sastav, a ne kosta k'o svetog petra kajgana. pa ono... ako netko bude imao preporuku neke bakice, opg-a, ducana... :trep: u obzir dolazi sve od zagreba do brezica. :o
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
ombia

Post 03 May 2012, 18:04

Bitno je i dal bilje raste uz prometnicu ili ne. Izasla nedavno nova studija da trend urbanih malih vrtova usred gradova :zubo: rezultira plodovima koji su zagadjeniji (makar organska sadnja bila unpitnaju) nego konvencionalni koji ne rastu usred grada.
Ovak nesto samo s povrcem
http://0.tqn.com/d/gardening/1/0/0/y/NYC_Aug_07_055.jpg
kuki

Post 04 May 2012, 00:38

Hladna integralna pašta s umakom jogurt+sirove naribane tikvice+sol+papar. Ovo pišem samo da se zgražate. :o
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 05 May 2012, 13:32

kuki » wrote:Hladna integralna pašta s umakom jogurt+sirove naribane tikvice+sol+papar. Ovo pišem samo da se zgražate. :o
Evo ti prijedlog za novi avatar:

Image

BTW, Leteća mi kuha juhu od pečene bundeve, špinat i pire krumpir. Ne bu niš od prcanja danas.
Pješčana

Post 05 May 2012, 13:42

pacana junetina, dinstat ću je s pelatima, ubaciti proso i laneno sjeme. uz to zelena salata
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
*jezebel*

Post 05 May 2012, 13:45

kupila sam mladi bob, divlje sparoge, jednu articoku, rastiku, krumpir i krastavce. osim sto sam danas sama, lijena sam do neba, tako da mislim da cu rucati - posoljeni krastavac. :D
Pješčana

Post 05 May 2012, 13:47

*jezebel* » wrote:kupila sam mladi bob, divlje sparoge, jednu articoku, rastiku, krumpir i krastavce. osim sto sam danas sama, lijena sam do neba, tako da mislim da cu rucati - posoljeni krastavac. :D
:D :rofl:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
zeleni zub

Post 05 May 2012, 17:03

Dvoje kokica za redom mi ne popuca. Dvoje!
ombia

Post 05 May 2012, 17:09

judolino » wrote: Evo ti prijedlog za novi avatar:

Image

BTW, Leteća mi kuha juhu od pečene bundeve, špinat i pire krumpir. Ne bu niš od prcanja danas.
Bitno je da je bundeva prethodno pecena?

Sad si mislim zasto kokice (koje jel) ne popucaju i zar bi trebale? :misli:
:rofl:
Hladno je, mracno i mokro. Krem juha od prokulice :cerek:, zagrebacki i pire krumpir.
Leteća
babin nakurnjak

Post 05 May 2012, 18:51

ombia » wrote:
Bitno je da je bundeva prethodno pecena?

Sad si mislim zasto kokice (koje jel) ne popucaju i zar bi trebale? :misli:
:rofl:
Hladno je, mracno i mokro. Krem juha od prokulice :cerek:, zagrebacki i pire krumpir.
Dakle, juhica...

Bundeva je pečena kad je bilo vrijeme bundeva, pa sam je zgnječila u pire i zamrznula. (Tako ju je najlakše čuvati, jedne godine sam je ribala, rezala i popizdila.)

Danas sam propirjala malo luka, dodala sasvim malo brašna, vodu u kojoj se kuhao krumpir i odleđenu bundevu. Pa majčinu dušicu i listić kadulje (friško ubrano, jelte), malo garam masale, prc slatke paprike, prc čilija. Na kraju malo vrhnja i češnjaka.
U to još idu krutončići prženi na maslinovom ulju s malo mljevenog ružmarina (iz kućne proizvodnje).

Za doručak su bile debele palačinkice s friško ubranim mladim lukom i pohani cvjetovi bagrema.

Za večeru će biti kroketi sa špinatom (reciklaža), domaći kečap i zelena salata.

Pije se crni čaj sa svježim matičnjakom i zeleni s metvicom, isto svježom.

Eto, danas smo vegetarijanci.
Tvornice radnicima! Zemlja seljacima! Forum seljačinama!
Leteća
babin nakurnjak

Post 05 May 2012, 18:53

zeleni zub » wrote:Dvoje kokica za redom mi ne popuca. Dvoje!
Probaj one iz Lidla (rinfuza, a ne mikrovalno smeće). Do sad sam već sigurno ispekla kilu, a popucale su sve. Ali baš sve, sve. Nije ni jedna ostala čitava.
Leteća
babin nakurnjak

Post 06 May 2012, 17:04

S Mjesecom me ulovilo coprenjaštvo.

Pravim sirup od bagrema, smrekovu sol i sirup od smreke.

Tko preživi, pričat će.
ombia

Post 06 May 2012, 20:43

Niste losi Leteca tri kuhana obroka na dan. :S
Pitam se jel mi se ikad to dogodilo. :misli: :zubo:
blaze

Post 06 May 2012, 20:59

*jezebel* » wrote:kupila sam mladi bob, divlje sparoge, jednu articoku, rastiku, krumpir i krastavce. osim sto sam danas sama, lijena sam do neba, tako da mislim da cu rucati - posoljeni krastavac. :D
šparoge ne mogu stajati. artičoke jedna ko nijedna. znam, skupe su, al bolje ih je jednom napraviti pošteno, znači barem 5-6 u teći s bobom i/ili graškom (može se podgrijati i drugi dan); jedna je kao da kuhaš, štajaznam, dec juhe

judolino i leteća, vi ste par? sve zadnja skužim :zubo:
moram pazit kaj pričam
:bicedobro:
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Pješčana

Post 06 May 2012, 21:34

probala sam artičoke jednom, nisu mi sjele.
kuki

Post 06 May 2012, 21:37

blaze » wrote: šparoge ne mogu stajati.
Blanširaš pa mogu.
  • Information