Kako stojite s ljubavlju prema bližnjemu svome?
Prema najbližima - skorz ok, prema ostalima - ide u stupnjevima: dragi su mi, ok su mi, uvažavam ih, podnosim ih, ne podnosim ih 
Čitam postove od ex anais, i slažem se s onima koje su ti odgovorile da sklonost prema specijalnima
prođe s godinama 
Čitam postove od ex anais, i slažem se s onima koje su ti odgovorile da sklonost prema specijalnima
Tek spoznajem ljubav koja nije prema djeci ili nepotpuna ili samozavaravajuća ili patološka na neki način, bilo je i vrijeme kad sam već u tridesetima.
A možda i sad samo projiciram. 
Uglavnom, zadnjih godinu-dvije prvi put u životu imam ljude koje želim sačuvati, koje osjećam svojima i volim ih, a da mi nisu ni dijete ni partner. Prilično zastrašujuće, moram priznati, ali na nevjerojatno divan ispunjujući način.
Uglavnom, zadnjih godinu-dvije prvi put u životu imam ljude koje želim sačuvati, koje osjećam svojima i volim ih, a da mi nisu ni dijete ni partner. Prilično zastrašujuće, moram priznati, ali na nevjerojatno divan ispunjujući način.
Groupie :cerek:
Upravo ovo!Lord Byron » wrote:Nerijetko oni čije je srce, navodno, prepuno ljubavi za sve ljude svijeta, u trenu otplove u koloplet "ja-rečenica" s naglaskom na legendarnu "...ali, ja to tako ne mogu jer sam ja jednostavno predobar".![]()
Ne znam koliko se bližnjima smatraju braća i sestre, rođaci i ostala tugujuća rodbina i prijatelji, ali može se vidjeti nezanemariv broj ljudi koji održavaju i njeguju odnose s ovom kategorijom bližnjih, pri čemu su ti odnosi potpuna katastrofa. Zbog nečega takvi ljudi misle da to moraju i trebaju.
Jer, eto, brat mi je/sestra mi je/nešto mi je, šta ću?
@Tea Tree: Jer "krv nije voda".
Obično mi se smuči kad to čujem kao argument za nešto što ja trebam raditi (tu nekako se vadi i teška artiljerija pa zaključe da nema smisla sa mnom raspravljati
), ili kao izgovor za nešto što netko drugi radi.
No, kažem - tvoj život, radi s njim što hoćeš.
Ja u svom želim imati one koji su to po meni "zaslužili", ostali me ne zanimaju, i ne tiče me se koja su 'rodbinska linija'. Zbilja me se ne tiče.
I zbilja od kompletne 'familije' - razgovaram s jednom bakom koja mi to nije, njenog sina izbjegavam, imam roditelje i to je više manje to. Ostali su mi se uspjeli ogaditi jedan po jedan, a nije da ih nema
Neki su mi dragi, ali nije da mi se ulaže trud u to da ih vidim, ako nalete, pročavrljat ćemo.
Po meni, biti u rodu s nekim samo povećava šanse da se sretnemo na ovoj planeti. To mi nije nikakav "10 bonus points" za gradnju odnosa i "kredit" za ujebavanje istog
Budi čovjek, budi korektan, budi mi prijatelj, potpuno nebitno jesi li crn, zelen, plav, mali, debeli, veliki, žgoljavi, te prezivaš li se perić ili žderić. Fascinantno, nema takvih puno, a nije da su mi kriteriji tako opsežni. Nekako se padne na prvo dvoje
Ne moramo biti prijatelji - dakle zbilja bliski, da bih te cijenila. No, mali je krug i onih koje cijenim, a da mi nisu prijatelji ili barem frendovi. Ovog trenutka mi pada na pamet tek par ljudi, i svi su (jođ) u virtuali 
Naravno, argument koji čujem je da sam "takva, jer sam jedinica"
Naravno, od onih koji zastupaju tezu da "krv nije voda"
Oni koji dijele moje mišljenje o krvi, bili jedinci ili ne, još nisu nijednom spomenuli da sam ja nekakva jer nemam braću i sestre. Zanimljivo
Nekad me zabavlja, nekad se svađah, no, što sam starija, sve više se mičem - ako nisi do sad shvatio, ni nećeš, why bother
Samo ne volim kad mi netko krene popovati, taj je onda naletio na vole
Obično mi se smuči kad to čujem kao argument za nešto što ja trebam raditi (tu nekako se vadi i teška artiljerija pa zaključe da nema smisla sa mnom raspravljati
No, kažem - tvoj život, radi s njim što hoćeš.
Ja u svom želim imati one koji su to po meni "zaslužili", ostali me ne zanimaju, i ne tiče me se koja su 'rodbinska linija'. Zbilja me se ne tiče.
I zbilja od kompletne 'familije' - razgovaram s jednom bakom koja mi to nije, njenog sina izbjegavam, imam roditelje i to je više manje to. Ostali su mi se uspjeli ogaditi jedan po jedan, a nije da ih nema
Neki su mi dragi, ali nije da mi se ulaže trud u to da ih vidim, ako nalete, pročavrljat ćemo.
Po meni, biti u rodu s nekim samo povećava šanse da se sretnemo na ovoj planeti. To mi nije nikakav "10 bonus points" za gradnju odnosa i "kredit" za ujebavanje istog
Budi čovjek, budi korektan, budi mi prijatelj, potpuno nebitno jesi li crn, zelen, plav, mali, debeli, veliki, žgoljavi, te prezivaš li se perić ili žderić. Fascinantno, nema takvih puno, a nije da su mi kriteriji tako opsežni. Nekako se padne na prvo dvoje
Naravno, argument koji čujem je da sam "takva, jer sam jedinica"
Naravno, od onih koji zastupaju tezu da "krv nije voda"
Oni koji dijele moje mišljenje o krvi, bili jedinci ili ne, još nisu nijednom spomenuli da sam ja nekakva jer nemam braću i sestre. Zanimljivo
Nekad me zabavlja, nekad se svađah, no, što sam starija, sve više se mičem - ako nisi do sad shvatio, ni nećeš, why bother
Samo ne volim kad mi netko krene popovati, taj je onda naletio na vole
Ashtaroth » wrote:@Tea Tree: Jer "krv nije voda".
Naravno, argument koji čujem je da sam "takva, jer sam jedinica"![]()
Ali nemam recimo nikakve kontakte s rođacima i ne mislim ih imati. Nisu mi ništa loše napravili, ali nemamo nikakvih dodirnih točaka i ne vidim potrebu održavanja odnosa silom s ljudima s kojima nemam ništa zajedničko.
E, sad kad si mi možemo dati
Mene je recimo uvijek fasciniralo nalaženje po svadbama i sprovodima i "sad smo si super".
Moja majka je naučila lekciju - ne zanimaju me.
Ako nismo mogli uspostaviti kontakt sve ove godine, nećemo ni na sprovodu. Osoba na sprovod ne dolazi zbog mene, nego zbog pokojnika. EOD
(mislim, ako oni misle suprotno, varaju se
)
Majka me nije ozbiljno shvatila kad sam rekla 'nemoj, ne želim ih upoznavati'. Lekciju je naučila kad mi je pokušala objasniti tko je debela babetina u krznenoj bundi koja mene sad želi ljubiti jer je njoj jako žao neki kurac. Rekla sam joj u facu da me ne zanima. Oboma.
Majka je onda shvatila da se nisam šalila
Bilo joj je neugodno, ali što ću joj ja, lijepo je upozorena. NJu zanimaju svi ti nepoznati ljudi, i ok. Mene ne. Ako nekoga jako zanima tko sam, nek dođe i pita.
Bez ceremonije upoznavanja, izražavanja sućuti i koječega.
Što mi znači 'žao mi je' od osobe koju nikad vidjela nisam?!
Mogu prihvatiti da želi reći u ceremoniji pozdravljanja 'žao mi je da te osobe više nema' i da to želi reći nekome tko je pokojnom bliži.
No, to je to.
Kakvo pričanje o meni, o tome kad će se tko ženiti ili umrijeti pa kad ćemo se idući put vidjeti
Posebno popizdim kad karmine postanu fešta.
I'm not people person
Ne za mase.
Meni je informacija 'e, mi smo si rod' jednako zabavna kao i 'e, ja sam vaga po horoskopu'. Ono, ok info, ali samo info.
Moja majka je naučila lekciju - ne zanimaju me.
Ako nismo mogli uspostaviti kontakt sve ove godine, nećemo ni na sprovodu. Osoba na sprovod ne dolazi zbog mene, nego zbog pokojnika. EOD
Majka me nije ozbiljno shvatila kad sam rekla 'nemoj, ne želim ih upoznavati'. Lekciju je naučila kad mi je pokušala objasniti tko je debela babetina u krznenoj bundi koja mene sad želi ljubiti jer je njoj jako žao neki kurac. Rekla sam joj u facu da me ne zanima. Oboma.
Majka je onda shvatila da se nisam šalila
Bilo joj je neugodno, ali što ću joj ja, lijepo je upozorena. NJu zanimaju svi ti nepoznati ljudi, i ok. Mene ne. Ako nekoga jako zanima tko sam, nek dođe i pita.
Bez ceremonije upoznavanja, izražavanja sućuti i koječega.
Što mi znači 'žao mi je' od osobe koju nikad vidjela nisam?!
Mogu prihvatiti da želi reći u ceremoniji pozdravljanja 'žao mi je da te osobe više nema' i da to želi reći nekome tko je pokojnom bliži.
No, to je to.
Kakvo pričanje o meni, o tome kad će se tko ženiti ili umrijeti pa kad ćemo se idući put vidjeti
Posebno popizdim kad karmine postanu fešta.
I'm not people person
Ne za mase.
Meni je informacija 'e, mi smo si rod' jednako zabavna kao i 'e, ja sam vaga po horoskopu'. Ono, ok info, ali samo info.
Bližnjima smatram dijete, muža, sestru, roditelje.
Tim redom.
S ljubavlju prema njima stojim odlično.
Nakon njih ide par prijatelja (troje ljudi) i nešto bliske rodbine (konkretno dva bratića).
Njih također volim.
Svi ostali...
Ukoliko su mi ljudi ok najviše što mogu reći jest da su mi dragi.
Za one koji mi nisu ni ok ne osjećam ništa osim povremenog "ide mi na kurac" momenta.

Tim redom.
S ljubavlju prema njima stojim odlično.
Nakon njih ide par prijatelja (troje ljudi) i nešto bliske rodbine (konkretno dva bratića).
Njih također volim.
Svi ostali...
Ukoliko su mi ljudi ok najviše što mogu reći jest da su mi dragi.
Za one koji mi nisu ni ok ne osjećam ništa osim povremenog "ide mi na kurac" momenta.
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Prema svojim najmilijima i najbližima smo svi najdivniji i najgori, sve po potrebi. A ponekad služe i kao vreće za boks
Barem kod mene.
Međutim, mene jako, jako nerviraju ljudi kojima je najveća drkačina dobit u dućanu pokvarenu salamu da im mogu ić općit s kevom. A mnogo ih je i previše takvih. Ne samo u dućanu nego svugdje: bolnici, policiji, banci, pošti. Isuse kako me zamaraju takve priče, ljudi su si tolko važni kad nekoj blagajnici zagorčaju dan
Međutim, mene jako, jako nerviraju ljudi kojima je najveća drkačina dobit u dućanu pokvarenu salamu da im mogu ić općit s kevom. A mnogo ih je i previše takvih. Ne samo u dućanu nego svugdje: bolnici, policiji, banci, pošti. Isuse kako me zamaraju takve priče, ljudi su si tolko važni kad nekoj blagajnici zagorčaju dan
- Lord Byron
Mislim da one malobrojne bližnje ljubim više nego samoga sebe. Znam da zvuči patetično i preseratorski. Ni najmanje to ne smatram nekom svojom vrlinom - samo činjenicom, dokazivom.baja » wrote:nastojim ljubiti bližnje kao i samu sebe![]()
BTW, izdrkavanje na blagajnice, kao i svaka agresivnost neizazvana tuđom, nije neljubljenje bližnjih nego elementarno nečovještvo. To što netko ima mali pimpek, malu plaću, što mu je netko mrdnuo komada samo na lijepe oči ili već nešto takvoga, nije placet za zlostavljanje bližnjih ni daljnjih.
Neljubljenje "daljnjih bližnjih" ne znači nebivanje čovjekom uz njih i prema njima.
ex_anais » wrote:
Well, ja kad govorim o sjebanim onda mislim na zbilja jako sjebane. Kojima je crnjak 24 h uz povremene super uzlete. Uglavnom na pasivne agresivce, depresivce, žderače energije. Zajeb je što znaju biti šarmantni dok se ne navučeš. I onda skužiš da ta slika koju pokazuju na van je možda 5 % od onog što proživljavaju iznutra. I da nije baš karneval biti im u blizini.
imam ti ja jednog za uvalit
OT: pretvaranje u čemu?
- Nikolajevna
Za ime božje Ashtaroth, kako to da si se ti ovako pametna i odmjerena (sudeći prema postovima) tako ponijela prema debeloj, dobrodušnoj tetki… ujni, strininoj strini, pratetki?Ashtaroth » wrote: Majka me nije ozbiljno shvatila kad sam rekla 'nemoj, ne želim ih upoznavati'. Lekciju je naučila kad mi je pokušala objasniti tko je debela babetina u krznenoj bundi koja mene sad želi ljubiti jer je njoj jako žao neki kurac. Rekla sam joj u facu da me ne zanima. Oboma.
Pa ta debela gospođa te možda i voli, teško je nama mlađima shvatiti, ali ljudi gaje osjećaje prema potomcima svoje braće i sestara a samim time i njihovih potomaka potomcima te potomcima potomčevih potomaka. Naime, šta je… kad se jako nekog voli onda se obično voli i onog koga taj jako voli i zaštitnički odnosi prema onome prema kome se taj koga se voli zaštitnički odnosi. No dobro..
Što zapravo želim reći? (I ne ide ovo što pričam zapravo tebe, tvoju situaciju niti ne znam, više onako općenito
- Stitch
- Head Honcho
- Has thanked: 803 times
- Been thanked: 1533 times
Ljubav prema bližnjemu posve je okej ako se čovjek usredotoči samo na tog bližnjeg.
Potpisi su za budale.
1. ako kažem 'ne', želim da se to poštujeNikolajevna » wrote:
Za ime božje Ashtaroth, kako to da si se ti ovako pametna i odmjerena (sudeći prema postovima) tako ponijela prema debeloj, dobrodušnoj tetki… ujni, strininoj strini, pratetki?![]()
Pa ta debela gospođa te možda i voli, teško je nama mlađima shvatiti, ali ljudi gaje osjećaje prema potomcima svoje braće i sestara a samim time i njihovih potomaka potomcima te potomcima potomčevih potomaka. Naime, šta je… kad se jako nekog voli onda se obično voli i onog koga taj jako voli i zaštitnički odnosi prema onome prema kome se taj koga se voli zaštitnički odnosi. No dobro..
Što zapravo želim reći? (I ne ide ovo što pričam zapravo tebe, tvoju situaciju niti ne znam, više onako općenito...) Debele dobrodušne pratetke koje bi za nas dale puno više nego mi za njih se, ako već ne voli, a ono barem bude pristojan prema njima. To malo vremena za obiteljska okupljanja nije tako teško ‘istrpjeti’. Što bi staroj gospođi bezveze lomili srce?
2. maksmalno izbjegavam situacije gdje trebam trpiti i one koje treba 'reda radi'
So far, jedino po pitanju posla se toga ne mogu uvijek držati i namjera mi je da to ostane jedina kategorija.
Ne tiče me se nečija dobrodušnost niti kvaziljubav osobe koja me ni ne pozna. Tek nekoliko ljudi u životu me može i voli ono što jesam, ostali nemaju pravo upotrijebiti tu riječ, jer mogu eventualno kvazivoljeti neku svoju sliku, a tu su debelo u krivu i ne pada mi na pamet ispunjavati nečija bijesna očekivanja kakva bih ja trebala biti.
Hoće li nju povrijediti nešto? Zbilja nije moj problem, ja ju nisam zvala, meni je nitko i ništa, to što ona nešto očekuje i nije dobila, je njen problem, ne moj.
Pristojna jesam dok se ne ide protiv mog 'ne'. Nakon toga ne pazim na pristojnost, jer druga strana nije poštivala moje 'ne'. Jednostavno je. Funkcionira. Ljudi brzo nauče koješta. I ne tiče me se kako će si oni to interpretirati (a, ona mala bahata, npr.). Meni je samo važno imati svoj mir, a što selo misli, zabole me.
I nisu svi vjernici, btw.
- Nikolajevna
Pošteno.Ashtaroth » wrote:
1. ako kažem 'ne', želim da se to poštuje
2. maksmalno izbjegavam situacije gdje trebam trpiti i one koje treba 'reda radi'
So far, jedino po pitanju posla se toga ne mogu uvijek držati i namjera mi je da to ostane jedina kategorija.
Ne tiče me se nečija dobrodušnost niti kvaziljubav osobe koja me ni ne pozna. Tek nekoliko ljudi u životu me može i voli ono što jesam, ostali nemaju pravo upotrijebiti tu riječ, jer mogu eventualno kvazivoljeti neku svoju sliku, a tu su debelo u krivu i ne pada mi na pamet ispunjavati nečija bijesna očekivanja kakva bih ja trebala biti.
Hoće li nju povrijediti nešto? Zbilja nije moj problem, ja ju nisam zvala, meni je nitko i ništa, to što ona nešto očekuje i nije dobila, je njen problem, ne moj.
Pristojna jesam dok se ne ide protiv mog 'ne'. Nakon toga ne pazim na pristojnost, jer druga strana nije poštivala moje 'ne'. Jednostavno je. Funkcionira. Ljudi brzo nauče koješta. I ne tiče me se kako će si oni to interpretirati (a, ona mala bahata, npr.). Meni je samo važno imati svoj mir, a što selo misli, zabole me.
Nedo bog, tj. bože sačuvaj.I nisu svi vjernici, btw.
-
- Information
-