BTW, zakaj nisi skoknuo do Xinaluqa... il kak se to već piše? Vidim da si imao vremena za razne gluposti, a to si propustio?
Gruzija, Azerbajdžan, Armenija
Kaj će ti engleski, svi govore turski... Džozluk, peškir, baklava, raki,... nemreš fulat s domaćim rijećima. 
BTW, zakaj nisi skoknuo do Xinaluqa... il kak se to već piše? Vidim da si imao vremena za razne gluposti, a to si propustio?
Sa dvoje djece dobro da smo uspjeli i taj jedan izlet u Gobustan i na blatne vulkane.
I domaćin nas je htio voditi na plaže, cca 30 km od grada, ali nismo imali vremena.
Nekome gluposti, nekome fora, sve je to individualno...
U 4 dana smo uspjeli dosta toga vidjeti, osobno sam zadovoljan, ali tako je to, tek nakon 2-3 dana skužiš grad i već moraš doma.
Maybe next time..
PS bit će još slika..
PPS ljubitelji HNL-a će u Azerbajđanu doći na svoje, na nacionalnoj TV prenose našu nogometnu ligu
I domaćin nas je htio voditi na plaže, cca 30 km od grada, ali nismo imali vremena.
Nekome gluposti, nekome fora, sve je to individualno...
U 4 dana smo uspjeli dosta toga vidjeti, osobno sam zadovoljan, ali tako je to, tek nakon 2-3 dana skužiš grad i već moraš doma.
Maybe next time..
PS bit će još slika..
PPS ljubitelji HNL-a će u Azerbajđanu doći na svoje, na nacionalnoj TV prenose našu nogometnu ligu
blatni vuklani baš i nisu glupost barem meni, rijetko gdje se mogu i vidjeti, u cijelom svijetu cak polovica njih se nalazi u Azerbajdzanu
Nisam ni mislio na blatne vulkane pod gluposti, i sam sam ih posjetio. Ali zato muzej tepiha ili Heydarov... Hmmmm.
Ne kažem da su to baš potpune gluposti, ali nikad ih ne bih poxjetio prije ili na uštrb Xinaluqa.
Ne kažem da su to baš potpune gluposti, ali nikad ih ne bih poxjetio prije ili na uštrb Xinaluqa.
Putovati s djecom i bez djece su nebo i zemlja. Prakticiram i jedno i drugo. Neusporedivo.
xinaliq je vrh, a ovo dvoje je fora za vidjeti izvananvnk wrote:Nisam ni mislio na blatne vulkane pod gluposti, i sam sam ih posjetio. Ali zato muzej tepiha ili Heydarov... Hmmmm.![]()
Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
With all due respect, ne znajući da li ste uopće bili ili niste unutar Heydar Aliyev centra/muzeja, smatram da je jako hrabro, a ne znajući nekoga, davati takve kategorične tvrdnje "samo izvana".
Bio sam u jako puno muzeja u svijetu, sa bogatijim postavkama, ali do sada ni jedan svojim vanjskim i unutarnjim izgledom nije ostavio "wow dojam" kao ovaj.
Evo malo o gradnji muzeja i još nekih građevina u Bakuu.
Što se muzeja tepiha tiče, nalazi se odmah kod Baku Eye, ispod ulaza u uspinjaču, vikendom radi do 20h (što je rijetkost), te nam se je to ušlo u naš dnevni raspored prije odlaska na vidikovac. Osim toga, muzej je jako zanimljiv, po onome što sam pročitao prije dolaska, tako da nam nije žao dva sata provedena unutra.
Ponavljam i zaključujem, od 4 dana, imali smo u opciji samo jedan izlet, a 3 dana ostaviti za sami grad...
Hvala na savjetu, uvijek ima next time...
Skoro sam zaboravio, popilo se (i kupilo za doma) dosta čaja...
Još slika uskoro....
nisam ni rekao da nisu fora iznutra, na same gradjevine sam mislio kolko su dobre samo izvana
Ni mi, osim ako idem sam na svoj način. Ali kad idemo žena i ja, oni idu s nama.
Pitao sam te o njihovim godinama kako bi bilo jasno zašto si se pretežno držao grada i lakih zanimljivosti. Ne bi ni ja 6-godišnje dijete vodio gore u brda. Osim ako ga ne bi htio dobro izgnjaviti i da mu se smuče putovanja.
-
provinci alka
Meni je taj Azerb.bas bio sokantan.
Baku sav glamurozan, pothodnici u mramoru, sve moguce Prade, guciji, dolce i gabane i sl...a 1 km od centra ljudi prodaju kokosi na podu na rastrganoj vrecici.
Bila sam i u Sumgaitu...jedan od najzagadjenijih gradova na svijetu navodno...druga prica skroz.
Fora za vidjeti, ali ipak je vidljivo da imaju diktatora na celu drzave.
Nadam se ovo ljeto turi po Gruziji
Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
Baku sav glamurozan, pothodnici u mramoru, sve moguce Prade, guciji, dolce i gabane i sl...a 1 km od centra ljudi prodaju kokosi na podu na rastrganoj vrecici.
Bila sam i u Sumgaitu...jedan od najzagadjenijih gradova na svijetu navodno...druga prica skroz.
Fora za vidjeti, ali ipak je vidljivo da imaju diktatora na celu drzave.
Nadam se ovo ljeto turi po Gruziji

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
Pa neće ti puno drugačija slika od ove ni u Gruziji biti.provinci alka wrote: ↑12 May 2017, 18:39Baku sav glamurozan, pothodnici u mramoru, sve moguce Prade, guciji, dolce i gabane i sl...a 1 km od centra ljudi prodaju kokosi na podu na rastrganoj vrecici.
U Tbilisiju sam vidio stambene socrealističke višekatnice (npr. slične "konzervama" iz Zapruđa) koje su bile odozdo pridržavane čeličnim štangama, tak da se ne sruše.
To je, bojim se, klasična slika za ex-CCCP "metropole" po tim raznim "stanovima" i sl.
- Tyrion Lannister
Kupio kartu Budimpešta-Kutaisi.
Putujem ponedjeljak-subota. Realno utorak ujutro sam tamo, u subotu ujutro idem nazad.
Planirao sam prvi dan krenuti za Tbilisi, okrenuti na Batumi i vratiti se u Kutaisi.
Ako netko ima pametnu ideju kako bolje koncipirati put rado ću je saslušati.
Idem solo ovaj put.
Putujem ponedjeljak-subota. Realno utorak ujutro sam tamo, u subotu ujutro idem nazad.
Planirao sam prvi dan krenuti za Tbilisi, okrenuti na Batumi i vratiti se u Kutaisi.
Idem solo ovaj put.
Ja ti sanjam let, bijelo jedro nasred mora, mene zove nova zora.
Ja sam samo Vagabundo.
Ja sam samo Vagabundo.
Dakle, kao što rekoh, one maršrutke/kombiji koji furaju s aerodroma Kutaisi izravno za Tbilisi, mogu te ostaviti i na autocesti izvan Gorija, gdje čekaju taksiji za otfurat te u sam Gori.Tyrion Lannister wrote: ↑20 Apr 2019, 21:58Kupio kartu Budimpešta-Kutaisi.
Idem solo ovaj put.
Gori je najpoznatiji po tome što je Staljinovo rodno mjesto, kojeg tamo (i samo tamo) još uvijek štuju. Ima i muzej, ispred kojeg je njegova rodna kuća te jedan od, ako se ne varam, 6 njegovih osobnih vagona u kojima je putovao. (Imao je fobiju od putovanja avionom, pa je stoga vlakovima putovao jako puno.)
Osim toga, u Goriju je i štosan spomenik gruzijskim ratnim junacima.
Nakon pol dana (prijepodneva) u Goriju, možeš nastaviti za Tbilisi maršrutkom. Kreću s neke vrste "autobusnog kolodvora" kod stadiona.
Također, u Tbilisiju ti se isplati uzet jednodnevni izlet po tzv. "Gruzijskoj vojnoj cesti" u Stepantsmindu (nekad Kazbegi), uz usputni posjet tvrđavi Ananuri te spomeniku rusko-gruzijskog prijateljstva i uistinu dojmljivoj crkvi Sv. Torjstva iznad Stepatsminde.
Nešto malo gledam putovanje na Kavkaz - Gruzija, Armenija i Azerbajdžan. Koliko vidim ne treba nam viza za prve dvije a Azerbajdžan ima e-vizu za 20$, točno?
Kakva je situacija između Armenije i Azerbajdžana? Znam da nije dobra ali gleda li itko gdje se putovalo tj. koji je pečat u putovnici? Nešto sam čitao da Azerbajdžan zna praviti problem ako si bio u Armeniji dok Armenija ne redi obrnuto. U tom slučaju bolje je ići smjer Baku-Tbilisi-Erevan.
Ruta ugrubo bi bila let u Kutaisi > Gori > Tbilisi > Erevan > Tbilisi > Baku pa let natrag iz Bakua ili kako sam spomenuo obrnuto. Može li se to obaviti za 10 dana? U to bih ugurao i neki izlet u prirodu, nisam još istraživao što bih a prijedlozi su svakako dobrodošli.
Kakva je situacija između Armenije i Azerbajdžana? Znam da nije dobra ali gleda li itko gdje se putovalo tj. koji je pečat u putovnici? Nešto sam čitao da Azerbajdžan zna praviti problem ako si bio u Armeniji dok Armenija ne redi obrnuto. U tom slučaju bolje je ići smjer Baku-Tbilisi-Erevan.
Ruta ugrubo bi bila let u Kutaisi > Gori > Tbilisi > Erevan > Tbilisi > Baku pa let natrag iz Bakua ili kako sam spomenuo obrnuto. Može li se to obaviti za 10 dana? U to bih ugurao i neki izlet u prirodu, nisam još istraživao što bih a prijedlozi su svakako dobrodošli.
Sve točno, ak ti vide armenski štambilj u putovnici, azerski graničari znaju zahebavat (ali ne uvijek). Moraš biti svjestan da je prelazak granice legendarnim noćnim vlakom Tbilisi - Baku višesatni proces, pri čemu putnike ponekad jednog po jednog zovu na ispitivanja (poput saslušanja na murji). 
Ono što pak nikako ne smijete napraviti prije ulaska u azerbejdžan jest posjet Nagorno Karabahu. Taj štambilj vam neće značit samo malo "zahebavanja", nego u najmanju ruku doživotnu zabranu ulaska u Azerbajdžan, ako ne i kazneni progon.
Ne znam što bi se kod tebe kvalificiralo kao "izlet u prirodu", ali ja sam išao (prek lokalne agencije) na jednodnevni izlet po tzv. "gruzijskoj vojnoj cesti" (Tbilisi - Kazbek/Stepantsminda, uz usputne posjete Ananuriju, spomeniku rusko-gruzijskog prijateljstva i, onome najljepšem, samostanu/crkvi Sv. Trojstva iznad Stepantsminde). Vjerojatno još očitiji "izlet u prirodu" mi je bio jednodnevni izlet iz Tbilisija do manastira Davida Gareje na gruzijasko-armenskoj granici. Tu ima i nekaj sitno planinarenja.
Baku pak jest i sam štosan s onim "plamenim tornjevima", ali i on ima više toga u okolici nego u samom gradu. Ne propuštaju se stvari poput Qinalika (jedan dan), Gobustana, tzv. "blatnih vulkana" i zoroastrijanskog hrama s vječitim plamenom (sve to i još ponešto - još jedan dan).
Ono što pak nikako ne smijete napraviti prije ulaska u azerbejdžan jest posjet Nagorno Karabahu. Taj štambilj vam neće značit samo malo "zahebavanja", nego u najmanju ruku doživotnu zabranu ulaska u Azerbajdžan, ako ne i kazneni progon.
Ne znam što bi se kod tebe kvalificiralo kao "izlet u prirodu", ali ja sam išao (prek lokalne agencije) na jednodnevni izlet po tzv. "gruzijskoj vojnoj cesti" (Tbilisi - Kazbek/Stepantsminda, uz usputne posjete Ananuriju, spomeniku rusko-gruzijskog prijateljstva i, onome najljepšem, samostanu/crkvi Sv. Trojstva iznad Stepantsminde). Vjerojatno još očitiji "izlet u prirodu" mi je bio jednodnevni izlet iz Tbilisija do manastira Davida Gareje na gruzijasko-armenskoj granici. Tu ima i nekaj sitno planinarenja.
Baku pak jest i sam štosan s onim "plamenim tornjevima", ali i on ima više toga u okolici nego u samom gradu. Ne propuštaju se stvari poput Qinalika (jedan dan), Gobustana, tzv. "blatnih vulkana" i zoroastrijanskog hrama s vječitim plamenom (sve to i još ponešto - još jedan dan).
Manastir Davida Gareje (na granici prema Azerbejdžanu, ne Armeniji kao što sam gore napisao):
https://www.travelwithpedro.com/how-to- ... m-tbilisi/
Uzgred, zmija koja tamo obitava je levantska ljutica. Statistički, smrtonosnija od južnoafričke kobre.
Jesam vidio nekoliko vrlo živopisnih povećih guštera, ali nju, srećom, nisam.
https://www.travelwithpedro.com/how-to- ... m-tbilisi/
Uzgred, zmija koja tamo obitava je levantska ljutica. Statistički, smrtonosnija od južnoafričke kobre.
Jesam vidio nekoliko vrlo živopisnih povećih guštera, ali nju, srećom, nisam.
Hvala nvnk. Crkvu Sv. Trojstva bih svakako posjetio, to je vjerovatno najpoznatiji landmark Gruzije.
A ovaj vlak Tbilisi-Baku je problematičan samo ako idem u smjeru Bakua ili i obrnuto? Jer mi se čini u tom slučaju logičnije ići u Baku pa iz njega prema zapadu nego obrnuto.
Izlete moram još vidjeti što me zanima uz ogradu da ipak ne bih više od 10 dana uložio u ovo putovanje tako da vjerovatno ne bih imao puno vremena viška.
A ovaj vlak Tbilisi-Baku je problematičan samo ako idem u smjeru Bakua ili i obrnuto? Jer mi se čini u tom slučaju logičnije ići u Baku pa iz njega prema zapadu nego obrnuto.
Izlete moram još vidjeti što me zanima uz ogradu da ipak ne bih više od 10 dana uložio u ovo putovanje tako da vjerovatno ne bih imao puno vremena viška.
-
- Information
-