Što kuhate? (recepti i sličke poželjni)
Danaske će žema da skuva cveklu na salatu sos hren, pa ćemo gi je obedavamo uz taze pržen mladi krompir, jelte...
Blaze, ovo tek sad vidim. Mijenjam kokota za ovo tvoje. Gdje si kupila lisičarke? Kad smo bili u Istri vidjela sam da ženska u kampu nosi punu košaricu da ih opere ali mi je bilo neugodno pitati odakle joj. Jesi u buču stavila i kopra? Tako mi izgleda a je je samo tako volim jesti. Ali onda je stvarno volim za razliku od bučnice koju uopće ne jedem.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
- Euklid
- old school
- Been thanked: 1 time
mmmm, ovo izgleda mocnoblaze wrote:brzinski, a fini i obilan ručak za mene i juniora (na žalost i brzinski fotkan)
u zdjeli - šopska
u tanjuru - varivo od tikvi i pire
u pomoćnom tanjuru - lisičarke (gljive)
'if you fall, i'll be there' (floor)
hvala
lisičarke bere moja mama, ona je glavna gljivarica u obitelji, ali i šire. lisičarke se u istri inače zovu pršutnice. vrganje (u istri 'gobe') ne mogu smisliti pa me njima ne pili. uglavnom ih podijeli po selu, a onda joj se uvijek pred vratima nađu jaja (otkako nema tate ne drži kokoši), šljive i sl. na selu odlično funkcionira naturalna razmjena
da, u varivo od tikvi ide kopar, jako se lako i brzo napravi, jedino treba uračunati vrijeme u kojem naribana i posoljena tikva "pušta vodu" u nekoj zdjeli. ja to ostavljam 30-40 minuta, a onda stišćem među rukama količinu koju mogu obuhvatiti. od velike količine naribanog ostane nekoliko gruda na kraju
ide ovako:
na ulju ugrijati kuhaču brašna, ubaciti dobro ocijeđene tikve, izmiješati par minuta, uliti vode da ih prekrije
kuhati dok ne splasnu, cca 10 do 15 min
uliti mlijeka, dodati kopra i prokuhati još 5 minuta, na jako laganoj vatri (inače prekipi; zapravo treba stalno biti blizu, promiješati i paziti da ne iskipi)
kad se ugasi, dodati par žlica kiselog vrhnja
dobar tek!
lisičarke bere moja mama, ona je glavna gljivarica u obitelji, ali i šire. lisičarke se u istri inače zovu pršutnice. vrganje (u istri 'gobe') ne mogu smisliti pa me njima ne pili. uglavnom ih podijeli po selu, a onda joj se uvijek pred vratima nađu jaja (otkako nema tate ne drži kokoši), šljive i sl. na selu odlično funkcionira naturalna razmjena
da, u varivo od tikvi ide kopar, jako se lako i brzo napravi, jedino treba uračunati vrijeme u kojem naribana i posoljena tikva "pušta vodu" u nekoj zdjeli. ja to ostavljam 30-40 minuta, a onda stišćem među rukama količinu koju mogu obuhvatiti. od velike količine naribanog ostane nekoliko gruda na kraju
ide ovako:
na ulju ugrijati kuhaču brašna, ubaciti dobro ocijeđene tikve, izmiješati par minuta, uliti vode da ih prekrije
uliti mlijeka, dodati kopra i prokuhati još 5 minuta, na jako laganoj vatri (inače prekipi; zapravo treba stalno biti blizu, promiješati i paziti da ne iskipi)
dobar tek!
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
Drugi put kad dođem blizu moram otići s tvojom mamom u gljive. Obožavam vrganje. A ovakav čušpajz od buče je i meni baka uvijek pravila (umjesto mlijeka je stavljala sirutku) ali meni nije bilo jasno zašto se voda žmika iz buče pa onda nalijeva obična. Tako da ih više ne žmikam.blaze » wrote:.
ide ovako:
dobar tek!
ne znam, kad god sam pokušavala kuhati s nečim fermentiranim, stvorile bi se grudice, tako da sam ostala na mlijeku (ne ide toga puno, oko dec i pol), plus kiselo vrhnje na kraju. tikva se iscijedi jer inače bude tvrda, a i drugačije se prodinsta kad je podatna i stisnuta nego kad je ima pun lonac "divlje i raširene" na malo ulja i brašna
moguće da takvo varivo nikom ne ispadne isto
al moje je definitivno fino. mužić ga nikad u svom predživotu
nije jeo na takav način i toliko je poludio za njim da mi je jednom donio ribanu repu s placa
jer mu se prividjela ribana tikva
vidi što sam našao! za ono bijelo varivo!
moguće da takvo varivo nikom ne ispadne isto
vidi što sam našao! za ono bijelo varivo!
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Ne radim picu s takvim pizdarijama
Šteta je cijediti sokove iz povrća.
Marihuana?Margarita » wrote:Kupila sam na placu nekakvu zelenjavu ali sam zaboravila kako se zove. Izgleda kao veliko i široko lišće maslačka.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Nikad nisam okusio gorku tikvicu.Morticia » wrote:Kad ih se ocijedi iz njih izađe gorčina.
Uglavnom, mi ćemo danas pohane tikvice, a uz to pire i grašak dinstan na malo kapule i domaće pancete.
Znam da se sole i cijede patlidžani i/ili krastavci.
Mardž, da nisi kupila raštiku?
Inače, ja ću danas skuhati borščanski lonac.
integralni špageti . uz to dinstani patlidžani, tikvice i paprika.
mislila sam uz to samo bacit na keramičku tavu tanke šnite špeka, za one koji smiju
mislila sam uz to samo bacit na keramičku tavu tanke šnite špeka, za one koji smiju
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
Ni ja nikad nisam nabasala na gorku tikvicu. Patlidžane ne volim a krastavce ako moram cijediti, zaobiđem.judolino » wrote: Nikad nisam okusio gorku tikvicu.
Znam da se sole i cijede patlidžani i/ili krastavci.
Mardž, da nisi kupila raštiku?
Inače, ja ću danas skuhati borščanski lonac.
Znam što je raštika. Znam što je boršč.
Ali ne znam što je borščanski lonac.
E to ti je nešto ko bosanski lonac, ali ima cikle specifične za boršč.Margarita » wrote: Ni ja nikad nisam nabasala na gorku tikvicu. Patlidžane ne volim a krastavce ako moram cijediti, zaobiđem.
Znam što je raštika. Znam što je boršč.
Ali ne znam što je borščanski lonac.
Križanac.
Uglavnom, danas kombiniram svinjetinu, junetinu, kožice od špeka, luk, češnjak, papriku, azuki grah, ciklu, tikvicu, krumpir, korabicu i možda krumpire. Ubacit ću crnog vina i gljiva u prahu, te borovice, lovor i papar. I feferonček ne bi škodil. A serviral bum uz vrhnje.
Nema šanse da ne ispadne dobro.
A i imat ću ručak za tri dana, he, he...
-
- Information
-