Što mrzim takav podcjenjivački stav!
Edit. Evo ga: u tekstu se ponosno koči nekoliko zilijuntnina nanometra. Pa moramo se približiti mladom čitateljtsvu, ne?
P. S. Hoću li, hoću li ikad napisati post a da ga ne moram stoput ispravljati?
SVakodenvna molitvsMmeTipfeler » wrote:Hoću li, hoću li ikad napisati post a da ga ne moram stoput ispravljati?
Stitch » wrote:Da krivo ne bih riješio zadatak djetetu u trećem osnovne - kazalištance i dvorištance deminutivi su kazališta i dvorišta, je li?
Razmišljao sam, razmišljao - i ničeg se drugog ne mogu sjetiti. Odnosno, mogu. Ali besmisleno je.
ma promijeni sve, koncept..teatric i dvorce.Stitch » wrote:Da krivo ne bih riješio zadatak djetetu u trećem osnovne - kazalištance i dvorištance deminutivi su kazališta i dvorišta, je li?
Razmišljao sam, razmišljao - i ničeg se drugog ne mogu sjetiti. Odnosno, mogu. Ali besmisleno je.
A valjda svak ko je na nekom važnom položaju. Papa je svašta nešto, pa i precjednik države. Daklem, more.
Ja sam iz Zadra. I nije da imamm neki prepoznatljiv naglasak. U principu , točnije govorim od većine tih lajavaca koji me ispravljaju pa me zato to i vrijeđa. Dobro, nije da me vrijeđa ali me dekoncentrira jer mi promakne ideja i misao koju želim prenijeti zbog prekidanja da bi se oni, haha, nasmijali mom izgovoru. Jednom je zanemarivo, ali više puta je iritantno...Zekoslawa » wrote:Nema ti uvijek i svugdje pravila za afrikate. Konkretno, za kuću nema pravila, kad se ć nalazi u korijenu riječi. Tu i tamo može biti pokoje pravilo, recimo za sufikse, umanjenice, izvedenice (npr. uhititi > uhićenje odnosno t>ć) i tako to, ali da postoji neko opće pravilo, to ne.
Za naglaske uvijek možeš pogledati HJP. Tu su ajmo reći naglasci točni, ali tebe ionako ne zanimaju detalji. E sad, koliko ćeš ti znati ispravno to izgovoriti čak i ako vidiš napisano, to je teško reći. A okle si ti nama, da ja tebi odmah kažem koliko su točni tvoji naglasci?
Inače je situacija ova:
kratkosilazni: kuća, kiša
dugosilazni: majka, sunca
kratkouzlazni: voda, ruka
dugouzlazni: ruka, zima.
S tim da sve oe riječi valja izgovarati kao da je iza njih točka, jer se unutar izgovorne cjeline mogu upetljati intonacija, rečenični naglasak i tako to, pa to zvuči malo drugačije. E sad, dodatna je komplikacija i zanaglasna dužina (to bi bilo npr. voda > genitiv vode). Sad ti to malo izgovaraj, ponavljaj ko papagaj, pa vidi što od toga izgovaraš.
Čuj, mi smo Hrvati, u nas svi misle da točno izgovaraju.Chilimama » wrote:
Ja sam iz Zadra. I nije da imamm neki prepoznatljiv naglasak. U principu , točnije govorim od većine tih lajavaca koji me ispravljaju pa me zato to i vrijeđa. Dobro, nije da me vrijeđa ali me dekoncentrira jer mi promakne ideja i misao koju želim prenijeti zbog prekidanja da bi se oni, haha, nasmijali mom izgovoru. Jednom je zanemarivo, ali više puta je iritantno...
Našla sam ovo: http://www.moje-instrukcije.com/index.p ... Itemid=142 a tu nema više od onog što i sama znam iz škole.
Zanima me baš ta nogavica i uhititi i proso.
Ja to otprilike izgovaram ovako: nogAvica, (izgovaram istim naglaskom kao i rukavica)
uhItiti zvuči kao kad kažem govOriti
i prOso zvuči kao noga (uvjeravaju me da se kaže kao kuća)
ne znam jesam li dobro dočarala
E, hvala.Zekoslawa » wrote: Čuj, mi smo Hrvati, u nas svi misle da točno izgovaraju.![]()
Dobro, Zadar oće reć štokavka, ali to ne znači da su i naglasci standardni. Zadar počinje imati naglaske sve bliže riječkim i zagrebačkim, a to će reći jako daleko od standardnih novoštokavskih. Premda se u zadnje vrijeme u standardu počinju priznavati i ti naglasci, ali to je već druga priča.
Za ove konkretne primjere ipak griješiš, ako si dobro opisala kako ih izgovaraš. Nogavica ima naglasak na prvom slogu, uhititi isto, a proso ima kratkosilazni naglasak, dakle kao kiša, kuća.
No nemoj se time zamarati. Standardne naglaske, kako rekoh, imamo, i oni su novoštokavski, ali ortoepsku ilitiga pravogovornu normu u pravom smislu nemamo. Shvati ovo kao kuriozitet, a onima koji te ispravljaju reci da si nađu pametnijeg posla.Nitko standardom ne govori, ama baš nitko. Standard je strani jezik, konstrukt, ideal kojemu se teži. U pismu ga je poželjno poštovati jer to svjedoči o kulturi, obrazovanju, a na koncu doprinosi razumljivosti, što je i svrha jezika kao uređenog sustava. Truditi se govoriti standardom u uobičajenoj, svakodnevnoj konverzaciji artificijelno je i fejk. I zato te kao nestručnjaka naglasci mogu zanimati tek kao kuriozitet. Ako želiš tu i tamo nešto provjeriti, evo možeš ovdje: http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search
Users browsing this forum: ClaudeBot and 0 guests