Što kuhate? (recepti i sličke poželjni)

Žlicu, žlicu nam dajte, jer utjehe nema u vodi
ombia

Post 19 Feb 2012, 16:02

Kukuruzni kruh od Mulice :S pojeden citav vec, pekla jutros.
Ploske celera pohane u sezamu i ciliju. :cerek:
Ocekivala sam njesra kad ono raditi cu ih opet, odusevile su me. Uz to umak od milrama, vlasca, kuhanih sjeckanih jaja. Goste s jucer prebacila na danas, dosli na dorucak u devet :facepalm: i otisli sad, sad idem spavat. :zubo:

*jezebel*

Post 20 Feb 2012, 15:04

jucer sam ispekla pizzu: rajcica, sir, sampinjoni, kobasica, pecenica, jalapeno, zreli uzicki kajmak. stavila bih ja i paprike, ali nisam imala. tijesto sam kupila svjeze u mercatoru. jeftino je, za 6-7 kn dobijem pristojnu veliku pizzu, a ne moram se gnjaviti i mijesiti, samo ga malo pustim na sobnoj temperaturi i oblikujem. da, znam da je ''zdravije'' kad si ga sam napravis, ali em mi se nije dalo, em sam truba za tijesta. jedino volim radit' prhko.
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
vise nikad necu imat' samopouzdanja u druge ljude.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Feb 2012, 16:00

karambol » wrote:
Na vikendici sam od susjeda dobio slame. Prokuhao je u velikom loncu i nasjeckao sjekirom na panju na dužinu od cca 5 cm. Kupio u nekoj poljotrgovini micelij na prosu, gotov, i stavljao red slame oko 10 cm pa šaku "zaraženog" prosa u najlon vreću, usku, isto kupio u nekom dućanu (ne sjećam se više kojem, ali ne bi trebalo biti problem naći ih). Čvrsto svezao na vrhu i ostavio u podrumu oko 3 tjedna, na prorastanju. Izbušio zatim vreću na desetak mjesta i odnio ju doma na balkon u sjenu. Svakih cca 7 dana sam brao nekoliko buketa bukovača. 3 tjedna je ok, nakon toga su sve manje i manje, ali se postupak može svaki vikend na viksi ponoviti. Slamu prije punjenja treba ohladiti, a može se dodati i sijeno, oko 10 % ukupne mase (postupak isti kao i sa slamom). Isprobavao sam i s celulozom (obični kuhinjski papir) i s ostacima pamuka (stare gaće i potkošulje u rezancima...). Pamuk diže teperaturu u vreći u fazi prorastanja pa treba malo pripaziti...
Imao sam i probnu "balkonsku proizvodnju" i na oblicama (promjera 10-15 cm). To je u pripremi jednostavnije jer nema nikakvog kuhanja, a micelij sam kupovao od jednog sada pokojnog starog gljivara. Oblice izbušiti svrdlom na dubinu od 3-5 cm, fi 10, na svakih desetak cm i tako u krug. Uliti micelij, zatvoriti voskom i uvaliti (najbolje u trap za krumpir) u neku mračnu rupu na 7-9 mjeseci (ovisno o vrsti drveta), zatim izvaditi i raste iz njih 2-3 godine....
:raspa:
Care! :S

Ja bum probal ovo s oblicama. Kad bih bar nabavil brijestovače, njima je navodno sezona najduža.

Inače, danas bum skuhal jebački vajngulaš, a za prilog trgance, omiljenu tjesteninu.
Ako netko ne zna kako se rade trganci (ščipanci): strajbate jaje sa deci ili dva vode, posolite pa dodajete brašno i trun ulja i mijesite dok ne dobite tijesto koje se može trgati na komadiće. Zakuhate vodu i trgate tijesto u nju. Kad tijesto ispliva, kuhate još pet minuta.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Feb 2012, 16:02

*jezebel* » wrote:jucer sam ispekla pizzu: rajcica, sir, sampinjoni, kobasica, pecenica, jalapeno, zreli uzicki kajmak. stavila bih ja i paprike, ali nisam imala. tijesto sam kupila svjeze u mercatoru. jeftino je, za 6-7 kn dobijem pristojnu veliku pizzu, a ne moram se gnjaviti i mijesiti, samo ga malo pustim na sobnoj temperaturi i oblikujem. da, znam da je ''zdravije'' kad si ga sam napravis, ali em mi se nije dalo, em sam truba za tijesta. jedino volim radit' prhko.
Ak mi kažeš na kakvu si to pečenicu mislila, odat ću ti jednu tajnu.
*jezebel*

Post 20 Feb 2012, 16:08

kupila sam u satoru na glavnom trgu, ali nisam vise sigurna kod koga (nije pakirana), mislim da je matas. mislim na ovo, ne na kobasicu.

ne mozes li odati tajnu bez da znas o cemu je rijec? :rofl:
how can i believe in god when just last week i got my tongue caught in the roller of an electric typewriter?
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Feb 2012, 16:18

*jezebel* » wrote:kupila sam u satoru na glavnom trgu, ali nisam vise sigurna kod koga (nije pakirana), mislim da je matas. mislim na ovo, ne na kobasicu.

ne mozes li odati tajnu bez da znas o cemu je rijec? :rofl:
Znači to je lakskare - dimljeni leđni file.

Nema džabe ni u babe!
Kad radite picu na riblju temu, pomiješajte popola bijelo i crno brašno. Mrak!
Pješčana

Post 20 Feb 2012, 17:14

jez, ja sam mislila da je to sušeni kare
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
*jezebel*

Post 20 Feb 2012, 17:26

Pješčana » wrote:jez, ja sam mislila da je to sušeni kare
evo opis: http://www.matas.hr/pecenica.htm :D

ja pecenicu volim vise od prsuta. od pakiranih iz ducana najvise volim dimmes, fina je i mekana, bas se lijepo da zvakat' :D, a ne kosta puno, oko 115 kn kila.
ombia

Post 20 Feb 2012, 18:07

Trganci :cerek: jelo mog djetinjstva kod bake i za seljacki dorucak samostalno uz maslo i trop. :cerek:
Morticia

Post 20 Feb 2012, 18:51

Danas klopali telecu koljenicu. :klopa:
Sutra cemo pastu i fazol, a preksutra mesnu strucu (s jajima) s pireom. Da, ja planiram klopu za barem dva dana unaprijed. :o
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 20 Feb 2012, 18:53

ombia » wrote:Trganci :cerek: jelo mog djetinjstva kod bake i za seljacki dorucak samostalno uz maslo i trop. :cerek:
Ili s vrhnjem i češnjakom.
Morticia

Post 20 Feb 2012, 18:56

Sto je trop?
MJERA JE ČOVJEKOVA STVARNOG KARAKTERA ONO ŠTO BI UČINIO KADA ZA TO NITKO NE BI SAZNAO.
Potjeh

Post 20 Feb 2012, 20:41

karambol » wrote: :raspa:
Svaka čast na opsežnom objašnjenju. Imam doma hrpu piljevine. Može li to biti odgovarajuća hrana?
Pješčana

Post 20 Feb 2012, 20:48

Morticia » wrote:Sto je trop?
u mom kraju trop je ono što se daje svinjama :ne zna:
otpaci od hrane
Men have two emotions: Hungry and Horny. If you see him without an erection, make him a sandwich.
ombia

Post 20 Feb 2012, 21:08

:zubo:
kod mene je trop ono smedje sto ostane od masla, ne znam objasniti :o , slankasto, smedje i prefino.
Svinjama smo davali napoj.

http://www.bistro-babriga.hr/domaca_jela.html

Iako to zapravo i jest nusproizvod.
karambol

Post 21 Feb 2012, 12:15

Potjeh » wrote:
Svaka čast na opsežnom objašnjenju. Imam doma hrpu piljevine. Može li to biti odgovarajuća hrana?
Može, ali uz miješanje sa slamom. Može i samo ili s nečim, ali nisam to radio osim sa slamom.
Potjeh

Post 21 Feb 2012, 21:00

Moja verzija trobojnog kolača...

Image
ombia

Post 21 Feb 2012, 21:21

:S :S :cerek: kako bih sad to.

Imala bulgur s povrcem i piletinu iz pecnice omotanu pancetom. Al nista slatkog. :mama: :mama: :mama:
klonka

Post 21 Feb 2012, 22:32

Tjestenina u umaku od špinata. Ostalo nam je premalo špinata da bi se s njim napravilo nešto pametno pa sam rastopila dvije vrste sira u vrhnju za kuhanje, dodala češnjak u prahu i muškatni oraščić, prethodno skuhani i izmiksani špinat i orahe.
gonj špadi
judolino
Swine Who Must Be Obeyed

Post 21 Feb 2012, 23:05

klonka » wrote:Tjestenina u umaku od špinata. Ostalo nam je premalo špinata da bi se s njim napravilo nešto pametno pa sam rastopila dvije vrste sira u vrhnju za kuhanje, dodala češnjak u prahu i muškatni oraščić, prethodno skuhani i izmiksani špinat i orahe.
Sjajna ideja!
Premda ja ne vidim nikakav smisao u vrhnju za kuhanje, ja bih stavio obično, po mogućnosti domaće.
Morticia

Post 22 Feb 2012, 08:27

klonka » wrote:Tjestenina u umaku od špinata. Ostalo nam je premalo špinata da bi se s njim napravilo nešto pametno pa sam rastopila dvije vrste sira u vrhnju za kuhanje, dodala češnjak u prahu i muškatni oraščić, prethodno skuhani i izmiksani špinat i orahe.

Ovo i ja obožavam. :klopa:
Nažalost, gospodinu se diže kosa na glavi kad mu to stavim na stol, tako da jedem sve rjeđe. :o :zubo:

Sinoć sam pekla američke palačinke, sa skutom i medom. Mala se UBILA u tome, trpala je komade onim debelim ručicama u gubicu i mljackala k'o svinjica. :o :rofl:
ombia

Post 22 Feb 2012, 08:43

Jel u te americke stavis pecilnog?
Radim nesto slicno u zadnje vrijeme, po gore javorov sirup ili agave sto vec imam i voce i proglasim to americkim. :zubo:
Morticia

Post 22 Feb 2012, 08:49

Da, ide prašak za pecivo.

Brašno, mlijeko, jaje, malo soli i šećera, prašak za pecivo, vanili šećer, rastopljen maslac.
Odlične su, mi kući ih volimo sto puta više od običnih, a prednost im je i to što su tristo puta brže gotove (jer se peku debele, tako da prije potrošiš smjesu :unda: :zubo:).
Možeš ih mazati ili preliti bilo čime, ja kombiniram od Nutele (ali ne za malu) ili pekmeza sa svježim sirom do skute i meda.
Morticia

Post 22 Feb 2012, 08:50

E, i zaboravila sam komentirati- Potjeh, kolač izgleda krasno. :top: :cerek:
ombia

Post 22 Feb 2012, 08:53

Je tako nesto i ja smuckam, nisam znala da je sluzbeni recept, to kad sam hiper gladna i moram brzo jesti. :zubo:
Inace vise volim nase klasicne, tanke ali te ne znam dobro ispeci. :crying: Nekad ulovim zrtvu za pecenje, nekad ne.
  • Information