Abortus

Mjesto za mrvu ozbiljnije rasprave
vrrrlet

Post 14 Oct 2011, 15:08

klonka » wrote:Ne, nije isto ok. Pro liferi ne daju izbor, a izbor je nužan.

Može li preživjeti samostalno izvan majčinog tijela? Kuca li mu srce? Ne i ne. Opet se vraćamo na to kad počinje život. Možeš misliti da je to jalova isprika za ono što smatraš ubojstvom, ali zbilja nije isti čin pobaciti u šestom tjednu trudnoće i ubiti formirano ljudsko biće.
Ajme argumenata... većina odraslih ljudi ne može preživjeti samostalno, kaj je tebi? Neki se boje voziti bicikl, kaj misliš, kako bi se ti isti proveli u džungli? Ili običnoj šumi?

I što znači formirano ljudsko biće? Postoje ljudska bića manje inteligentna i svjesna sebe od fetusa, pa ih nije legalno ubijati.

Abortus je ubojstvo. Točka. Legalno, i takvo treba ostati. Točka.

Naravno da je zanimljiva činjenica da ne ubijamo smrtnom kaznom najgore zločince (niti ne trebamo, dabome), a ubijamo najnevinije među nama (zbog debilnog razloga kao nestavljanje kondoma). Ali Bože moj, to samo govori koliko smo sofisticirani.

Osobno, da sam neželjena majka, uvijek bih radije ubio nego imao dijete s nekim kretenom. Ali, da imam mogućnosti postati majka, ne bih nezaštićen kopulirao s kretenima. Zapravo, ni zaštićen (ako od kretena zaštite uopće ima).

Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
klonka

Post 14 Oct 2011, 15:24

Gle, ne postoji dovoljno jasan odgovor na to kad počinje život, kad postaješ ljudsko biće i što to život uopće je, a nužno ti je potreban da zaključiš je li nešto ubojstvo ili nije. Rasprave o tome nisu izmišljene zato što se nekome sprdnulo da filozofiranjem o pravu i etici pomakne tu granicu nego zato što postoji čitav niz medicinskih razloga po kojima to nije jasno definirano. I točka.

Naravno da postoje daleko bolje metode da se čovjek zaštiti, čak i kad kontracepcija zakaže, i naravno da je pobačaj zadnja stvar koju bi trebalo učiniti, ali ajmo te moralne prodike ostaviti sa strane jer nečija glupost prilikom spolnog odnosa nije dovoljno dobar razlog da se inzistira na ilegalnosti pobačaja.
gonj špadi
Beau

Post 14 Oct 2011, 15:47

vrrrlet » wrote:
Ajme argumenata... većina odraslih ljudi ne može preživjeti samostalno, kaj je tebi? Neki se boje voziti bicikl, kaj misliš, kako bi se ti isti proveli u džungli? Ili običnoj šumi?

I što znači formirano ljudsko biće? Postoje ljudska bića manje inteligentna i svjesna sebe od fetusa, pa ih nije legalno ubijati.

Abortus je ubojstvo. Točka. Legalno, i takvo treba ostati. Točka.

Naravno da je zanimljiva činjenica da ne ubijamo smrtnom kaznom najgore zločince (niti ne trebamo, dabome), a ubijamo najnevinije među nama (zbog debilnog razloga kao nestavljanje kondoma). Ali Bože moj, to samo govori koliko smo sofisticirani.

Osobno, da sam neželjena majka, uvijek bih radije ubio nego imao dijete s nekim kretenom. Ali, da imam mogućnosti postati majka, ne bih nezaštićen kopulirao s kretenima. Zapravo, ni zaštićen (ako od kretena zaštite uopće ima).
Boldano mi u cijelom kvotu strši ko govno u punču.
Majka koja nije kreten - djetetu, za početak, dosta.
Nikolajevna

Post 14 Oct 2011, 16:44

Kad žena zatrudni; ona embrij odmah počinje percipirati kao dijete.
Plod (fetus) je samo jedna od faza razvoja ljudskog bića. To jest biti će od njega čovjek ako ne omane. Na primjer ličinka i imago, sve je to isti kukac. Odnosno, o čemu pričam... je li gusjenica čovjek i prije nego postane leptir? Punoglavac - žaba... izgubih se...
Dakle, da, ljudsko je biće, abortus tom logikom jest ubojstvo, no pao je drukčiji dogovor i dobro da jest jer povijest je pokazala što se događa u suprotnom.

Nego, ti neki proliferi...
Evo što mene čudi; kako se uvijek potrefi da ljudi koji ne pokazuju niti trunka suosjećanja prema drugom ljudskom biću u nevolji, biću koje je najčešće prestrašeno i očajno (jer vjerujem da žene pred pobačaj jesu), pa mu vrište u facu ubojico i prozivaju ga čudovištem ne pitajući se niti na trenutak zbog čega se ono odlučilo (možda i moralo odlučiti) za pobačaj, ljudi do čijeg srca ne dolazi očita patnja nečija, imaju odjednom toliko suosjećanja prema jednom biću još ničega svjesnom. Pa baš oni?
Ma hajte... Jeste li ih ikad vidjeli na djelu?
Pa što ih onda goni, ako nije ljubav prema čovjeku? Mržnja prema čovjeku? Baš bi to bilo nekako ironično.
schmokljan

Post 14 Oct 2011, 16:51

Što je ovo - jesam li ikada govorio o trudnoćama koje su opasne po život trudnice, ili o trudnoćama koje su rezultat silovanja?

Govorim o trudnoćama koje su rezultat svjesnog, konsenzualnog seksa. I o posljedicama abortusa. Grižnja savjesti je jedna od posljedica kod osoba s ljudskim karakteristikama. I toga treba biti svjestan.

Ne shvaćam čemu toliki strah od grižnje savjesti? Oli neoliberalizam ne dopušta taj osjećaj? Svašta, čika Darwin bi im rekao da je grižnja savjesti posljedica evolucije i jedna od primarnih razlika između nas i životinja.
Nikolajevna

Post 14 Oct 2011, 16:56

Meni je sad gotovo neugodno reći da mi ti nisi bio niti u primisli kad sam pisala post. Ispasti će da se ne vrti sve oko tebe. :zubo:

Dobro, ti imaš svoja pitanja, ja imam svoja. Mene zanima otkud toliko mržnje u onih koji se kunu u ljubav.
nemam pojma

Post 14 Oct 2011, 16:59

Imam jedno pitanje Image

Kako netko može biti za abortus, a protiv smrtne kazne :misli:

Lastane, jel' to ono što se naziva licemjerstvo :misli:
vrrrlet

Post 14 Oct 2011, 17:03

BoDerek » wrote:
Boldano mi u cijelom kvotu strši ko govno u punču.
Majka koja nije kreten - djetetu, za početak, dosta.
Nije kreten, a jebala se s kretenom? I to još bez zaštite? Svašta.
Svi sisavci su braća. Pogotovo rovke.
schmokljan

Post 14 Oct 2011, 17:04

Nikolajevna » wrote:Meni je sad gotovo neugodno reći da mi ti nisi bio niti u primisli kad sam pisala post. Ispasti će da se ne vrti sve oko tebe. :zubo:

Dobro, ti imaš svoja pitanja, ja imam svoja. Mene zanima otkud toliko mržnje u onih koji se kunu u ljubav.
Moj je post odgovor bliss, a tvoj post nisam niti vidio dok sam pisao. Sorry što sam zaboravio referirati na koga se odnosi, često to smetnem s uma.
..a unda
Undaminator
Been thanked: 2 times

Post 14 Oct 2011, 17:05

schmokljan » wrote:
Moj je post odgovor bliss, a tvoj post nisam niti vidio dok sam pisao. Sorry što sam zaboravio referirati na koga se odnosi, često to smetnem s uma.
:rofl: :s

..eh, nikolajevna, nikolajevna..:D
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 17:07

Nikolajevna » wrote:Kad žena zatrudni; ona embrij odmah počinje percipirati kao dijete.
Plod (fetus) je samo jedna od faza razvoja ljudskog bića. To jest biti će od njega čovjek ako ne omane. Na primjer ličinka i imago, sve je to isti kukac. Odnosno, o čemu pričam... je li gusjenica čovjek i prije nego postane leptir? Punoglavac - žaba... izgubih se...
Dakle, da, ljudsko je biće, abortus tom logikom jest ubojstvo, no pao je drukčiji dogovor i dobro da jest jer povijest je pokazala što se događa u suprotnom.
oprosti ali ovo nije tocno.

osim sto mogu reci to za sebe, znam da i druge zene to mogu reci jer su rekle. pardon, majke.

bila sam vise no jednom trudna, znala sam da sam trudna i prije kraja ciklusa i ne, nije mi pis trakica ili betahcg potvrdila da imam dijete vec da sam trudna. dijete sam imala kada je pocelo kucati srce. odnosno nisam dok nije. samo sam bila trudna.
mogu te prožvakati, al te moraju i ispljunuti
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 17:10

nemam pojma » wrote:Imam jedno pitanje Image

Kako netko može biti za abortus, a protiv smrtne kazne :misli:

Lastane, jel' to ono što se naziva licemjerstvo :misli:
opet te se treba ispravljati? jel to namjerno ili sta? nitko nije ZA abortus vec pravo izbora zene.

da, abortus u 26. tjednu bi mi bio kao smrtna kazna. da, abortus se naziva do 28. tjedna. nakon toga je porod.
bliss

Post 14 Oct 2011, 17:13

schmokljan » wrote:Što je ovo - jesam li ikada govorio o trudnoćama koje su opasne po život trudnice, ili o trudnoćama koje su rezultat silovanja?
Rekao si vrlo općenito da ne razumiješ kako abortus može biti savjestan i govorio o naknadnoj pameti kao da su trudnoće kao posljedica nezastićenog seksa jedina opcija o kojoj se govori u raspravi o abortusu. Pa otud i moj odgovor.
JPK

Post 14 Oct 2011, 17:38

Ova rasprava je posve bespredmetna.

Ja sam za to da se abortus omogući otprilike do šeste-sedme godine.
Biti i mniti svemiropolisno
blaze

Post 14 Oct 2011, 17:41

ja sam za to da se omogući muškarcima
danas trkeljam! poklon uz jutarnji naklon
nemam pojma

Post 14 Oct 2011, 17:44

dimnjak » wrote:opet te se treba ispravljati? jel to namjerno ili sta? nitko nije ZA abortus vec pravo izbora zene.

Ček, glas ZA abortus je glas za pravo izbora žene.
Nije glas za ubojstvo nevinog stvorenja?
:misli:

Zanimljiva teza.

Btw, ja sam ZA pravo izbora žene.
Ali nisam dovoljno licemjerna da ne bi bila i ZA smrtnu kaznu.
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 17:51

takodjer je i ZA trudnocu i ZA rodjenje, samo to se uvijek nekako izgubi ;)

stoga, ja sam ZA pravo izbora. znaci ZA porod i ZA ab, ono sto sama zena izabere. pri tome da je zdrave pameti i dusevnog stanja.
takodjer sam i PROTIV smrtne kazne i ni malo se ne smatram/osjecam licemjernom. a ja ti ne mogu nacrtati zasto jer ti gledas svojim ocima, ja svojim.
nikad necemo gledat isto niti cu smatrati da sam ja, ili bilo tko drugi s istim stavom, licemjerna. ;)
nemam pojma

Post 14 Oct 2011, 18:03

dimnjak » wrote:takodjer je i ZA trudnocu i ZA rodjenje, samo to se uvijek nekako izgubi ;)

Ma koliko bih voljela da je ovo točno, ipak nije.
Glas ZA abortus, jednostavno ne može biti glas za rođenje.
Fizički je to nemoguće.

A ubojstvo djeteta ili silovatelja je isto. Ubojstvo.

Ma kako ga mi nazvali :mig:
ZgSash

Post 14 Oct 2011, 18:06

nemam pojma, daj čitaj s razumijevanjem :)
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 18:06

nije jer ni zakonski, a bogme niti individualno abortus nije ubojstvo covjeka. i amen.

a ja ne znam kako da ti postavim dijagram, graf, parabolu, tablicu, jednadzbu...ali ako kazem da sam ZA pravo izbora, onda sam ZA to da zena sama odaere hoce li IZNJETI TRUDNOCU i RODITI dijete ili ce OKONCATI TRUDNOCU i uciniti AB.
pa ako izbacis iz toga prvi ZA, onda ti ne ostaje ono za sta se zalazemo, a to je pravo izbora vec samo abortus sto bi znacilo da se zalazemo da svaka zena abortira.

apsurd. ono sto ti pokusavas tvrdnjom da je fizicki nemoguce je cisti apsurd.
nemam pojma

Post 14 Oct 2011, 18:12

dimnjak » wrote: nije jer ni zakonski, a bogme niti individualno abortus nije ubojstvo covjeka. i amen.
Pa zakonski ni smrtna kazna nije ubojstvo :ne zna:. Amen.

A zaista ne znam kako bi nazvala čin kojim živo biće silom isčupaš iz sebe i baciš/spališ... što god.

dimnjak » wrote:a ja ne znam kako da ti postavim dijagram, graf, parabolu, tablicu, jednadzbu...ali ako kazem da sam ZA pravo izbora, onda sam ZA to da zena sama odaere hoce li IZNJETI TRUDNOCU i RODITI dijete ili ce OKONCATI TRUDNOCU i uciniti AB.
pa ako izbacis iz toga prvi ZA, onda ti ne ostaje ono za sta se zalazemo, a to je pravo izbora vec samo abortus sto bi znacilo da se zalazemo da svaka zena abortira.
:rofl: o.k. ovo je sad već rasprava o tome jel' to govno ili drek.

dimnjak » wrote:apsurd. ono sto ti pokusavas tvrdnjom da je fizicki nemoguce je cisti apsurd.
Argumentiraj :ne zna:

ZgSash wrote:nemam pojma, daj čitaj s razumijevanjem :)
Sorry, ja to ne mogu :glupa: :)
bliss

Post 14 Oct 2011, 18:13

Zigota nije čovjek. Da, možda će postati čovjek, ali dok je zigota, ona još nije čovjek. Nije ni morula, ni blastula ni gastrula. Sve to još nije ni fetus. I dok je u tom stadiju ne može se uspoređivati s čovjekom.
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 18:16

zivo bice...zar ne treba biti sposobno samostalno za zivot? preziviti i bez majcine utrobe?
da li je zivo bice ako u njemu cak nema ni zivota jer ne kuca srce? i ti to usporedjujes sa oduzimanjem zivota covjeku. :facepalm:

meni je jako zao da ti vidis to kao drek ili govno. ako tako vidis, nema smisla argumentirati.
nemam pojma

Post 14 Oct 2011, 18:16

Opet ponavljam, ni onaj koji siluje tromjesečnu bebu nije čovjek.
Jer ako je, onda ja više, zaista, ne želim biti jedan od ljudi.
dimnjak

Post 14 Oct 2011, 18:19

nije onda ni majka koja ucini cedomorstvo. al eto, ipak je.

nemam zivaca za ovakvu raspravu. sori.
  • Information