Živciraju li i vas lokalizacije?

Računala, IT, nove tehnologije, gadgeti...
Lastan

Post 03 Dec 2011, 12:53

Hekatonhir » wrote:
Daj nekoliko primjera. :zubo:
“Popis za dopisivanje” jedan je od glupljih a da se mogu sad sjetiti. No Microsoft prvi ima teških idiotizama, a onda kad Open Source zajednica krene po svome… negdje sam imao stari glosar, očaj živi koji na kraju uopće nije glosar (jer za jedan pojam navodi više mogućih raznorodnih rješenja), koji je bio pun užasa.

Stitch
Head Honcho
Has thanked: 788 times
Been thanked: 1496 times
Post 03 Dec 2011, 14:25

A što je to - adresar, imenik? :D
Potpisi su za budale.
Lastan

Post 03 Dec 2011, 15:02

Hekatonhir » wrote:A što je to - adresar, imenik? :D
Vidiš koliko je to kvalitetan prijevod: ni ti, jezični profesionalac, nisi proniknuo u njegovo pravo značenje.

Imbecil od prevoditelja tako je preveo ni manje ni više nego mailing listu. I strahovito se uvrijedio kad sam rekao da je to iznimno loš kalk. I onda mi mudro objasnio da su sva rješenja sa serverima i listama umjesto s poslužiteljima i popisima -- srbizmi.
slafko

Post 16 Dec 2011, 16:13

Hekatonhir » wrote:Primijetih da su mi svi programi na engleskom, čak i oni koji imaju opcije za hrvatski. Toliko me živciraju ti prijevodi da ih ne mogu gledati. Je li tako i kod vas? I što vam smeta?

Jučer sam recimo popizdio zbog programa za prženje. Toliko diletantizma odavno već nisam vidio. :zubo:
Hrvatski nema što raditi u IT-u. Ponajviše zato jer se domaći stručnjaci i jezikoslovci ne mogu dogovoriti oko nazivlja, a zatim i zbog činjenice da smo premaleno tržište. Ovime su prijevodi i lokalizacije softvera prilično skup posao, a redovno ispadnu krajnje debilni i nerazumljivi. Primjer: stranična datoteka. WTF? Treći, ne manje bitan razlog, lokalizacije i prijevodi besplatnog softvera većinom rade ljudi koji i nisu baš najpismeniji u materinjem jeziku.

Za kraj treba uzeti u obzir kako su čitava stručna literatura i sve baze znanja uvijek dostupni na engleskom jeziku. Da sam stručne ispite pripremao iz materijala na hrvatskom, nema šanse da bih ih ikada položio.
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Emericzy

Post 16 Dec 2011, 20:30

Nemojte njurgati protiv amaterskih titlova. Kaj vi nemate nikoga s kim nešto gledate tko ne zna engleski? Ja pola toga ne bih gledao s familijom i prijateljima bez tih amaterskih titlova. Kad jače zaseru, ja uskočim pa tumačim. A ostatak vremena tim amaterima zahvaljujem na trudu. Šteta što se kvalitetniji prevoditelji toga ne prihvate tu i tamo pro bono.
Emericzy

Post 16 Dec 2011, 20:33

Od lokalizacija me hvata užas. I skroz su nepotrebne, jer si netko neupućen ionako mora prevoditi one navodno hrvatske strahote, e da bi razumio što čemu služi. Kad već to radi, jednako mu je lako prevesti si s engleskog.
Stitch
Head Honcho
Post 16 Dec 2011, 20:58

Za filmove si u pravu, ali moramo malo... :D
Potpisi su za budale.
slafko

Post 16 Dec 2011, 22:20

Emericzy » wrote:Nemojte njurgati protiv amaterskih titlova. Kaj vi nemate nikoga s kim nešto gledate tko ne zna engleski?
Zapravo... Ne.

Živim i radim u okruženju u kojemu je engleski dominantan. Kod mene doma filmove gledamo samo djevojka i ja, a oboje smo i više nego sposobni pratiti filmove i serije bez titlova. Jedino što sam u zadnjih godinu dana gledao s titlovima je bio Witcher. Samo zato kaj je poljska serija. :zubo:
When I came to Spain and I saw people partying I thought to myself: What the fuck!?
Emericzy

Post 16 Dec 2011, 23:31

slafko » wrote:
Zapravo... Ne.

Živim i radim u okruženju u kojemu je engleski dominantan. Kod mene doma filmove gledamo samo djevojka i ja, a oboje smo i više nego sposobni pratiti filmove i serije bez titlova. Jedino što sam u zadnjih godinu dana gledao s titlovima je bio Witcher. Samo zato kaj je poljska serija. :zubo:
OK, ali niste vi jedini na svijetu. Golem broj ljudi ne zna engleski dovoljno dobro. Iskreno, i meni treba uvijek prvih pola sata da se priviknem na njihovo mrmljanje i gutanje, a Engleze često ionako uopće ne razumijem, ni u stvarnom životu niti na filmu.
slafko

Post 19 Dec 2011, 11:21

Ček malo, prvo me pitaš nemam li nikoga kome bi titlovi trebali, a kada kažem da nemam, onda mi veliš da nisam jedini na svijetu. :misli:

Ovo zadnje otkrivanje tople vode čini prvo pitanje potpuno nepotrebnim. :durica:

Meni titlovi ne da ne trebaju, već su i nepoželjni. Redovno ih rade ljudi polupismeni u materinjem jeziku, a o polupismenosti u engleskom da i na počinjem. Takvi užasni titlovi, posebno kada su hardkodirani i ne mogu ih isključit, skroz unište užitak gledanja filma. I da, nisam jedini na svijetu koji ovako razmišlja. :p
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 19 Dec 2011, 14:02

JPK » wrote:Da, zato ih nikad ne koristim. Prije sam koristio lokaliziranu tipkovnicu, ali sad samo raspored tipki.
Najgora stvar koju sam ikad vidio su piratski titlovi, skinuo sam ih par puta 2003. valjda. Većina ih izgleda kao da ih je radio imbecil. Taj fenomen mi je još uvijek nejasan, čime se ljudi koji ne znaju ni engleski, ni hrvatski, a i krivo su shvatili film, osjete pozvanim prevoditi ga, besplatno? :xne zna:
Najbolje je kad hrvatski jadnici prevode prijevode srpskih bednika. Pa onda dobijemo Yodu na planetu Žlicu... (Nije zajebancija, majke mi!) :rofl:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 19 Dec 2011, 14:11

slafko » wrote:Treći, ne manje bitan razlog, lokalizacije i prijevodi besplatnog softvera većinom rade ljudi koji i nisu baš najpismeniji u materinjem jeziku.
A uz to su, Slavek moj, sirotinja koja radi za kikiriki.
Ja sam trebao lokalizirati Office 2007, ali kad sam vidio kako slabo plaćaju i kako nevjerojatno obračunavaju zaradu, poslo sam ih u tri pičke materine.

Nego, ja gledam filmove s titlovima - ali s engleskim. Ko što Emer reče, nemrem uvijek razumjeti govor.
Lastan

Post 19 Dec 2011, 22:44

judolino » wrote: Najbolje je kad hrvatski jadnici prevode prijevode srpskih bednika. Pa onda dobijemo Yodu na planetu Žlicu... (Nije zajebancija, majke mi!) :rofl:
Nije, znam.

Kao što nije zajebancija titl u inače očajnom filmu Dungeons & Dragons, gdje je “piece of cake” prevedeno kao “jednostavno kao grah”.
Prosto ko pasulj, naravno.
Lastan

Post 19 Dec 2011, 22:46

judolino » wrote: A uz to su, Slavek moj, sirotinja koja radi za kikiriki.
Ja sam trebao lokalizirati Office 2007, ali kad sam vidio kako slabo plaćaju i kako nevjerojatno obračunavaju zaradu, poslo sam ih u tri pičke materine.
Ah. Ja sam isto nekako bio odustao od toga. Ili Windowsa 7, ne znam više. Nije mi žao, pravo da ti kažem, iako su mene najviše odbili odnosi unutar firme i činjenica da ne smiješ ispraviti imbecilne pogreške ranijih prevoditelja jer su, eto, postale standard.

Ono, ubijte se.
slafko

Post 20 Dec 2011, 08:35

judolino » wrote: A uz to su, Slavek moj, sirotinja koja radi za kikiriki.
I ostali budu sirotinja nastave li raditi usrano. Radio sam i ja za kikiriki, ali sam radio dobro i kvalitetno. Više ne radim za kikiriki, ali i dalje radim kvalitetno.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Dec 2011, 10:19

Lastan » wrote: Nije, znam.

Kao što nije zajebancija titl u inače očajnom filmu Dungeons & Dragons, gdje je “piece of cake” prevedeno kao “jednostavno kao grah”.
Prosto ko pasulj, naravno.
Neki moji frendovi znaju reći: "Ma to ti je parče pite!" :zubo:
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Dec 2011, 10:24

slafko » wrote:
I ostali budu sirotinja nastave li raditi usrano. Radio sam i ja za kikiriki, ali sam radio dobro i kvalitetno. Više ne radim za kikiriki, ali i dalje radim kvalitetno.
Pročitaj što je napisao Lastan. Tamo ne možeš drukčije raditi osim usrano. Tamo dobro i kvalitetno ne prolazi.
Osim toga, ubija nas tržište. Ma kolika mi bila želja da nešto prevedem dobro i kvalitetno, kakvog to ima smisla ako moram isporučiti desetak kartica dnevno prijevoda nekakvog bedastog kokopisanja (čik-lit, jelte)?
Ma, jebe mi se više.
Ono što me zanima, to nastojim odraditi što je bolje moguće. A budalaštine nastojim što je moguće brže i bezbolnije skinuti s kurca.
kuki

Post 07 Feb 2012, 04:53

Em
Iskreno, i meni treba uvijek prvih pola sata da se priviknem na njihovo mrmljanje i gutanje, a Engleze često ionako uopće ne razumijem, ni u stvarnom životu niti na filmu.
Sad mi je lakše, upravo sam se osjećala ko posvemašnji kreten što i dalje gledam sve s titlovima. :D (Pridružujem se klubu ljubitelja titlova za gluhe.)

Čitam knjigu koju sam bar triput poslušala i otkrivam stvari koje nisam znala. :brukica:

Ontopik, ne snalazim se ni u jednom programu na hrvatskom.

Opet sam sjebala kvot.
Stitch
Head Honcho
Post 08 Feb 2012, 11:11

Jučer me naživcirao prevoditelj koji Meksikance piše isključivo malim slovom. Proamerički pizdek. :zubo:
Potpisi su za budale.
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 08 Feb 2012, 11:17

Hekatonhir » wrote:Jučer me naživcirao prevoditelj koji Meksikance piše isključivo malim slovom. Proamerički pizdek. :zubo:
Budimo realni, tebe je naživciralo moje živciranje zbog meksikanaca. :zubo:
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
  • Information