Mene je jako ganula. Podsjetila me na priče jedne Sarajke koje sam davno čitala na jednoj stranici na netu i maltene plakala (plakala bih da nisam bila u knjižnicirose madder » wrote:dobro sam se drzala do prvog melodynog posta.
kod slasticarnice sam se rasplakala k'o zadnja budala
Ne pravi od tuge nauku...
- rose madder
ziva istina.ex_anais » wrote: Ima tu nešto posebno, što u nikog drugog, nigdje drugdje nisam uhvatila. Ne znam jel ista osoba ili je do Sarajeva... iako nikad nisam bila, a imam veliku želju, nešto posebno osjetim na spomen Sarajeva, drag mi je taj grad, jako jako.
ja sam bila u sarajevu dvaput, nakratko doduse, ali me nije oborio s nogu.
ne znam da li sam ja vise ocekivala ili sta, ali nisam osjetila 'ono nesto'...
jedino sam se pred zetrom jezila, ali to je druga prica.
rekli su mi da se 'to' izgubilo iz zraka nakon rata. nemam pojma, ali svejedno mi je sarajevo drago
Da strava u novinama nije oveća, život bi bio skroz zgodna pojava.
Toga me i strah. Zato nekako uvijek odgađam. Imam neko svoje Sarajevo u glavi i vrlo vjerojatno ne bi bilo isto.rose madder » wrote: ziva istina.
jedino sam se pred zetrom jezila.
rekli su mi da se 'to' izgubilo iz zraka nakon rata. nemam pojma, ali svejedno mi je sarajevo drago
Ali ima nešto u načinu govora, pisanja, nešto neuhvatljivo, što je drukčije od svih ostalih. Ne znam. Neka posebna intimnost.
rose madder wrote: ziva istina.
jedino sam se pred zetrom jezila, ali to je druga prica.
rekli su mi da se 'to' izgubilo iz zraka nakon rata. nemam pojma, ali svejedno mi je sarajevo drago![]()
ex_anais wrote:
Mene je jako ganula. Podsjetila me na priče jedne Sarajke koje sam davno čitala na jednoj stranici na netu i maltene plakala (plakala bih da nisam bila u knjižnici). Ima tu nešto posebno, što u nikog drugog, nigdje drugdje nisam uhvatila. Ne znam jel ista osoba ili je do Sarajeva... iako nikad nisam bila, a imam veliku želju, nešto posebno osjetim na spomen Sarajeva, drag mi je taj grad, jako jako.
rose madder wrote:dobro sam se drzala do prvog melodynog posta.
kod slasticarnice sam se rasplakala k'o zadnja budala
A provkine slike su kao Balaševićeva pjesma...
Ma, znate da ja ne plačem. Osim kad se malo napijem
Brze ste! 
Da ne editiram, meni jeste drukčije. Ali ne vjerujem da bi bilo puno drukčije nekome ko bi došao prvi put, ili nekome ko je bio mali kad je bio prvi put. Ono, kad gledaš promjenu i dočekaš njene rezultate, drukčije je. Ja vjerovatno ne vidim dovoljno dobro neke nove stvari, koje su možda bolje od prijašnjih, a nove oči bi to vidjele, barem ja tako mislim.
Da ne editiram, meni jeste drukčije. Ali ne vjerujem da bi bilo puno drukčije nekome ko bi došao prvi put, ili nekome ko je bio mali kad je bio prvi put. Ono, kad gledaš promjenu i dočekaš njene rezultate, drukčije je. Ja vjerovatno ne vidim dovoljno dobro neke nove stvari, koje su možda bolje od prijašnjih, a nove oči bi to vidjele, barem ja tako mislim.
Melody » wrote:
![]()
A provkine slike su kao Balaševićeva pjesma...
Ma, znate da ja ne plačem. Osim kad se malo napijemKhm. I još pokatkad.
E, sad mi je drago.Melody wrote:Brze ste!
- Lord Byron
Nisam siguran da se u kratkom turističkom boravku može pobrati taj nekakav duh grada. To traži vremena i bivanja izvan uobičajenih turističkih ruta.ex_anais » wrote:
Imam neko svoje Sarajevo u glavi i vrlo vjerojatno ne bi bilo isto.
Koliko?Lord Byron » wrote: Nisam siguran da se u kratkom turističkom boravku može pobrati taj nekakav duh grada. To traži vremena i bivanja izvan uobičajenih turističkih ruta.
- rose madder
mislim da si u pravu.Lord Byron » wrote: Nisam siguran da se u kratkom turističkom boravku može pobrati taj nekakav duh grada. To traži vremena i bivanja izvan uobičajenih turističkih ruta.
trebalo bi malo 'zivjeti sarajevo'
Da strava u novinama nije oveća, život bi bio skroz zgodna pojava.
Oboje, definitivno. Najbolje doba za posjet.
Samo, imati na umu dvije stvari: maj zna bit' katastrofa tu i tamo, dogodi se svako par godina, pa treba voditi računa o prognozi (može biti hladan, kišan, ili može pasti snijeg). Ali najčešće je odličan.
Snijeg - prometni kolaps, najbolje je dobre čizme obut' i šetat'
Imat ću na umu, kad se odlučim. Tj. kad se prilike odluče u korist putovanja.Melody » wrote:
Oboje, definitivno. Najbolje doba za posjet.
Samo, imati na umu dvije stvari: maj zna bit' katastrofa tu i tamo, dogodi se svako par godina, pa treba voditi računa o prognozi (može biti hladan, kišan, ili može pasti snijeg). Ali najčešće je odličan.
Snijeg - prometni kolaps, najbolje je dobre čizme obut' i šetat'
- Lord Byron
Puno.
Šetnja Baščaršijom i ćevapi nisu Sarajevo. Onako, kao što pogled na sise ne znači upoznavanje žene.
Što, moram preselit?Lord Byron » wrote: Puno.
Šetnja Baščaršijom i ćevapi nisu Sarajevo. Onako, kao što pogled na sise ne znači upoznavanje žene.
-
Almost Rosey
Crkva u selu moje bake, ravno prekoputa bakine kuće. Konopi od zvona, sićušna klecala s onim toplim, pomalo pljesnivim mirisom, "rezervirana" šarenim ćilimima. Unjkavi glas svećenika i grlena naizmjenična a capella pjesma djevojaka i momaka. Večernja procesija uoči Male gospe; ide se od jedne do druge ukrašene kapelice, uz pjesmu i svijeće u prozorima kuća. Mislim da nikad neću doživjeti osjećaj bliži religijskom iskustvu. Bakina je kuća lani srušena i ja nemam više srca ići u procesiju.
- Lord Byron
ne, nego se moraš pomiriti s time da najvjerojatnije nećeš "osjetiti duh", što god to značilo.
Almost Rosey » wrote:Crkva u selu moje bake, ravno prekoputa bakine kuće. Konopi od zvona, sićušna klecala s onim toplim, pomalo pljesnivim mirisom, "rezervirana" šarenim ćilimima. Unjkavi glas svećenika i grlena naizmjenična a capella pjesma djevojaka i momaka. Večernja procesija uoči Male gospe; ide se od jedne do druge ukrašene kapelice, uz pjesmu i svijeće u prozorima kuća. Mislim da nikad neću doživjeti osjećaj bliži religijskom iskustvu. Bakina je kuća lani srušena i ja nemam više srca ići u procesiju.
Volim miris tamjana, ponekad. Nisam religiozna.
Jesu dio.Lord Byron » wrote: Puno.
To su sise Sarajeva, a za full intercourse moraš i ostale dijelove upoznati, slažem se
I najbolje što više ljudi upoznati, nije bitno jesu li superpresuper, jednostavno prosječni stanovnici. ili stanovnički šljam. Istina je uvijek negdje između.
mene postovi na ovoj temi ne rasplakuju, samo mi je milo oko srca
more. jedna večer kad je bila tramuntana i more se izlilo a mi smo šetali i skakali po pragovima da nas baš ne zalije. i onda smo sjeli na terasu s nogama u zraku i pili kolu, dok je zapjenjeno more prolazilo ispod stola.
druga večer kad se je vrijeme tako jako promijenilo od podneva do večeri, da je jugo jako puhalo i prevrnulo neku jedrilicu, kiša je toliko padala, ljudi su stajali i gledali kako jedrilica leži i ništa nisu mogli dok se vrijeme ne smiri, a ja sam žurila doma u sandalama, mokra do kože, ali tako dobre volje. i onda sam došla doma, bilo je suho, toplo, vani je još uvijek puhalo, a večera me čekala na stolu.
kad sam bila mala, provodila sam svako ljeto neko vrijeme u Lici, sa svim svojim bratićima, po deset nas je spavalo u istoj sobi, kad mi nam se poklopili dani, cijeli dan skakali po vani, kad bi pala večer, tako bi brzo zahladnilo. skupili bi se oko stola vani, pored košnica, podružili se malo i išli leć. a ako bi se poklopilo da smo onih par dana dolje kad padaju suze sv. Lovre, ležali bi vani, u mrklom mraku, daleko od civilizacije i struje. nebo je bilo tako sjajno i blizu, zvijezde su padale pored moga nosa. bilo me je malo strah tog gustog mraka ali znatiželja je bila jača i nikad tako nešto ne bih priznala pred bratićima, da se nečeg bojim.
onda bi, nakon odgledanih zvijezda padalica, odjurili unutra, u kućicu na toplo, pokrili se i zaspali u roku tren od umora i friškog zraka.
i sljedeće jutro, buđenje rano jer se pijevci bude još ranije, i krava muče jako rano i treba ju voditi na njivu. ne znam kamo su ova djeca nestala, danas ih više ne znam naći
more. jedna večer kad je bila tramuntana i more se izlilo a mi smo šetali i skakali po pragovima da nas baš ne zalije. i onda smo sjeli na terasu s nogama u zraku i pili kolu, dok je zapjenjeno more prolazilo ispod stola.
druga večer kad se je vrijeme tako jako promijenilo od podneva do večeri, da je jugo jako puhalo i prevrnulo neku jedrilicu, kiša je toliko padala, ljudi su stajali i gledali kako jedrilica leži i ništa nisu mogli dok se vrijeme ne smiri, a ja sam žurila doma u sandalama, mokra do kože, ali tako dobre volje. i onda sam došla doma, bilo je suho, toplo, vani je još uvijek puhalo, a večera me čekala na stolu.
kad sam bila mala, provodila sam svako ljeto neko vrijeme u Lici, sa svim svojim bratićima, po deset nas je spavalo u istoj sobi, kad mi nam se poklopili dani, cijeli dan skakali po vani, kad bi pala večer, tako bi brzo zahladnilo. skupili bi se oko stola vani, pored košnica, podružili se malo i išli leć. a ako bi se poklopilo da smo onih par dana dolje kad padaju suze sv. Lovre, ležali bi vani, u mrklom mraku, daleko od civilizacije i struje. nebo je bilo tako sjajno i blizu, zvijezde su padale pored moga nosa. bilo me je malo strah tog gustog mraka ali znatiželja je bila jača i nikad tako nešto ne bih priznala pred bratićima, da se nečeg bojim.
onda bi, nakon odgledanih zvijezda padalica, odjurili unutra, u kućicu na toplo, pokrili se i zaspali u roku tren od umora i friškog zraka.
i sljedeće jutro, buđenje rano jer se pijevci bude još ranije, i krava muče jako rano i treba ju voditi na njivu. ne znam kamo su ova djeca nestala, danas ih više ne znam naći
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
- Lord Byron
Malo-pomalo, od tuge došli do nostalgije.
Sniježno jutro nakon cjelonoćnog padanja. Nikad i nigdje toliko i takve tišine. Osjećaj zaustavljenog vremena i čistoće. I tuga, nejasna, neobjašnjiva.
Prizor koji mogu dugo, dugo gledati fasciniran.
Sniježno jutro nakon cjelonoćnog padanja. Nikad i nigdje toliko i takve tišine. Osjećaj zaustavljenog vremena i čistoće. I tuga, nejasna, neobjašnjiva.
Prizor koji mogu dugo, dugo gledati fasciniran.
-
Almost Rosey
O, da, tamjan. Isto ponekad.
E i još nešto - miris i okus arteške vode. Ne znam jel itko uopće zna kakva je to voda
Lorde, nostalgija je toliko "kroničnija" od tuge, koja je nekako akutna, prođe. Nostalgiju samo treba prizvati i eto je.
- nina williams
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
[Byrone, je li ovo "susjedni topic"?]
...Minulo je od tih neveselih dana već skoro pola vijeka, djeda odavna nema na ovome svijetu, a ja još ni danas posigurno ne znam kakve je boje sljez. Znam samo da u proljeće iza naše potamnjele baštenske ograde prosine nešto ljupko, prozračno i svijetlo pa ti se prosto plače, iako ne znaš ni šta te boli ni šta si izgubio.
Bašta sljezove boje...aj pročitajte, ako treba i ponovo, vi koji ovdje pišete. Ima je na netu na svakom ćošku. Aj, svidjet će vam se, znam da oće.
Glede mene:
-Nakon što se ljetni pljusak s onim krupnim kapima obruši po jednom gradu, onaj istodobni miris prašine i nečeg iskričavog*, što te i guši i tjera da ga duboko udišeš.
Dok sam ga često mirisala-smetao mi je, dapače bio je jedna od rijetkih stvari koja mi je, u toj dobi, kvalitetno išla na živac. Prvi put kad sam namirisala ljetni pljusak u drugom gradu, moj mi je mris počeo falit. Fali mi i danas.
-Jedan od tatinih "poslova" bilo je i objavljivanje prvog snijega. Ne znam kako je to počelo, da li smo brat i ja tražili da to napravi ili je on mislio da nam to treba reći, uglavnom, čak i kad bi zapadao u vrijeme dok spavamo, nježno nas je budio, a mi bi dotapkali do prozora i gledali. Meni je i danas refleksna asocijacija na prve pahulje-tata. O.K., nije ni on imun na sve to, o prvom snijegu me i danas obavijesti, doduše najčešće preko telefona-više ne živimo u istom gradu.
Ah da, ne zove samo ćer, zove i sina. Super su mi je što se onaj međed od mog brata raznježi na takve stvari. Simpatično mi je gledat ga što mu je istodobno i ugodno i neugodno.
-Ma, ima još puno tog, jedna rijeka kakve nigdje nema, pa onaj jedan bagrem o kom mi je teško pisat, ama cijeli sepet prepun slika djetinjstva.
*Znam da je to ozon, al ozon je riječ koja nikako ne paše u tom doživljaju. Jer onomad, kad sam imala priliku to mirisati, nisam koristila tako komplicirane riječi.
Ima i Branko Ćopić jednu priču koja pogađa u sridu.ex_anais » wrote:Ovo nije tema o tuzi.![]()
Nego o stvarima koje vas diraju do nekog čudnog ruba ganuća, ljepote, melankolije, stisnuća srca. Sretne tuge. Olja Savičević ima jedan stih koji to najbolje opisuje "navečer dok gledam svjetla trajekta koji odlazi , umrem od tuge. kome to objasniti?"
...Minulo je od tih neveselih dana već skoro pola vijeka, djeda odavna nema na ovome svijetu, a ja još ni danas posigurno ne znam kakve je boje sljez. Znam samo da u proljeće iza naše potamnjele baštenske ograde prosine nešto ljupko, prozračno i svijetlo pa ti se prosto plače, iako ne znaš ni šta te boli ni šta si izgubio.
Bašta sljezove boje...aj pročitajte, ako treba i ponovo, vi koji ovdje pišete. Ima je na netu na svakom ćošku. Aj, svidjet će vam se, znam da oće.
Glede mene:
-Nakon što se ljetni pljusak s onim krupnim kapima obruši po jednom gradu, onaj istodobni miris prašine i nečeg iskričavog*, što te i guši i tjera da ga duboko udišeš.
Dok sam ga često mirisala-smetao mi je, dapače bio je jedna od rijetkih stvari koja mi je, u toj dobi, kvalitetno išla na živac. Prvi put kad sam namirisala ljetni pljusak u drugom gradu, moj mi je mris počeo falit. Fali mi i danas.
-Jedan od tatinih "poslova" bilo je i objavljivanje prvog snijega. Ne znam kako je to počelo, da li smo brat i ja tražili da to napravi ili je on mislio da nam to treba reći, uglavnom, čak i kad bi zapadao u vrijeme dok spavamo, nježno nas je budio, a mi bi dotapkali do prozora i gledali. Meni je i danas refleksna asocijacija na prve pahulje-tata. O.K., nije ni on imun na sve to, o prvom snijegu me i danas obavijesti, doduše najčešće preko telefona-više ne živimo u istom gradu.
Ah da, ne zove samo ćer, zove i sina. Super su mi je što se onaj međed od mog brata raznježi na takve stvari. Simpatično mi je gledat ga što mu je istodobno i ugodno i neugodno.
-Ma, ima još puno tog, jedna rijeka kakve nigdje nema, pa onaj jedan bagrem o kom mi je teško pisat, ama cijeli sepet prepun slika djetinjstva.
*Znam da je to ozon, al ozon je riječ koja nikako ne paše u tom doživljaju. Jer onomad, kad sam imala priliku to mirisati, nisam koristila tako komplicirane riječi.
-
- Information
-