Bara huda » wrote:Meni je milo sto si se vratio.
Malo djeluje neozbiljno kad se tako nafunji, demonstrativno pobere igracke i ode.
Nisam se vrati
o
nego su me vrati
li...
Bara huda » wrote:
Nemam sad vremena kvotat i cjepkat ali samo hocu rec da je Njemacka gadno stradala u ratu, bila razrusena, placala ratne odstete godinama, musko radno sposobno stanovnistvo desetkovano, ratni invalidi, zarobljenici....i opet je uspjela postati ekonomski ono sto jest danas.
Stanovništvo je povratila putem Volksdeutschera kojih je bilo više nego što su bili ratni gubici u stanovništvu.
Kad si razrušen nije nužno sve loše u tome. Gradiš ponovo sve novo i modernije.
Treba samo imati novac i tehnološko znanje. Njemačka je već desetljećima bila industrijsko društvo s najvećom tehnološkom razvijenošću i znanje nije bilo upitno (to je upravo onaj segment koji je falio ovdje). Novac je pristizao iz Amerike a dobrim dijelom se aktiviralo i ono što je popljačkano tijekom nacističkog razdoblja.
Kad tome pribrojimo Njemačku radnu sposobnost, inventivnost, tehnološku superiornost, radnu disciplinu... uspjeh nije mogao izostati. U Indiji je također kapitalizam, zašto onda grcaju u siromaštvu a nisu bili razoreni, destkovani niti im je falilo radno sposobnog stanovništva?
Između ostalog, zato jer su ih njihovi kolonijalni gospodari desetljećima držali u zaostalosti kako bi ih lakše iskorištavali.
Kako je Jugoslavija naplatila ratnu štetu od Njemačke?
Dobila je kredit od 300 milijuna DM.
Za Njemačku je presudno važno da se ne poteže pitanje ratne odštete jer bi momentalno bankrotirala.
Samo Grcima su dužni ko Grčka
Njemački kancelar Ludwig Erhard obećao je isplatu nakon ujedinjenja Njemačke. Kasnije se zaboravilo na to.
Prema nekim procjenama Njemačka je dužna samo Grčkoj preko 500 milijardi €.
Istocna Njemacka se znatno ekonomaki oporavila otkad je promijenjeno drustveno uredjenje.
Privatizacija istocnonjemacke ekonomije nije provedena lopovski kao kod nas a bila je vrednija od nase.
U Istočnu Njemačku do sada je uloženo nekoliko stotina milijardi € tako da bilo kakve usporedbe između njih i nas tu prestaju.
Kad bi nama neko dao toliko novca... mi bi sve spiskali...
Lopovski mentalitet kod Hrvata i Nijemaca se već može uspoređivati.
Razlika je što mi krademo sami sebe dok Nijemci redovito pljačkaju druge. Koliko god imali nikad im nije bilo dosta. Ni danas ni ranije...