karambol wrote:Crkva je na ovim prostorima, a i šire,,najstarija politička organizacija. Ne čudi me njen angažman, ali ne vidim svrhu tog nazadnjačkog upinjanja...Mislim da nisu baš na ti ni s ovim papom Francekom. Kao da su umislili vratiti kotač unatrag.
I ta priča s ab i s vjeronaukom i svime gdje se upetljao Kaptol nekako mi vuče na nešto neostvarivo u svojoj konačnici, ali nešto što prilično koči i razbucava putanju kojom bi se trebali kretati. Tu neku progresivnu, jel...
Vjeronauk je u školama, a i ostati će jer nitko neće to razbucavati u strahu da ga se orkestrirano ne prozove s tisuća oltara te tako protrajba izbornu bazu. Kakvu takvu...
Ne bih ja to shvaćao tragično, ali tu svak od vas ima pravo u pojedinom segmentu. Unda jer vidi sve na slici, Zmaj koji traži rekciju, Pero koji plaća

I Euklid koji kazuje da će sve manje djece postati uvjereni katolici...sve to stoji.
Na koncu ostaje mi pitanje zašto se crkva tako agresivnoregresivno postavlja? Ne mogu vjerovati da netko školovan ne vidi sudbinu crkve. Tone u zaostacima koji je vulu na dno. Klincima nije bitna niti kao institucija niti ima neko simboličko značenje...
Ostaje mi samo zaključak da su to trgovci koji su si osigurali dobru državnu apanažu za budućnost, a sve te nekakve histerije i naklonosti plod su straha da im neka politička garnitura nekom akcijom ne oduzme sve što dobijaju tim ugovorima...
Dakle, lova i samo lova. Da je Đizs tu, al bi prevrtao štandove...

mene ne cudi njen angaznman, a svrha je, ono, ocita.
u konacnici..ko zna gdje je i kad je konacnica, vidis da se zivi ukratko..

..tj zivi se statisticki, po tablicama vjerojatnosti.
vjeronauk u javnim skolama ce se tesko razbucat, vrlo tesko. kao sto ce se tesko razbucat i ostali ionteresi crkve, tj ne interesi nego njena moc u hrvatskoj.
ja sam svjestan da su hrvatska i crkva u nekom identitetu, ali ono sto meni nije donekle jasno jest zasto taj identitet nije i sluzben, zasto nije i de jure ako je vec de fakto.
mislim, ocito to nekom ne odgovara takva formulacija, izbjegava je, boji je se. e, pa to mi je vec zanimljivo, cega se to onda ova drzava ili ova crkva boje? koga to? zasto? s cim bi se to moglo piovezat da ima toliko negativne konotacije da je bolje odrzavat tu neku iluziju sekularnosti? sto bi time crkva mogla izgubit? kako?
i da, sad bi tu moglo doc to pitanje o autoregresivnosti, o kakvim se tu interesima radi?
i imam tu par povezanih odgovora, vidimnekako cjelinu, barem ovu nasu cjelinu..
ovo sa obrazovanoscu, skolovanoscu, to sto govoris, malo je to nepoznavanje relnosti, prakse..
primjer zagrebackog rektora je samo kozmeticki primjer, a ispod toga je santa ogromna. jednostavo, ne znam odakle pocet i ne znam da li pocet uopce da se ne ponavljam.
situacija u obrazovanju ili u odgoju i obrazovanju nam je..ne zhnam kako to opisat..ne mogu rec katastrofalna..bolji izraz bi mi mogao bit da je to obrazovanje nekako preuzeto, opkoljeno. ne radis e tu samo o vjeronauku, rektoru, oltaru u skoli ili jaslicama, tu se vec radi o ozbiljnom problemu, o rascjepu, o ugradjivanje shizofrenije u odgoj i obrazovanje, o nesigurnosti kojom se onda dalje moze manipulirat.
cak bih rekao da je taj rascjep, svakodnevni racjep u nasim obrazovnim ustanovama, bio..tj nije vise toliko izrazen, nema vise tolikog otpora, a ta nesigurnost, relativizacija, shizofrenija je postala vec dio etabliranih kurikuluma. doslovno se radi o programu, doslovno.
razlozi zasto se ovako crkva ponasa su rekao bih trostruki i preklapaju se u svojoj interakciji, tj svaki korak crkve djeluje na ta tri ili certri plana, ubija tri ili cetiri muhe.
ono sto je nekako najosnovnije, to je kao i uvijek..lova. ok, to je nekako uvijek izvor nekih motiva, tako d areci d ase radi o lovi nije cak ni vulgarno.
kao oblik te love i svega prateceg sto je vezanmo uz to i sto se i koliko se tom lovom moze dobit, kako je okrenut da se odrzi moc da bi se zadrzao izvor love da bi se zadrzala moc, itd, u nasim je uvjetima vrlo vazno da je crkva najveci zemljoposjednik, vlasnik nekretnina nakon drzave.
crkva tocno zna na sto polaze prava (nema veze sad jel ima i za sto uopce osnove i sto je vec dobila i kako je vec obestecena bez osnove), a drzava ne zna cime raspolaze, jednostavno, do ove sad vlade nije znala, a ni sada nije bas sasvim sigurna.
jednostavno, suluda situacija, narocito ako volimo govoriti o hrvatskoj kao o nekoj drzavi zapadnog kruga, nezavisnoj ili suverenoj.
s druge strane, u toj suludosti je aktivno ucestvovala crkva, generiraruci nered kako bi izvukla sto vecu korist i crkva nece odustat od tih svojih namjera i potrazivanja cak po cijenu propasti drzave, nereda, rata, bilo cega. jednostavno, od toga ne odustaje i svaku vladu, tj ovu drzavu s tim bezobzirno ucjenjuje. ali ono, hardkor ucjenjuje, do jaja.. drzi, stisce i ne pusta.
to je eto, mozda najkonkretnija i najjasnija i najdokazivija, ona koju je moguce najlakse dokazat, uloga crkve u hrvatskoj.
vezano za to, sad imamo daljnje razrade, ciscenje povijesne uloge, revizija povijesti, pisanje nove, uvodjenje crkvene dominacije u drzavu, zakone, ustav, obrazovanje, evo i zdravstvo, a sve opet vezano za njen opstanak i to ona shvaca vrlo, ali vrlo ozbiljno.. kazem, nema tu pregovora, razgovora, razumijevanja..to je ili ili i crkva nece tu prezat od nicega, cijena tu nije bitna,. ljudi tu nisu bitni, jedna drzava vise manje, ako ne bude hrvatske, bit ce neke druge..