Kapitalizam jede vlastitu djecu

Koljite se i gložite!
Margarita

Post 29 Jul 2012, 14:52

Euklid » wrote: S druge strane gledam neke koji nemaju skoro nista a meni se cini da su imali i imaju sve.
Ah, tako je demoralizirajuća činjenica da se ne može sve kupiti. Iritira me.

"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
karambol

Post 29 Jul 2012, 18:57

Margarita » wrote: Ah, tako je demoralizirajuća činjenica da se ne može sve kupiti. Iritira me.
Roman Abramovic misli drugacije...i jos neki... :zubo:
Euklid
old school
Been thanked: 1 time

Post 30 Jul 2012, 17:31

Margarita wrote: Ah, tako je demoralizirajuća činjenica da se ne može sve kupiti. Iritira me.
sve sto iole vrijedi ne moze se kupiti novcem
samo, da sam to bar na vrijeme znao...
'if you fall, i'll be there' (floor)
Euklid
old school

Post 30 Jul 2012, 17:34

Emericzy wrote: Da. Upravo tako. A kako bi ti drukčije?
..
Prosvjeceni apsolutizam. To je bar odavno poznata cinjenica.
Euklid
old school

Post 30 Jul 2012, 17:37

Emericzy wrote: Da. Upravo tako. A kako bi ti drukčije?

Kako bi, na primjer, konkretizirao kriterij pameti, pa da pametan može i službeno vrijediti bolje od nepametnog? Da čujem što je tebi 'pamet' i kako se mjeri?

Kad pogledam koje kreature bi sve mogle biti predsjednici najmoćnije sile svijeta, nekako nisam uvjeren da pametan stvarno vrijedi više i da ljudska vrsta umije tu pamet raspoznati od nepameti.

I ako demokracija ne valja, hajde da usporedimo vođe nedemokratskih država i one u demokratskim državama, gdje dva debila vrijede više od jednog pametnog.

Hajde, nađi mi jednog stvarno pametnog vođu neke nedemokratske zemlje. Da čujem. Nazarbajev? Lukašenko? Kim Jong Un? Onaj mulac u Venezueli?

Znam, nisu neki miris jorgovana ni ovi u demokratskim zemljama, ali ipak, u usporedbi...
Zapravo sam vec odgovorio - drug Tito.

A, da,
njega vec dugo nema medju zivima.

Zato je i oso ovaj svijet u troqurac...
Emericzy

Post 30 Jul 2012, 17:47

Euklid » wrote:Zapravo sam vec odgovorio - drug Tito.

A, da,
njega vec dugo nema medju zivima.

Zato je i oso ovaj svijet u troqurac...
Da; silno je pametan bio. Gle samo kakav je divan red i poredak za sobom ostavio. Après moi le déluge.
Euklid
old school

Post 30 Jul 2012, 18:01

Pa zar nije?

Hrvati, Srbi, Bosnjaci i ostali ljubili se kao braca, stovise zenili se. Cetnici, ustase, talibani nisu nos smjeli promolit iz misjih rupa u koje su se zavukli. O crkvenjacima i ostalim nazadnjacima da ne govorim.
Od zaostale poljoprivredne zemlje s neobrazovanim stanovnistvom u jednoj generaciji napravio preobrazbu u industrijsko drustvo.... da ne nabrajam dalje dodje mi da placem...

A sta ucinise ovi demokratski izabrani?

Odose nase tvornice, brodogradilista, banke, hoteli... u tri p...e mile materine
Emericzy

Post 30 Jul 2012, 18:28

Euklid » wrote:Pa zar nije?
Ne, nije. Da je to što je radio išta valjalo, iza njega bi bio ostalo uredno, funkcionirajuće društvo. Kao što ostaje iza raznih demokratskih predsjednika i premijera u civiliziranim sredinama.

Iza napuhnutih egotripskih veličina s diktatorskim pretenzijama, međutim, ostaju poluraspadnuta društva koja zatim ubrzo krenu u prevrate, razračunavanja i slično.
Hrvati, Srbi, Bosnjaci i ostali ljubili se kao braca, stovise zenili se. Cetnici, ustase, talibani nisu nos smjeli promolit iz misjih rupa u koje su se zavukli. O crkvenjacima i ostalim nazadnjacima da ne govorim.
Dobro si to opisao. Problemi su bili otjerani u mišje rupe. Civilizirana demokratska vlast probleme rješava, a ne tjera ih u mišje rupe kao razni poluinteligenti koji se domognu moći. Jer, kad moćni poluinteligent krepa, svi se problemi vrate.

Tito je bio napravio puno toga što se može napraviti silom. I skoro ništa što se radi na pametnije načine. I zato sad imamo ono što imamo. Demokracija, kilava kakva jest, neusporedivo je bolja.
ombia

Post 30 Jul 2012, 20:28

Euklid » wrote:P
Od zaostale poljoprivredne zemlje s neobrazovanim stanovnistvom u jednoj generaciji napravio preobrazbu u industrijsko drustvo.... da ne nabrajam dalje dodje mi da placem...aterine
Ou jes, Juga je bila teska indsutrijska velesila.
karambol

Post 30 Jul 2012, 20:35

Euklid » wrote:Pa zar nije?

Od zaostale poljoprivredne zemlje s neobrazovanim stanovnistvom u jednoj generaciji napravio preobrazbu u industrijsko drustvo.... da ne nabrajam dalje dodje mi da placem...

A sta ucinise ovi demokratski izabrani?

Odose nase tvornice, brodogradilista, banke, hoteli... u tri p...e mile materine
Hm, pa i oni prije Tita su, vjerujem, rezonirali ovako kao ti. Smatrali su da je sve otislo u MP3 dolaskom SFRJ i takvog poretka. Jer, eto, sjebali su im sve njima vrijedno...
Osim toga, propast onoga i nastup ovoga danasnjeg drustva su, koliko povezane, toliko i odvojene stvari tj.procesa. Svako stanje treba promatrati odvojeno, ali i kao dio zajednickog, vezanog procesa, ako me razumijes... Kako kaze Emer, niti je ono valjalo niti je danasnje stanje samo posljedica. Ima tu previse rupa i devijacija da bi bilo samo crno ili bijelo.
Euklid
old school

Post 31 Jul 2012, 08:51

Pa savrseno drustvo i savrseni lideri ne postoje ali je onda bar postojala vizija napretka i progresa.
Islo se tempom 2 koraka naprijed, jedan nazad ali se islo.
Svaki novi narastaj zivio je bolje nego prethodni i imao bolje uvjete u svakom pogledu, u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, zaposljavanju, svemu.

A s demokracijom upadosmo u totalnu regresiju.

A Tile nam ostavi sve sto se moglo stvorit u tako kratkom periodu u tako nehomogenom drustvu.

Trebalo je vanjskim neprijateljima (njemacka, austrija, madjarska, italija...) i domacim izdajicama demokratima citavih 10 godina da nas razjebu i domognu se svega sto su nekad imali na ovim prostorima pa i vise od toga.

Hrvatska de facto vise ne postoji osim na folklornoj razini (zastava, himna, nogometna repka, saborski igrokaz...) samo sto to nitko ljudima jos nije rekao.

Uskoro ce doci gazda i objavit ovu cinjenicu de iure.
karambol

Post 31 Jul 2012, 09:11

Euklid » wrote:Hrvatska de facto vise ne postoji osim na folklornoj razini (zastava, himna, nogometna repka, saborski igrokaz...) samo sto to nitko ljudima jos nije rekao.

Uskoro ce doci gazda i objavit ovu cinjenicu de iure.
I kad bi bilo tako kako kažeš, mislim da neće doći nitko kako bi se pokazao. To se ne radi tako. Čemu pojavljivanje koje samo može kanalizirati potencijalni bijes ili revolucionarnu srdžbu na određenu osobu. Ako postoje takvi, bilderberzi ili masoni ili neki treći vrazi, oni se neće slikati kako bi istaknuli svoju moć. Oni će ju pažljivo dozirati i imati svoje lutke koje će primati udarce i padati umjesto njih...
No, mislim da je to dio procesa koji je, više ili manje, uspio na nekoj razini jer niti jedna mala zemlja nije ništa drukčija od tvog opisa. Ovo s folklornom razinom... :D
baja

Post 31 Jul 2012, 09:25

Potjeh » wrote: Pa ovo možeš reći za svaki ekonomski ili politički sustav. Svaki je zasnivan na nekom idealu da bi ga ljudi sa svojim partikularnim interesima na kraju sjebali.

Kapitalizam je u prednosti pred svim ostalim jer stavlja poduzetnika na istaknutno mjesto a upravo on se jedini brine o efikasnosti sustava. To nije briga niti političara a pogotovo ne radnika.

U socijalizmu nikoga nije briga da sustav funkcionira.
pa da, ljudski faktor je tako sjebao i ideju socijalizma, osim što je sama ideja bila prenapredna za društva u koja je uveden
obzirom da kapitalizam ne vodi brigu o održivom razvoju, potičući ne poduzetništvo nego svirepost i grabež, mislim da je iscrpio se svoje mogućnosti
Euklid wrote:A Tile nam ostavi sve sto se moglo stvorit u tako kratkom periodu u tako nehomogenom drustvu
slažem se
mi smo skoro pa direktno skočili iz feudalizma u socijalizam i kroz svega 30ak godina stvorili industriju iz ničega
ono o čemu Tile nije vodio brigu, odnosno ono što se spremalo pod tepih, je kasnije ubilo tu industriju, a to su osjetljiva nacionalna pitanja
vrrrlet

Post 31 Jul 2012, 12:42

Euklid » wrote: sve sto iole vrijedi ne moze se kupiti novcem
samo, da sam to bar na vrijeme znao...
E da. Zapostavljao sam jednoj ljubavi disanje zbog ogniježđivanja iste, tako da sada imam gnijezdo, ali nemam ljubav. Vjerovao sam da možemo preroniti tu razdaljinu na dah, ali očito nismo mogli.

Koja je tvoja bol? :kokice:
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 31 Jul 2012, 12:45

Mi smo iz socijalizma nazadovali u kapitalizam, a cijeli svijet će se, zajedno s nama, vratiti u feudalizam ako u međuvremenu ne buknu neke nove revolucije.
Problem je u tome što je kapitalizam džekpot sistem i puknut će kao i svi drugi lanci sreće.
Euklid
old school

Post 31 Jul 2012, 18:22

vrrrlet wrote:
E da. Zapostavljao sam jednoj ljubavi disanje zbog ogniježđivanja iste, tako da sada imam gnijezdo, ali nemam ljubav. Vjerovao sam da možemo preroniti tu razdaljinu na dah, ali očito nismo mogli.

Koja je tvoja bol? :kokice:
gotovo identicna tvojoj
prioriteti su mi bili materijalne prirode
pa sam fulao one istinski bitne
i sad sam u nebranom grozdju

dodjem kuci
razvaljen od posla
djeca vriste
zena prigovara
cuko laje
na forumu sam baniran

sreca da postoji trkeljanje...
Emericzy

Post 31 Jul 2012, 18:28

judolino » wrote:Problem je u tome što je kapitalizam džekpot sistem i puknut će kao i svi drugi lanci sreće.
Točno. On je dobro funkcionirao kojih dva stoljeća i stvorio je moderni svijet. I sad je više-manje iscrpio svoj koncept i ne zna dalje.

Problem je što ne zna niti netko drugi. Suvisle ideje o nečemu što bi zamijenilo kapitalizam jednostavno ne postoje. Socijalističke su ideje još gluplje. Doživjele su određenu renesansu, ali više zbog zapinjanja kapitalizma nego zato što bi bile osobito pametne.

U međuvremenu polako klizimo u Honduras. I čekamo Deus ex machina da nas izvuče.
Euklid
old school

Post 31 Jul 2012, 18:30

karambol wrote:
I kad bi bilo tako kako kažeš, mislim da neće doći nitko kako bi se pokazao... :D
Ma jasno da se gazda nece pokazati.
Jednog dana, koji je sve blize, sami cemo 'odlucit' da nam drzavni atributi vise nisu potrebni jer postajemo dio jedne puno vece tvorevine koja je zuper-trooper i u koju cemo se sjajno uklopit...
Emericzy

Post 31 Jul 2012, 18:44

Euklid » wrote: gotovo identicna tvojoj
prioriteti su mi bili materijalne prirode
pa sam fulao one istinski bitne
i sad sam u nebranom grozdju

dodjem kuci
razvaljen od posla
djeca vriste
zena prigovara
cuko laje
na forumu sam baniran

sreca da postoji trkeljanje...
Loš ti je metar, fali ti rima...

Ovako to treba:

Materijalni bjehu mi prioriteti
pa sam fulao one baš istinski bitne.
U nebranom sam grožđu; usud me taj kleti
svaki dan čvrstom nogom u guzicu ritne.

Kući dođem od posla razvaljen do kraja
djeca vrište, pas laje, žena prigovara.
Baniran na forumu, u dreku do jaja,
Spas su mi, izgleda, tek Trkeljanja stara.
Emericzy

Post 31 Jul 2012, 18:47

Euklid » wrote: Ma jasno da se gazda nece pokazati.
Jednog dana, koji je sve blize, sami cemo 'odlucit' da nam drzavni atributi vise nisu potrebni jer postajemo dio jedne puno vece tvorevine koja je zuper-trooper i u koju cemo se sjajno uklopit...
Kao što uvijek u povijesti i jesmo.
Euklid
old school

Post 31 Jul 2012, 20:05

A sad lijepo priznaj da si moj klon :zubo:
  • Information