Priče s plavog kauča

Blago onom tko rano poludi
Eks

Post 12 Apr 2012, 03:41

Tea Tree » wrote: Ne želim. :tuzni: Ali, kako ću jesti cušpajze i variva u svojoj kući?
Kad me zovu u goste, onda ispeku nekakve mesine, kao treba se iskazati pred gostima.
Neki posebni gosti?
Ja bih poriluk varivo. :klopa: Ali ne da ga ja kuham. :nono:
U kakvim si odnosima sa susjedama?
Mislim da je problem što ga doživljavam aseksualno.
Možda je problem u šporetu, a ne u tebi. Novi šporet, više poriluka u kući.
Par puta tjedno provedem nekoliko minuta u njegovoj blizini. Dok stavim vodu za čaj ili kavu. I kad voda zakuha, onda dok napravim čaj ili kavu.
Nakon tog čina se brzo udaljim od objekta. :trk:
Velika greška!
Odsad probaj ostati. Osjeti ga. Prouči ga. Image

Pa možda bih se ja mogla preseliti kod Mulice. : pristaje na sve:
Dobra ideja. Mulica će biti oduševljena. Image
Otrovana djeca nisu jestiva. :madkava:
Otrov u malim dozama je ljekovit. Od jedne ruke neće biti ništa. :zubo:
Image
Samo da se dogovorimo (To Whom It May Concern), ja ne bih baš toliko rajčice u saftu, mljeveno meso bi trebalo biti samo junetina, nikako miješano i nipošto ne želim špek ili slične dodatke u punjenim paprikama (ovo zato što dosta ljudi ima običaj to stavljati, da zamiriši :rolleyes:).
Vidim da imamo isti ukus. :o

Eks

Post 12 Apr 2012, 03:48

Što god radila nemoj zapaliti kuću. I pripazi da udaljiš životinje. Image
Almost Rosey

Post 12 Apr 2012, 11:42

ex anais » wrote:U kakvim si odnosima sa susjedama?
Hjo poše, nikad neš naučit, valja pitat - u kakim si odnosima s materom :kava:
Eks

Post 12 Apr 2012, 15:09

Almost Rosey » wrote: Hjo poše, nikad neš naučit, valja pitat - u kakim si odnosima s materom :kava:
:rofl: :rofl:
Perzefona

Post 12 Apr 2012, 17:29

"Ti jesi luda, ali ja ne bih htjela da neki šrink to promijeni", reče mi nedavno moja draga prijateljica.
Nodens - making women's period comfortable (by ex anais)
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 13 Apr 2012, 09:10

Perzefona » wrote:"Ti jesi luda, ali ja ne bih htjela da neki šrink to promijeni", reče mi nedavno moja draga prijateljica.
Lako je to prijateljici reći. Što ti o tome misle sinovi?
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
ombia

Post 13 Apr 2012, 17:35

Tea Tree » wrote:D
Možda bi me neki vrtić primio u pretplatnički odnos? Mada ja ne završavam s poslom u radno vrijeme vrtića pa bi možda to bilo problematično. :ne zna:

(je li ovo uopće pitanje za ovaj topik ili je prikladniji pdf gastronomija? :misli: )
Nema ponude za seniore? :zubo:
Posto po razmazenim drzavama rijetko ljudi kuhaju pa i penzici :zubo: , ima x firmi i stalno ubacuju letke u sanducic, gdje na pretplatu jedes od ponedjeljka do petka, relativno povoljno, biras vrijeme kad ti donesu obrok, neka klasicna jela od gulasa, panirane snicle itd.
Ne znam jel jestivo.
Možda je problem u šporetu, a ne u tebi. Novi šporet, više poriluka u kući.
:rofl:

Ima oko tebe garant neka penzicka, a hrvatske fala bogu jos kuhaju. Podijelite troskove, ti potegnes malo vise i ona ti fino skuha.
Ili i blizini umirovljenicki dom.
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 20:15

Nakon kraćeg dvoumljenja pisati ovdje ili otvoriti novu temu, odlučila sam ipak sramotiti se ovdje.

Naime, ja pojma nemam što psiholozi zaista rade i kako oni mogu pomoći nekome sjebanome.

Moja je sramota tim veća što sam ja položila davnih dana nekakvu psihologiju. I još odonda vučem osjećaj da je to kvaziznanost, a psiholozi znatiželjne babe koje se tješe tuđim nevoljama. :brukica: (Imajte milosti, teško mi je bilo ovo napisati.)

Poznajem i neke pametne ljude koji su ih posjećivali, čak sam od jedne prijateljice dobila oduševljenu preporuku, ali moje pitanje kako i čime joj je pomogao ostalo je i dalje neodgovoreno.

Tako da moja predodžba o njima i njihovom poslu i dalje ostaje utemeljena na filmovima i vicevima, ter uvjerenju da žele iz mene izvuć moje seksualne perverzije i uvjerit me da sam imala loše djetinjstvo. Onak, ne može on mene ništa pitat što ja sama sebe nisam već pitala, mislim, a ne može mi dati ni recept. Pa što onda može?

Hajde me razuvjerite. Bilo bi mi drago. Znate li nekog stvarnog kome je psiholog pomogao i znate li kako je i čime to postigao?
Tea Tree

Post 13 Apr 2012, 20:19

Perzefona » wrote:
Hmm, ono što ja mislim je na tragu ovoga što si ti napisala. Nije da sam ti odgovorila, ali samo da se zna da nas ima više koji čekamo u redu za odgovor. :D
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 20:31

Uh, hvala ti. Drago mi je.

Ne mogu baš uvijek biti u pravu, čisto statistički gledano, jel, iako sam uglavnom vrlo najpametnija. :o A i ta psihologija priznata je kao struka, pa tko sam ja da ju osporavam? Mora biti nešto u tome što ja ne znam ili ne kužim. Pa spremna sam čuti.

I kak se to otvara duša, intima (sad možda lupetam i nagađam jer ne znam) nekome kome je to posao? Jesam li ja zatvorena, sramežljiva i nepovjerljiva više nego drugi kojima to nije nikakav problem?
ElliQuinn
Felis nebulosa

Post 13 Apr 2012, 20:47

Perzefona » wrote: I kak se to otvara duša, intima (sad možda lupetam i nagađam jer ne znam) nekome kome je to posao? Jesam li ja zatvorena, sramežljiva i nepovjerljiva više nego drugi kojima to nije nikakav problem?
Ovo pitanje i mene muči.
Light up, as if you have a choice.

Pričuvni moderator.
Almost Rosey

Post 13 Apr 2012, 21:06

Eo, jel smijem ja? Pazi, plahta :D
Perzefona » wrote:Nakon kraćeg dvoumljenja pisati ovdje ili otvoriti novu temu, odlučila sam ipak sramotiti se ovdje.

Naime, ja pojma nemam što psiholozi zaista rade i kako oni mogu pomoći nekome sjebanome.

Moja je sramota tim veća što sam ja položila davnih dana nekakvu psihologiju. I još odonda vučem osjećaj da je to kvaziznanost, a psiholozi znatiželjne babe koje se tješe tuđim nevoljama. :brukica: (Imajte milosti, teško mi je bilo ovo napisati.)
Samo ti daj :rofl:
Prvo, psiholozi rade hrpu drugih stvari mimo "pomaganja nekome sjebanome" :D al to je drugi par opancijeh.
Ovi koji pomažu su najčešće nekakvi terapeuti ili savjetovatelji, koji nisu završili studij i počeli se time eto tako bavit, nego su uložili silne resurse, trud, vrijeme, živce i novac u razne edukacije.
Poznajem i neke pametne ljude koji su ih posjećivali, čak sam od jedne prijateljice dobila oduševljenu preporuku, ali moje pitanje kako i čime joj je pomogao ostalo je i dalje neodgovoreno.
Najčešće razgovorom. Ponekad i savjetom. Iznenadila bi se koilkima padne kamen sa srca makar kad ih netko sasluša i veli im "to je normalno", odnosno "tvoji osjećaji/ponašanje/reakcije su normalni".
Ja ne mogu reći koje su to točno tehnike jer ih ne znam (dakle nije da čuvam neku profesionalnu übertajnu, nego fakat nemam pojma, ali znam da posjeduju neka znanja i vještine, od kojih se većina svodi na one komunikacijske, da ljudima bude lakše. Imaš i onih koji znaju s fobijama, strahovima, panikama, koji klijente uče nekim ponašanjima kako bi im bilo bolje. Prvo što mi sad pada na pamet su tehnike opuštanja. Znam da vjerojatno zvuči banlno, ali to je jedan od načina na koje se ljudi oslobađaju opsesivnih misli.
Tako da moja predodžba o njima i njihovom poslu i dalje ostaje utemeljena na filmovima i vicevima, ter uvjerenju da žele iz mene izvuć moje seksualne perverzije i uvjerit me da sam imala loše djetinjstvo.
To ti je kao da o medicinarima učiš gledajući Housea :zubo: i naravno da se psihologija može tako lijepo iskarikirati i dovesti do apsurda (i sama to često radim), no sama struka je ipak nešto drugo. (Da ne govorim o tome da se najčešće u filmovima/crtićima prikazuje i karikira psihoanaliza, prema kojoj se, usudila bih se reći, druge terapije i discipline odnose pomalo maćehinski :D)
Onak, ne može on mene ništa pitat što ja sama sebe nisam već pitala, mislim, a ne može mi dati ni recept. Pa što onda može?
Tebe možda ne može. Možda fakat ne može. I istina, recept ti ne može dati. Ni za lijek, ni za život. Ali može te podučiti tehnikama, ponašnjima, od kojih će ti biti lakše, bolje. Teško mi je sad govoriti ovako "u prazno", bez nekog konkretnog problema.
Hajde me razuvjerite. Bilo bi mi drago. Znate li nekog stvarnog kome je psiholog pomogao i znate li kako je i čime to postigao?
Evo, recimo, kolegici je došao čovjek, otac dvoje djece, koji je imao opsesivne misli. Ne govorimo o "običnim", nego o fakat opsesivnim mislima, za koje misliš da ih se ne možeš riješiti i zbog kojih ti se čini da ćeš poludjeti jer nisu "dio tebe". Proganjale su ga vizije kako fizički ozljeđuje svoju ženu. Kasnije se u razgovoru došlo do toga da je čovjek anksiozan, pomalo depresivan, pomalo agresivan, ali da ženi ne bi ništa učinio u stvarnosti. Ali nije se mogao riješiti tih misli. Kolegica ga je podučila tehnikama opuštanja, ono, disanje, relaksacija, ništa komplicirano. Usto, naučila ga je kako može neka svoja nezadovoljstva i frustracie izraziti ženi, kako s njom kvalitetno i konstruktivno porazgovarati. Objasnila mu da su misli samo misli, da one ne mogu nikoga ozlijediti, da mogu biti dobre i loše, ali da su ipak samo u našim glavama. I uputila ga je da u takvom opuštenom stanju pokuša zamisliti kako ozljeđuje ženu. Long story short, nakon nekoliko takvih seansi opuštanja, razgovora, klijent, ni kad bi pokušao, nije mogao prizvati nijednu misao koja ga je prije mučila. Nastavio je još neko vrijeme dolaziti, javljati se, nastavila ga je pratiti, ali dalje je funkcionirao normalno.

Eto, na primjer. Znam ih još nekoliko.
Perzefona » wrote:I kak se to otvara duša, intima (sad možda lupetam i nagađam jer ne znam) nekome kome je to posao? Jesam li ja zatvorena, sramežljiva i nepovjerljiva više nego drugi kojima to nije nikakav problem?
Ponekad je gro lakše otvoriti se nekome kome je to posao. Netko kome je to posao te neće osuđivati. Nekad je teško bližnjima ispričati što ti je na duši, nekad ih ne želiš opterećivati, nekad te sram, nekad ti naprosto ne znaju i ne mogu pomoći... :ne zna: Recimo, kome se ovaj gore mogao obratiti, a da dotični ite sekunde ne pomsili da je totalno prošvikao? Terapeut/savjetovatelj ti nije prijatelj, vi i dalje imate profesionalan odnos i to otvaranje nije prijateljsko, niti se događa pri prvom susretu. Otaranje terapeutu ti je slično kao skidanje pred liječnikom (barem se meni tako čini) - nije da ti je milo, ali nema drugog načina da ti pomogne. A i to nije isto kao skidanje pred random čovjekom na cesti, a bome nije isto ni kao skidanje pred intimnim partnerom.

Ti samo pitaj, ja se volim upuštati u ovakve demistifikacije :mirko:
Margarita

Post 13 Apr 2012, 21:37

Imam troje dragih prijatelja psihologa. Neki od njih su i psihoterapeuti. Oni me zagrle, ja se isplačem i ne pričam zašto.
Razgovor ide nekako ovako:
P - Dobro je plakati. S vremenom će proći.
M - Ili neće.
P - Ili neće.

Imam i psihijatra. On mi nije prijatelj i njemu pričam.
Razgovor ide nekako ovako:
P - Normalno je da se tako osjećate. S vremenom će proći.
M - Ili neće.
P - Ili neće.
"Ili seri ili marš sa školjke!" - judolino.
ombia

Post 13 Apr 2012, 21:47

Najbolji nacin za vidjeti sta je sto - je napraviti termin i otici osobno.
Bolje je probati mango nego da mi netko opisuje sto bi mango mogao biti.
To ako je pitanje kako rade terapeuti. Psihologa ima svuda po HR odjelu, iza skoro svake reklame, po "asesment" tlaciteljskim centrima, po skolama, policiji,...
Ukoliko dobro znaju svoj posao trebali bi moci ukazati na lose obrasce ponasanja, osvjestiti neka destruktivna ponasanja i pomoci rijesiti ih se.
Prijatelji ma kako divni bili nisu duzni a cesto ni u stanju podnjeti svo breme neke zivotne krize tipa rastave, gubitka djeteta, roditelja itd.
Nekima se itekako lakse otvoriti nepoznatim osobama koje nece morati gledati ostatak zivota i mozda im se opravdavati zasto su ipak ostali u braku koji su tako ocrnili na vise razgovora prije toga.
Almost Rosey

Post 13 Apr 2012, 21:48

Ili neće :rofl:

A ja ti, da ti budem iskrena, nešto ne vjerujem u to vrijeme. Svi se u njega zaklinju, nema što ne liječi, ali dobro je meni ispričala jednom jedna draga mi profa. Veli, pukne ti guma na autu. Učili te - vrijeme sve liječi. I ti se lijepo zavališ, spustiš sic, odvališ muziku, i čekaš da to vrijeme izliječi tvoju gumu :hek: al jebaji ga, ne ide. Nego uzmeš dizalicu (ili telefon :zubo: ) i zakrpaš gumu/nazoveš nekog da ti zakrpa gumu. Jest da bez nekakvog vremena koje imaš ili nemaš na raspolaganju to ne bi bilo moguće, ali samo vrijeme je drek na šibici.
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 21:52

Almost Rosey » wrote:Recimo, kome se ovaj gore mogao obratiti, a da dotični ite sekunde ne pomsili da je totalno prošvikao?
Eto, psiholozi i psihoterapeuti služe takvima. Potvrdila si moju predrasudu. Kvragu! I onda se pravimo svi fini i nešto i čudimo se seljacima i zatucanim tipovima koji nerado odlaze psiholozima strahujući da ih se ne proglasi trknutima.

Hvala ti na odgovoru i trudu. Sutra ću se detaljnije baviti temom. :D
vrrrlet

Post 13 Apr 2012, 21:56

Perzefona » wrote:Uh, hvala ti. Drago mi je.

Ne mogu baš uvijek biti u pravu, čisto statistički gledano, jel, iako sam uglavnom vrlo najpametnija. :o A i ta psihologija priznata je kao struka, pa tko sam ja da ju osporavam? Mora biti nešto u tome što ja ne znam ili ne kužim. Pa spremna sam čuti.

I kak se to otvara duša, intima (sad možda lupetam i nagađam jer ne znam) nekome kome je to posao? Jesam li ja zatvorena, sramežljiva i nepovjerljiva više nego drugi kojima to nije nikakav problem?
Mene je psihologija dosta zanimala za vrijeme faksa, kao i sociologija, pa sam gutao te knjige. Psihologu ne idem jer sam sam saznao što mi je. :cerek: Ništa novo mi ne može reći, a pomoći si ionako ne želim.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Almost Rosey

Post 13 Apr 2012, 22:00

Perzefona » wrote: Eto, psiholozi i psihoterapeuti služe takvima. Potvrdila si moju predrasudu.
Ajd ukurac :rofl:
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 22:01

ombia » wrote: Prijatelji ma kako divni bili nisu duzni a cesto ni u stanju podnjeti svo breme neke zivotne krize tipa rastave, gubitka djeteta, roditelja itd.
Nekima se itekako lakse otvoriti nepoznatim osobama koje nece morati gledati ostatak zivota i mozda im se opravdavati zasto su ipak ostali u braku koji su tako ocrnili na vise razgovora prije toga.
Vidiš, ti si mi pomogla. S ovime se moram složiti.

Ali, ali... :zubo:

Ako smo mi nakon tretmana kod psihologa ostali u braku koji nas je psihologu i doveo i koji smo ocrnili, onda zaključujemo da taj psiholog i nije nešto od koristi i pomoći bio. Da jest, mi bismo se uz pomoć psihologa iz toga braka izvukli.

Gnjavim, znam. :o

edit: Rosey :kiss:
Vrrrlet :rofl:
ombia

Post 13 Apr 2012, 22:05

A jebi ga. Da. Nije (uvijek) najgore da ljudi i ostanu u nekom takvom hm cudnom braku.
Najgore je da se nadaju i zive u iluziji da ce biti bolje ili drugacije samo ako dovoljno dugo cekaju. Ako se dovoljno dugo zrtvuju.
Onda je mozda pomoc vec i osvjestiti osobu da to sto ima, to ce po svoj prilici imati i dalje i da se dogovori sa sobom moze li i zeli li to, al da ne fantazira kako ce biti super za pet godina.
Pa u reali ima isto stanje ali barem vise nije optimisticna u vezi toga. :zubo:
Almost Rosey

Post 13 Apr 2012, 22:07

:mig:
Perzefona » wrote:Ako smo mi nakon tretmana kod psihologa ostali u braku koji nas je psihologu i doveo i koji smo ocrnili, onda zaključujemo da taj psiholog i nije nešto od koristi i pomoći bio. Da jest, mi bismo se uz pomoć psihologa iz toga braka izvukli.
A zašto ste došli psihologu zbog braka? Da ga sačuvate, kao neko bračno savjetovanje? Ili individualno, jer vam je brak u kurcu pa vam je teško? Taj dio nisam ubrala.
(Mislim, čak i u potonjem slučaju možeš ostati u braku, ako želiš, samo što ćeš možda biti opremljena mehanizmima za lakše suočavanje sa svakodnevicom, kajaznam.)
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 22:09

Almost Rosey » wrote::mig:

A zašto ste došli psihologu zbog braka? Da ga sačuvate, kao neko bračno savjetovanje? Ili individualno, jer vam je brak u kurcu pa vam je teško? Taj dio nisam ubrala.
(Mislim, čak i u potonjem slučaju možeš ostati u braku, ako želiš, samo što ćeš možda biti opremljena mehanizmima za lakše suočavanje sa svakodnevicom, kajaznam.)
To moraš Ombiju pitati. Ja nikad nisam razgovarala s psihologom. Ako ne računam tebe. :cerek:

Al kužim kaj govoriš. I samoj mi je to palo na pamet nakon što sam postala.

Napredujem. :D
Eks

Post 13 Apr 2012, 22:10

Evo jedna poučna pričica.

"Neki čovjek pati od enkopreze (rečeno po naški: sere u gaće). Posjeti liječnika, koji, nakon što ga pregleda inapravi pretrage, ne nađe nikakav tjelesni uzrok njegova problema pa mu preporuči da posjeti terapeuta.

Prvi kraj, u kojemu je terapeut kod kojeg je potražio pomoć ortodoksni psihoanalitičar:Nakon pet godina čovjek sretne prijatelja.

"Bok! Kako ti je na terapiji?""Fantastično", odgovori čovjek euforično.
"Više ne sereš?"
"Čuj, nije da ne serem, ali sada znam zašto to činim!"

Drugi kraj,u kojemu je terapeut kod kojeg je potražio pomoć biheviorist:Nakon pet dana čovjek sretne prijatelja.

"Bok! Kako ti je na terapiji?""Genijalno", odgovori čovjek euforično.
"Više ne sereš?"
"Čuj, nije da ne serem, ali sada nosim gumene gaćice!"

Treći kraj,u kojemu je terapeut kod kojeg je potražio pomoć geštaltist:Nakon pet mjeseci čovjek sretne prijatelja.

"Bok! Kako ti je na terapiji?""Izvrsno!" odgovori mu čovjek euforično.
"Više ne sereš?"
"Čuj, nije da ne serem, ali sad me baš briga!
Perzefona

Post 13 Apr 2012, 22:12

ombia » wrote: Pa u reali ima isto stanje ali barem vise nije optimisticna u vezi toga. :zubo:
Pa tako reci, psiholozi ljudima ubijaju optimizam. To sam i mislila. :rofl:

Nije moj otpor prema njima bezrazložan, samo nisam posvijestila razloge. Možda bi mi psiholog pomogao? :rofl:
ombia

Post 13 Apr 2012, 22:16

:rofl: :rofl: :rofl:
Na stranu to da znas strucan izraz za sranje u gace. :zubo: (osvrt na ex)

edit: perzefona, optimizam ako je neutemeljen moze biti ubitacan. :zubo:
  • Information