haram wrote: ↑04 Oct 2018, 20:13
Nisam ja potegao Huizingu na ovoj temi, niti reagiram smajlijima... po čemu su baš moji odgovori spamanje/trolanje?
Nisi, točno. To bi trebalo izdvojiti u posebnu temu, samo što phpBB ne dopušta ubacivanje postova prije već napisanih, kao što se to može izvesti u vBulletinu, a meni se nije dalo s time zezati.
Mislim da bi temu trebalo prebaciti i/ili preimenovati jer je otišla u pogrešnom smjeru.
Čovjek je životinja, razum/intelekt mu je instrument za ostvarivanje životinjskih potreba i to se reflektira i kroz čitavu povijest i modernu civilizaciju.
Čovjek jest životinja, ali tzv. 'društvena životinja'
ζῷον πολιτιϰόν, a naglasak je na ovome 'društvena'. Životinje ne žive u društvu, nego u čoporu, krdu, stadu, čime upravlja nagon. Društvo se ne ravna isključivo prema nagonu iako nagon jest skriven iza pojedinih postupaka i reakcija. (V. Freud.)
Kad kažem životinja, to nije automatski nešto negativno - i životinje mogu biti jako nesebične i plemenite.
Ne mogu. Životinje ne poznaju aksiološke sustave, ne poznaju vrednovanje, ravnaju se prema onome što je za njih u danome trenutku korisnije, ne razlikuju 'dobro' i 'zlo'.
Ali glupo je ljudske motive trpati u neke metafizičke idealizirane sfere. I zato velim da su svi filozofi, filolozi, antropolozi, sociolozi itd. promašenih teza ako im to kao prvo nije jasno.
A pogotovo je svakome tko se iole kuži u funkcioniranje ljudskog uma klistarno jasno da ljubav može biti bez seksa, i seks bez ljubavi.
Je li tebi uopće jasno što si rekao? Osim što si na hrpu nabacao frazetine. Kao da pišeš zadaću na temu "Kako sam proslavio Prvi maj".