Standard, plaće, klase...

Sve od javnog i tajnog interesa
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 00:19

ex anais » wrote:I?
Da, ja iza toga stojim. Ako nećeš živjeti kao student, to jest tako.
Sve ovo ostalo mi djeluje kao prenavljanje, bez uvrede. Pogotovo kad netko izvana dođe sastavljati jelovnik ljudima ovdje. Tu bih se pobljuvala. :D
Ja bih se pobljuvala kad se netko tko nije gladan i bos, tko ima struju i grijanje i krov nad glavom, tko jede nekoliko puta dnevno i ne mora skupljati sitno po kući da si kupi lijek ili mlijeko za dijete smatra siromašnim. :D

It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:21

kuki » wrote: To nije nikakvo hrvatsko blagostanje, jer u Hrvatskoj baš i nema tako jako puno ljudi koji žive od 5 tisuća kuna u samačkim kućanstvima. :)

Ali ima djece koja su u dobi kad bi morala jesti zdravo i raznoliko, a jedu uglavnom krumpire na bjanko i mlijeko i voće tek rijetko. Pokušavam naći sve vrijeme gdje sam čitala koliko ih je u PGŽ.

Ima ljudi koji ne mogu svojoj bolesnoj djeci kupiti obični sirup za kašalj, koji ne ide na recept, za 50 kuna.

Ima ljudi koji idu na posao kureći na 39 jer neće moći djecu nahraniti ni s to malo što inače mogu ako ostanu par dana na bolovanju.

I ljudi koji ne idu doktoru jer su skupili sve kovanice po kući i još uvijek nemaju za kartu za autobus.

Ima ljudi koji mjesecima čekaju plaću. I ljudi koji robu peru na ruke onim velikim žutim sapunom. I kosu.

I djece koja idu autostopom u srednju školu, ili ne idu uopće. Ili kreću godinu-dvije kasnije.

Ako se netko želi s pet tisuća kuna od kojih samo on živi osjećati siromašno, stvarno, neka izvoli. :ne zna:
Mene bi jako sram bilo izjaviti to za sebe sad.
Evo, mene nije sram izjaviti ovo što sam izjavila, iako je Herp selektivno pokvotala da dokaže point. Nula i ništa je bilo početno karikiranje naspram stvarnog srednjeg sloja, u odnosu na srednji sloj je to nula i ništa, a ovo je bilo sljedeće:
ex anais » wrote:Ne kažem da je sirotinja. Ali bome nije ni srednji sloj. Niži srednji sloj, ajmo reć.
Ne, nisu osnovne potrebe, ali danas imanje interneta se definitivno ne može nazvati luksuzom. Tek činjenicom da imaš osamdeset kuna za flat rate. Da ne živiš ispod mosta i da imaš što pojesti. Ako je to srednji sloj, ne znam... Kao što rekoh, kad odbiješ režije, najam za stan i hranu, moraš jako dobro razmisliti hoćeš li pogledati predstavu, otići kod frizera ili u restoran. Svo troje ne moš. A frizer i cigarete baš i nisu neki luksuz. Luksuz je u mom poimanju nešto puno više. Slažem da se da nije ni osnovna potreba, to je valjda ionako jasno.
Dakle, da, nije me sram to izjaviti. Niti se sramim zbog svoje izjave u odnosu na djecu iz tvog posta jer im nisam kriva ja i moje moraliziranje drugima im neće pomoći da im bude bolje. Kriva adresa. Ako kažem da je kriva država onda će već netko reći o kukačima nad sudbinom pa kao što rekoh, zbilja jedna besmislena rasprava kojoj je jedini point dokazati da ljudi u Hrvatskoj mogu super živjeti da nisu tako pohlepne budale. Osim naravno ove sirote djece i onih ispod mosta. Svi ostali mogu prst u uho i pjevati.
ombia

Post 08 Feb 2012, 00:22

Ah ta pakiranja za samce. To je sprdacina samo takva. Kostaju jednako kao i velika pakiranja, kome se da izracunati. Dobro stave tri centa manje da zavaraju te prezaposlene koji nemaju vremena ni potrebe izracunati.
Otprilike je i sa stanovima tako. Duplo manji stan od ovog u kojem sam sad kosta tek nesto manje stanarine, nikako proporcionalno manje.
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:22

Herp » wrote:
Ja bih se pobljuvala kad se netko tko nije gladan i bos, tko ima struju i grijanje i krov nad glavom, tko jede nekoliko puta dnevno i ne mora skupljati sitno po kući da si kupi lijek ili mlijeko za dijete smatra siromašnim. :D
A iz kojih ti cipela popuješ drugima?

Kao što rekoh, trolate. Da ne trolaš onda bi kvotala post gdje sam rekla o nižem srednjem sloju.
ombia

Post 08 Feb 2012, 00:25

Herp » wrote:
I onda dodje dijete iz skole i ne moze na maturalac a svi mogu. I osjeca se siromasno.
I onda svak prek ljeta ide na more, barem nesto sitno dana, a dijete truli citavo ljeto pred zgradom i na betonu i osjeca se kako ono?
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:31

ex anais » wrote: Kao što rekoh, trolate. Da ne trolaš onda bi kvotala post gdje sam rekla o nižem srednjem sloju.
Ja ni ne raspravljam s tvrdnjom da je to niži srednji sloj, nego s onom da je to granica siromaštva.

S ovim da ne možeš i u restoran, kod frizera i na predstavu bih mogla raspravljat. Jer možeš. Evo, ja bih s tih 5000 mogla otić u restoran i onda u Rijeku pogledat Carminu Buranu kojom su svi oduševljeni, sa svojom dvjestopedesetkunom frizurom koja sad čeka da počnem raditi bar još jedan posao. I još bih otišla u Ribook kupit neku prekrasnost da čitam u vlaku za nazad, kad sam već u Rijeci.
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:32

ombia » wrote:
I onda dodje dijete iz skole i ne moze na maturalac a svi mogu. I osjeca se siromasno.
A k tome je i invalid, pa si nije moglo zaraditi za maturalac kad je već znalo da roditelji neće moći. :( A nema ni kolica nego na rukama hoda do škole. :crying:
ombia » wrote: I onda svak prek ljeta ide na more, barem nesto sitno dana, a dijete truli citavo ljeto pred zgradom i na betonu i osjeca se kako ono?
Kao što si dobro primijetila, Hrvatska nije zemlja blagostanja i ne idu svi na more.
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:34

Ako imaš kredit za stan i auto ne možeš. Sad reci da je to nepotrebno i onda možemo još jedan krug. Samo, ne da mi se.
Nigdje se nisam izrazila "granica siromaštva". Niži srednji sloj. A u nekim slučajevima se to približi siromaštvu, kao kad dijete nema za otići na izlet ili za traperice i tako to. Stvari osciliraju.
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:35

ex anais » wrote:Ako imaš kredit za stan i auto ne možeš. Sad reci da je to nepotrebno i onda možemo još jedan krug. Samo, ne da mi se.
Ako imam plaću od pet tisuća kuna koja mi je jedini izvor prihoda, i kredit za auto i stan, možda mi treba oduzeti poslovnu sposobnost. Ne znam, nagađam.
ex anais » wrote: Nigdje se nisam izrazila "granica siromaštva".
Onda se ne osjećaj prozvanom. :D
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:36

kuki » wrote: Ako imam plaću od pet tisuća kuna koja mi je jedini izvor prihoda, i kredit za auto i stan, možda mi treba oduzeti poslovnu sposobnost. Ne znam, nagađam.
I onda ćemo čovjeka bez stana i auta nazvati kako? Srednjim slojem? :rofl:
Glo

Post 08 Feb 2012, 00:38

:zubo:

postoji objektivno i subjektivno siromaštvo. objektivno siromaštvo je mjerljivo prema određenim indikatorima kao što su visina primanja, ima li osoba vc, struju, vodu, računalo, auto ... a kod nas se vodi prema standardima EU radi lakše komparacije. npr, prvo istraživanje u RH je bilo 2001. od strane DSZ i bilo je 27% siromašnih. Subjektivno siromaštvo se uglavnom mjeri pitanjem: "Smatrate li se siromašnim?"

na stranici dzs-a lako nađete stope, indikatore i siromaštva i rizika od siromaštva.

siromaštvo nije samo nedostatak materijalnih sredstava već i nedostatak životnih šansi - što znači bolest odnosno loše zdravstveno stanje, slabo obrazovanje, manjak mogućnosti na tržištu rada. dosta siromašnih shvaća da ima vrlo male šanse poboljšati svoje materijalno stanje.
ombia

Post 08 Feb 2012, 00:39

kuki » wrote: A k tome je i invalid, pa si nije moglo zaraditi za maturalac kad je već znalo da roditelji neće moći. :( A nema ni kolica nego na rukama hoda do škole. :crying:

Kao što si dobro primijetila, Hrvatska nije zemlja blagostanja i ne idu svi na more.
Evo ga bahatog. Tak mu i treba. Mogao si je i za vrtic zaraditi sam!

U Hrvatskoj maltene svi i idu na more, a pogotovo oni koji kukaju, na koju foru oni idu ne znam. To su valjda madjionicari ko iz posta od Bo Derek.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 00:40

ex anais » wrote:
A iz kojih ti cipela popuješ drugima?

Kao što rekoh, trolate. Da ne trolaš onda bi kvotala post gdje sam rekla o nižem srednjem sloju.
Kad ti kažeš da ti se bljuje, onda je okej, ali kad to netko drugi kaže, onda popuje, ha? :D
Lijepo sam napisala da mi se nije dalo čitati dalje od prve stranice.

Pojam "lower middle class" skovan je u društvu koje teško da možeš jednoznačno usporediti s našim, a čak i kad bi to napravili, taj pojam ne označava baš to na što si ti mislila.

Mislim da našim prilikama nekako više odgovara ovakva podjela:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... klasa.html

A evo i nešto ozbiljnija analiza, tj. s navedenim izvorom:
http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx

Da s 5K kuna siromašni! Jepote.
It's always darkest just before the dawn so stay awake with me, let's prove them wrong
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:41

ombia » wrote:
Evo ga bahatog. Tak mu i treba. Mogao si je i za vrtic zaraditi sam!

U Hrvatskoj maltene svi i idu na more, a pogotovo oni koji kukaju, na koju foru oni idu ne znam. To su valjda madjionicari ko iz posta od Bo Derek.
Ja, da sam rođena na kontinentu, na more ne bih mogla ići, nikad, ni u snu. Ali, eto, imali smo struje i vode.
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:42

ex anais » wrote: Nigdje se nisam izrazila "granica siromaštva". Niži srednji sloj. A u nekim slučajevima se to približi siromaštvu, kao kad dijete nema za otići na izlet ili za traperice i tako to. Stvari osciliraju.
Meni nešto i ne ide matematika, ali daj izračunaj koliku plaću treba imati samohrani roditelj da bi on i dijete živjeli standardom kojim živi samac s pet tisuća, pa da vidimo do koliko idu plaće nižeg srednjeg sloja koji se približava siromaštvu. :raspa:

Dakle, treba im veći stan, može i iznajmljen, da dijete ima svoju sobu.
Treba im duplo više novca za grijanje, neće maleno biti u hladnom.
Treba im da je dijete zdravo nahranjeno.
Treba im da je dijete obučeno (s djecom postoji taj problem da nisu istih dimenzija godinama ko odrasli, pa im ne treba samo po potrebi dopunjavati garderobu nego kompletnu obnavljati vrlo redovno)
Treba im za vrtić+dadilju ako se dijete razboli a roditelj ne može dobiti bolovanje, ili radi prekovremeno ili u vrijeme kad vrtić ne radi.
Treba im da, kad se podmire svi ti osnovni troškovi za dijete, ostane još tisuću - tisuću i pol.
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 00:44

ombia » wrote:
I onda svak prek ljeta ide na more, barem nesto sitno dana, a dijete truli citavo ljeto pred zgradom i na betonu i osjeca se kako ono?
I onda svi imaju novi ajfon koji košta kao moja plaća, a on nema.
I kako se onda osjeća? :(
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:45

Herp » wrote:
Kad ti kažeš da ti se bljuje, onda je okej, ali kad to netko drugi kaže, onda popuje, ha? :D
Lijepo sam napisala da mi se nije dalo čitati dalje od prve stranice.

Pojam "lower middle class" skovan je u društvu koje teško da možeš jednoznačno usporediti s našim, a čak i kad bi to napravili, taj pojam ne označava baš to na što si ti mislila.

Mislim da našim prilikama nekako više odgovara ovakva podjela:
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... klasa.html
Razlika je kad netko krene popovati i kad se na to popovanje odgovara. A ja sam na takve gluposti mislila. Onda si ti uletjela s random postovima s teme koju nisi ni pročitala pa sam zaključila da to popovanje podržavaš.

Da, ova podjela je ok. Niža klasa.
ombia

Post 08 Feb 2012, 00:46

ex anais » wrote:viewtopic.php?p=108781#p108781]o. Ali, eto, imali smo struje i vode.
Sta i vi isto? I mi. Tako ti je to kad si srednji sloj. :raspa:
ombia

Post 08 Feb 2012, 00:48

Ovo s linka je hrvatski tekst? Sveucilisni profesor ima placu 20 000 kuna?
Glo

Post 08 Feb 2012, 00:50

objektivna linija siromaštva = 60% medijana ekvivalentnog dohotka. u RH oko 17 ili 18 %

ali ono što je za rvate značajno jest to da njihova subjektivna procjena jesu li siromašni ili nisu prvenstveno ovisi o referentnim grupama s kojima se uspoređuju, umjesto o stvarnim financijskim mogućnostima. a to rade čak i kada se govori o apsolutnom siromaštvu. :ne zna: :zubo:
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 00:51

ex anais » wrote:
Razlika je kad netko krene popovati i kad se na to popovanje odgovara. A ja sam na takve gluposti mislila. Onda si ti uletjela s random postovima s teme koju nisi ni pročitala pa sam zaključila da to popovanje podržavaš.

Da, ova podjela je ok. Niža klasa.
Pa i ja sam odgovarala na tvoje odgovaranje na popovanje, znači imam još veće pravo. :mirko:

Pročitala sam cijelu temu. Od početka do kraja. Samo kad sam išla od početka vaditi i citirati tvrdnje o siromaštvu se nisam maknula dalje od prve stranice jer mi se nije dalo.

Ne znam na koga se odnosi ovo "niža klasa", ja sam i dalje u srednjoj.
Eks

Post 08 Feb 2012, 00:53

Pa odnosi se na te navedene u tekstu. Bože, kako je ova tema zamorna. :D Idem gledat film. :w

Kuki, smatraš li da je dijete siromašno ako mu se ne obnavlja kompletna garderoba i nema grijanje u svojoj sobi? :ne zna: I ako se hrani za 400 kn?
Herp
Nikki Gauda

Post 08 Feb 2012, 00:57

ex anais » wrote:Pa odnosi se na te navedene u tekstu.
OK, a tko od ovdje prisutnih koje si (ste) utrpala u tu nižu klasu objektivno odgovara zadanim parametrima? Osim kuki, nju možemo utrpati u, štajaznam, poljoprivrednika.
Pješčana

Post 08 Feb 2012, 00:58

Glo » wrote:objektivna linija siromaštva = 60% medijana ekvivalentnog dohotka. u RH oko 17 ili 18 %

ali ono što je za rvate značajno jest to da njihova subjektivna procjena jesu li siromašni ili nisu prvenstveno ovisi o referentnim grupama s kojima se uspoređuju, umjesto o stvarnim financijskim mogućnostima. a to rade čak i kada se govori o apsolutnom siromaštvu. :ne zna: :zubo:
slažem se, nestvarni okviri u koje se trpamo su problem.jer povlače za sobom određene odluke i ponašanja koje nisu uvijek financijski najmudrije
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
kuki

Post 08 Feb 2012, 00:59

ex anais » wrote:Pa odnosi se na te navedene u tekstu. Bože, kako je ova tema zamorna. :D Idem gledat film. :w

Kuki, smatraš li da je dijete siromašno ako mu se ne obnavlja kompletna garderoba i nema grijanje u svojoj sobi? :ne zna: I ako se hrani za 400 kn?
Dakle, ako ima hlače, ali nema gaće i čarape ispod njih, ili nema majicu, ili nema jaknu, ili nema cipele? Šta točno znači da mu se ne obnavlja kompletna garderoba? U svakom od tih slučajeva, da, smatram da je dijete siromašno.

Ako je za vjerovat stranici abc sira, jer mi se ne da guglat sad, dijete staro između godine i 3 ima energetske potrebe od 1300 kcal dnevno, dijete vrtićke dobi od 1800. Ja imam, šta, 2000, recimo?

Da, u tom slučaju, dijete koje nema jaknu i jede duplo manje od onog što mu treba, ili jede nekvalitetno pa unese kalorije ali ne unese dovoljno minerala vitamina ovogaonoga, jest siromašno.
  • Information