nodens » wrote:Odluka, izbor i odgovornost, to je međutim usko vezano uz 'razum', a o razumskim stvarima se itekako može raspravljati, a ne samo mistificirati.
Koji bi bili razumski razlozi za 'odluku' o monogamiji?
a sto nije tu vezano za razum? jel se ovdje govori o ljudima ili izotopima transurana?
ne usko vezano, nego i usko i siroko, i svakako.
dakle, jel ti to sad uvodis monogamiju kao znanstveni pojam? da ili ne? i ako da, i ako ne, mislis da se ona moze odvojiti od ljubavi? i to mozda zato jer ljubav po to tvojoj konstrukciji nije znanstveni taj pojam, dakle ne ulazi u tvoju konstrukciju, svijet i mozes je zanemariti?
ili je obrnuto, pa onda i ljubav ima veze i s monogamijom, pa bi onda i ljubav nekako trebala postat znanstvenim pojmom?
ili mozda zelis rec da monogamija ne postoji, a po tebi ne postoji (pogledati uvodni topik i simulaciju pitanja), i kao takvu nepostojecu bi je htio uvest u znanost?
mislim, samo ti kazi sto zelis, nema problema, ali samo kazi sto zelis, sto si odabrao, odlucio.
da, i monogamija, pa i ljubav, moze biti.. pa i odluka, zasto ne? ponavljam, zasto ne? jel imas s tim nekih problema? necem se cudis?
kakvi bi tu bili razumski razlozi za monogamiju? ko to zna, puno ih moze bit, malo ih moze bit, mozda jedan, mozda, ne znam, sto.
isto kao i za poligamiju ili sto bi ti vec htio..
pitanje je sto ti uopce mozes smatras razumskim, a sto "razumskim". to se ne zna. to nitko ne zna. vjerojatno ni ti sam. ali to te uopce ne smeta da postavis jedno takvo "pitanje".

dakle, ako ko mistificira, onda si to svakako ti. moze bit i slucajno, jer i kako sam kazes, ne znas o cemu pricas i onda se dovijas. a mozda pokusavas nesto lukvastvom nekim postic.
A da baciš pogled na naslov?

Gdje vidiš da ja 'brkam' to dvoje? Pa po svakoj logici to brkaju oni koji su monogamni; jer misle da ako nekog 'vole', da se ne mogu 'seksat' s nekim trećim.
u naslovu ne vidim. poslije vidim. sto vidim? vidim da ne znas sto je to ljubav, ne znas sto je to seks i jasno, sta ces nego brkat..
to ti samo mislis da brkaju monogamni (dakle, svi monogamni). neki da, neki ne, mozda da, mozda ne.
..i eto, opet spominjes ljubav, za koju ne znas sto je i onda drugi brkaju, a ne ti. mocno.

jel ti to zelis nekog spustit.. ili uzdignut na svoju razinu tako da kazes da nitko ne zna sto je to ljubav, jer i ti ne znas (mislim, nije ti to bas prvi put da skaces s pojedinacnog na opce bez ikakvog reda), pa cemu onda i monogamija ili cemu ne onda, bilo sto i bilo kad? pretpostavimo..seks. a o cemu drugom nodens moze pricat. i to opsesivno.
da, neki misle da ako nekog vole, da se ne smiju seksat s drugim. a neki cak, eto, mozda ni ne mogu.

jel te zanimaju detalji? oces da ti se opisuje? ono situacija, sve utanko? ajde, reci cu ti ako kazes ono svoje.. zanima me.
da, postoje valjda i take osobe. zao mi je ako ti to predstavlja daljnji neki problem, ali to stvarno nije niciji tudji problem nego samo tvoj i iskljucivo tvoj, problem kojeg ovdje neces rijesit, nego ces morat pomoc potazit negdje drugdje..
Jesi li ti uopće pročitao početni post. Pitaš stvari koje sam već tamo pojasnio.
nisi nista pojasnio. ili mozda ne znas pitat. ili zelis nesto sto ne zelis pitat.
A malo kasnije sam odgovorio čak i na pitanje koja je svrha tog pitanja. Evo sad se više pitam koja je svrha odgovaranja na tvoje postove, kad ti nemaš volje ni pročitat ono na što 'odgovaraš'. Nego valjda vježbaš prste.
kad malo kasnije? imam naslov, imam uvodni post, dakle.. ? ..koliko ja tog tvojeg trebam procitat i kad tvoji navodnici znace sto, da bi rekao, sto..da su monogamci mitska bica i da ne postoje, iako neki tvrde da postoje. sam si pitao, pa si prejudicirao i onda si na kraju dao i odgovor u obliku pitanja..i to sve u jednom te prvom postu.
Gle, ovdje čak ispada da jesi pročitao uvodni post. : rofl: Koliko si ga razumio, drugo je pitanje. Nije to ni bihevioristički pristup ni navlakuša, nego je to razmatranje prirode monogamije, a jasno da se u sklopu toga ne mogu izbjeći ni pitanja o 'seksu' niti o 'ljubavi'.
dakle, vidis, znam o cemu govorim, ti pak te ipak, ne znas o cemu govoris, ali to te ne smeta da pobijes samog sebe tri puta u dvije recenice..
to nije bihejvioristicki pristup, nego je to bihejvioristicki izvuceno iz konteksta i ureseno tvojim uvjetom, koji je eto, i mitski, valjda..

u svakom slucaju tu ja ne vidim nikakvo razmatranje, mozda u tragovima, ali i te tragove je prekrilo pozivanje u pomoc neke unaprijed obrambene racionalizacije.
Uvijek te 'netko' vidi: naime, ti saam. Doduše, to možda ne vrijedi kad je čovjek napušen ili mrtav pijan, al' ni s tim nemam iskustva.
Enivej, ja sam sebe vidim i ne mogu izbjeć samoevaluaciju, tako da mi nije neka presudna razlika ako me 'nitko drugi ne vidi'. Nisam napravio ništa osobito 'kad me nitko ne vidi'.
ma, nije bitno. posluzimo se scenom logike. pretpostavimo da nitko ne vidi, kako bi se ponasao?
ali, da, ti sam znas sto si napravio. u kakvom kontekstu? zasto? kako se osjecas zbog toga? sto mislis o tome? bi li se drugacije ponasao da te jos netko vidio (a da nisi to opet ti sam

)?
je li ti stalo, je li te zanima sto taj drugi misli i/ili osjeca? sto ti mislis i/ili osjecas i o tome? ..pa onda, kako sam kazes agresivno..zasto?
e, pa onda, u takvom nekom slucaju, agresivno upitaj sebe zasto? mislim, ako smijes, jel, ako se usudjujes, pa onda sam sebe upitat i zapitkivat..cuj, nodense, zanima me..
mozda se onda uspijes sa sobom dogovorit, sto je to crveno, sto plavo. sto zeleno i zuto, kad je, kakve presjeke rade, kontraste, skladove ili bi ti to jednostavno, cim otkrijes sto je to, brze bolje sve pojebao..
i ta..samoevaluacija..malo mi to kic zvuci. zar zaista sebe zelis svodit na pojam samoevaluacije? daj, malo..nije nuzno da ikog ovdje imporesioniras, zar se tu ne bi mogao nac neki bolji izraz.. ne znam sad, mozda neka introspekcija, preispitivanje sebe, dijalog neki sa sobom, sah neki malo sa sobom odigrat, tako nesto..

mislim, ono, samoevaluacija...eh..
Da ne spominjem da u slučaju npr. prevare itd, nije ni točno da te 'nitko ne vidi' (čak i ako sebe zanemariš). Pa u najmanju ruku te vidi taj suučesnik u prevari (ili suučesnici : zubo:). Mislim, ako si uopće ciljao na tako nešto, nemam pojma, nerazumljivo mi pišeš.
nisam ciljao na to. a prevaru nisam spomeno nikako. ono, ni spomenuo ni mislio na nju ili nesto pod tim. nisam uopce razmisljao o monogamiji ili nemonogamiji kao o prevari ili neprevari.
odakle ti sad odjednom.. prevara? jel ustvari o tom pricamo. jel to ustvari problem? kao smo dosli do prevare, ne znam..
Ništa te ne zanima, a svejedno pišeš svašta. Zašto zamišljaš da ikog zanima tvoje razmišljanje o nečemu što čak ni tebe samog ne zanima?
ma retoricki pitam. mislim da neka pitanja trebas sam sebe pitat, a ne druge.
mislim, stvarno me ne zanima, imam dovoljno svojih problema, ali jedino te mogu pitat.. koji je tvoj problem?
mislim, ako oces, evo pitat cu te..koji je tvoj problem?
ti pitas nesto za sto si uvjeren da ne postoji, pricas o necem sto ne znas, dakle, svoju poziciju si iznio i sto onda zelis tim pitanjem.. zanima me?
ne zanima ni tebe, nego provociras. a sad, zasto provociras, a valjda imas neke svoje razloge i sasvim je opravdano i logicno smatrat da se tu radi o nekoj nasladi.
Ja sam odgovor procijenio kao nezadovoljavajuć. To što tebe ne zanima je l' meni odgovor zadovoljavajuć - ne zanima pak mene. : rofl:
ma naravno. uvijek je tako. kad se ne zeli platit obecano, ne zeli i jebiga, ja rekao, ja porekao. nisi mi ti prvi. ma navlakusa cista, znao sam ja. zmija u dzepu i to ti je.
tj, sori, ispravka.
"zmija" u dzepu i to ti je.