karambol » wrote:
Ha, gle, lik je, valjda namjerno, zanemario kompletnu sliku, ali činjenica je da je katalizator raspada bila ekonomska situacija u bivšoj državi. Unatoč svima koji je doživljavaju kao neko uspješnu i perspektivnu tvorevinu koju su razjebali povampireni nacionalisti.
Jesu, svakako, ali tek kad su im se stvorili uvjeti za procvat, a oni su nastali zbog ekonomskog sranja koje se taložilo desetljećima.
Kao što se vidi sve veća nesloga u EU čim se smanji količina love tako je bilo i tada...Juga je, zapravo, preteča EU i, ako su pametni mnogo toga bi mogli naučiti na nekim situacijama koje su obilježile povijest SFRJ.

pa, zanemario je, ali mislim..ako se radi o onom o cemu mislim da se radi

, mozda nije bas nekako sto posto namjerno zanemario, jednostavno se radi o pristupu koji neke pojave uopce ne gleda, ono, ne zanima ga..
meni je sasvim jasno da je ondasnja drzava, ali i citavo jedno drustvo, razbucano na nacionalistickom nosivom valu..koji je posluzio kao naj..nesto.. tj, kao optimalan da se neki interesi ostvare i mogu reci da se opet sve tu nekako vrti oko love, ali i oko jos nekih stvari koji imaju puno, puno veze s psihologijom, pa i kulturom..
ili, ako ce neko sve svodit na lovu, ja onda sve mogu svodit na osjecaj krivnje.
a sto se tice love, ju dinar je jako dobro stajao tamo negdje koncem sezdesetih, pocetkom sedamdesetih. jako dobro. iznenadjujuce dobro.
ok, mozemo sad pricat jel ta realnost bila lazna, ali se jedan trst na toj nerealnosti obogatio..

kakvi su onda bili uvjeti i okolnosti, onda je jos uvijek postojao onaj zlatni ekvivalent, tj dolarski, kakva pravila su bila, snaga dinara je bila sasvim realna, bez nekih monetaristickih makinacija i onovremenog financijskog spekulativnog virutaliteta, bila je realna bez ikakvog.. da, ali, krediti, ovo ono..
i u tom vremenu, a i tom mjestu, mjestima, kad je eto, bilo love i to sasvim dobre love, bas tad je izronilo nesto sto se po ovoj tvojoj tezi bas i ne bi ocekivalo.
slazem se da je juga na neki nacin, nekako bila.. i to u malo vise segmenata, neki uzor za eu. bez obzira sto je kronologija eua, nesto drugacija.
..a ako bas i nije bila uzor, onda barem mozemo rec da je juga predstavljala jedan vrlo suvremeni oblik, model drustva, eto, ajd, reci cu..napredni. onaj na koji se pogledavalo sa zanimanjem.
uvjeren sam da su neki koncepti iz juge doslovno razmatrani i da se gledalo kako ih prilagodit nekim drugim odnosima ili okolini, ali to je tu negdje.. kao sto mi se cini i da politicki nije ta eu cjelina bas tako cvrsto definirana kako bi se to na prvu moglo vidjet, a da ne bi sve to moglo krenut putem nekog socijalizma, razvijanjem takvih nekih drustvenih odnosa.
isto tako sasvim jasno vidim i tu neku prenapregnutost eu, narocito stoga sto je to jos uvijek vrlo njezna i nova tvorevina.
..ali moguci rastroj eu ne vidim u tim nacionalnim interesima. vidim u odustajanju kapitala od eu ako vidi da tu ili putem toga nece imat profit kakav prizeljkuje.
vulgarno i mozda anakrono govoreci, tu ce bit klasni konflikt uzrok raspada, a nacija ce samo tu ostat kao neki rezervni polozaj kaptala..