Ploske celera pohane u sezamu i ciliju.
Ocekivala sam njesra kad ono raditi cu ih opet, odusevile su me. Uz to umak od milrama, vlasca, kuhanih sjeckanih jaja. Goste s jucer prebacila na danas, dosli na dorucak u devet
Care!karambol » wrote:
Na vikendici sam od susjeda dobio slame. Prokuhao je u velikom loncu i nasjeckao sjekirom na panju na dužinu od cca 5 cm. Kupio u nekoj poljotrgovini micelij na prosu, gotov, i stavljao red slame oko 10 cm pa šaku "zaraženog" prosa u najlon vreću, usku, isto kupio u nekom dućanu (ne sjećam se više kojem, ali ne bi trebalo biti problem naći ih). Čvrsto svezao na vrhu i ostavio u podrumu oko 3 tjedna, na prorastanju. Izbušio zatim vreću na desetak mjesta i odnio ju doma na balkon u sjenu. Svakih cca 7 dana sam brao nekoliko buketa bukovača. 3 tjedna je ok, nakon toga su sve manje i manje, ali se postupak može svaki vikend na viksi ponoviti. Slamu prije punjenja treba ohladiti, a može se dodati i sijeno, oko 10 % ukupne mase (postupak isti kao i sa slamom). Isprobavao sam i s celulozom (obični kuhinjski papir) i s ostacima pamuka (stare gaće i potkošulje u rezancima...). Pamuk diže teperaturu u vreći u fazi prorastanja pa treba malo pripaziti...
Imao sam i probnu "balkonsku proizvodnju" i na oblicama (promjera 10-15 cm). To je u pripremi jednostavnije jer nema nikakvog kuhanja, a micelij sam kupovao od jednog sada pokojnog starog gljivara. Oblice izbušiti svrdlom na dubinu od 3-5 cm, fi 10, na svakih desetak cm i tako u krug. Uliti micelij, zatvoriti voskom i uvaliti (najbolje u trap za krumpir) u neku mračnu rupu na 7-9 mjeseci (ovisno o vrsti drveta), zatim izvaditi i raste iz njih 2-3 godine....
Ak mi kažeš na kakvu si to pečenicu mislila, odat ću ti jednu tajnu.*jezebel* » wrote:jucer sam ispekla pizzu: rajcica, sir, sampinjoni, kobasica, pecenica, jalapeno, zreli uzicki kajmak. stavila bih ja i paprike, ali nisam imala. tijesto sam kupila svjeze u mercatoru. jeftino je, za 6-7 kn dobijem pristojnu veliku pizzu, a ne moram se gnjaviti i mijesiti, samo ga malo pustim na sobnoj temperaturi i oblikujem. da, znam da je ''zdravije'' kad si ga sam napravis, ali em mi se nije dalo, em sam truba za tijesta. jedino volim radit' prhko.
Znači to je lakskare - dimljeni leđni file.*jezebel* » wrote:kupila sam u satoru na glavnom trgu, ali nisam vise sigurna kod koga (nije pakirana), mislim da je matas. mislim na ovo, ne na kobasicu.
ne mozes li odati tajnu bez da znas o cemu je rijec?
evo opis: http://www.matas.hr/pecenica.htmPješčana » wrote:jez, ja sam mislila da je to sušeni kare
Ili s vrhnjem i češnjakom.ombia » wrote:Trgancijelo mog djetinjstva kod bake i za seljacki dorucak samostalno uz maslo i trop.
Svaka čast na opsežnom objašnjenju. Imam doma hrpu piljevine. Može li to biti odgovarajuća hrana?karambol » wrote:
Sjajna ideja!klonka » wrote:Tjestenina u umaku od špinata. Ostalo nam je premalo špinata da bi se s njim napravilo nešto pametno pa sam rastopila dvije vrste sira u vrhnju za kuhanje, dodala češnjak u prahu i muškatni oraščić, prethodno skuhani i izmiksani špinat i orahe.
klonka » wrote:Tjestenina u umaku od špinata. Ostalo nam je premalo špinata da bi se s njim napravilo nešto pametno pa sam rastopila dvije vrste sira u vrhnju za kuhanje, dodala češnjak u prahu i muškatni oraščić, prethodno skuhani i izmiksani špinat i orahe.
Users browsing this forum: ClaudeBot and 1 guest