..sdp

Koljite se i gložite!
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 17 Jan 2016, 16:12

Beau » wrote:ma ja sam se prvih dvajst minuta smijala naglas. tolko je i zokiju bilo zabavno. ono kasnije je bilo bezveze kad si skužio da će takva bit cijela emisija.
ja sam se smijao stalno. potpuno sam razumio stankoviceva pitanja is to on s njima hoce, ali i potpuno, ali potpuno sam razumio milanoviceve odgovore. rekao mu je i vise, puno vise nego sto je mogao. stankovic ocito nije razumio. ili nije htio. ..ili nije mogao. :rofl:

Beau

Post 17 Jan 2016, 16:13

ma ne, stanković je bio baš prepreloš. i to je to.

iden sad ća.
Beau

Post 17 Jan 2016, 16:14

..a unda » wrote: ja sam se smijao stalno. potpuno sam razumio stankoviceva pitanja is to on s njima hoce, ali i potpuno, ali potpuno sam razumio milanoviceve odgovore. rekao mu je i vise, puno vise nego sto je mogao. stankovic ocito nije razumio. ili nije htio. ..ili nije mogao. :rofl:
nije mogao jednostavno :D
da sam ja milanopvić, ja bi izgubila sve živce u prvih deset minuta :o
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 16:21

Beau » wrote: nije mogao jednostavno :D
da sam ja milanopvić, ja bi izgubila sve živce u prvih deset minuta :o
..a zasto ce izgubit zivce? sjeti se samo sta je radio zadnje cetri godine i s kim..i onda ce sad, sa stankovicem izgubit zivce, a nije onda kad bi bilo normalno da sve poslaje ukurac? :D

enivej, nije bilo potrebe za drugacijim nastupom milanovica, jer, kazem..nekako su ipak njih dvojica na nekoj istoj strani.
drugo, dovoljno je sto je vec stankovic izgubio zivce, neko je treao tu bit figura koja ce dovest ovu emisiju normalno do kraja.
trece, i stankovic i milanovic su bili svjesni da je ovo vazno za unutar esdepeovske izbore i milanovic je to puno bolje iskoristio.
cetvrto, sad cemo vidjet kolko je stankovic uvrijedjen i koliko se zeli sovetit. mislim, sad bi trebao u sljedecu nedjelju ic komadina, pa bernardic, pa ostojic..ali nakon ovog i stankovicu je jasno da bi sve to bilo blijedo ili u najboljem slucaju ce se radit o novoj emisiji naslova.. dvi peskaruse u nedjelju. :D
Beau

Post 17 Jan 2016, 16:21

još samo nešto da rečen.

ne samo danas, nego i inače mi ide na živce kad se vade nečije riječi iz naftalina kao dokaz da je netko lagao, bio nedosljedan, što li.
svašta, pa ljudi se zajebu, promijene mišljenje, zalete se. kako ikome može bit neugodno radi toga, a pogotovo kako itko može likovat što nekog pokušava dobit na tu foru. kao aco danas.
evo jedino mi je bilo žao što su se onoliko natjeravali s onom zokijevom izjavom iz 2007. godine.
trebao je zoki jednostavno reć: tad sam mislio tako, kasnije sam mislio drugačije iz razloga tog tog i tog. i ćao.
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 16:23

Beau » wrote:još samo nešto da rečen.

ne samo danas, nego i inače mi ide na živce kad se vade nečije riječi iz naftalina kao dokaz da je netko lagao, bio nedosljedan, što li.
svašta, pa ljudi se zajebu, promijene mišljenje, zalete se. kako ikome može bit neugodno radi toga, a pogotovo kako itko može likovat što nekog pokušava dobit na tu foru. kao aco danas.
evo jedino mi je bilo žao što su se onoliko natjeravali s onom zokijevom izjavom iz 2007. godine.
trebao je zoki jednostavno reć: tad sam mislio tako, kasnije sam mislio drugačije iz razloga tog tog i tog. i ćao.
..ma neka se vade iz naftalina, ali kontekst je potpuno promasen. stankovic je inzistirao da prokaze milanovica kao nekog ko laze i taj ne moze opet bit predsjednik stranke.

pa fino mu je milanovic rekao, otvoreno..jel vi to meni hocete rec da lazem? :D
Beau

Post 17 Jan 2016, 16:27

..a unda » wrote: ..a zasto ce izgubit zivce? sjeti se samo sta je radio zadnje cetri godine i s kim..i onda ce sad, sa stankovicem izgubit zivce, a nije onda kad bi bilo normalno da sve poslaje ukurac? :D

enivej, nije bilo potrebe za drugacijim nastupom milanovica, jer, kazem..nekako su ipak njih dvojica na nekoj istoj strani.
drugo, dovoljno je sto je vec stankovic izgubio zivce, neko je treao tu bit figura koja ce dovest ovu emisiju normalno do kraja.
trece, i stankovic i milanovic su bili svjesni da je ovo vazno za unutar esdepeovske izbore i milanovic je to puno bolje iskoristio.
cetvrto, sad cemo vidjet kolko je stankovic uvrijedjen i koliko se zeli sovetit. mislim, sad bi trebao u sljedecu nedjelju ic komadina, pa bernardic, pa ostojic..ali nakon ovog i stankovicu je jasno da bi sve to bilo blijedo ili u najboljem slucaju ce se radit o novoj emisiji naslova.. dvi peskaruse u nedjelju. :D
ma je, slažem se, na istoj su toj nekoj lijevoj liberalnoj strani zoki i aco. i utoliko acino nerazumijevanje ili neželjenje razmumijevanja više ide na živce. meni barem. ma ne treba gubit živce, ne bi ni ja vjerojatno izgubila, jer se kraj takvih pitanja moraš osjetit moćnije :rofl: al tako sam eto rekla, bezveze...

što se tiče unutarstranačkih izbora tu zoki puši, to je sto posto. neovisno o danasnjoj emisiji. a danasnja emisija mu ne ide u prilog, unda. to što je meni tebi tei zoki danas bio super, to zakačimo mačku o rep.

čak mislim da je trebao zoki o komadini malo bolje pričat. eto, moje mišljenje....
edit: ne da je loše o njemu pričao, nego se ajmo reć naslućivala taktika, dosta, al možda ne na najspretniji način.
Beau

Post 17 Jan 2016, 16:28

..a unda » wrote: ..ma neka se vade iz naftalina, ali kontekst je potpuno promasen. stankovic je inzistirao da prokaze milanovica kao nekog ko laze i taj ne moze opet bit predsjednik stranke.

pa fino mu je milanovic rekao, otvoreno..jel vi to meni hocete rec da lazem? :D
e :D

i na kraju je izmožden zavapio da je on borac :usama:
Beau

Post 17 Jan 2016, 16:31

..a unda » wrote: ..ma neka se vade iz naftalina, ali kontekst je potpuno promasen. stankovic je inzistirao da prokaze milanovica kao nekog ko laze i taj ne moze opet bit predsjednik stranke.
e i ajde sad reci, kolko misliš da je ljudi skužilo to na tvoj način, a kolko na stankovićev? :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 16:51

Beau » wrote:..

što se tiče unutarstranačkih izbora tu zoki puši, to je sto posto. neovisno o danasnjoj emisiji. a danasnja emisija mu ne ide u prilog, unda. to što je meni tebi tei zoki danas bio super, to zakačimo mačku o rep.

čak mislim da je trebao zoki o komadini malo bolje pričat. eto, moje mišljenje....
pricao je o komadini sasvim objektivno. komadinu isto tako dozivljavam. odlicno je ono bilo milanovicevo.. lako je bit esdepeovac u tom kraju.
pa nisam siguran da ce se rijesit milanovica po ovoj nekoj zamisli. malo je to sve slozenije.

npr, vulgarno, imamo situaciju gdje milanovic nece bit predsjednik stranke, a gdje je baldasar u predsjednistvu stranke. stovise, nece bit izbacen iz stranke.

tko ce glasat za takvu stranku, zamisli malo neke buduce izbore, bilo koje.
tu ej sad u pitanju nesto vise, ostvarenje jedne od tri tocke ove druge strane, nazovimo je sad okvirno, desne..

mislim, mogu bit i konkretan, ostane li npr baldasar u stranci, u splitu nece ni on niti sdp dobit vise od 10% glasova. ako i toliko.
tj moze dobit, ali za njega nece glasat ono sto se popularno zove lijevo biracko tijelo. tako da su moguce tu neke stvarno suluda stanja tipa da esdepe ostane u sedlu zahvaljujuci desnim glasovima koji ce se programirat u svrhu stvaranja neke iluzije.
tako da, eto, npr sam po se bi taj baldasar i nije toliko bitan, ali i danas smo vidjeli sto milanovic o tome npr misli (postoje i price po splitu, curenja o razgovoru baldasara i milanovica u splitu kad mu je sasvim jasno receno ili-ili, mozda se zato ne voli u dijelu esdepea to ili-ili) i izgleda da ako milanovic ostane, vrlo tesko ce baldasar ostat u stranci, takvi ce bit uvjeti da cak ni jedan baldasar nece htjet pristat na njih.

spominjem baldasara kao neki primjer, lakmus papir, jer ce se po tome npr moc vidjet kretanja u esdepeu, tj hoce li uopce ostat kao jedinstvena neka stranka i ako hoce, kako ce joj to uspjet i kakvog profila ce bit ta stranka.

kazem, nije to bas tako jednostavno.
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 17 Jan 2016, 16:53

A sta ste se raskokodakali, ko da vam se Gospa ukazala :facepalm:
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 17:00

Beau » wrote: e :D

i na kraju je izmožden zavapio da je on borac :usama:
..pa i spomenuo mu je i stari i novi zavjet. :D

mislim, sta je stankovic ocekivao? sto on uopce misli da je politika? jel njemu trebaju neki uzori, sta?
jest, rekao je da se nece kandidirat i onda se kandidiro i onda je od njih cetiri kandidta milanovic dobio 80% glasova.
dakle, kad je pogrijesio, kad je lagao? kako god okrenes, sto god o n napravio i rekao, po stankovicu je lagao.

mislim, ako ne do sad onda bi nakon danasnje emisije stankovic treabo dat ostavku. ali nece, nije lud. a i nije obecao. trebalo bi stankovica pitat jel nakon njegove lose emisije on treba dat ostavku i zaposlit se u ne znam dvajscetrisata. ako ga budu tamo htjeli ptimit. :D

jednostavno, ne zamo da je stankovic danas u odnosu na milanovica djelovao nekako, ne znam intelektualno ili kognitivno infoerioran, kao da je u nekom emocionalnom tunelu, nego je izgledao i kulturolski neke druge..necu rec razine, ali nekog drugog kulturnog okvira i to dosta agresivnog, iracionalnog.. :kokice:
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 17:08

Beau » wrote: e i ajde sad reci, kolko misliš da je ljudi skužilo to na tvoj način, a kolko na stankovićev? :kokice:
..to cemo vidjet. meni je to samo jos jedan pokazatelj ili eto, cak mozda i potvrda u kakvom drustvu zivimo.

mislim, kako je i tamo receno i kako se moze vidjet, sasvim drugaciji je npr neki ..ne antagonizam, ovo danas je bio antagonizam, nego npr jedan razgovor vujica i milanovica, to ej ocito ragovor dvoje ljudi koji znaju sto govore i ovog danas.

milanovic se dosta dobro spustao na te neke nize razine, da je jos vise, ne bi bilo dobro. ako on svoje glasove ili sto vec treba dobit na takav nacin, onda neka esdepeovci biraju komadinu.

bit ce mi vrlo zanimljiv i rejting i struktura, profil stranke ako joj komadina bude na celu. ako ne prije, to ce se vidjet prilikom prvih sljedecih izbora. lokalnih npr. a ja nisam siguran ni da ce se u tom slucaju u splitu opce pojavit esdepeova lista. nece bit esdepea u splitu uopce. bit ce baldasarovci mozda, ali esdepe nece.
Beau

Post 17 Jan 2016, 17:15

..a unda » wrote:
pricao je o komadini sasvim objektivno. komadinu isto tako dozivljavam. odlicno je ono bilo milanovicevo..leko je bit esdepeovac u tom kraju.
naravno da je lako biti esdepeovac u tom kraju. svejedno mislim da bi bilo mudrije u ovom trenutku pričat o komadini što je moguće kolegijalnije, slobodno i napomene to da je lakše njemu u tom kraju, ali ja bih se na njegovom mjestu jako jako trudila da se ne osjeća rivalstvo naspram njega. prije svega zato jer mora biti svjestan svoje slike i imiđa u javnosti. da se razumijemo, ja ne dijelim to mišljenje, ali kad se već služi političkim taktikama, i to po mom mišljenju većinom mudro a katkad i ne, trebao bi i ovo odigrat onako....nevinije. jer sve drugačije će bit iskorišteno protiv njega, to je jednostavno realnost. a budući da je već sve ove godini trpio baldasara u stranci, zbog političke taktike, onda je krajnje glupo tražit dlake u jajetu komadini.
pa nisam siguran da ce se rijesit milanovica po ovoj nekoj zamisli. malo je to sve slozenije.
uh, stvarno? ja u ništa nisam bila sigurnija. čak mi nije više ni stalo. jednostavno: izgubila sam svaku vjeru u logičnost i pamet naših ljudi. šteta je na njih trošit ljude poput zokija. eto, baš šteta :ne zna:
npr, vulgarno, imamo situaciju gdje milanovic nece bit predsjednik stranke, a gdje je baldasar u predsjednistvu stranke. stovise, nece bit izbacen iz stranke.
pa onaj kome baldasar nije simpatičan će za njega okrivit direktno milanovića. nemaju ljudi volje ni pameti to gledati na širi i ljudskiji način. nemaju, unda.
i ne znam jesam li to kad rekla na trkelju, u RL sam puno puta, jednu stvar koju milanoviću zamjeram od samih početaka je što mi njegovo kadroviranje ne ulijeva povjerenje. i tome sam se uvijek čudila jer se to nikako ne može opravdat slučajnošću, neznanjem ili nečim bezazlenim. mislim da za to postoji razlog, a nisam sigurna želim li znati koji je.
i da se razumijemo, ovdje ne govorim o baldasaru kad pričam o ljudima koje je postavio za suradnike.

mislim, mogu bit i konkretan, ostane li npr baldasar u stranci, u splitu nece ni on niti sdp dobit vise od 10% glasova. ako i toliko.
tj moze dobit, ali za njega nece glasat ono sto se popularno zove lijevo biracko tijelo. tako da su moguce tu neke stvarno suluda stanja tipa da esdepe ostane u sedlu zahvaljujuci desnim glasovima koji ce se programirat u svrhu stvaranja neke iluzije.
tako da, eto, npr sam po se bi taj baldasar i nije toliko bitan, ali i danas smo vidjeli sto milanovic o tome npr misli (postoje i price po splitu, curenja o razgovoru baldasara i milanovica u splitu kad mu je sasvim jasno receno ili-ili, mozda se zato ne voli u dijelu esdepea to ili-ili) i izgleda da ako milanovic ostane, vrlo tesko ce baldasar ostat u stranci, takvi ce bit uvjeti da cak ni jedan baldasar nece htjet pristat na njih.

spominjem baldasara kao neki primjer, lakmus papir, jer ce se po tome npr moc vidjet kretanja u esdepeu, tj hoce li uopce ostat kao jedinstvena neka stranka i ako hoce, kako ce joj to uspjet i kakvog profila ce bit ta stranka.
pa ovi novi, komadina i ekipa, najavljuju zaokret ulijevo, pa onda valjda baldasar nema budućnosti u esdepeu kako god okreneš?
..a unda
Undaminator

Post 17 Jan 2016, 18:16

Beau » wrote: naravno da je lako biti esdepeovac u tom kraju. svejedno mislim da bi bilo mudrije u ovom trenutku pričat o komadini što je moguće kolegijalnije, slobodno i napomene to da je lakše njemu u tom kraju, ali ja bih se na njegovom mjestu jako jako trudila da se ne osjeća rivalstvo naspram njega. prije svega zato jer mora biti svjestan svoje slike i imiđa u javnosti. da se razumijemo, ja ne dijelim to mišljenje, ali kad se već služi političkim taktikama, i to po mom mišljenju većinom mudro a katkad i ne, trebao bi i ovo odigrat onako....nevinije. jer sve drugačije će bit iskorišteno protiv njega, to je jednostavno realnost. a budući da je već sve ove godini trpio baldasara u stranci, zbog političke taktike, onda je krajnje glupo tražit dlake u jajetu komadini.
pa nije rekao nista lose o komadini. eto, spomenuo je neke generacije, nesto..i spomenuo je da on kao mladji ima vise iskustva tog nekog, jel, politickog.
ok, mozda je tu bilo eto, bilo samoreklamiranja posrednije neposrednog, ali nije to nikakva tragedija. ukratko, lokano nije drzavno, druge su to razine, druge odgovornosti, cak i ne vise unutar same drzave.

mislim, milanovica sad mozemo gledat u raznim svjetlima i ocjenjivat njegov rad, komaadinin ne mozemo, tj imao je priliku i odustao je da bi sad.. sto? krenuo ljevije? sto, kud, kako? gdje? u rijeci, u evropi ili u imotskom?

uh, stvarno? ja u ništa nisam bila sigurnija. čak mi nije više ni stalo. jednostavno: izgubila sam svaku vjeru u logičnost i pamet naših ljudi. šteta je na njih trošit ljude poput zokija. eto, baš šteta :ne zna:
ja se, eto, ne bih kladio da milanovic vise nece bit predsjednik stranke. mislim, sad, na ovim unutarstranackim izborima.
ali, bitna je atmosfera, bitno je da se nekako vidi zrelost, razmisljanje clanova, kost benefiti.
po svemu sto vidim, s milanovicem se da radit, da suradjivat, dogovorit, nemam nikakav dozljivaj neke autkracije kod njega, ali ako on i bude predsjenik stranke i dalje, u nekoj podvojenoj atmosferi, sto moze milanovic?
opet, ako bude komdina ili neko drugi ko se sad spominje od kandidata.. ne znam jel gora poruka da budu neki tijesni izbori ili da hametice dobije komadina izbore.
ne znam sto to on misli i kako objedinit?

rejting stranke ne oznacava toliko semafor kao na nekoj nogometnoj utakmici, koliko odnosi unutar stranke, a ona ocito vec dugo nije jedinstvena, jos od prije milanovica i po nekoj inerciji, malo racan, malo sd milanovic, nekako e to guralo pod tepih, li ako do sad esdepe nije sazrio, akos e sad u esdepeu ne vidi kako to milanovic radi i zasto, ako je to i dlje povrsno gledanje i neko vapljenje za nekim formama, svedskima, kretanjima u lijevo bez da se uopce zna gdje je to, nego eto, lijepo zvuci, zgodan nakit, zasto bih mislio da ce s komadinom i ostojicem (o kako ga on jadan buca :D), bernardicem npr, ta stranka nakon svega preko noci postat zrelija, jaca?
nakon sto se solidno pogube u trazenju sebe, nakon godinu dvije, opet ce ic na izbore svoje i sta ce onda? kud ce? jos ljevije, di ce ukurac? i u tom opcem neredu, pocet ce se sve vrtit oko jednog npr vujica ili ce opet zvat milanovica da se vrati i da eto, da sta ne zamiri..

pa onaj kome baldasar nije simpatičan će za njega okrivit direktno milanovića. nemaju ljudi volje ni pameti to gledati na širi i ljudskiji način. nemaju, unda.
i ne znam jesam li to kad rekla na trkelju, u RL sam puno puta, jednu stvar koju milanoviću zamjeram od samih početaka je što mi njegovo kadroviranje ne ulijeva povjerenje. i tome sam se uvijek čudila jer se to nikako ne može opravdat slučajnošću, neznanjem ili nečim bezazlenim. mislim da za to postoji razlog, a nisam sigurna želim li znati koji je.
i da se razumijemo, ovdje ne govorim o baldasaru kad pričam o ljudima koje je postavio za suradnike.
ma znamo da vec da je milanovic za sve kriv, pa tako i za baldasara. :D

sigurno postoji razlog za takvo kadroviranje, i ne mora to bit nesto sad, da milanovic to zna radit ili da nema tu nekih drugih motiva, iako bih tu cak priznao i neke te, politicke motive, a ja tu imam samo jedno pitanje..sad narocito, u ovo vrijeme..jel sam esdepe uopce ima dovoljno dobrih i kvalitetnih kadrova da bi mogao sam npr vodit drzavu u nekomzeljenom socijalemokratskom smislu, stilu, funkciji.
ja mislim da nema ili je to tu negdje, na granici.jednostavno, imas ono sto imas i s tim se moras snalazit.

a da ljudi, lijeve te orijentacije postoje koji mogu sudjelovat u takvoj vlasti, kreirat..doslovno kreirat politiku, a da nisu u esdepeu, pa ima ih i zasto esdepe ne posegne za njima?
ok, zato jer su po drugim tim strancicama koje i nisu bas u najboljim odnosima s esdepeom, dapace.
a tu ima najvecu odgovornost, za takve odnose esdepe, sto ne znaci da su i te strancice nevine ko rosa jutarnja.
dok u esdepeu ne budu vidjeli da im je strateski vazno da kao velika stranci nece past kruna s glave ako krenu u ozbiljniji kontakt s tom scenom..ne samo politickom, nego i civilnom, ako im da neku podrsku, pa i ne samo nekako politcko infrastrukturnu, informacijsku i edukaciju, nago i simbolicku, u smislu pruzene ruke, dok se ne otvori, omoguci, politicki i drustveni prostor na kojem esdepe nece imat taj neki lijevi monopol, nema tu srece.

a to nije od milanovica, to je inercija jos od prije, inercija kojom se milanovic nije sad u ove cetiri godine, ako je htio..kazem ako je htio uopce bavit se tim problemom, imala prioritet. to je moda moglo doci na red sad, u sljedecem mandatu da ka je ova koalicija ostvarila u mjeri da ima stabilnu vecinu tipa kakvu je imala.
pa ovi novi, komadina i ekipa, najavljuju zaokret ulijevo, pa onda valjda baldasar nema budućnosti u esdepeu kako god okreneš?
da, da, naravno. sad cemo vidjet koliko su antimilanovicevci fer prema sebi i kako ce se ponasat prema baldasaru prije izbora i npoisredno nakon. po tome ce sve..ili dosta toga bit jasno.
ali opet, ne radi se tu samo o baldasaru..sve to ima neki svoj tok i svoje koncentricne grugove. s baldasarom moras onda ganjat i split, a to je onda sirenje problema u deset novih pravaca za koje se uopce ne zna kud vode.
ali, neke ce stvari trebat rezat, te promjene koje se najavljuju pompozno i potpuno neodredjeno, morat ce bit malo vece od kozmetickih inace ce imat svoju stranku za sebe u kojoj ce se oni moc igrat sami sa sobom i losom i bit ce time zadovoljni..
Tea Tree

Post 17 Jan 2016, 19:22

Cim imas malo vecu grupu ljudi, bez obzira na kontekst u kojem je ta grupa nastala, nastat ce podjela na bar dvije struje. Jebi ga, cak i u Laibachu postoje dvije struje. :D

A kad vec nagadjamo sta bi i kako bi moglo biti, eto recimo da se sad odvoji struja oko Komadine, posalju u kurac sadasnji SDP i kazu idemo mi formirati novu, zvat ce se SDK (socijaldemokrati Komadine) :D i onda oni nekako skrenu ulijevo (sto moze biti i na Rab, gledano s kopna :zubo:). Bilo bi stvarno zabavno promatrati kako bi oni to skretali i s cim ce se baviti u sljedece cetiri godine. A onda eto opet izbora, pa okrupnjavanje ljevice, ajmo u koaliciju ili da se oper spojimo u jednu stranku, nema smisla, ipak smo mi jedno.

E sad, ne znam ni ja sta hocu reci s ovim, a ne mogu reci da se slazem sa svime u clanku, ali je, u svakom slucaju, zabavno.

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx? ... &id=868356

Peđu Grbina za predsjednika SDP-a!

NA SNAZI je lov na političku glavu Zorana Milanovića. Iscrtavaju se crte razdora u SDP-u, stranka se podijelila na (Milanovićeve) lojaliste i pobunjenike. Prvi mu je rukavicu u lice bacio Baldasar, od užeg SDP-a otprije ponešto odmetnuti splitski maharadža. Nije dugo trebalo čekati na reakciju notorne 'riječke frakcije', koja protežira Komadinu. Sveprisutna Aleksandra Kolarić svoj je angažman ubacila u šestu brzinu. U zadnjih se par mjeseci i nekoliko 'intelektualaca', poput Dražena Lalića i Gvozdena Flege, obratilo 'Zoranu' i zamolilo ga da se makne.
Milanovićeve lojaliste mahom čine ljudi koji obnašaju visoke dužnosti u vladi na odlasku, a koji ne da nemaju egzistenciju izvan politike, nego vrlo konkretno – nemaju realnu egzistenciju mimo Milanovića.
Saucha, Opačić, Maras, sve su to pčele koje će braniti maticu do kraja.
Kada se male ruke ne slože

O Milanovićevu mandatu na čelu SDP-a tobože se sve zna. 2007. ga je kancelar Sanader anihilirao, kada je ovaj mjesec dana prije već praktički dobivenih izbora nespretno izbrbljao nešto o porezima i narkomaniji, pri čemu je HDZ-ov PR tim (pretili spin-doktor Maček i Irci) namirisao krv i stvar politički kapitalizirao. Tu je bila i blamaža sa mastodontskim Ljubom Jurčićem, koji je čas bio premijer, čas nije.
2011. je dobio izbore koje bi, da je bio na čelu SDP-a, izgubio jedino – Komadina.
Potom je, kako se to priča ovih dana, izgubio 'nekoliko uzastopnih izbora'.
No, ove zadnje izbore ne bih baš nazvao njegovim totalnim porazom. Imajmo na umu da je Zoran Milanović, nakon 4 godine grotesknog mandata, svojoj stranci priskrbio gotovo jednak broj saborskih mandata kao glavna opozicijska stranka, i to ona koja ima neprikosnovenu 'armiju drugara', koja je uposlila kompletnu mašineriju, a u kobasičastu koaliciju ugurala sve što je mogla, od liberala u pokušaju, preko državotvornih penzionera do nekih osoba koje vole jedan specifični uglasti samoglasnik, stranka kojoj se intelektualna baza protezala od građanskih intelektualaca do raznih opskurnih parasudišta.
Istina, nerijetko se bio destabilizirao, te je katkad bio komičan kao mala svađalica i instant-domoljub, no to je HDZ-u iskonski i smetalo, uzeo je njihovo ophođenje i njihovu vrst spletkarenja (Prgomet), te ih onda time ubadao. U tom je segmentu bio avion za ono na što su navikli – kumeka Račana.
Ipak, nema mu pomoći, otplesao je svoje.
Emisija 'Otvoreno' datirana sa 12. siječnja, o predstojećim unutarstranačkim izborima u SDP-u, u mnogočemu je bila paradigmatska.
Dobroćudni, no pomalo ishlapjeli Vjeran Zuppa probao je u neodređenim terminima braniti Milanovića. Imam subjektivni filing da je Zuppa toliko traumatiziran HDZ-om da je katkad spreman dati povjerenje bilo kome tko se, prema njegovu mišljenju, protiv njega iole dobro držao.
Rajko Ostojić je, kritizirajući Milanovića, potonuo u nekontrolirano ljevičarenje, od nikuda izvukao 'povijesni moment' u kojemu 'europska socijaldemokracija mora skrenuti ulijevo'. Očekivalo bi se da je sa krajem izbornog postupka završio i 'race to the left', navada u kojoj se politički akteri razbacuju obećanjima u domeni ekonomije, usmjeravajući bijes širih masa prema korporacijama, industrijalcima, bankaroidima, no to nije slučaj kod Rajka Ostojića. Neki u SDP-u uistinu vjeruju da su izgubili jer 'nisu bili dovoljno lijevo', a ne zato jer su bili ekonomski neefikasni do te mjere da su postojeću ekonomsku nekrozu samo produbili, a ne pokrpali, kamoli riješili. Pristojni socijaldemokrati bi inače trebali izbjegavati priču o Pravoj Ljevici, to je rezervirano za filozofe roda i spola.
Aleksandra Kolarić je nadirala, u maniri zloglasne sindikatlije Spomenke Avberšek, te uništavala 'neprijateljsku živu silu'. Iako se u emisijama trudi biti objektivna i ne potencirati svoju osobnu političku sudbu – htjela ne htjela završi kukanjem o svome izbacivanju iz SDP-a.
Izgledalo je da će njezinom žrtvom biti i Peđa Grbin, bilo je neugodno gledati ga u defanzivi, bez obzira na pokerašku facu koja mu je regularna oprema.
No tada se dogodilo nešto neočekivano. U raspravu je ubačen sada već mitski pojam neoliberalizma, na što se ovaj rodio kano feniks iz pepela, kano propeti Ikar vinuo pod sunce, i ovladao raspravom.
Prvo je profesorski debunkirao sam pojam neoliberalizma, a onda nabrajao institucionalne i ekonomske uvjete 'na terenu' zbog kojih je naša mala Hrvatska daleko i od kejnezijanskog, stidljivog kapitalizma, a kamoli slatkog neoliberalizma.

Moglo bi se čak reći da je na tih par sekundi kroz nejako tijelo Predraga Grbina strujao nesputani laissez-faire eros francuskog klasičnog ekonomista Jean-Baptiste Saya.
Je li Grbin na trenutak postao socijaldemokratom njemačkoga i skandinavskoga tipa? Je li shvatio da kapitalizam može biti moćno oruđe za promicanje socijalnih ciljeva?
Grbin se i prije dobro držao u emisijama. Kada HDZ šalje nekoga u emisiju visokog profila, u kojoj treba sanirati štetu, u kojoj se ne smije raniti – šalje suverenog mladog lava Ćorića ili slatkorječivog Damira Jelića. Kod SDP-a je ta teška artiljerija uvijek bio Peđa Grbin.
Teško je biti socijaldemokrat u siromašnoj državi

Da se razumijemo – socijaldemokracija jest u krizi. U krizi je točno onoliko koliko je u krizi i sama Europa. No, korijeni te krize nisu oni o kojima fantaziraju Ostojić i ekipa, a rješenja za tu krizu tek nisu ono što bi implementirali Komadina i botovi. To je jedan klasični 'blast from the past', eau de kolhoz.
Kimerika ubrzava. Svijet ubrzava. Ne traže milost, niti je daju. Kapital je mobilniji no ikad, briga ga za nacionalne države i njihovo funjenje, onaj koji se ukopa na mjestu i krene trkeljati o 'radu i kapitalu' – momentalno umire gnjusnom ekonomskom i političkom smrću.
Kosooki manično kupuju sve u svome videokrugu te će, ukoliko se Europa ne trgne, jednog Sudnjeg dana žnjati tu Europu, pokupiti uhljebe sa europskih sveučilišta i iz Europske komisije, te svih gojilišta uhljeba općenito, staviti ih u kombi i poslati u Foxconn sklapati iPhone mobilne uređaje za par dolara na dan, te ugasiti svijetlo.
Tu pretpotopni džemperaši poput Jeremy Corbyna ili beskorisni flambojantići poput Yanisa Varoufakisa mogu samo ubrzati truljenje te i takve Europe.
Kuglom se zemaljskom nižu novi izazovi: klima, migracije koje će biti nikad veće, smanjenje zaliha pitke vode, izumiranje nemalog broja zanimanja.
Je li rješenje za kvalitetniju Europu Friedmanov temeljni dohodak, meki libertarijanski paternalizam Vita Tanzia, supsidijarno spuštanje socijalnih usluga na razinu manjih kolektiva, Klausova 'Europa nacija' ili nešto peto, pitanje je.
Čak i uz ove epohalne globalne kretnje – naša mala Hrvatska nema luksuz njima se baviti, jer nije riješila neka temeljna pitanja. To je ono najtužnije.
Na tom je tragu bio i Grbinov ekspoze. Bio je pomalo.. neo.

Konan Grbin
Je li on Onaj Odabrani hrvatske ljevice, koji će objediniti Milanovićev gard i fajterski kredo, i nordijski socijaldemokratski pristup koji proizvodi ekonomsku efikasnost? Je li onaj kojemu su pitijske proročice sa kave na terasi kina 'Europa' spjevale najopojnije psalme?
Nije da ima neku konkurenciju.
Baldasar je i ideološki i inače – jedna totalno amorfna masa. Treba li uopće napominjati da u eri strojnog učenja, kibernetike i pametnih lijekova, osobe profila Antuna Vujića ili Zlatka Komadine, sa svojim kardeljevskim poimanjem ekonomije, nemaju baš što tražiti?
Jer, kako bi jedan stasiti dinarski vladika, da danas hoda među nama, rekao:
Boj za bogatije društvo ne bije jalovo samoupravno oružje, boj bije srce Neoliberala.
Beau

Post 17 Jan 2016, 20:28

..a unda » wrote: pa nije rekao nista lose o komadini. eto, spomenuo je neke generacije, nesto..i spomenuo je da on kao mladji ima vise iskustva tog nekog, jel, politickog.
ok, mozda je tu bilo eto, bilo samoreklamiranja posrednije neposrednog, ali nije to nikakva tragedija. ukratko, lokano nije drzavno, druge su to razine, druge odgovornosti, cak i ne vise unutar same drzave.

mislim, milanovica sad mozemo gledat u raznim svjetlima i ocjenjivat njegov rad, komaadinin ne mozemo, tj imao je priliku i odustao je da bi sad.. sto? krenuo ljevije? sto, kud, kako? gdje? u rijeci, u evropi ili u imotskom?

ja se, eto, ne bih kladio da milanovic vise nece bit predsjednik stranke. mislim, sad, na ovim unutarstranackim izborima.
ali, bitna je atmosfera, bitno je da se nekako vidi zrelost, razmisljanje clanova, kost benefiti.
po svemu sto vidim, s milanovicem se da radit, da suradjivat, dogovorit, nemam nikakav dozljivaj neke autkracije kod njega, ali ako on i bude predsjenik stranke i dalje, u nekoj podvojenoj atmosferi, sto moze milanovic?
opet, ako bude komdina ili neko drugi ko se sad spominje od kandidata.. ne znam jel gora poruka da budu neki tijesni izbori ili da hametice dobije komadina izbore.
ne znam sto to on misli i kako objedinit?

rejting stranke ne oznacava toliko semafor kao na nekoj nogometnoj utakmici, koliko odnosi unutar stranke, a ona ocito vec dugo nije jedinstvena, jos od prije milanovica i po nekoj inerciji, malo racan, malo sd milanovic, nekako e to guralo pod tepih, li ako do sad esdepe nije sazrio, akos e sad u esdepeu ne vidi kako to milanovic radi i zasto, ako je to i dlje povrsno gledanje i neko vapljenje za nekim formama, svedskima, kretanjima u lijevo bez da se uopce zna gdje je to, nego eto, lijepo zvuci, zgodan nakit, zasto bih mislio da ce s komadinom i ostojicem (o kako ga on jadan buca :D), bernardicem npr, ta stranka nakon svega preko noci postat zrelija, jaca?
nakon sto se solidno pogube u trazenju sebe, nakon godinu dvije, opet ce ic na izbore svoje i sta ce onda? kud ce? jos ljevije, di ce ukurac? i u tom opcem neredu, pocet ce se sve vrtit oko jednog npr vujica ili ce opet zvat milanovica da se vrati i da eto, da sta ne zamiri..

ma znamo da vec da je milanovic za sve kriv, pa tako i za baldasara. :D

sigurno postoji razlog za takvo kadroviranje, i ne mora to bit nesto sad, da milanovic to zna radit ili da nema tu nekih drugih motiva, iako bih tu cak priznao i neke te, politicke motive, a ja tu imam samo jedno pitanje..sad narocito, u ovo vrijeme..jel sam esdepe uopce ima dovoljno dobrih i kvalitetnih kadrova da bi mogao sam npr vodit drzavu u nekomzeljenom socijalemokratskom smislu, stilu, funkciji.
ja mislim da nema ili je to tu negdje, na granici.jednostavno, imas ono sto imas i s tim se moras snalazit.

a da ljudi, lijeve te orijentacije postoje koji mogu sudjelovat u takvoj vlasti, kreirat..doslovno kreirat politiku, a da nisu u esdepeu, pa ima ih i zasto esdepe ne posegne za njima?
ok, zato jer su po drugim tim strancicama koje i nisu bas u najboljim odnosima s esdepeom, dapace.
a tu ima najvecu odgovornost, za takve odnose esdepe, sto ne znaci da su i te strancice nevine ko rosa jutarnja.
dok u esdepeu ne budu vidjeli da im je strateski vazno da kao velika stranci nece past kruna s glave ako krenu u ozbiljniji kontakt s tom scenom..ne samo politickom, nego i civilnom, ako im da neku podrsku, pa i ne samo nekako politcko infrastrukturnu, informacijsku i edukaciju, nago i simbolicku, u smislu pruzene ruke, dok se ne otvori, omoguci, politicki i drustveni prostor na kojem esdepe nece imat taj neki lijevi monopol, nema tu srece.

a to nije od milanovica, to je inercija jos od prije, inercija kojom se milanovic nije sad u ove cetiri godine, ako je htio..kazem ako je htio uopce bavit se tim problemom, imala prioritet. to je moda moglo doci na red sad, u sljedecem mandatu da ka je ova koalicija ostvarila u mjeri da ima stabilnu vecinu tipa kakvu je imala.

da, da, naravno. sad cemo vidjet koliko su antimilanovicevci fer prema sebi i kako ce se ponasat prema baldasaru prije izbora i npoisredno nakon. po tome ce sve..ili dosta toga bit jasno.
ali opet, ne radi se tu samo o baldasaru..sve to ima neki svoj tok i svoje koncentricne grugove. s baldasarom moras onda ganjat i split, a to je onda sirenje problema u deset novih pravaca za koje se uopce ne zna kud vode.
ali, neke ce stvari trebat rezat, te promjene koje se najavljuju pompozno i potpuno neodredjeno, morat ce bit malo vece od kozmetickih inace ce imat svoju stranku za sebe u kojoj ce se oni moc igrat sami sa sobom i losom i bit ce time zadovoljni..
a, dobro, vidjet ćemo kako će se sve odvijat dalje.

u svakom slučaju, ne očekujem da komadina i društvo u ičemu budu bolji od zoke, ma ni blizu :D

atmosfera je takva da pritisak na milanovića neće jenjavat sve dok ga ne smijene. njegova glava sad mora past, eto tako se želi :ne zna:
a ja kažem, neka im je, tražili ste gledajte :E
Beau

Post 17 Jan 2016, 20:34

Tea Tree » wrote:Cim imas malo vecu grupu ljudi, bez obzira na kontekst u kojem je ta grupa nastala, nastat ce podjela na bar dvije struje. Jebi ga, cak i u Laibachu postoje dvije struje. :D

A kad vec nagadjamo sta bi i kako bi moglo biti, eto recimo da se sad odvoji struja oko Komadine, posalju u kurac sadasnji SDP i kazu idemo mi formirati novu, zvat ce se SDK (socijaldemokrati Komadine) :D i onda oni nekako skrenu ulijevo (sto moze biti i na Rab, gledano s kopna :zubo:). Bilo bi stvarno zabavno promatrati kako bi oni to skretali i s cim ce se baviti u sljedece cetiri godine. A onda eto opet izbora, pa okrupnjavanje ljevice, ajmo u koaliciju ili da se oper spojimo u jednu stranku, nema smisla, ipak smo mi jedno.
ja sam nekim čudom postigla neviđeni zen glede cijele političke situacije. očekujem da ću se narednih par godina istinski zabavljat gledajući s jedne strane novu vladu, a s druge strane novi sdp :rofl:
uspjela sam se uvjerit, zavarat takoreć, da to nema sve skupa više nikakve veze sa mnom.
E sad, ne znam ni ja sta hocu reci s ovim, a ne mogu reci da se slazem sa svime u clanku, ali je, u svakom slucaju, zabavno.

nije loše ovo :D
Tea Tree

Post 18 Jan 2016, 00:44

Gledajuci snimku iz 2007. kaze: "Tu sam imao 40 godina, izgledao sam kao da imam 33 hihihi"
:S :rofl:
MightyMe

Post 18 Jan 2016, 00:47

Pogleda san to Otvoreno od utorka. Kolarićka. Pa koja je to tuka. Dok nisan bia informiran, izbacivanje san smatra Zokinin minuson. Kad govori samo se u meni javlja fremdschämen. U nedostatku bolje hrvatske riči. :D
..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2016, 01:09

Tea Tree » wrote:Cim imas malo vecu grupu ljudi, bez obzira na kontekst u kojem je ta grupa nastala, nastat ce podjela na bar dvije struje. Jebi ga, cak i u Laibachu postoje dvije struje. :D

nije los taj tekstic, ali nisam bas shvatio sto bi autor htio.. tj, kako ono ide, sto je pjesnik htio reci? :D

jest, onako, zabavan je, ali dekonstrukcija ne moze bas ici samo za sebe, zbog sebe ili radi sebe. u nekom trenutku se treba odlucit za nesto u nedostatku idealnog rjesenja ili cekajuci na njega.

nisam siguran jel ovo bio ekonomski kriticki tekst neke nove ekonomske skole, politkoekonomska kritika ili filozofsko socioloska neka kritika.. neceg. prelako skace s detalja na preopcenito.
bez obzira sto autor mislio o vujicu, pa sto i ja mislio o vujicu, ima on jos dosta pure pojest dok ne dodje do razine sagledavanja i razmisljanja, pa i eruditizma jednog vujica. ako uopce dodje, jel.. :D
..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2016, 01:32

Tea Tree » wrote:Gledajuci snimku iz 2007. kaze: "Tu sam imao 40 godina, izgledao sam kao da imam 33 hihihi"
:S :rofl:
meni je najbolje negdje tamo po sredini, 25. minuta cca, kad stankovic pita, kaze..vi ste potpisali ugovor s mostom o tripartitnoj vladi.
..ne, o dualnoj vladi.
..potpisali se o tripartitnoj..
..ne, nego mi i most, nitko drugi.. i onda malo zamase rukom stankovicu.. ej, stankovicu, di si, zemlja zove stankovica, di si, sta ima.. :D
..a unda
Undaminator

Post 18 Jan 2016, 01:42

MightyMe » wrote:Pogleda san to Otvoreno od utorka. Kolarićka. Pa koja je to tuka. Dok nisan bia informiran, izbacivanje san smatra Zokinin minuson. Kad govori samo se u meni javlja fremdschämen. U nedostatku bolje hrvatske riči. :D
jes vidio ti to. :D
..ma, kolaricka, klasican primjer..ne znam cega. :D i to oko, cega, oko leks perkovic.. barem je to bio povod.
zapizdila je bezveze, sad samo ostaje jos pitanje motiva. nema tu veze neke te demokratizacije unutar stranke, cega li vec.
jednostavno, inzistirala je na necem sto ne razumije bas previse i tim je inzistiranjem zaista napravila ono sto se popularno kaze.. stetu stranci.
ne zelim sad rec da je ova koalicija zbog nje izgubila izbore, nije ona bas toliko vazna, ali nije bas pomogla ni da se izbori dobiju.
najvise je stete napravila sebi, ona se predstavlja kao komunikacijska savjetnica i reci sad kad si vidio ono.. bil ti da te ona komunikacijski savjetuje? :D
ljudi jednostavno sami sebe preozbiljno shvacaju, eto.. :D
miky0
ST Leader
Been thanked: 4 times

Post 18 Jan 2016, 08:14

Po'bicaju serete kvake. Kolaricka je daleko najbolje sta se sdpeu ikada dogodilo. Kolaricka :lux: :lux: :lux:

Aj koja joj nije na mistu, aj koja :misli:
Eks

Post 19 Jan 2016, 01:53

Zoki. :cerek: :cerek: :cerek:

Stanković, nekulturni pit bull, ispod svake novinarske razine ako takva više postoji u nas.
A ne čudi me s obzirom na njegove ispade u vezi abortusa još iz 2011-e koji su nedavno opet spomenuti. Oženio se čovjek, dobio dijete i ošo u desni krivi kurac.
  • Information