Gradovi u regiji

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
vrrrlet

Post 25 Apr 2012, 11:32

Pješčana » wrote:zar nijeprije bilo uobičajeno fasade bojate žarkim, jakim bojama, tako da boj aduže "traje"? to što danas sve to izgleda pastelno samo znači da se dugo nije prebojalo. tako su meni barem govorili za zgrade u mom gradu
Da, poznati su austrougarski flourescentno žuti dvorci i ne-mogu-gledati-od-jarkoće-narančaste javne zgrade.

Friško je obojeno Pješčana. U starim vremenima neobrazovani puk nije imao za boje, danas ima.

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
Pješčana

Post 25 Apr 2012, 11:34

govorim o zgradama, ne o seoskim kućama. i zaista mi je tako rečeno, probat ću zguglat

možda narod danas samo pokušama biti fiskalno odgovoran pa oboja kuću u boju koja će biti vidljiva i za 30 godina :ne zna:
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
karambol

Post 25 Apr 2012, 11:38

Pješčana » wrote:govorim o zgradama, ne o seoskim kućama. i zaista mi je tako rečeno, probat ću zguglat

možda narod danas samo pokušama biti fiskalno odgovoran pa oboja kuću u boju koja će biti vidljiva i za 30 godina :ne zna:
Bojim se da je to više iz razloga vidljivosti i "originalnosti"... Ne znam jesu li zgrade u gradovima prije, davno, bile bojane u boje koje grad dočaravaju kao tacnu sa šarenim kolačima... :ne zna:
vrrrlet

Post 25 Apr 2012, 11:41

Pješčana » wrote:govorim o zgradama, ne o seoskim kućama. i zaista mi je tako rečeno, probat ću zguglat

Možda. A možda nam je zemlja prepuna ljudi lošeg ukusa, bez škole i mozga? Kojima je najveći doticaj s umjetnosti bio markiranje likovnog odgoja u osnovnoj školi?

Što se tebi čini vjerojatnije? :D
karambol » wrote:
Bojim se da je to više iz razloga vidljivosti i "originalnosti"... Ne znam jesu li zgrade u gradovima prije, davno, bile bojane u boje koje grad dočaravaju kao tacnu sa šarenim kolačima... :ne zna:
Arhitektura 19. stoljeća je jako voljela boju, ali te boje nisu bile kretenske i neugodne. Za sve postoji mjera. Mimara je plava, ali nije kričavo plava, nego sivo-plava. E, u Vinkovcima bi bila kričavo plava.
Pješčana

Post 25 Apr 2012, 11:43

vrrrlet » wrote:
Možda. A možda nam je zemlja prepuna ljudi lošeg ukusa, bez škole i mozga? Kojima je najveći doticaj s umjetnosti bio markiranje likovnog odgoja u osnovnoj školi?

Što se tebi čini vjerojatnije? :D
oboje? :D

ali ok, nek bude po tvome, ti više znaš
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
baja

Post 25 Apr 2012, 11:46

vrrrlet » wrote: Mimara je plava, ali nije kričavo plava, nego sivo-plava. E, u Vinkovcima bi bila kričavo plava.
i u kopenhagenu je intenzivno plava :ne zna:
i crvena, i žuta...

Image
MightyMe

Post 25 Apr 2012, 11:48

Jesu i Hundertwasserhause u Beču intenzivnijih boja pa ne boli oko kad pogledaš u njih. :ne zna:
ombia

Post 25 Apr 2012, 11:50

Vi ne citate Klipana? :o
vrrrlet

Post 25 Apr 2012, 11:55

baja » wrote: i u kopenhagenu je intenzivno plava :ne zna:
i crvena, i žuta...

Image
Naravno, postoje lokalne datosti. I u Rovinju imaš stare zgrade jarkih boja zbog jačeg utjecaja Italije, a znamo da su digići pijetlići.

Ali vraćamo se na pitanje osjećaja, mjere i nijanse. Ako su u kamenom Splitu Prokurative crvene, to ne znači da Šimetova kuća može biti roza.

Nemam ja ništa protiv boje, naprotiv, ali volim kada ta boja pokazuje ljepotu, a ne neukost i jeftinoću.

P.S. naravno da je na sjeveru jarko i šareno, oni nemaju sunca i moraju si nekako dići raspoloženje. Da je Dubrovnik šaren kao Kopenhagen, vidio bi se s Mjeseca.
baja

Post 25 Apr 2012, 12:08

vrrrlet » wrote:
Nemam ja ništa protiv boje, naprotiv, ali volim kada ta boja pokazuje ljepotu, a ne neukost i jeftinoću.
dobro, da je onaj šaroliki kućored u vinkovcima, bi li ti se svidio? :o
ali

Post 25 Apr 2012, 12:11

Nikolajevna » wrote:
Što si tamo uzbudljivog doživjela? Upazarila povoljan šuškavac na Ponte Rossu?
Noževe iz Poljske :D

Trst mi je baš lijep.
vrrrlet

Post 25 Apr 2012, 12:14

baja » wrote: dobro, da je onaj šaroliki kućored u vinkovcima, bi li ti se svidio? :o
To je kao pitanje bih li kupio Porše da imam sto milijuna dolara. :ne zna:

Pogle samo divne prozore na tim kućama. Takvi su im trebali jer baš ne obiluju svjetlom. Iz istog razloga je takva boja. Ne pada ništa s neba, sve ima svoju svrhu.

E, a u Vinkovcima je palo s neba, ravno na glavu. Štoviše, u oko. :D
ali

Post 25 Apr 2012, 12:22

vrrrlet » wrote:
To je kao pitanje bih li kupio Porše da imam sto milijuna dolara. :ne zna:

Pogle samo divne prozore na tim kućama. Takvi su im trebali jer baš ne obiluju svjetlom. Iz istog razloga je takva boja. Ne pada ništa s neba, sve ima svoju svrhu.

E, a u Vinkovcima je palo s neba, ravno na glavu. Štoviše, u oko. :D
Color pollution :mig:
klonka

Post 25 Apr 2012, 16:03

vrrrlet » wrote: Zagreb je prilično čist grad, s natruhama reda, a gdjegdje se dogodio urbanizam i arhitektura, koji se ponekad čak i oliče i obnove. U Osijeku recimo osim tvrđe i one kvazisecesijske ulice sve ostalo liči na Končarevu ili Maksimirsku, balkanoidno pretvaranje sela u grad, uz sve bitne estetske komponente sela osim krava i gnoja.
Meni je Osijek puno ljepši od Zagreba. :ne zna:
vrrrlet » wrote:Lako za tradicionalne kuće, one su primjerene gabaritima i oblikovanjem. Ne bunim se protiv sela, nego protiv seljačina. Nisu Vinkovci selo jer su mali, ili skromnijih profilacija na kućama nego u Beču, nego jer profilacije na kućama boje u jarkozelenu ili flourescentno žutu.
Ne razumijem, pa toga u Zagrebu ima gdje god se okreneš, možda još i više nego u drugim gradovima.
ali » wrote:Trst mi je baš lijep.
:misli:
gonj špadi
vrrrlet

Post 25 Apr 2012, 16:25

klonka » wrote: Meni je Osijek puno ljepši od Zagreba. :ne zna:
Znam da možeš argumentirati, pa bih te lijepo molio. Ja u Zagrebu vidim projektiranu matricu grada, vrlo uspješnu, pogotovo za vrijeme kad je nastala (Lenucijeva potkova), a Osijek takvih gesta nema. Ima puno parkova nastalih od bivših vojnih poligona ili čistina potrebnih za obranu Tvrđe, ali to je prilagođavanje novoj namjeni, a ne zaista kreativno formiranje grada.

Odnos s rijekom je u Osijeku nešto malo manje kretenski nego u Zagrebu, ali je isto poprilično debilan.

O kvaliteti arhitekture neću niti pričati, a možda nije ni fer pošto je Zagreb bitno veće kupovne moći, ali Osijek ima jednu lijepu ulicu, dok ih Zagreb ima preko deset.

U Zagrebu se šuma spušta s brda sve do centra grada, ima brežuljaka koji pružaju i stvaraju vidike, to je vrlo prisutno u gradu. U Osijeku od prirode imaš vrlo prisutne komarce.

Cajke sam u Osijeku primjetio u samom centru, u Zagrebu ne.

Stvarno ne znam otkud ti to da je Osijek ljepši od Zagreba. Možda je bio parkiran crveni Mercedes, pa si gledala u njega misleći da je Osijek? :ne zna:

klonka » wrote:
Zagreb je malograđansko selo, ali u Zagrebu nisam vidio užase kakvih sam vidio po Vinkovcima, u centru grada pogotovo. U Zagrebu nisam vidio flourescentno prebojanu historicističku arhitekturu. Krivo, i loše, da, ali ne flourescentno ili pariško plavo.
klonka

Post 25 Apr 2012, 17:12

Ima puno zelenila i otvorenih prostora, u redu, ima ih i Zagreb, ali Osijek ih ima po centru, a Zagreb je tu zagušen prometom i zgradama. Šire su ulice i niže zgrade pa ima više svjetla dok hodaš gradom, u Zagrebu (opet govorim o centru) se uvijek osjećam prilično stisnuto. Europska avenija je jedna od najljepših aleja u Hrvatskoj. Možeš reći da je to ta jedna koju si istaknuo, ali upravo zbog omjera širine ulica i visine izgradnje te zbog sveprisutnog zelenila u obliku predvrtova, parkova i drvoreda, teško da mogu nabrojati deset zagrebačkih ulica kojima ne bih našla pandan u Osijeku. Dobro, Tuškanac je krasan, ali opet nije usput nikome tko gore ne živi, a nije ni da baš nešto previše nudi pa da se ljudi ničim izazvani tamo odu šetati. Tvrđa je ljepša i uređenija od Gornjeg grada, a i više živi s njim. Odnos s rijekom je bolje iskorišten. Novi dijelovi grada su vrlo slični u oba grada i sasvim usporedivi i u dobrom i u lošem smislu, a isto vrijedi i za ćumez koji nastaje od devedesetih naovamo. Plan spominješ? Da, plan je u Zagrebu iznjedrio Lenuccijevu potkovu, ali su mu isto ostale crne rupe koje nije u stanju riješiti preko 60 godina - prugu, Savu i slumove u samom centru grada. Oprosti, ali trulo tijelo mi ne izgleda bolje samo zato što mu se netko sjetio zakeljiti šljašteći flaster. Gledaj cjelinu. Jedino što mi je fakat ružno u Osijeku je onaj ulazak u grad kroz Čepin, ali opet, ako ćemo uspoređivati, ne vidim po čemu se to razlikuje od ulaska u Zagreb kroz Sesvete i Dugo selo ili pak ono apsolutno jezivo Lučko.

Možeš sve pripisati čistom subjektivnom dojmu, ali Osijek mi je definitivno najljepši kontinentalni grad u Hrvatskoj. Zagreb ima svojih trenutaka, ali mi je generalno bezvezan.

Ne znam odakle Vinkovci u jednadžbi. Što se cajki tiče, mislila sam da razgovaramo o fizičkim karakteristikama gradova, a ne o njihovom stanovništvu i kulturi. Primjedba o mercedesu ti je glupa, plitka i uvredljiva. Ne znam što ti je to trebalo.
gonj špadi
blue
Asgard

Post 25 Apr 2012, 18:21

ombia » wrote:Vi ne citate Klipana? :o
Ne, tko je Klipan?

vrrrlet, misliš na onu poznatu cigansku kuću s glupostima po vrtu, arkadama i ostalim kičerajem, što je vrlo popularna na forumima? Pa nije valjda većina kuća u Vinkovcima takva :ne zna:

klonka, potpis za Osijek, ako je i slučajno ispao takav, dobro je ispao :top:
Što reći za Zagreb nakon izgradnje zadnjih planskih naselja u Novom Zagrebu. Evo, npr. preizgradnja na Trešnjevki i na Kajzerici; koliko je jedna kuća sa seljačkom fasadom veće ruglo od cijele Kajzerice? :ne zna: A i jednu kuću je lakše srušiti :E

Za prugu, Savu, Savsku cestu i tramvajski promet koliko znam postoji idejno rješenje koje je grad prihvatio, ali nema se para :D S time da nemam pojma ako izgledaju odbačena rješenja, bilo bi zanimljivo :ne zna:
ombia

Post 25 Apr 2012, 18:30

Nadji mu nick na onom forumu i citaj teme koje je otvorio. :rofl: Izmedju ostalog o promidzbi sarenih kuca.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 25 Apr 2012, 20:06

ombia » wrote:Vi ne citate Klipana? :o
A đe nađe tog debila... :facepalm:
Ja sam ga čito, još uvijek mi se IQ nije vratio u normalu! :madkava:
JPK

Post 25 Apr 2012, 21:03

vrrrlet » wrote: Stvarno ne znam otkud ti to da je Osijek ljepši od Zagreba. Možda je bio parkiran crveni Mercedes, pa si gledala u njega misleći da je Osijek? :ne zna:
Nije li iz njenog opusa i preočito da kompenzira kompleks manje vrijednosti u odnosu na Zagreb? :D
Biti i mniti svemiropolisno
klonka

Post 25 Apr 2012, 21:14

Čega, Osijeka? :rofl:
gonj špadi
Morticia

Post 25 Apr 2012, 21:18

Jbga, ja sam Ljubo iz Siska, al' meni je Zagreb krasan.
Sto puta ljepsi od Rijeke.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
zeleni zub

Post 25 Apr 2012, 23:24

vrrrlet » wrote:
U Zagrebu se šuma spušta s brda sve do centra grada, ima brežuljaka koji pružaju i stvaraju vidike, to je vrlo prisutno u gradu. U Osijeku od prirode imaš vrlo prisutne komarce.
A i grad se diže na brdo i pitanje je kad će stići do vrha.

U Sokolu godinama trešte narodnjaci. Samo par metara podzemnog prolaza dijeli narodnjake od HNK tako da...
klonka wrote:Ima puno zelenila i otvorenih prostora, u redu, ima ih i Zagreb, ali Osijek ih ima po centru, a Zagreb je tu zagušen prometom i zgradama. Šire su ulice i niže zgrade pa ima više svjetla dok hodaš gradom, u Zagrebu (opet govorim o centru) se uvijek osjećam prilično stisnuto. Europska avenija je jedna od najljepših aleja u Hrvatskoj. Možeš reći da je to ta jedna koju si istaknuo, ali upravo zbog omjera širine ulica i visine izgradnje te zbog sveprisutnog zelenila u obliku predvrtova, parkova i drvoreda, teško da mogu nabrojati deset zagrebačkih ulica kojima ne bih našla pandan u Osijeku. Dobro, Tuškanac je krasan, ali opet nije usput nikome tko gore ne živi, a nije ni da baš nešto previše nudi pa da se ljudi ničim izazvani tamo odu šetati. Tvrđa je ljepša i uređenija od Gornjeg grada, a i više živi s njim.
Odi na google earth i pogledaj centar Zagreba iz zraka. Sa sjevera se spuštaju šumski kraci, na jugu baština parkova, pogledaj koliko donjogradskih blokova je ispunjeno zelenilom, a i broj trgova je znatan. Koliko još zelenila i otvorenog prostora treba?

Tuškanac je deset minuta biciklom s Ilice, Dubravkinim putem si šetajući, dakle skoro šumskim putem, isto relativno brzo gore. Zašto bi išla? Pa ako se traži sadržaj zelenog , onda zbog zelenog, a možeš ići na sanjkanje, ljeti ležati na travi, ima gore park i igralište, možeš ići prema gore samo da prođeš Kovačićevom. Da li su samo kafići, kazališta, kina i sl. sadržaj?

Ne vučem paralelu s Osijekom jer ga ne poznajem.
klonka

Post 25 Apr 2012, 23:47

zeleni zub » wrote: Ne vučem paralelu s Osijekom jer ga ne poznajem.
:facepalm:

I što da ja sad na ovo odgovorim? Tema ove rasprave uopće nije zelenilo u Zagrebu nego usporedba Zagreba i grada kojeg ne poznaješ.
gonj špadi
zeleni zub

Post 26 Apr 2012, 00:02

Izjave zagušen prometom i zgradama, Tuškanac nije usput i nema sadržaja stoje same za sebe, bez usporedbe s Osijekom.

Obično se pitanje krije u onim rečenicama prije upitnika, no u redu.
  • Information