Kratak osvrt na Valenciju.
Radilo se o "sindikalnom" izletu društva s posla, išlo nas je 8, i to za Slovenski kulturni praznik 8. veljače.
Išto se iz Trsta, Ryanairom, letovi poprilično dobro posloženi, u četvrtak je bio polazak u poslijepodnevnim satima, povratak u nedjelju u večernjim satima.
Do Trsta smo išli autima, parkirali na službenom parkingu aerodroma. CCa 32 EUR za 4 dana parkinga.
Avionske karte su koštale cca 80-100 EUR na osobu, pošto je svatko sam kupovao kartu.
S aerodroma smo uzeli Uber, 20 EUR, što je ispalo 5 EUR na osobu. Mislim da je približno ista cijena i za metro.
Stan, 5-sobni s 2 kupaonice smo platili 275 EUR, sveukupno, za 8 osoba, dakle nekih 34 EUR po osobi. Bagatela. Jedini problem je grijanje na klimu, iako je vanjska temperatura bila ugodnih 18-20°C svejedno je unutra malo hladnjikavo, a klima baš i nije najbolji izbor za grijanje.
Obišli standardne znamenitosti. Obavezno posjetiti tržnicu. Općenito u Španjolskoj su tržnice mjesta koja se moraju posjetiti.
Još jedna dobra stvar u Valenciji su bicikli. Ne bi čovjek očekivao da u Španjolskoj postoji toliko bike friendly grad kao što je Valencia. Praktično su po cijelom gradu biciklističke staze i to odvojene od ceste, s tim da skoro da nema nikakvih rubnika.
A najbolja stvar je isušeno korito rijeke u kojem je napravljena park-rekreacijska zona s pješačkim i biciklističkim stazama.
Rentanje bicikla smo platili 8 EUR za cijeli dan. Ima i gradskih bicikala, ali ne znam za cijenu.
Ako ste u centru grada, praktično nema potrebe za javnim gradskim prijevozom. Nemam pojma kako izgleda metro, koristili smo bicikle i uber.
Za ljubitelje gina: postoji kafić koji je u Guinessovoj knjizi rekorda jer nima najviše različitih ginova na svijetu.
http://doceginclub.com/